22 voordelen aan het krijgen van een tweeling

| 8 reacties

Een tweeling krijgen is nogal een life changing experience. Ja, het is druk, en ja, het is soms gewoon heel heftig. Maar er zijn ook behoorlijk wat voordelen aan het krijgen van zo’n dubbel cadeau. Daarom deel ik vandaag een lijstje pluspunten van het hebben van een tweeling met je. Soms met een knipoog, maar meestal hartstikke serieus. Want hoe intens het ook is, het tweelingouderschap is vooral toch héél mooi.

Voordelen aan het hebben van een tweeling

(Oké, dat was de bijdrage van Vriend O. die grappig probeerde te zijn toen ik vertelde over deze blogpost. Hij vindt een tweeling hebben óók heus hartstikke leuk. Nu komt de échte lijst!)

 1. Uitzonderingen daar gelaten: een tweeling heeft hetzelfde ritme. Geen gedoe met bedtijden die per kind verschillen, of maandenlang bijna niks kunnen ondernemen omdat het dutje van de een begint als dat van de ander net ophoudt.
 2. Er is altijd een leeftijdsgenootje aanwezig. Dat lijkt me vooral in de toekomst echt ideaal! Nu zien we ze al regelmatig lol met elkaar hebben, maar het wordt vast alleen nog maar meer.
 3. Daarop aansluitend: er zijn makkelijker geschikte uitjes voor beiden te vinden. Hier geen gezeur van een ouder kind dat iets sáái vindt, terwijl de jongste het hartstikke leuk vindt of andersom. Of we nu naar een speeltuintje, kinderboerderij of winkel gaan: ze kunnen zich altijd allebei prima vermaken, zeker nu ze klein zijn. Enne: in de speeltuin is er altijd iemand om mee op de wip te gaan.
 4. Je voorkomt voedselverspilling. Hoe vaak er hier niet eten uit de ene en in de andere mond gaat… Ik weet nog dat onze kraamhulp ons adviseerde om wel op de tweelinghygiëne te letten. Met flesjes deden we dat ook wel, met speentjes probeerden we wissels altijd te voorkomen, maar als kinderen eenmaal speeltjes in hun mond gaan stoppen, weet je dat het een mission impossible is om uitwisseling van mondbacteriën te voorkomen. Dus als Zoon M. een stukje appel niet zo lekker vindt, geeft hij het tegenwoordig zelf – na even voorkauwen – gewoon door aan zijn zus.
 5. Namen voor een tweeling verzinnen is fantastisch. Je weet – tijdens de zwangerschap of na de geboorte – de geslachten van twee kinderen tegelijk, waardoor je direct de mooiste namen én namencombinatie kan kiezen. Met een eenling ben je misschien nog wel bezig met een mogelijk toekomstig broertje of zusje, en nu kun je al direct voor de perfecte match gaan.
 6. Ik háát de opmerking ‘Dan ben je in één keer klaar!‘. Lang niet iedereen wil het gemiddelde Nederlandse gezin met twee kinderen, dus hou dit commentaar alsjeblieft voor je. Maar ergens zit er wel een kern van waarheid in, namelijk dat je, als je graag een groot gezin wil, je met een tweeling in elk geval lekker op weg bent.
 7. En als je na je tweeling geen kinderwens meer hebt, betekent het ook dat je een kortere periode in de luiers zit en minder lang gebroken nachten hebt met hetzelfde aantal kinderen. Yay!
 8. Als tweelingouder hoef je je nooit meer te vervelen.
 9. Foto’s van een tweeling zijn altijd leuker dan van een eenling. Sorry aan iedereen die ongetwijfeld ook een heel schattige baby heeft (gehad), maar twee kindjes bij elkaar ziet er gewoon onnoemelijk cute uit.
 10. Over cuteness gesproken: er bestaat al helemáál niks schattigers dan twee baby’s samen in één bedje.
 11. Je leert heel snel loslaten. Alles perfect doen gaat je écht niet lukken, dat moet je met een tweeling al snel accepteren.
 12. Een van de grootste pluspunten vind ik toch wel dat het hebben van een tweeling de invloed van je opvoeding zo lekker relativeert. Ja, nurture heeft effect, maar nature nog veel meer, dat weet ik nu absoluut zeker. Mijn kinderen hebben tijdens mijn zwangerschap en daarna exact hetzelfde voedselaanbod gehad. Toch hebben we een goede eter en eentje die véél kritischer is. Op sociaal gebied: hetzelfde verhaal. Ze hebben steeds op hetzelfde moment dezelfde sociale activiteiten beleefd, en toch is er eentje afwachtend en de ander actief in het contact met anderen. Oftewel: hun genenpakket (onze tweeling is twee-eiig) bepaalt een hele hoop en als ouder doe je je best het goed te doen, maar uiteindelijk is je kind gewoon wie hij/zij/hen is.
 13. Je krijgt elke dag gratis work-outs. Kinderen optillen en neerzetten, ze minutenlang dragen (terwijl je meestal ook nog een zware tas of een loopfiets in de andere hand hebt) en natuurlijk die zware tweelingwagen voortduwen… Je armspieren worden goed getraind! Als het sneeuwt, heb je pas echt geluk, want met je wagen door de sneeuw is helemáál een challenge.
 14. Je krijgt automatisch een hele hoop superskills. Ga je solliciteren? Dan kun je zonder schroom zeggen dat je stressbestendig bent en goed kunt plannen. En krijg je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag een voorbeeld te geven van hoe je onder zware druk prioriteiten stelt? Welkom in het leven van een tweelingouder, lieve HR-medewerker. Wij dóén niet anders dan crisissen voorkomen, brandjes blussen, het overzicht houden en snel beslissingen nemen.
 15. Je kinderen leren vanzelf om op hun beurt te wachten. Yep, ik heb kinderen die pas net twee zijn en die prima begrijpen dat ze soms geduld moeten hebben en een ander eerst mag. Just another perk of having twins.
 16. Het vorige punt zorgt er ook voor dat je kinderen sneller zelfstandig leren te zijn. Hangt er een kind aan je been dat hulp nodig heeft terwijl je net met de ander bezig bent? Grote kans dat het na je “even wachten, ik kom je zo helpen!” al zelf gaat proberen iets voor elkaar te krijgen. Superhandig!
 17. Je parenting skills ontwikkelen zich lekker snel. Je bent binnen no time een expert in het behendig verschonen van luiers, het supersnel maken van flesjes of een kind soepeltjes dragen op één arm.
 18. Veel aanstaande ouders willen de zorg voor hun kind eerlijk verdelen, maar het lukt in de praktijk slechts bij een deel. Met een tweeling is het veel makkelijker om als partners allebei evenveel te zorgen. Als ouder van een twee- of meerling is op je lauweren rusten terwijl de ander alles doet er gewoon niet bij.
 19. Je bent nooit meer eenzaam. Als je je in het openbaar vertoont met een tweelingwagen – zeker met baby’s erin – heb je gegarandeerd héél veel aanspraak. Dat iedereen je ook vertelt over die buurvrouw van hun collega’s tante die óók een tweeling heeft gekregen in 1972, moet je dan maar even voor lief nemen… 😉 Of je zet een ander voordeel in, namelijk:
 20. Met een tweeling heb je altijd een excuus voor dingen waar je geen zin in hebt. “Ja, ik heb heb het inderdaad héél druk, dus ik ga gauw weer door, doei!”
 21. Je kinderen trekken zich aan elkaar op. Krijgt de een ergens een positieve reactie op, dan is de kans groot dat de ander ook getriggerd wordt om het zelf eens te proberen.
 22. Maar het állerbeste aan het hebben van een tweeling is toch wel dat je dubbel zo veel geluk ervaart. Twee keer een brede lach na het middagdutje, twee dikke knuffels als je thuis komt, twee kinderen die dolgraag op je schoot willen zitten… Dat maakt het tweelingouderschap absoluut fantastisch!

8 reacties

 1. Ah, die laatste. Zo lief! Mooi lijstje. Het lijkt me echt heel bijzonder om een tweeling te hebben (of er één van een tweeling te zijn).
  Naomi postte onlangs…Boekrecensie: Het geluksexperiment (Courtney Walsh)My Profile

 2. Mooi lijstje.
  Nummer 13 herken ik.
  Die van mij liep qua gewicht altijd een pond voor op wat ik makkelijk kon dragen.
  Dat zal met twee tegelijkertijd alleen maar erger zijn vermoed ik?
  KoffieDigitalix postte onlangs…Soms zit het mee en soms…My Profile

 3. Ik moet zeggen, je weet het heel goed te verkopen!

 4. Haha, ik wou ook zeggen wat Lauradenkt zegt! Ik zou er bijna zin van krijgen om een tweeling op de wereld te zetten. Bijna! 😉
  Dat laatste punt is wel héél lief. Dat maakt de moeilijke periodes toch beter draagbaar hé 🙂
  Irene postte onlangs…Dingen die stom zijnMy Profile

 5. Wauw, ze zijn alweer twee inmiddels.
  Dubbel zoveel geluk. Dat is toch wel het belangrijkste!
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Eigen schuld, dikke bultMy Profile

 6. Prachtige lijst! En ik geloof je meteen. Maar ik was toch stiekem heel erg opgelucht dat ik geen tweeling kreeg. 😉

 7. Wat een heerlijk lijstje! Ik geloof je direct.
  Pasta a la Dio postte onlangs…Verse pesto maken: de voordelen + een receptMy Profile

 8. Wat een prachtig lijstje, hoewel een tweeling ook echt wel pittig zal zijn (weet ik va mijn werk en omgeving…) Juist mooi om stil te staan bij het bijzondere van 2 kids tegelijk.. Ik was blij dat het er maar 1 was hoor 😉 En ik hou het er ook bij 1.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge