Gelezen: Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli

| 6 reacties

“Knap voor een dik meisje”. Dat is de titel van het debuut van de 27-jarige Tatjana Almuli, voor wie eten en gewicht een eeuwigdurende struggle zijn. Tijdens een romantische date met haar toenmalige vriendje kreeg ze dit citaat te horen. Waarschijnlijk als compliment bedoeld, maar het legt de pijnlijke gedachtegang die veel mensen over dikke mensen hebben bloot. De vooroordelen zijn duidelijk: dikke mensen zijn lui, ongezond en lelijk. Maar hoe komt het dat we zo denken? En gaat het adagium “gewoon minder eten en meer bewegen, dan val je vanzelf wel af” wel voor iedereen op? Dat lees je in Knap voor een dik meisje.

Recensie Knap voor een dik meisje Tatjana Almuli Obese

Het boek begint met het persoonlijke verhaal van Tatjana. Over hoe ze van een schattige dikke baby opgroeide tot een meisje dat nog steeds dik was, maar dat mensen opeens niet meer schattig vonden. Je krijgt een inkijkje in haar heftige jeugd, waar haar gewicht, zelfwaarde en psychische issues een rode draad vormen. Een aangrijpend verhaal dat laat zien dat dingen niet zwart-wit zijn en hoeveel impact bepaalde uitspraken van anderen hebben.

Tatjana doet heel wat pogingen om af te vallen, waarvan de (kwantitatief) succesvolste te danken is aan haar deelname aan het tv-programma Obese. Op dat moment ervaart ze hoe het leven als slank persoon is, inclusief alle complimenten die ze krijgt over haar uiterlijk. Maar wat is een slank lichaam waard als je mentaal nog altijd niet gezond bezig bent?

Knap voor een dik meisje bevat niet alleen Tatjana’s persoonlijke verhaal, maar ook ervaringen van andere vrouwen. En wat ik het interessantst vond om te lezen: ook inzichten uit de wetenschap en van artsen en psychologen komen aan bod. Dat maakt dit boek tot een mooie introductie tot de kwestie overgewicht en het thema bodyshaming.

Ik moet zeggen dat als je, net als ik, al het nodige online hebt gelezen over dit onderwerp, je er wellicht wat minder uithaalt. Voor mensen voor wie deze onderwerpen nog relatief nieuw zijn, bevat dit boek echter veel interessants. En het verhaal van Tatjana zelf is sowieso erg de moeite waard. Knap voor een dik meisje zal voor veel mensen een absolute eye-opener zijn en helpt het taboe en de vooroordelen rondom dik zijn te verbreken.

6 reacties

  1. Sjongejonge, alleen al de titel maakt me kwaad. Zoiets zég je niet! Je dénkt het trouwens al niet, vind ik. Klinkt als een heel interessant boek, maar ik sla toch even over, omdat ik weet dat gewicht voor mij (hoewel nu op gezond gewicht) een gevoelig thema is. Ik bespaar mezelf maar even de ellende… Maar wie weet over een poosje zwicht ik toch nog voor dit boek.

  2. Ik ben nooit zo’n fan van dit soort boeken over gewicht, maar ik hoor er wel heel veel goede dingen over. Als mensen er toch iets positiefs uit kunnen halen lijkt het mij een mooi boek! 🙂

  3. Interessant boek! Ik zet hem op mn lijst.

  4. Bizar toch, hoe tactloos mensen kunnen zijn. Ik zat ooit te eten met Kerst in een theater-restaurant. De zangeres was, behalve een goede zangeres, een prachtig mooie vrouw. Ik zat haar vol bewondering aan te gapen terwijl ergens anders in de zaal iemand commentaar had op haar gewicht. Onbegrijpelijk. Mensen realiseren zich niet hoeveel pijn zoiets kan doen. Ik zet het boek op mijn lijstje.

  5. Hoewel ik denk ik aardig geïnformeerd ben over eten en bewegen, denk ik dat dit boek een geheel andere kant laat zien. Ik ben er wel benieuwd naar en zie dat het ook als e-book verkrijgbaar is, dus deze gaat op mijn lijstje!

  6. Klinkt echt als een interessant en mooi boek zeg! En zolang je maar gelukkig en gezond bent.
    Ik las laatst ook de tekst ‘wanneer iemand iets niet binnen 10 seconden kan veranderen (acne, gewicht etc.) maak er dan geen opmerking over. Vond ik wel toepasselijk.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge