Leuke cadeautjes voor taalliefhebbers (cadeautips voor Sinterklaas en Kerst)

| 1 reactie

Er zijn weinig dingen waar je de gemiddelde taalliefhebber gelukkiger mee maakt dan met boeken. Nóg leuker is het als deze boeken ook nog eens te maken hebben met taal. Ben je op zoek naar een leuk sinterklaascadeautje of kerstcadeau voor iemand die dol is op taal in de breedste zin in het woord? Of heb je inspiratie nodig voor je eigen verlanglijstje? Bekijk dan dit overzicht met de allerleukste boeken over taal.

leuke cadeaus voor taalliefhebbers, kerstcadeau, sinterklaascadeau, cadeauboekjes, slogans, taal, paulien cornelisse, de allerbeste cadeaus voor taalliefhebbers, cadeaus voor iemand die dol is op taal, cadeautip boeken, leuke cadeautjes voor taalliefhebbers

Cadeauboek over slechte slogans

Oké, ik geef toe: ik ben misschien een heel klein tikje bevooroordeeld als het om dit boek gaat. Ik ben namelijk al jaren juryvoorzitter van Slechte Slogans, het platform dat elk jaar een verkiezing organiseert voor de slechtste slogan van het afgelopen jaar. In 2017 verscheen het boek Ik verf tot ik sterf (en 343 andere ‘slechte’ slogans), dat, zoals de titel al zegt, vol staat met slogans van twijfelachtige kwaliteit.

Het is echter zeker niet alleen een lijst met slogans, maar bevat ook analyses van wat een slogan slecht maakt én verhalen achter een aantal prijswinnende slogans. O ja, en je vindt er zelfs nog een stukje van mij in 😉 Zeker kopen dus, dat boek! Voor nog geen tientje heb je het in huis.

Verbeter je Engels met Buffi Duberman

Je denkt misschien dat je als Nederlander behoorlijk goed Engels spreekt. Nou, think again! De meeste Nederlanders maken zich regelmatig schuldig aan behoorlijk gênante fouten in het Engels. In de meeste gevallen is het wel iets minder ernstig dan het Louis van Gaal-niveau dat je in boeken als I always get my sin vindt, maar toch ga ook jij waarschijnlijk wel eens de mist in.

Gelukkig is daar Buffi Duberman, een supercoole Amerikaanse die je op hilarische wijze behoedt voor ernstige spraakverwarringen. Haar enthousiasme is aanstekelijk; gegarandeerd dat je haar boeken 30 ways to save your ass in English en het vervolg 100 ways to save your ass in English met een grote glimlach leest. Trouwens ook geschikt voor tieners die hun Engels op een toegankelijke manier willen verbeteren.

Grappige boeken over kantoortaal

Moet je een cadeautje kopen voor iemand die in zijn kantoorbaan ongetwijfeld omringd wordt door suf jargon en zweverige kantoortaal? Dan is Japke-d Bouma je vrouw. Zij heeft door de jaren heen ontzettend veel geschreven over kantoortaal. In haar erg grappig geschreven boeken vind je de ernstigste voorbeelden en gelukkig ook manieren om te voorkomen dat je één van hen wordt.

De boeken van Paulien Cornelisse

Elke taalliefhebber kent Paulien Cornelisse wel. Deze cabaretière en schrijfster vatte haar grootste taalergernissen samen in het alom bekende Taal is zeg maar echt mijn ding, maar bleek nog genoeg inspiratie over te hebben. Ze schreef ook En dan nog iets en recent verscheen haar nieuwste taalboek Taal voor de leuk.

Fan-tas-tisch om hier te zijn

Ik had deze blogpost natuurlijk ook ‘De aller-aller-ALLER-geweldigste boeken over taal!!’ kunnen noemen. Of ‘leuke boekjes over taal’. Dat de ene beschrijving sterker is dan de andere, is wel duidelijk. Dit verschijnsel heet taalintensiteit en ik vind het zelf echt superinteressant. Ik schreef er dan ook niet voor niets mijn scriptie over. Christine Liebrecht, die mijn scriptiebegeleider was, promoveerde op dit onderwerp en schreef er daarnaast een heel tof, toegankelijk boek over: Fan-tas-tisch om hier te zijnEen absolute aanrader!

Andere taalcadeautjes

Ook leuk: een taalkalender (ook beschikbaar voor kinderen) of een abonnement op Onze Taal. Zo stel je de taalliefhebber die zijn boekenkast al propvol heeft zitten ook tevreden!

Wat zijn jouw favoriete taalgerelateerde cadeaus of boeken?

Eén reactie

  1. Leuk dit lijstje, krijg er weer nieuwe inspiratie van! Klinken als boeiende boeken 🙂

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge