Gelezen: Harry Potter #6: Harry Potter en de Halfbloed Prins

| 8 reacties

Pfff. Wát een boek. Het is wel duidelijk dat Harry’s belevenissen nu serious business zijn. Niks kinderboeken: dit is spannender dan goed voor je me is. Ik ben bijna blij dat ik Harry Potter niet als tiener las, want ik weet niet of mijn hart dat had aangekund… Net als bij de vorige boeken noteerde ik ook nu de dingen die ik dacht tijdens het lezen. Klopten mijn voorspellingen een beetje?

Let op! Lees deze recensie NIET als je boek 6 nog niet hebt gelezen. Er zitten spoilers in die je écht niet wil weten. Ik heb zelf boek 7 nog niet gelezen, dus daar zul je geen spoilers over tegenkomen in deze blogpost.

Recensie Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter deel 6

Mijn gedachten en voorspellingen tijdens het lezen van Harry Potter en de Halfbloed Prins

Na hoofdstuk 2 (32/490)

Oee, I like this! Ik was eerst nog wel overtuigd dat Sneep een dubbelspion was en eigenlijk aan Perkamentus’ kant staat. De legilimentie-skills van Voldemort waren een reden om te twijfelen, en die Onbreekbare Eed al helemaal…

Ik denk dat het plan is dat Draco Harry moet vermoorden (Perkamentus lijkt me te onwaarschijnlijk). Ik denk dat Draco versus Harry de verhaallijn van dit boek wordt. En boek 7 dan Sneep/Voldemort zelf tegen Harry?

Jeeeeezus, wat ben ik dom dat ik later in dit boek gewoon weer vrolijk verder ging met geloven in Sneeps (mogelijke) onschuld. En wat betreft het tweede deel zat ik er ook al volledig naast. Pff.

Na hoofdstuk 9 (147/490)

Wie is de Halfbloed Prins? Harry zelf? Toch Voldemort? Lily (want goed in Toverdranken)? Of misschien is Prins een achternaam.

Tijdens hoofdstuk 10 (nadat Marten langs het huis van Mergel liep)

Ingeving: zou dit niet Marten Vilijn senior kunnen zijn? En dat Merope Mergel dan de moeder van Voldemort is?

Deze voorspelling moest toch even in mijn recensie omdat ik zoveel kansloze dingen heb voorspeld, haha!

Na hoofdstuk 12 (194/490)

Ik denk dat Draco wel degelijk iets met de ketting te maken heeft. Verder is mijn theorie dat dit dezelfde ketting is die Merope Mergel droeg en die ook staat voor haar ongeluk.

Nog een vage theorie: wat nou als de Halfbloed Prins niet zozeer een persoon is, maar meer een concept? Dus in dit geval bijvoorbeeld Marten Vilijn die (in een profetie?) iets hoort over een Halfbloed Prins die de toverwereld kan gaan redden. Maar eigenlijk verwijst dit dan bijvoorbeeld (ook) naar Harry, waardoor Voldemort ook hem kiest ipv Marcel.

Nou, die eerste voorspelling was best heel goed. En de rest… Laten we het erop houden dat mijn geest af en toe iets té creatief is.

Na hoofdstuk 18 (300/490)

Sowieso dat Slakhoorn (“O, ik ben zo belangrijk!”) Voldemort heeft verteld wat Gruzielementen zijn! Verder heb ik soms het idee dat er rond het boek van de Halfbloed Prins iets is qua tijdreizen en dat Harry het op een of andere manier zelf geschreven heeft.

Ik heb ook weer een gekke Halfbloed Prins-theorie. Zouden Harry en Voldemort niet op een of andere manier afstammen van zowel Zwadderich als Griffoendor? Dat dat de combi Sisseltong en dapperheid/het goede doen combineert. Zou ook verklaren waarom de Sorteerhoed zo twijfelde.

Tijdens hoofdstuk 20 (Heer Voldemorts verzoek)

Ik haalde een slim trucje uit tijdens het voorlezen door Perkamentus te laten “zeggen” dat Marten Vilijn de Halfbloed Prins was. Vriend O. trapte erin en ontkende het niet… Sowieso dat die titel dus op Voldemort wijst.

Hahaha, jezus, wat was ik heerlijk naïef. En ik mezelf maar stoer en onoverwinnelijk voelen omdat ik Vriend O. in de val had laten lopen… Mooi niet dus.

Na de herinnering van Wompy noteerde ik het volgende:

Logisch dat Voldemort het medaillon wilde, maar waarom ook de beker van Huffelpuf? Misschien moest/wilde hij iets belangrijks van alle oorspronkelijke afdelingshoofden verzamelen om zo iets heel krachtigs te kunnen doen… Ja, want eensgezind (ipv uit elkaar gevallen) is er natuurlijk een enorme power, dat wordt steeds bevestigd (ook door de Sorteerhoed met zijn liedjes).

Na hoofdstuk 20 (337/490)

Er rust dus echt een vloek op het vak Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Zou Perkamentus weten van de Onbreekbare Eed van Sneep en hem daarom nu deze post hebben gegeven?

Dat was lichtelijk optimistisch, met de kennis van nu…

Na hoofdstuk 23 – Gruzielementen (386/490)

Verdorie, ik had al voor het bevestigd werd bedacht dat er 7 gruzielementen zouden zijn, waaronder het medaillon en de beker van Huffelpuf en nog wat van Ravenklauw en/of Griffoendor. Het zou wel mooi symbolisch zijn als Griffoendor ontbrak, omdat Harry daarbij hoort.

Verder: zou de opdracht van Draco Malfidus nog een vorm van wraak zijn op Lucius vanwege het dagboek? En zou het Toverdranken-boek van de Halfbloed Prins een gruzielement kunnen zijn? Of wat nou als de Halfbloed Prins al iemand was die een gruzielement van zichzelf had gemaakt? Er werd tenslotte benoemd dat er al eerder iemand een gruzielement had gemaakt. En wat al iemand met een gespleten ziel zich voortplant? Misschien is er op die manier wel een erfelijke link tussen bijvoorbeeld Zwadderich/de Halfbloed Prins, Voldemort en/of Harry en/of Perkamentus.

Iets met te veel fantasie…

Na hoofdstuk 35 (417/490)

Oké, Harry vult dus in dat Zwamdrift Malfidus heeft horen juichen. Dat weten we niet zeker. Maar wat nou als het Gruzielement dat Perkamentus op het spoor is eigenlijk een soort val is die is opgezet door Team Voldemort? Door Malfidus (met hulp van Sneep?). Ik vrees dat Perkamentus (NOOO!) of Sneep (vloek tegen Docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten) het einde van het boek wellicht niet haalt…

Wat ook nog kan is dat Perkamentus eigenlijk al weet dat hij Sneep niet meer kan vertrouwen (als hij bijvoorbeeld weet van de Onbreekbare Eed) en hem daarom de post VtdZK heeft gegeven? Ik denk trouwens dat Zwamdrifts gezwam (haha) over al het onheil dat er nu weer aankomt wel weer eens zou kunnen kloppen. Verder geloof ik nog wel in de Ellen Prins-theorie van Hermelien, al vind ik het wel vaag dat we die naam nog niet eerder hebben gehoord. Er moet ergens een link zitten.

Na hoofdstuk 27 (448/490)…

…was ik heel erg boos. Maar echt heel erg. ’s Avonds net voor ik in slaap viel had ik ineens een ingeving: Sneep is de Halfbloed Prins! (Vriend O. was trouwens niet zo blij dat ik hem wakker maakte…) Redenen waarom dat logisch is:

 • Het is wel verrassend (typisch JK Rowling) maar niet onlogisch
 • Sneep is goed in Toverdranken
 • De scène met Harry en Draco en de spreuk van de Halfbloed Prins is opeens heel logisch
 • We weten eigenlijk niks van Sneeps afkomst, dus hij kan prima een halfbloedje zijn dat er daarom ook wat buiten viel bij Zwadderich

Ik had de ochtend erna ook de gedachte dat Sneeps familie wellicht verwant is met die van Lily en Petunia.

Na hoofdstuk 28 (459/490)

Wie de f*ck is RAZ? Z voor Zwadderich is onlogisch. Zwamdrift: onwaarschijnlijk. Zwarts is wel logisch! Regulus, de broer van Sirius? Mogelijke motivatie: zijn broer was onterecht naar Azkaban gestuurd, dus dat zou een prima reden kunnen zijn dat hij zich heeft vastgebeten in Voldemort en co.

Ik heb Vriend O. verplicht om op Wikipedia op te zoeken wat de tweede naam van Regulus is en inderdaad: die begint met een A. Kan bijna niet missen dus. Ik heb ook boek 5 er nog even bijgepakt om te lezen wat Sirius heeft gezegd over Regulus op basis van de stamboom: dat hij zich had aangesloten bij de Dooddoeners, er waarschijnlijk spijt van kreeg en nu dood is. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen…

Tijdens de laatste hoofdstukken van het boek heb ik heel veel zitten janken. Nu is huilend lezen al nooit heel handig, maar probeer maar eens vóór te lezen als je keel helemaal dichtgeknepen is…

Ik moet trouwens iets bekennen: ik ben een beetje bang voor deel 7 en verheug me er niet per se op. Natúúrlijk wil ik heel graag weten hoe het verder gaat en hoe het “grote” verhaal afloopt, maar ik vind het toch wel heel jammer dat Harry niet terugkeert naar Zweinstein. Eigenlijk ben ik nog helemaal niet klaar om afscheid te nemen van de school… En ja, na de dood van mijn allerfavorietste personage voelt sowieso alles een beetje naar en leeg. Ik ben duidelijk nog een beetje in de rouw, haha. En waarschijnlijk denk ik er – zodra ik drie zinnen van boek 7 heb gelezen – alweer heel anders over.

Mijn voorspellingen na het lezen van Harry Potter deel 6

Nou, allereerst weet ik vrij zeker dat RAZ staat voor Regulus A. Zwarts. Ben héél benieuwd wat er in zijn tijd bij de Dooddoeners gebeurd is. We weten natuurlijk niet of alles wat Sirius over hem zei daadwerkelijk klopt. Zou hij echt dood zijn? En hoe was zijn relatie met James en Lily vroeger? Hij heeft ze wellicht wel gekend.

Verder zal Harry het aardig druk krijgen in het boek, met al die Gruzielementen plús Voldemort zelf als “toetje”. Ik hoop dat Ginny, Loena en Marcel ook meegaan met Harry, Hermelien en Ron. En de Orde van de Feniks is er ook nog voor support.

Ik denk dat Harry aan het eind van het boek Voldemort zal doden. Want ja, liefde is de grootste magische kracht of zoiets? Daarover gesproken: ik vind het wel een beetje raar dat Harry in al die jaren niet echt nadacht over het graf van zijn ouders (al had hij wellicht wat weinig ontsnappingsmogelijkheden in de zomervakantie) en dat hij dan nu opeens bedenkt dat hij naar de Halvemaanstraat wil. Het zal ongetwijfeld een belangrijk onderdeel worden in het boek – gewoon een saaie scène waarbij hij wat staat te janken bij dat graf lijkt me nou niet echt een optie. Misschien ontdekt hij daar wel de Relieken van de Dood? Ik heb volgens mij al eerder geschreven dat het mooi zou zijn als alle mensen die eerder in de strijd zijn gesneuveld Harry op een of andere manier zouden kunnen helpen, net als aan het einde van boek 4. Dat vond ik echt een mooi magisch moment ondanks alle ellende.

Dan: Sneep. Die gore klootzak die op de vlucht is. Vieze vuile verrader… Plottwist: hij is een gruzielement van Voldemort, haha. Zou wel mooi zijn. We hebben die twee nog nooit in dezelfde ruimte gezien, toch? Ik hoop dat Voldemort Dracootje lekker pijnlijk vermoordt. Hoewel, hij had natuurlijk wel iets van spijt. En misschien is Voldemort wel pissed off dat Sneep Draco’s taak heeft overgenomen. Als Sneep geen gruzielement is, that is.

Verder zou ik ook graag willen dat er meer opgehelderd wordt over Lily’s geschiedenis. De reeks focust zich tot nu toe eigenlijk iets te veel op de belangrijke mannen. In de eerste proloog van boek 6 is er een link gelegd met de normale minister en Dreuzelwereld. Het zou mooi zijn als dat in connectie met Lily verder wordt uitgelegd. Ja, ik heb hoge verwachtingen van JK Rowling wat dat betreft. Maar het is een dik boek en alles kan gebeuren…

Wat vond jij van boek 6 van Harry Potter? Enne, wellicht overbodig, maar toch: hou de reacties spoilervrij wat betreft boek 7!

8 reacties

 1. Wat een super leuke blog weer over je gedachten en voorspellingen van het boek! Heerlijk om dit te lezen vanuit de ogen van iemand die Harry Potter nog nooit heeft gelezen, haha. Zelf heb ik de boeken al meer dan 10x gelezen en kijk ik er niet meer zo naar als jij doet, maar dat maakt het juist leuk om dit te volgen! Nu ben je dan toch echt aangekomen bij het laatste deel. Ik snap dat je het jammer vindt dat Harry niet meer terugkeert naar Zweinstein en geen lessen meer gaat volgen, maar daartegenover staan natuurlijk heel veel andere spannende dingen. Daarbij, Zweinstein is zijn thuis, dus hij keert echt nog wel een keer terug! Leuke voorspellingen heb je ook gedaan voor het zevende boek, ik ga er niks over verklappen natuurlijk, maar ik vind het wel vermakelijk om te lezen!
  Veel plezier met het laatste boek!

 2. Nog steeds niet begonnen aan Harry Potter, dus ik heb een groot deel van de blog overgeslagen. Maar boeken die je aan het huilen maken, vind ik over het algemeen fijn.

 3. Tja, Harry Potter heb ik dus helemaal niks mee. Geef mij maar een lekkere thriller.

 4. Ik vind dat je een hele leuke manier van boeken lezen hebt…. 😉
  Breed zitten glimlachen om een aantal ‘voorspellingen’ over deel zes.
  J.K. houdt ervan mensen op het verkeerde been te zetten.

 5. Ik vind dit zo geweldig om te lezen. <3
  En deel 7 is echt fantastisch dus ik hoop snel je blog daarover te kunnen lezen.

 6. Elke keer als ik over Harry Potter lees denk ik weer: ik moet de rest toch ook eens gaan lezen. Ik ben afgehaakt na het tweede boek destijds.

 7. Echt heel grappig om te lezen dit! Ik ben heel benieuwd wat je van het laatste boek gaat vinden. Ik kan mijn jeugd/tienerjaren niet echt voorstellen zonder Harry Potter!

 8. Ik heb dus helemaal niets met HP haha. Het eerste boek heb ik na het eerste hoofdstuk dichtgeslagen. Ben ook niet zo’n fantasy type. Films heb ik allemaal meegekeken met manlief, maar wederom niet mijn ding ^^

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge