Hoewel het weer nog best lekker is, is de zomer nu toch echt officieel voorbij (boehoehoe). Je kon van een aantal boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen al eerder een recensie lezen, maar zoals elk seizoen deel ik ook nu weer welke boeken uit de bibliotheek ik aanraders vond.
De mannenmaker – Petra Kruijt (2013)
Het verhaal van De mannenmaker is er zo een waarvan je wenst dat je het zelf verzonnen had. De mannenmaker (ze krijgt pas laat in het boek een naam, een extra uitdaging die schrijfster Petra Kruijt zichzelf gaf) heeft zichzelf namelijk als levensdoel gesteld om mannen die behoorlijk hopeloos lijken klaar te stomen voor een echte relatie. Het is een soort verlengde Beauty and the Geek: in zes maanden gaan ze van ‘absoluut geen dating-materiaal’ naar ‘best een leuke vent’. Niets maakt de mannenmaker blijer dan zien dat “haar” mannen een gelukkig leven met een andere vrouw. Zoveel happy couples, allemaal dankzij haar hulp! Daar offert ze haar eigen liefdesleven graag voor op. Toch kost het de mannenmaker na het dumpen van haar laatste project moeite om een nieuwe man te vinden. Wat is er toch met haar aan de hand?
Ik ben echt door dit boek heen gevlógen. Het verhaal is origineel en spannend en zoals ik gewend ben van Petra Kruijt weer erg prettig geschreven. De mannenmaker is wat mij betreft haar beste boek tot nu toe. Absoluut een must-read voor liefhebbers van chicklits met een origineel randje.
Het Rosie Project – Graeme Simsion (2013)
Ik hoorde al een tijd geleden over Het Rosie Project, en hoewel het boek een redelijke hype is, ving ik ook geluiden op “dat het ook weer niet zó geweldig was”. Samen met de achterflap was dat genoeg om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen. Het boek gaat over de autistische Don Tillman, universitair docent genetica. Door zijn sociale onhandigheid heeft hij nog geen relatie. Omdat hij geen zin heeft om zijn tijd te verspillen aan totaal ongeschikte vrouwen (lees: vrouwen die niet aan ál zijn eisen voldoen), pakt hij het wetenschappelijk aan. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst wil hij de ideale echtgenote vinden. De uitbundige Rosie voldoet absoluut niet aan zijn eisenlijst, maar ze gaan toch op een date. Wat er gebeurt, moet je zelf maar lezen.
Want vond ik Het Rosie Project een aanrader? Zeker! Graeme Simsion heeft een heerlijke manier van schrijven en weet je helemaal in Dons hoofd te plaatsen. Als lezer pik je alle signalen die Don vanwege zijn autisme niet opmerkt, wel op. Dat zorgt ervoor dat je veel sympathie voor Don krijgt, ondanks zijn afwijkende gewoontes en gedachtegangen. Volgende maand komt het vervolg Het Rosie Effect uit. Erg benieuwd!
In Bed – Sarah Bilston (2006)
Quinn, een drukbezette advocate in New York met een nóg drukkere echtgenoot, moet van de ene op de andere dag bedrust houden vanwege complicaties in haar zwangerschap. Dat is het startpunt van In bed, de debuutroman van Sarah Bilston, die hetzelfde lot was toebedeeld tijdens haar zwangerschap. Q, zoals Quinn genoemd wordt, besluit een dagboek bij te gaan houden om de tijd te doden. Haar schrijfsels – een prettige afwisseling van korte notities en langere verhalen – lezen lekker weg. Zoals de cover al zegt heeft Quinn het nog verrassend druk met niksdoen, dus je hoeft niet bang te zijn dat ze alleen haar zwangerschapskwaaltjes beschrijft. Een prima boek voor als je lekker wilt ontspannen!
Heb jij de laatste tijd nog iets leuks gelezen? Vertel het in de comments!