Gelezen: winter 2020/2021

| 12 reacties

Mijn boekenkast staat best wel vol. En dat terwijl ik de afgelopen paar jaar niet eens zoveel nieuwe boeken heb gekocht of gekregen. Nee, het zijn vooral een hoop oudjes die ik 5, 10 of zelfs 15 jaar geleden kocht. Vaak zijn dat dus geen boeken die ik nu zou kiezen, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om ze ongelezen weg te doen. En dus heb ik er de afgelopen maanden een aantal gelezen, afgewisseld met meer recente aankopen of minibieb-vondsten. Ik neem de boeken die ik in de winter van 2020/2021 las met je door via mini-recensies!
stapel boeken, Boeken winter 2020 2021, boekrecensies

Ze noemden me duivelskind – Michaela DePrince

Ik deel de mini-recensies in chronologische volgorde, maar we beginnen in elk geval goed! Ze noemden me duivelskind – een minibiebvondst, yay! – is de autobiografie van Michaela DePrince, een jonge zwarte danseres. Ze wordt geboren in Sierra Leone, dat geteisterd wordt door een burgeroorlog. Als jong meisje maakt ze heel wat heftige dingen mee, en na het overlijden van haar beide ouders komt ze terecht in een weeshuis. Uiteindelijk wordt ze geadopteerd door een Amerikaanse familie.

Het boek is wellicht niet briljant geschreven, maar door het aangrijpende waargebeurde verhaal en de niet al te lange hoofdstukken las ik het in no time uit. Een inspirerend verhaal dat toont hoeveel geluk je hebt als je wieg op de juiste plaats staat, hoe racisme er in het dagelijks leven uitziet én hoe Michaela DePrince uitgroeit tot een geweldige danseres. Absoluut een aanrader!

Schildpadden tot in het oneindige – John Green

Ook van Schildpadden tot in het oneindige (of Turtles all the way down, zoals het origineel heet) genoot ik erg. Het was alweer even geleden dat ik iets van John Green las, maar wat is hij toch een fijne auteur. Dit boek gaat over Aza Holmes, een tiener met een dwangstoornis, die verzeild raakt in het mysterie rond een verdwenen miljardair. Ik blijf het knap vinden hoe John Green je perfect kan meeslepen in de belevingswereld van een tiener, zonder dat er ook maar een greintje kinderlijkheid aan te pas komt. Tof boek en heerlijk geschreven!

Lucy in the Sky – Paige Toon

Dit boek beviel me wat minder en kreeg een enkeltje minibieb. Een typische chicklit uit the old days over een vrouw die samen is met een l*l waarvan je al direct weet dat ze ‘m voor het einde van het boek dumpt, maar die er verdomd lang over doet om erachter te komen dat de spannende, veel leukere man die ze al vrij snel in het verhaal ontmoet een veel betere optie is. Ik denk dat ik dit boek 10 jaar geleden prima had gevonden, maar nu? Nah, saai.

Dagboek van een Manny – Holly Peterson

Ook deze mocht weg na het lezen. Het is gewoon een niet al te boeiend verhaal over een vrouw die zichzelf en haar rijke leven blijkbaar wel heel belangrijk vindt, ook al doet ze heel erg alsof ze niet “zo” is. Best een vermakelijk boek om te lezen verder, daar niet van. Zeker met de komst van de manny uit de titel krijgt het verhaal nog wel iets meer diepgang, maar uiteindelijk is het een voorspelbare, inwisselbare en wat ouderwetse chicklit.

Anna, Hanna en Johanna – Marianne Fredriksson

Over Anna, Hanna en Johanna schreef ik al een losse recensie. Ook een aanrader!

Dansen met Marilyn Minnie – Mogue Doyle

Dit boek nam ik mee uit de lokale minibieb omdat de premisse interessant klonk: een jongen uit een Iers dorp kijkt mee naar zijn eigen begrafenis en vertelt zijn verhaal. Uiteindelijk viel Dansen met Marilyn Minnie van Mogue Doyle me toch wat tegen. Ik begreep wel dat de vertaler het wat boerse taalgebruik goed over wilde brengen, maar toch vond ik het in vertaling irritant lezen. Daarnaast zat ik toch het hele boek lang een beetje te wachten tot dat joch dan uiteindelijk eens dood zou gaan. En nou ja, zelfs die gebeurtenis viel me dan uiteindelijk wat, eh… tegen. Tuurlijk is het treurig als een kind overlijdt, maar dit verhaal greep me gewoon niet genoeg aan om echt emotioneel betrokken te raken, denk ik.

Magnus – Arjen Lubach

Door naar weer een véél beter boek: Magnus van Arjen Lubach. Fijne schrijfstijl, goed verhaal met de nodige spanning, een origineel einde: deze roman heeft alles. Magnus gaat over Merlijn Kaiser, een toneelschrijver in zijn thirties die net verlaten is door zijn jeugdliefde. Nadat zijn creditcard wordt gebruikt voor flinke uitgaven in een Zweeds pretpark, besluit Merlijn in een impuls naar Zweden af te reizen om zelf op zoek te gaan naar de fraudeur. En wat er dan gebeurt, moet je zelf maar lezen! Ik heb echt genoten van dit boek. Het bevat veel onvoorspelbare plotwendingen, wat het een ware pageturner maakt.

Ciao Bella – Penelope Green

Dit boek kocht ik ooit op het Boekenfestijn. Het is een autobiografie, waarin de schrijfster – die de 30 nadert – vanuit Australië verhuist naar Italië. Altijd lastig om te oordelen over een waargebeurd verhaal, maar poe: wat had ik vaak moeite met de hoofdpersoon. Ze is zó desperate op zoek naar de liefde dat het echt vermoeiend wordt. (Tenminste, voor een feministische independent woman als ik ben.)

Verder gaat het verhaal een beetje van de hak op de tak, met een keur aan anekdotes die soms grappig zijn, maar minstens zo vaak niet echt. Als dan vervolgens blijkt dat een bepaalde beschreven gebeurtenis er verder helemaal niet toe doet voor het verhaal, tja… Best een amusant boek om voor het slapen te gaan steeds een hoofdstukje uit te lezen, maar niet meer dan dat.

Carrie – Stephen King

En we eindigen weer goed: met Carrie! Vriend O. is nogal fan van Stephen King, en hij gaf mij zijn debuutroman cadeau omdat hij dacht dat ik dit boek over een tienermeisje met een licht explosief karakter wel zou kunnen waarderen. En dat was het geval! Ik wil verder niet te veel verklappen over het plot, maar in het kort: een meisje dat opgroeit met een strenggelovige moeder vindt een manier om wraak te nemen op haar pestkoppen. En hoe ze dat precies doet, dat wordt verteld in een onwijs goed geschreven en meeslepend boek. Ik las ‘m in het Engels, maar Carrie is uiteraard ook vertaald naar het Nederlands.

Heb jij de laatste tijd nog boeken gelezen die je zijn bijgebleven?

12 reacties

 1. Leuk dat je Carrie gelezen hebt. Ik ken de film goed. Eigenlijk ken ik heel veel films van Stephen King goed, omdat mijn moeder er vroeger graag naar keek. Ik ben ook wel eens begonnen aan een boek van hem, maar op de een of andere manier trok de schrijfstijl me wat minder.
  bychristiana postte onlangs…Gedroogde hortensia onder een stolp (chique stylingtip!)My Profile

 2. Zó herkenbaar, dat je boeken niet ongelezen weg wil doen. Ik vind dit wel een mooie oplossing, om af te wisselen.
  Naomi postte onlangs…Polderplaatjes ~ Maart 2021My Profile

 3. Ik lees ’s avonds altijd, en schrijf daar dan reviews van voor mijn boekenblog. Op die manier blijven ze goed bij!

 4. Die eerst heb ik werkelijk verslonden, wat een mooi boek. Lubach wil ik ook van lezen maar moet ik nog tegen komen.

 5. Herkenbaar om boeken in je kast te hebben die je 5, 10 of zelfs 15 jaar geleden gekocht hebt… Ik probeer er ook telkens een paar van te lezen.
  Giovanna Jansen postte onlangs…Maart 2021 | een overzichtMy Profile

 6. Ik heb een paar vragen:
  – wat is een minibieb?
  – is Carrie eng?

  Oké ja dat was het alweer. Haha die Magnus klinkt precies als het boek dat ik zou willen lezen, en ook die van John Green ga ik ook op mijn lijstje zetten. Had al gehoord dat dit boek goed was en ja je hebt me overtuigd enzo.
  Kelly postte onlangs…03 maart ’21: onkruidmeditatie, kattenparadijs en ruiken aan de luchtMy Profile

  • 1. Minibiebs zijn een soort kleine bibliotheken die mensen bij hun huis zetten. Dan kun je boeken lenen of ruilen met de hele buurt, superleuk!
   2. Carrie is wel spannend, maar niet eng vind ik. Het is zeker geen ´It´ ofzo, dus tenzij je echt een HEEL teer zieltje hebt, kun je het gewoon lezen zonder een hartaanval te krijgen, lijkt me.

 7. Aha! Bedankt voor de tips! Daar kan ik wel wat mee. Mijn beste boek dit jaar (gecheckt in mijn goodreads-app: 4 sterren) was Broeinest van Loes den Hollander. Overigens opgestuurd gekregen door een lezer van mijn weblog. 😄

 8. Haha ik wou ook vragen wat Kelly vroeg, of Carrie eng is. Ik lees heel graag Stephen King maar ik kan niet meer zo goed tegen enge boeken. Joyland van hem vond ik heel mooi en Als het bloedt heb ik ook met veel plezier gelezen.

 9. Leuk om te lezen! Ik heb de leesflow ook weer te pakken en ben lekker wat nieuwe boeken aan het lezen van Nora Roberts… Het fijnste boek tot nu toe zal ik toch kiezen van De 4 broers Mackade deel 1 & 2. Was tof weer even een Nora verhaal te lezen die ik nog niet kende.

 10. Het boek dat mij het meeste aanspreek is toch echt “Schildpadden tot in het oneindige”. Ik vind dat ook een hele leuke schrijver. Ik ken het boek nog niet, dus ik ga hem zeker onthouden.

 11. Ik wil al zo lang iets van Stephen King lezen en stel het altijd uit. Ik heb ‘The Shining’ eens op vakantie gekocht in het Engels en het is een van de enige boeken in mijn kast die ik nog moet lezen (progress haha), maar het komt er toch niet van. Ik heb een master Engels dus dat zou moeten lukken, maar ik heb het al zo lang niet gedaan dat het volgens mij echt heel lang gaat duren, en daar kijk ik tegenop haha. Ik moet vast eens beginnen met een Nederlandse vertaling, maar dan ga ik van mezelf weer geen boeken op reis meer mogen kopen en dat wil ik ook niet haha!
  Lesley postte onlangs…Hoe zit het met mijn 20 doelen?My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge