Gelezen: Verlichte kost – Rik Peters

| 1 reactie

Laatst ontving ik een mailtje van auteur Rik Peters. Of ik zijn boek over filosofie en eten wilde lezen? Zeker! Ik herinnerde me de recensie van Lilian nog, en aangezien zij een goede smaak heeft in boeken én eten (we zijn niet voor niets eet-buddies), wilde ik Verlichte kost maar wat graag lezen.

Verlichte kost, Rik Peters, boek over filosofie en eten

Rik Peters benoemt het al meteen: filosofen schreven over vrijwel alles, maar voedsel kwam maar zeer beperkt aan de orde. Hij vond het daarom hoog tijd om in de werken van de grote denkers eens op zoek te gaan naar hun gedachten over voeding. In overzichtelijke hoofdstukken neemt hij je mee in de levens(+)werken van tien filosofen. En hoe! Ontzettend toegankelijk en met een flinke dosis humor. Lees dit citaat maar eens:
Verlichte kost, Rik Peters, boek over filosofie en eten
Zo treffen we nog vele vergelijkingen en voorbeelden aan. Extra leuk is hoe Peters de ideeën van filosofen van soms eeuwen geleden weet te koppelen aan de actualiteit. Naast Donald Trump kwamen ook Boer zoekt vrouw en de huidige foodtrends voorbij.

Naast mijn uitgebreide ervaring met en liefde voor eten, heb ik ook wel wat met filosofie. Op mijn middelbare school werd het vak destijds niet gegeven, maar bij Grieks en KCV krijg je natuurlijk wel wat mee van de grote denkers. Bij Grieks ging mijn examen zelfs over Socrates – door ons liefkozend Socje genoemd – dus ik vond het erg leuk om het hoofdstuk over hem te lezen.

Toch is het hebben van zo’n achtergrond absoluut niet nodig om veel plezier te beleven aan dit boek. Juist door de keuze voor een onderwerp dat zo dicht bij het dagelijks leven staat als voedsel, is dit boek voor iedereen interessant. En stiekem gaat het lang niet alleen over eten, maar krijg je ook een introductiecursus over de ideeën van een aantal bekende filosofen in het algemeen. Een absolute aanrader, zeker ook als cadeau.

Benieuwd geworden? Je vindt Verlichte kost online of in je lokale boekenwinkel.

Eén reactie

  1. Hé, toch nog gelukt dus met het boek. Blij dat je het ook leuk vond!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge