Dit zijn mijn favoriete podcasts van dit moment

| 17 reacties

De laatste tijd vliegen de podcasts je om de oren (no pun intended, maar ik vond ‘m toch grappig genoeg om te laten staan). Niet zo gek, want ik vind de podcast een heerlijk medium. Fijn om te doen terwijl je ondertussen met iets anders bezig bent (eten, autorijden, puzzelen, DIY’en of huishoudelijke taken bijvoorbeeld). Er is ook echt voor ieder wat wils op podcastgebied. Zo kun je spannende (vervolg)verhalen luisteren of naar podcasts over je hobby’s luisteren. Voor mij maakt het niet eens zoveel uit waar een podcast over gaat, zolang de mensen maar leuk zijn en humor hebben. In dit artikel deel ik mijn favoriete podcasts van dit moment!

Mijn favoriete podcasts

Trust Nobody

Over leuke mensen met humor die van mij eigenlijk over álles een podcast zouden mogen maken gesproken: in die categorie vallen Elger, Mark en Nelleke zeker. Maar oké: stiekem is het natuurlijk nóg leuker dat ze een podcast maken over een van mijn favoriete tv-programma’s: Wie is de Mol. In de podcast Trust Nobody bespreken de drie molloten elke aflevering tot in detail, inclusief het populaire aluhoedjes-blokje van Nelleke, waarin alle mogelijke hints voorbij komen.

Elke aflevering is weer een feestje, omdat het gewoon onwijs leuk is om te horen hoe gezellig ze het met z’n drieën hebben. Extra liefde voor deze toppers omdat ik dankzij hen ook De Mol België ontdekte (want daar maken ze óók podcasts over).

Luister hier naar ‘Trust Nobody’.

Damn Honey

Eigenlijk zou iedereen naar de podcast van Damn, Honey moeten luisteren. Want ja, deze podcast over alle shit waar vrouwen van deze tijd mee moeten dealen is inderdaad nogal feministisch van aard, maar juist dáárom zou je er als man (of als vrouw die feminisme niet zo nodig vindt) naar moeten luisteren. Vriend O. doet het ook, wat ik echt tof vind. (Eigenlijk zou ik dit als rechtgeaarde feminist helemaal niet tof of bijzonder moeten vinden, maar dat terzijde.)

En ja, deze podcast is aardig activistisch, maar hosts Marie-Lotte en Nydia weten de – soms zware – onderwerpen ook op een fijne en waar mogelijk luchtige manier te brengen. Wat mij betreft is de balans tussen leerzaam/interessant en leuk entertainment hier echt perfect.

Hoppakee, luister nu naar ‘Damn, Honey’!

Ik ken iemand die

‘Ik ken iemand die’ is – samen met Trust Nobody – een van de eerste podcasts die ik ben gaan volgen. Onder leiding van Nynke de Jong, die ik al een eeuwigheid volg op Twitter, praat een toffe groep ouders over hun ervaringen – en die van (al dan niet anonieme) mede-ouders. Het gaat soms nogal alle kanten op, maar dat vind ik alleen maar leuk. Zeker een aanrader voor iedereen die van gezellige praat-podcasts houdt. Ook als je – net als ik – helemaal (nog) geen kinderen hebt.

Luister hier naar ‘Ik ken iemand die’.

Podnataal

Ik heb dus geen kinderen en er is er ook nog geen in de maak. Toch luister ik met veel plezier naar de podcast ‘Podnataal’ (goeie naam ook echt). Zwangerschappen en bevallingen hebben me gewoon altijd gefascineerd – ik keek als kind al naar tv-programma’s als De bevalling en wilde zelfs een tijdje gynaecoloog worden.

Want bevallingen – en de periode daarna -, dat is waar het in Podnataal om draait. Heel wat (bekende en onbekende) vrouwen vertellen hun verhaal, en af en toe zijn er ook interessante specials over andere zwangerschaps- en bevallingsgerelateerde onderwerpen.

Luister ‘Podnataal’ hier en laat me weten hoe het je is bevallen (sorry, ik kon het gewoon niet laten).

De laatste dans

Deze verhalende podcast ontdekte ik recent. Ik had de naam al wel eens voorbij horen komen, maar for some reason was ik ‘m niet direct gaan luisteren, en dat terwijl hij zich grotendeels afspeelt in mijn eigen omgeving! De laatste dans vertelt namelijk het verhaal van Uwe, die jarenlang stamgast was in een Roermonds café. Op een avond vertelt hij al zijn vrienden – inclusief kroegbazin Resi – dat hij terminaal ziek is en naar Gran Canaria gaat om te sterven. Er volgt een laatste dans met Resi op het liedje ‘Hald mich ’s vas’ (een van mijn favorieten!). Een nummer dat Frans Pollux schreef en zong. Resi kan het nummer door deze herinnering niet meer aanhoren, en daarom gaat Frans op zoek naar wat er na het afscheid in Uwes leven is gebeurd. Ik kan je vertellen: dat is een spannend en verrassend verhaal…

De podcast zit dan ook vol zenuwslopende cliffhangers. Leuk detail voor mij als dialect-lover: de voertaal van deze podcast is Nederlands, maar Frans doet wel de observatie dat mensen in het dialect nog veel meer loslaten vanwege de vertrouwde sfeer die dat met zich meebrengt.

Luister ‘De laatste dans’ hier.

Luister jij graag naar podcasts? Zo ja: wat zijn jouw favorieten?

17 reacties

 1. Ik heb me nog niet echt gewaagd aan podcasts, ik weet niet, het zit er niet echt in ofzo. Maar ik ben wel van plan om het eens wat vaker te proberen, want ik hoor er veel over. Bedankt voor de tips!

 2. Podcasts zitten bij mij niet in mijn systeem. Ik luister er echt nooit één. Maar oké, er staat vanmiddag een middagje ‘knutselen’ op het programma en een podcast over WIDM klinkt dan best goed. Wie weet…

 3. Ik luister in de auto wel eens podcasts, maar geen enkele dezelfde als jij haha. Ik vind de podcast van ‘PorteRenee’ leuk en weet dat jij daar ook meeleest.. dus heb je deze podcast toevallig ook al eens beluisterd? Een andere is ‘Man man man, de podcast‘, hoewel ik na seizoen 3 gestopt ben. Zonder reden eigenlijk, misschien moet ik die er weer eens bij pakken. Er waren 20 seizoenen WIDM voor nodig, maar ik luister nu naar de ‘De Wie is de mol? Podcast’ van Annemieke Schollaardt. Tot slot ‘30 minuten rauw’ van Ruud de Wild.

  • Yes, die van Porterenee luister ik ook wel eens, maar die staat bewust niet in mijn favorieten… Ik heb er nogal wat op aan te merken 😉

   Man man man heb ik laatst eens geprobeerd, maar ik ergerde me.

   De officiële WIDM-podcast luister ik ook, maar Trust Nobody vind ik veeeel leuker!

   En die van Ruud de Wild ga ik eens opzoeken 🙂

 4. Ooh leuk! Die podnataal ga ik eens beluisteren. Ik luisterde laatst voor het eerst naar de volksjury waarin twee Belgische meisjes aparte moordzaken bespreken. En Elke dag vakantie vind ik ook af en toe wel fijn om te luisteren.

 5. Fijne tips. Ik luister nu Encyclopedia Womannica, wel engels. Heel korte (5 minuten) podcasts over vrouwen.

 6. Haha Podnataal, geniaal die titel. Ik luister naar De Volksjury (over moordzaken) en af en toe ook naar De Bende van het Boek (over boeken, maar dat snapte je misschien al wel). En De Universiteit van Vlaanderen ga ik binnenkort ook eens luisteren. Toen ik ernaar googelde zag ik dat ‘De Universiteit van Nederland’ ook bestaat haha. Verhalende podcasts zijn dan weer niks voor mij. Ik heb sowieso een haat-liefdeverhouding met podcasts want ik kan niet zo goed ergens naar luisteren zonder afgeleid te raken, maar die van De Volksjury vind ik alleszins heel leuk 🙂

 7. Damn Honey luister ik ook regelmatig. Zelf ben ik ook fan van Couple Goals, ook zo’n leuke podcast.

 8. Haha ik was gisteren ook net begonnen met een podcastpost omdat ik er zoveel luister! Het zijn allemaal andere dan die van jou dus ik heb weer wat inspiratie opgedaan. Podnataal is fantastisch gevonden maar boeit mij niet, die laatste wel!

 9. Ik luister héél graag maar podcasts, maar eerlijk gezegd vind ik er maar weinig écht mijn tijd waard?

  Bedankt voor de tips, die van wie is de mol en de laatste ga ik sowieso eens luisteren, leuk!!

 10. Nee, alleen naar Problogger. Ik kan mijn aandacht nooit bij podcasts houden. Ik wijt dat aan mijn moederschap: ik moet zoveel naar mijn kinderen luisteren, dat ik niets meer over heb.

 11. Heb je Bob al geluisterd? Die vond ik zo mooi! Ik ben nog bezig met De Laatste Dans. Ik was, al ramen zemend, bij deel 3 toen mijn telefoon in mijn emmer viel. Toch eens verder luisteren, ik vond ‘m wel goed. Verder luister ik veel crime podcasts. Annemarie Rozing van Q-music geeft vaak podcast tips op haar Instagram account.

 12. Hahaha, die pun bij Podnataal! Ik kende het ook niet, ik ga die zeker luisteren! Leuk!

 13. Leuk artikel, dit! Ik heb toevallig laatst de podcasts helemaal ontdekt. Damn Honey vind ik ook heel interessant. Verder luister ik de podcasts van Celine Charlotte (vooral over ondernemen en money mindset). Naar die van Podnataal ben ik nu ook heel benieuwd trouwens. Ik moest wel lachen om je bekentenis over zwangerschapsvoorliefde. Dat heb ik ook al vanaf kinds af aan. Ik las ook op mijn 10e al mijn moeders tijdschriften over zwangerschap/jonge kinderen en kan het vaak niet laten om zwangerschapsvlogs op YouTube te kijken. En nee, ik heb zelf nog geen plannen in die richting, haha 😉

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge