Soms lees je zo’n boek dat je het liefst bij iedereen onder de neus wil duwen. Period Power is er zo eentje. Gelukkig heb ik een blog waarop ik jullie allemaal kan vertellen waarom je dit boek echt moet lezen – of je nu een baarmoeder hebt of niet.
Mijn recensie van Period Power
Het boek Period Power gaat over alles dat je maar zou willen weten over de vrouwelijke voortplantingsorganen, de menstruatiecyclus en de hormonen die er (mede) voor zorgen dat je je de ene dag supervrolijk voelt, terwijl je het andere moment zo’n beetje álles irritant vindt.
Het boek begint met een soort biologieles 3.0 – maar dan de leukste OOIT. Het is absoluut geen droge technische kost, maar een heel duidelijk beschreven uitleg met de nodige humor. Ik bedoel: dat het eerste hoofdstuk The notorious v.a.g. heet, zegt toch al genoeg? Ook is het boek helemaal feministisch verantwoord en inclusief – want niet iedereen met een baarmoeder en/of vagina voelt zich vrouw.
Ik beloof je: als je dit boek leest, zal je mond regelmatig openvallen. Ik vroeg me echt zó vaak hardop af waarom ik iets nog niet wist. Er staan superveel interessante feitjes in over je lichaam. Een van mijn favoriete weetjes: dat de clitoris inclusief het deel dat verborgen is in je lichaam een stuk groter is dan een penis. Zoals auteur Maisie Hill zegt: een clitoris wordt vaak omschreven als penis-achtig, terwijl het eigenlijk eerlijker is om een penis een soort kleine clitoris te noemen.
Ook krijg je in het eerste deel op hilarische wijze uitleg over de belangrijkste hormonen die invloed hebben op je cyclus. Elk hormoon wordt namelijk vergeleken met een bekend persoon. Zo is oestrogeen je Beyonce-hormoon, en FSH (follicle stimulating hormone) kun je vergelijken met Tyra Banks in America’s Next Top Model.
De cyclusstrategie
Het tweede deel van het boek gaat over de verschillende periodes van een menstruatiecyclus. Maisie Hill vergelijkt ze met de vier seizoenen: van winter naar lente, zomer en herfst. Door je cyclus te tracken en data bij te houden, zul je duidelijke patronen bij jezelf gaan herkennen. Door mee te bewegen met de seizoenen, kun je het beste halen uit jezelf. Zie daar: de cyclusstrategie.
Ik moest erg lachen om de hoofdstuktitels over de seizoenen: There will be blood (winter), Let’s get this party started (lente), Don’t stop me now (zomer) en tot slot: Highway to hell (herfst). In het kort: in de lente en de zomer (de periode na je menstruatie tot maximaal een paar dagen na je ovulatie) heb je doorgaans het meest de behoefte om er lekker op uit te gaan met vrienden, terwijl je daar in je herfst (de periode voor je ongesteld moet worden) meestal niet echt zin in hebt. Als je wel eens enthousiast een afspraak in je agenda hebt gezet voor een week later en op het moment suprême denkt: ‘blegh, moet dat?’, dan weet je nu hoe dat waarschijnlijk komt.
Wat ik heel tof vond, was dat het in deze hoofdstukken niet alleen gaat om wat er gebeurt in je lichaam dankzij hormonen. In het deel over je winter (de menstruatie) gaat het bijvoorbeeld ook over menstruatie-armoede en hoe er in andere culturen omgegaan wordt met menstruerende vrouwen. Ook lees je over de onderdrukking van zwarte vrouwen op het gebied van reproductieve rechten – helaas nog hartstikke actueel.
Het derde deel van het boek gaat over self-care en de mogelijke problemen rond je cyclus. Denk bijvoorbeeld aan PCOS en endometriose, maar ook een aantal onbekendere issues komen voorbij. Hoewel ik dit deel ook heel interessant vond, was het soms net even iets te zweverig voor mij als het ging om plastic, voeding, supplementen en sommige alternatieve therapieën. Maar hé, dat kun je natuurlijk altijd skippen als het niet je ding is.
Ik vind het boek echt een aanrader voor iedereen. Als je zelf degene bent met een menstruatiecyclus, is het echt een must om meer te weten over wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Maar ook als je samenleeft met iemand die menstrueert, is het onwijs leerzaam. Ik heb regelmatig stukjes voorgelezen aan Vriend O. en hij wil ‘m zelf ook nog gaan lezen.
Period Power
Benieuwd geworden naar het boek Period Power? Via Nederlandse webshops is de paperback niet altijd goed beschikbaar, maar je kunt ‘m wel downloaden als e-book of het fysieke boek bestellen via The Book Depository. Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar met de titel De Cyclus Strategie.
Die Nederlandse versie is trouwens vertaald door Nydia en Marie-Lotte van Damn, Honey, dus dat zit helemaal goed. In de podcastaflevering die ze aan dit boek hebben gewijd krijg je ook al een goede indruk van het boek, mocht je nog niet overtuigd zijn. Zelf ben ik in elk geval groot fan van Period Power en ga ik het zeker nog vaak als naslagwerk uit de kast trekken.
24 mei 2021 om 08:46
Wauw, als je vriend O. zover hebt gekregen dat hij zich ook in dit boek gaat verdiepen, moet het wel heel goed zijn. Ik denk namelijk dat (helaas!) weinig mannen graag zo’n boek lezen.
Naomi postte onlangs…Pinksteren 2021
24 mei 2021 om 09:59
Vriend O. is de beste! Hij luistert ook regelmatig naar Damn, Honey. Van de andere kant: eigenlijk zouden mensen niet onder de indruk moeten zijn van een man die zich wil verdiepen in vrouwenzaken, maar zou dat volkomen normaal moeten zijn.
24 mei 2021 om 08:51
Goed, je hebt me vreselijk laten lachen op de vroege morgen. Dit boek moet dus maar op het verlanglijstje!
24 mei 2021 om 11:24
Klinkt heeeel interessant! Ik vraag me wel af of die cyclus met de seizoenen ook opgaat bij hormonale anticonceptie? Wordt dat daar ook besproken? Ik menstrueer bijvoorbeeld gewoon niet meer door langdurig pilgebruik dus dat gaat al helemaal niet op haha :p
24 mei 2021 om 11:30
Nouuu, als je de pil slikt, is het eigenlijk helemaal een interessant boek om te lezen, want daar heeft ze nog wel het nodige over te vertellen 😉 Je legt daarmee namelijk je volledige cyclus stil – of je nu wel of geen stopweken inlast.
24 mei 2021 om 11:44
Dat klinkt als een interessant boek! Meestal zijn boeken over dit soort onderwerpen saai of droog van stof.
Giovanna Jansen postte onlangs…In een dip? Zo kom je er weer uit!
24 mei 2021 om 19:32
Dat klinkt zeker heel interessant. Hoewel mijn cyclus echt een zooitje is omdat ik (vanwege migraine) de pil slik en dan ook een aantal strips achter elkaar.
Zo simpel is dan geluk postte onlangs…De prinses in de keuken
25 mei 2021 om 09:02
Het klinkt als een heel origineel en leuk boek over menstruatie. Ook leuk om mijn dochters cadeau te geven denk ik! Dankjewel voor je fijne review.
25 mei 2021 om 12:05
Ik heb er nog nooit van gehoord, maar klinkt echt als een heerlijk boek. Je verslag erover is ook al helemaal on point! Ik zal zeker eens kijken om het aan te schaffen, maar pas wanneer ik de rode vlag weer kan uithangen. Ik ga eerst nog even in de ontkenningsfase van zwangerschap + borstvoeding zitten, haha. #notsorry
Tamara postte onlangs…Wat zit er in mijn vluchtkoffer?
25 mei 2021 om 19:09
Jaa ik was hier al benieuwd naar! Ik heb het boek nog op mijn e-reader staan maar heb het nog niet gelezen.
Irene postte onlangs…21 in 21 • update 1
26 mei 2021 om 18:25
Ik heb de Nederlandse vertaling op mijn Goodreads-lijst gezet! Klinkt heel interessant. Ik ben dan wel niet iemand die dat allemaal in de praktijk gaat omzetten, maar ik lees er wel graag over. Heel benieuwd! Ben dan wel al nieuwsgierig naar dat hoofdstuk over de pil haha, want die neem ik zelf al bijna tien jaar nu. Ik weet er al wel best veel over en ook over de nadelen etc., maar zolang het werkt voor mij, vind ik het prima. (Also: ze zeggen dat die je emoties onderdrukt en ik ben bij momenten al labiel genoeg zo hahaha.)
Lesley postte onlangs…Zo zien de laatste vijf verschrikkelijke minuten voor ik mijn huis verlaat eruit
31 mei 2021 om 07:13
Wat een goed boek zo te lezen! Die komt ook op mijn nog-te-lezen-lijst te staan. Toevallig heb ik de laatste tijd een aantal podcasts over dit onderwerp geluisterd. Dat heeft ook enorm mijn ogen geopend. Ik heb zelf een heel heftige menstruatie, maar kwam erachter dat ik helemaal niet wist van mensen om me heen hoe dat eigenlijk zit bij hen en of wat ik “heftig” vond wel écht heftig is. Bizar eigenlijk dat er nog zo’n taboe op rust. Dan zijn dit soort boeken en de Damn Honey-podcast echt een uitkomst 🙂
Ik heb trouwens ook het boek ‘Kom als jezelf’ gelezen over vrouwelijke seksualiteit. Daar heb ik destijds ook dat clitoris-weetje uit gehaald. Zeker een aanrader om eens te lezen wat mij betreft en ook heel fijn geschreven!