Mijn 10 favoriete boeken van 2019

| 11 reacties

In 2019 las ik aardig wat boeken. Oké, ik had geen mega-indrukwekkende reading challenge met 75 of zelfs 100(+) boeken, maar toch. Ik deel graag de 10 boeken die me in 2019 het meest zijn bij gebleven! Opvallend: bijna al mijn favorieten zijn van vrouwelijke schrijvers.

Favoriete boeken van 2019

Zand Erover – Elsbeth Witt

Elsbeth Witt volg ik al jaren via Twitter, en ik heb genoten van de Barista!-trilogie. Het duurde even voor ik Zand Erover ook las – het boek verscheen al in 2015. Ik kocht het vorig jaar via Boekenkraam en las het tijdens de kerstvakantie. Het boek gaat over dertiger Fien, wier leven behoorlijk in puin ligt. Ze besluit te verhuizen naar Vlieland en leert daar niet alleen veel over zichzelf, maar ook over haar familiegeschiedenis. Zand Erover is een bijzonder fijn geschreven boek dat je eigenlijk niet weg wilt leggen.

Favoriete boeken van 2019 1 Zand Erover Elsbeth Witt, Het houden van mannen Myrthe van der Meer

Het houden van mannen – Myrthe van der Meer

Ook Het houden van mannen las ik vorig jaar in de kerstvakantie. Auteur Myrthe van der Meer ken je misschien wel van PAAZ en UP. In dit boek zul je absoluut haar humor en schrijfstijl herkennen. Het boek gaat deze keer niet over psychische problemen, maar over mannen. Je leest alles wat je moet weten over het houden van mannen – als soort, welteverstaan. Zo kun je ontdekken wat de rastypische kenmerken van de man zijn en hoe je hem het beste kunt verzorgen en opvoeden. En misschien ontdek je wel dat je toch beter een kat, hond of goudvis kan nemen. Een erg leuk boek!

Harry Potter en de Vuurbeker – JK Rowling

Mijn leesjaar 2019 staat ook volop in het teken van Harry Potter. Als first-time reader las ik dit jaar een groot deel van de boeken. Deel 3 t/m 6 las ik volledig dit jaar, en op het moment dat ik dit artikel schrijf, ben ik halverwege boek 7. We zijn precies op het punt waar de eerste film over boek 7 eindigt. Ik hoop dat we (Vriend O. en ik lezen het samen) het laatste boek voor het einde van de kerstvakantie kunnen uitlezen!

Mijn favoriete deel tot nu toe is in elk geval boek 4: Harry Potter en de Vuurbeker. Het heeft alles: spanning, emoties en een magisch mooi einde.

Recensie Verknocht Lisette Jonkman, Verkikkerd #3, chicklit van Nederlandse bodem

Verknocht – Lisette Jonkman

Een van de boeken waar ik enorm naar uitkeek dit jaar, was Verknocht van Lisette Jonkman. We hebben zó lang moeten wachten op het derde deel van de Verkikkerd-reeks, maar het was het enorm waard. Lees meer in mijn recensie van Verknocht.

The Little Paris Patisserie – Julie Caplin

Achter The Little Paris Patisserie schuilt een leuk verhaal. Ik vond dit boek namelijk in een minibieb hier in het dorp. Ik vind het principe van minibiebs altijd superleuk, maar vaak zie ik niet echt boeken die me aanspreken. Een Engelstalige chicklit (over een patisserie, yay!) was zo ongeveer het laatste boek dat ik verwachtte te vinden in een Limburgs dorp, dus ik was blij verrast. Het boek was hier en daar uiteraard een tikkie voorspelbaar, maar het is een prettig geschreven boek over een onderwerp dat ik heel leuk vind: bakken! Extra pluspunt was dat dit onderwerp ook echt goed en gedetailleerd is uitgewerkt. Ik kreeg er echt zin van om zelf de keuken in te duiken.

Favoriete boeken van 2019 2 The Little Paris Patisserie, Take a chance on me Jill Mansell

Take a chance on me – Jill Mansell

Sinds ik op mezelf woon en eindelijk die Grote Boekenkast heb waar ik al jaren van droomde, valt echt op hoeveel ongelezen boeken ik nog in mijn kast heb staan. Vaak al jaren geleden gekocht, maar nog nooit aan begonnen. Er zijn ook zo veel leuke boeken… Take a chance on me van Jill Mansell (in het Nederlands verschenen als Versier me dan) was zo een van die boeken die ik al een hele tijd geleden heb gekocht. Ik had al een tijdje niks meer van Jill Mansell gelezen en ondanks dat het nooit enorme literaire hoogstandjes zijn, genoot ik toch weer van haar fijne schrijfstijl en de mooie mix van verhaallijnen.

Recensie Het Rosie Resultaat Graeme Simsion, vervolg Rosie Project

Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion

Tijd voor de enige mannelijke auteur in dit lijstje! De meningen over Het Rosie Resultaat van Graeme Simsion waren nogal verdeeld. Of ja: eigenlijk heb ik bijna alleen maar recensies gelezen van mensen die het veel minder vonden dan de rest of die het zelfs niet uitgelezen hebben. Zoals je al in mijn recensie kon lezen, was ik wél fan!

Recensie Orphan Train Christina Baker Kline

Orphan Train – Christina Baker Kline

Ook van Orphan Train verscheen er al een recensie op mijn blog. Dit boek koos Vriend O. voor me en hoewel ik even wat twijfels had, verdwenen die al snel. Het is een prachtig, aangrijpend verhaal!

Twintig regels liefde – Rowan Coleman

Ook Twintig regels liefde viste ik uit een minibieb. Maaike was op bezoek en raadde me dit boek, dat ik las in bookazine-vorm, aan. Twintig regels liefde gaat over verpleegkundige Stella, die brieven schrijft voor mensen die op hun sterfbed liggen. Het boek vertelt meerdere verhalen en is daardoor verslavend om te lezen. Sommige dialogen vond ik net iets minder (“Weet je nog, dat moment?”/”Ja, jij deed dit en ik zei dat!”), maar ik kon dit boek desondanks maar heel moeilijk wegleggen.

Favoriete boeken van 2019 3 De Verjaardagen Hanneke Hendrix

De verjaardagen – Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix ken ik via Twitter en de podcast Ik ken iemand die (aanrader!) en ik wilde al een tijdje ook eens een van haar boeken uitproberen. Toen ik tijdens de Kinderboekenweek een boek bestelde, zat ik onder de verzendkosten-limiet en besloot ik De verjaardagen (een koopje voor maar 5 euro) in mijn winkelmandje te gooien. Hanneke heeft een enorm fijne, aansprekende schrijfstijl. Het verhaal over Boris en Lies – buren sinds hun kindertijd en allebei opgegroeid zonder hun biologische vader – is boeiend, een beetje vreemd en voelt toch heel echt. Een aanrader als je van toegankelijke literatuur houdt!

Wat waren jouw favoriete boeken die je dit jaar las?

11 reacties

 1. Heerlijk, een jaar met allemaal fijne boeken. Mijn favorieten (kon niet kiezen, dus ik koos er twee, maar ik ben gelukkig niet de enige met keuzestress;)) komen maandag online.
  Overigens zijn het jouw blogs over Harry Potter geweest die me uiteindelijk over de streep hebben getrokken om ook ein-de-lijk eens te beginnen in die serie. Blijft leuk wat een recensie kan doen.

 2. Leuk om je 10 favorieten te zien. Ik las bar weinig dit jaar (vooral voor mijn doen) en ben nu pas in mijn 11de boek bezig… Wel kreeg ik een hoop toffe boeken van Kerst, dus hoop deze vakantie en tussendoor wat meer te gaan lezen in 2020.

  Mijn favoriete boeken komen in de week van het nieuwe jaar online. Was even puzzelen, aangezien ik niet veel heb gelezen en sommige een beetje naar de achtergrond zijn verdwenen…

 3. Leuk! Ik ben zo benieuwd naar je review van het laatste Harry Potter boek!
  Ook leuk wat je allemaal al hebt gelezen. Zo kan ik weer wat nieuwe inspiratie op doen. Zelf was mijn doel om in 2019 minstens 12 boeken te lezen. Dat doel heb ik behaald en in januari komt daar ook een blogje over online 🙂

 4. Klinkt als een fijn lijstje. Ik ben net begonnen in het boek ‘ik kan het ook nooit goed doen’, maar het is nu al een favoriet, haha. Net als memoirs of an imaginary friend, en aristotles & dante discover the secrets of the universe. Echte aanraders wat mij betreft.

 5. Altijd leuk om iemands favoriete boeken te zien. Zelf heb ik op Harry Potter na geen van deze boeken gelezen. Weer wat leuke tips rijker dus, dank je!

 6. Ik zit even te denken, maar ik denk dat het een boek was over een nanny die in een eng landhuis gaat werken. Van Ruth Ware was het!

 7. Ik heb ook niet zoveel gelezen dit jaar. Mooie boeken op mijn lijst: Alleen voor jou van Luke Allnut en De Nachtegaal van Kristin Hannah. Best bijzonder want ik lees meestal thrillers en dat zijn dit niet.

 8. Ik heb een prima boekenjaar gehad maar er niets over bijgehouden. Ga ik zeker veranderen komend jaar. Ik ben een beetje beu van boekenreviews maken en ben naarstig op zoek naar een andere invulling. Ik zou dus ook niet echt weten welk boek favoriet was. Ik weet wel dat ik de Rosie serie begonnen ben en het vlot beu was.

 9. Leuk om te zien! Ik wil volgend jaar ook weer wat meer tijd vrijmaken om te lezen, het komt er veel te weinig van.

 10. Leuke lijst! Heb mijn favorieten van dit jaar ook net gepost. En wat grappig voor de eerste keer Harry Potter! Ben stiekem jaloers dat jij ze nog voor de eerste keer kon lezen, maar aan de andere kant ook blij dat ik ze al jaren ken ? heb de boeken dit jaar herlezen en ben nu ook in deel 7 ☺️ het Rosie-project lijkt me ook nog leuk om te lezen, ook al heb ik een vergelijkbaar boek ‘uitgerekend wij’ al gelezen dus hopelijk lijkt het niet te veel op elkaar.

 11. Wat een leuk lijstje! Ik vind de omslag van The Little Paris Patisserie echt geweldig, gaaf dat je dit boek in een Little Free Library tegenkwam.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge