Tips: 5 leuke kinderboeken voor 0-3 jaar

| 8 reacties

Vandaag begint de Kinderboekenweek weer! Ik vind het altijd weer een mooie gelegenheid om door het rijke aanbod van kinderboeken op de Nederlandse markt te struinen en de boekencollectie van onze kinderen weer wat uit te breiden. In dit artikel deel ik een aantal toffe kinderboeken voor baby’s, dreumesen en peuters met je, gebaseerd op mijn ervaring met onze eigen 1,75 jaar oude tweeling. Een aantal van de boeken zijn zeker ook nog heel leuk als ze al ouder zijn, maar op deze leeftijd zijn ze hier in elk geval al een groot succes.

Enne, deze kinderboeken zijn zeker ook een aanrader als cadeau voor een kraambezoek. Een mooi kinderboek cadeau geven is wat mij betreft echt het ultieme kraamcadeau – naast eten voor de ouders, haha. Here we go!
Kinderboeken 0-3 jaar tips, een verzameling kinderboeken

Geluidenboekjes van Paco

Laat ik maar direct beginnen met de ultieme favoriet hier in huis: de boekjes van Paco, geschreven en geïllustreerd door Magali Le Huche. Op de boekjes staat de leeftijdsaanduiding ‘3 jaar en ouder’, maar hier genieten de kinderen er al van sinds ze heel klein waren. We pakken deze boekjes er wel alleen bij om samen te lezen. De pagina’s zijn namelijk best wel kwetsbaar en de knopjes voor de muziekjes moet je vrij stevig indrukken, dus dat lukt ze nog niet zelf. Maar wat genieten we samen van de avonturen van het hondje Paco die diverse muzikale werelden ontdekt!

Kinderboeken van Paco (met muziekjes)

Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters

Het lied van de spreeuw is echt een pareltje. Schrijver en kunstenaar Octavie Wolters maakte prachtige linosneden die de basis vormen voor dit boek, waarin een spreeuw bij andere vogels langs gaat om van hen te horen wat zij zo mooi vinden aan de wereld, om zo niks te vergeten in zijn lofzang. De zachte woorden passen perfect bij de afbeeldingen, die allemaal kunstwerken op zich zijn. Doordat de afbeeldingen zwart-wit zijn (met hier en daar een klein kleuraccent), zijn ze heel contrastrijk, waardoor jonge baby’s toch al mee kunnen kijken terwijl je het bijvoorbeeld voorleest voor het slapen gaan. Zo wordt het echt een momentje om – ook als ouder – heerlijk tot rust te komen.
Kinderboek Het lied van de spreeuw Octavie Wolters

Een krekel in mijn slaapzak

In Een krekel in mijn slaapzak vind je prachtige versjes over de natuur, geschreven door Suzanne Weterings. Soms ontroerend, dan vrolijk, maar ze sluiten allemaal heel mooi aan op de belevingswereld van kinderen. De illustraties van Annette Fienieg passen er perfect bij en maken van dit handzame boekje ook weer perfect voorleesmateriaal voor het slapen gaan. (“Vooruit, nog één versje dan!”)
Kinderboek Een krekel in mijn slaapzak (cover)

Brave hond! Stoute kat!

Mensen die mijn blog al lang volgen, kunnen zich vast wel voorstellen waarom dit boek me aansprak (Team Hond!). In Brave hond! Stoute kat! van Bette Westera en Mies van Hout vind je 32 versjes en even veel dierenillustraties. Op elke spread staan twee dieren die op een bepaalde manier van elkaar verschillen. Daardoor kun je je al voorlezend flink uitleven met gekke stemmetjes en variaties in tempo en ritme. Van eland tot bromvlieg en van hengelvis tot gorilla!
Kinderboek Brave Hond Stoute Kat

Billen Buikje Benen

Het schijnt dat kinderen op 2 jaar en 3 maanden op het consultatiebureau wat lichaamsdelen moeten kunnen aanwijzen. Nou, ik weet niet of het alleen door Billen Buikje Benen komt, maar ons duo had al heel vroeg een grote interesse voor hun lijfjes. Het zwarte meisje Daa en het witte jongetje Dee ontdekken in dit boekje hun eigen lichaam. De rijmende teksten van Betty Sluyzer en de tekeningen van Pauline Oud maken er een heel vrolijk boekje van dat jonge kinderen uitnodigt om te kijken waar hun naveltje zit (beetje onpraktisch, met die rompers, dus meestal zoeken ze de navel van papa of mama) en wat er nog meer allemaal aan en op hun lijf te vinden is.
Kinderboek Billen Buikje Benen

Bonustip: Nijntje en Dribbel

Als extra tip wil ik nog meegeven dat de boekjes van Nijntje en Dribbel – echte golden oldies – hier ook een groot succes zijn. Prima tweedehands te vinden op Marktplaats of in kringloopwinkels, wat lekker duurzaam en betaalbaar is. Sowieso vind ik het altijd erg leuk om in kringloopwinkels het aanbod van kinderboeken te bekijken. Niet alles is meer even populair/geschikt voor nu, maar het is gegarandeerd een leuke trip down memory lane.

Wat is jouw favoriete kinderboek om (voor) te lezen, en wat waren vroeger je eigen favorieten?

8 reacties

 1. ‘Het lied van de spreeuw’ lijkt me zo mooi. Ik volg Octavie op Twitter en Instagram en zie soms iets van haar geweldige kunst. Dat boek lijkt me dus ook prachtig. Goed idee om ‘m als kraamcadeau te geven. Ga ik onthouden!
  Naomi postte onlangs…Energie krijgen van werkenMy Profile

 2. Wat een leuke boeken allemaal. Ik merk nu wel dat ik uit de kleine kinderen ben, want ik herken er niet één van.

 3. Oh, zo leuk, kinderboeken! Ik kreeg als kind vaak een boekje van Nijntje als we met de trein weg gingen. Ik heb er nog een paar. Bij mijn dochter was Dribbel een groot succes. En – hoe heet het ook al weer – dat boek met die konijntjes… ‘Ik houd van jou tot de maan en terug’ Dat zeiden we elke avond tegen elkaar. En oh ja, Jip en Janneke heb ik ook heel veel voorgelezen.

 4. Oh die boekjes van Paco vind ik zo leuk! D. genoot ook van Paco lang voor hij 3 werd. Naar Het lied van de spreeuw ben ik wel benieuwd. Lijkt een prachtig boek!
  Ik vind zelf Samen hier prachtig! En ook leuk: Het huis met de gele deur, Gewoon zoals je bent, Spookje Spartacus en de boekjes van Huppel.
  Irene postte onlangs…Bullet journal spreads • Oktober 2023My Profile

 5. Voor zo jong herinner ik me niets, ik vroeg het mijn vader eens en die zei dat hij me zo mijn bed in kieperde. Ik las als kind zelf veel maar heb dus geen kennis van die hele jonge leeftijd.

 6. Zien echt leuke kinderboeken uit.
  Ik zelf hou van kinderboeken omdat de tekeningen er in, echt super mooi zijn.
  Heidi postte onlangs…Mijn geluk moment van verleden maand #42.My Profile

 7. Super nice!! Ik weet bijna niks meer van kinderboeken die ik vroeger had… te lang gelden hahaha!

  OOIT ga ik ook een kinderboek uit brengen! 😀

  Heeft iemand tips voor een uitgever?

  Ik weet ook niet hoe duur het zou zijn, en of je er dan nog wel iets aan zou verdienen. Hoewel dat minder belangrijk is dan het uitbrengen haha.

 8. Coco kan het vind ik een echte aanrader en ssst tijger slaapt vond mijn dochter ook geweldig.
  Voor de kleuterleeftijd vind ik de boeken van kolletje ook erg leuk

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge