Gelezen: Helemaal het einde – Lisette Jonkman

| Geen reacties

We hebben  er even op moeten wachten, maar Lisette Jonkman is terug! En hoe… Helemaal het einde is weer een echte “Lis”. Meeslepend, vol humor, maar ook ontroerend. En hoera: ruim 460 pagina’s dik!
Helemaal het einde, Lisette Jonkman, book review, recensie, luitingh sijthoff, leuke boeken, aanraders
Helemaal het einde gaat over Roxanne Renkema, beter bekend als Roxy. Roxy is de leadzangeres van een all girl-band die al jaren succesvol is en de hele wereld rondreist. Of ja, de hele wereld op Oud-Oelerveen na dan. Want nadat Roxy vlak na haar eindexamens vanuit haar boerendorp naar The States vertrok, heeft ze geen contact meer gehad met haar familie en vrienden daar. En dat heeft een reden… Als Roxy na tien jaar leven als rockster door een heftige gebeurtenis instort, gaat ze terug naar haar roots. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verleden, haar keuzes en vooral met zichzelf.

Ik verheugde me na ruim 2,5 jaar wachten op een boek van Lisette Jonkman (Schrijven kreng! verscheen eind 2014) echt héél erg op Helemaal het einde. Gelukkig stelde het me ondanks de torenhoge verwachtingen op geen enkele manier teleur. Wat is het een fantastisch boek geworden!

Ik las Helemaal het einde verdeeld over twee avonden uit. Helaas, moet ik zeggen, want het liefst had ik tot diep in de nacht doorgelezen toen ik eenmaal was begonnen. Dit boek sleepte me vanaf de eerste pagina mee en liet me niet meer los. Door de typische, jaloersmakend goede en supergrappige schrijfstijl van Lisette, door de gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen, door de wisselingen in tijd en perspectief… Ik wilde Arno, de beste vriend van Roxy wiens jeugddagboeken je leest, het liefst de hele tijd knuffelen. Voor Roxy had ik lang niet altijd begrip – bij bepaalde keuzes ergerde ik me zelfs dood aan haar – maar Lisette heeft het voor elkaar gekregen om haar toch in al haar menselijkheid sympathiek te houden. Ook Lucy uit Verkikkerd/Verslingerd was niet meteen heel likeable, maar zowel Roxy als Lucy sluit je toch volledig in je hart.

Het verhaal krijgt aardig wat wendingen die soms verrassend zijn, maar bepaalde dingen zag ik wel weer – vroeg of laat, deels of volledig – aankomen. Dat stoorde me trouwens niet. Misschien was het ook wel logisch: ik zat er zó in dat het niet gek is dat je heel erg bezig bent met wat er zou kunnen gaan gebeuren. Helemaal het einde is bij uitstek geschikt om lekker te binge-readen en helemaal mee in een andere wereld te verdwijnen.
Helemaal het einde, Lisette Jonkman, book review, recensie, luitingh sijthoff, leuke boeken, aanraders

Denk maar niet dat dit een liefdesliedje is

Is er dan ook nog iets dat ik minder leuk vind aan dit boek? Dan toch de titel… Het boek zou eerst Denk maar niet dat een liefdesliedje is gaan heten, en die titel vond ik echt awesome. Hoewel Helemaal het einde ook heel mooi gevonden is doordat hij in allerlei verschillende opzichten aansluit bij de inhoud van het boek, geeft deze titel naar mijn idee toch een verkeerde indruk. Alsof het een gemiddelde chicklit is, het zoveelste vrolijke standaardverhaaltje. En het boek is zoveel meer dan dat! Maar goed, als jullie gewoon allemaal beloven om Helemaal het einde desondanks te gaan lezen, horen jullie mij niet klagen.

Zin in een goed geschreven chicklit, vol humor, ontroering en diepgang? Lees dit boek! Helemaal het einde is beschikbaar als e-book en paperback.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge