Gelezen: Harry Potter #5: Harry Potter en de Orde van de Feniks

| 7 reacties

En ook boek 5 van Harry Potter is uit! Een lekkere dikkerd deze keer. Al moet ik bekennen dat ik net iets minder met dit boek had dan met de eerdere boeken. Niet dat ik niet dolgraag wilde doorlezen en me heel hard afvroeg wat er allemaal zou gebeuren, maar juist omdat er zo veel gebeurde (en het ook allemaal zo naar was wat die verdomde Omber allemaal flikte), raakte ik een beetje in een murw-staat waarin de dingen me wat minder raakten. Dit alles neemt niet weg dat ik het weer een geniaal boek vond! In deze recensie neem ik je weer mee in mijn gedachten tijdens het lezen. Ook vertel ik wat mijn favoriete scènes waren en deel ik uiteraard mijn voorspellingen voor de toekomstige gebeurtenissen met je.

N.B. Ik heb deel 6 en 7 van Harry Potter zelf nog niet gelezen, dus dit artikel is helemaal spoilervrij te lezen als je niet verder bent dan ik.
Harry Potter boeken recensie Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter zonder spoilers

Mijn gedachten en voorspellingen tijdens het lezen van Harry Potter en de Orde van de Feniks

Na hoofdstuk 1 (19/668)

Harry en Voldermort zijn met elkaar verbonden door bloed en hun toverstokken. Ik denk dat Harry’s woede Voldemorts krachten kan versterken.

Niet slecht!

Na hoofdstuk 2 (36/668)

Zou tante Petunia een Snul kunnen zijn? Die altijd jaloers is geweest op de magische talenten van haar zus? En dat ze mede daardoor besloot om de wereld van magie helemaal de rug toe te keren…

We zullen zien… Superbenieuwd wat er gebeurt nu Harry straks met al zijn opgedane kennis weer bij de Duffelingen is!

Na hoofdstuk 7 – net voor de hoorzitting begint (110/668)

OMG, komt dit goed? Ik hoop van wel… Ik denk dat Harry terechtkomt in dezelfde rechtszaal als die hij in de Hersenpan heeft gezien. Ik denk dat er behoorlijk veel mensen binnen zijn, wellicht ook Dooddoeners. Vleeschhouwer de Beul? Sneep? Ik denk dat Perkamentus erbij is voor Harry.

Check voor de rechtszaal, de hoeveelheid mensen en Perkamentus!

Na hoofdstuk 11 – na de terugkeer op Zweinstein (175/668)

WAAR is Hagrid? Ik hoop zó dat hij terugkomt, in elk geval als terreinknecht. Ik denk/hoop dat hij nog op missie is voor de Orde, om reuzen te overtuigen. Met Madame Mallemour?

Na hoofdstuk 18 – na de oprichting van de SVP (309/668)

Harry kan voelen wat Voldemorts stemming is. Is dat andersom ook zo en hebben ze een soort telepathische connectie? Kan Voldemort andersom ook dingen van Harry voelen? En kan Harry uiteindelijk wel onderscheiden welke gedachten van hemzelf zijn en welke van Voldemort? Nieuwe duels tussen de twee zouden volgens dit principe sowieso ingewikkeld kunnen worden. Versterken ze elkaar of heffen de krachten elkaar (deels) op?

Na hoofdstuk 21 – na Harry’s droom over Arthur Wemel (362/668)

Oké, WAAROM heet het volgende hoofdstuk St. Holisto? Ze gaan naar Perkamentus en het kan echt niet dat hij Harry daarheen stuurt (anders word ik boos). Ik heb 2,5 theorie. 1: Omber weet op een of andere manier klaar te spelen dat Harry daarheen moet. 2: Misschien slaat de titel wel op meneer Wemel, want die is op zijn hoofd geraakt. 2,5: Of het slaat op Hagrid. Misschien blijkt uit Ombers rapport dat hij daarheen moet.

Verder: Harry zei na de droom dat hij het deed. Misschien kan hij in de toekomst wel met zijn brein Voldemorts daden beïnvloeden.

Ik had op de een of andere manier in mijn hoofd dat St. Holisto’s een soort psychiatrisch ziekenhuis was. Een gesticht voor de mensen die je ver weg moet stoppen, in plaats van een “normaal” ziekenhuis waar de artsen je gewoon ook kunnen oplappen. Dus dat verklaart deze vreemde hersenspinsels. Maar dan nog zat ik met optie 2 toch goed!

Na hoofdstuk 30 – Groemp (541/668)

Oké, waarschijnlijk is dit wishful thinking, maar hoe mooi zou het zijn als Groemp Omber afslacht of ernstig verwondt? En dan Droebel erbij. Zul je zien dat Percy Minister van Toverkunst wordt.

Nou, Percy moet nog even wachten op zijn promotie (al had ik zijn positie wel goed voorspeld na boek 4!) en Droebel is niet aangevallen, maar gelukkig zien we Omber – mede door Groemp – niet meer terug op Zweinstein.

Na hoofdstuk 31 – na de nachtmerrie van Harry over Sirius tijdens de Slijmbal-examens (561/668)

Hmm, hoe komt Sirius in die gang (en uit Grimboudplein 12, vooral)? Zijn de plannen veranderd nu Perkamentus op de vlucht is? Het ligt wel gewoon in Londen, dus misschien snel Verschijnselen?

Maar oké, wat nou als Voldemort in Harry’s hoofd heeft geprent dat hij Sirius martelt in het Departement van Mystificatie? Als ultieme poging om Harry daar te krijgen? Voldemort weet na het incident met Arthur Wemel van de connectie tussen hem en Harry en zou het op die manier voor zijn gewin kunnen inzetten. En dat Harry daarom Occlumentie had moeten leren…

Ding-ding-ding-ding-ding! We have a winner! Dit was toch wel een voorspelling (oké, wel relatief laat in het boek) die je bij je Waarzeggerij-slijmbal gewoon een Uitmuntend zou opleveren. Go me!

Mijn favoriete momenten uit Harry Potter 5

O, o, o, wat zit er toch véél in dit boek. Mijn allerfavorietste scène was toch wel het glorieuze afscheid van Fred & George van Zweinstein. Episch hoe ze wegvliegen en nog een klein onderonsje hebben met Foppe. En wat daarop aansluit: ik vond het echt heel tof hoe de docenten op Zweinstein een soort stil protest tegen Omber hielden door haar vooral nergens mee te helpen. Ha!

Waar ik ook keihard om moest lachen, was toen Groemp riep “HERMIE! WAAR HAGGER?” Zo geniaal gedaan! Dat het compleet bizar lijkende plan van Hagrid tóch zin bleek te hebben, heerlijk. O, en de “ontvoering” van Harry uit de Ligusterlaan door alle leden van de Orde was echt vet. Ik vind Tops echt heel cool. En ik ben ook heel blij met de komst van Loena Leeflang in de boeken! Episch personage, nu al.

Mijn voorspellingen na het lezen van Harry Potter 5

Hermelien heeft sowieso súperveel Uitmuntends gehaald voor haar Slijmballen. En Harry heeft uiteraard voor Verweer tegen de Zwarte Kunsten nóg beter gescoord. Misschien heeft Marcel ook wel een Uitmuntend, haha.

Wie wordt de nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten? Het lijkt me op zich wel tof als Perkamentus iemand van de Orde inzet. Tops of Wolkenveldt ofzo. Maar die hebben misschien wel meer/iets anders te doen als Schouwers.

Thank GOD dat Perkamentus gewoon weer schoolhoofd is, dat Omber lekker nooit meer terugkomt (toch? TOCH?!) en dat Droebel weer bij zinnen is gekomen. Ik mag hopen dat Perkamentus nu gewoon lekker de scepter blijft zwaaien over Zweinstein. En Droebel zal wel gewoon weer terugkeren naar zijn rol als zacht eitje. Die moet wel weer bescheiden worden na alles wat er is gebeurd.

Wat betreft het ultieme einde van de serie vermoed ik toch wel dat Harry Voldemort doodt. Ik bedoel: anders zou het wel een beetje een anticlimax zijn, als het andersom is, of als ze lekker samen de wereld van het kwaad gaan rulen ofzo. Nee, dat moeten we niet willen met z’n allen. Harry zal wel nog de nodige dingen moeten leren en vaardigheden moeten ontwikkelen voor hij dat kan. Sowieso moet-ie leren om zichzelf verdorie eens te beheersen en wat minder arrogant te zijn, anders wordt het sowieso niks.

Dan is er nog de kwestie Sneep. Ik neem aan dat hij in wezen niet slecht is en aan de goede kant/kant van Harry staat. Ik bedoel: Perkamentus vertrouwt hem. Maar hoe weet hij dat dan 100% zeker? Als er iemand veel mensenkennis heeft, is hij het wel. Er moet toch een bepaalde gebeurtenis zijn die daaraan ten grondslag ligt. Want waarom vertrouwt hij een ex-Dooddoener anders en neemt hij hem aan als docent? Trouwens, daarover gesproken: Sneep vertelde dit jaar aan Omber dat hij 14 jaar op Zweinstein werkt. Dat is dus vlak na de dood van Harry’s ouders geweest…

Het volgende boek heet Harry Potter en de Halfbloed Prins. Maar naar wie of wat verwijst dat? Harry en Voldemort zijn natuurlijk allebei halfbloedjes. En Harry werd door de profetie een soort kroonprins. Zien de Dooddoeners wellicht nog mogelijkheden om Harry toch in te lijven aan hun kant? Vrij onmogelijk, zou je zeggen.

Over de Relieken van de Dood gesproken: ik heb laatst geroepen dat het misschien wel de overblijfselen van Harry na zijn dood zijn. Dat denk ik natuurlijk niet serieus, haha. Het zou wel mooi zijn als Harry voor zijn ultieme strijd met Perkamentus de hulp kan inroepen van allemaal mensen die onderweg naar dit doel zijn gestorven. Zijn ouders, Sirius (Sirius! Boehoe!), andere gesneuvelde leden van de Orde, Carlo Kannewasser…

Daarnaast heb ik nog een soort bonus-voorspelling. Ergens tijdens het lezen van het boek heb ik volgens Vriend O. namelijk terloops een volgens hem héél interessante voorspelling gedaan. Hij wil niet zeggen waar in het boek om me niet te beïnvloeden, maar volgens mij heb ik wel iets over Perkamentus gezegd nadat Omber van Marina had gehoord over de SVP. Hij heeft deze voorspelling opgeschreven en in een verzegelde envelop gedaan (zie hieronder – wat een humor…) en die zit nu achterin boek 7. Ik ben heel benieuwd… We maken tegen die tijd een filmpje waarin ik de envelop open en mijn eigen voorspelling voorlees.
Harry Potter boeken recensie Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter zonder spoilers

7 reacties

  1. Leuke recensie. En met die envelop moet je natuurlijk wel heel snel verder met de serie;).

  2. Haha wat een leuk idee om steeds na een hoofdstuk je voorspelling te doen en om dat dan weer terug te lezen. Ik ben een beetje klaar met het hele Harry Potter gebeuren, maar het blijft toch echt wel jeugdsentiment. Binnenkort misschien maar weer eens een filmmarathon houden…

  3. Als ik dit zo zie denk ik weer: ik moet toch ook echt eens proberen de delen vanaf het derde te gaan lezen. Ik ben destijds blijven steken na het tweede boek.

  4. Heel leuk om weer een recensie te lezen van je Harry Potter leesavontuur. Zelf vind ik het vijfde boek het allerbeste, dus leuk dat het boek jou ook goed is bevallen. Er gebeurt natuurlijk zo veel! Ook knap dat je voorspellingen grotendeels klopten. Nog maar twee boeken te gaan! Vind je het jammer dat het einde nadert? Gelukkig zijn de boeken lekker dik!

    • Van de ene kant vind ik het heel jammer, maar van de andere kant verheug ik me op de wereld die dan voor me open zal gaan. De films (ik heb nu alleen 1-3 gezien), Pottermore… Echt zin in alle details!

  5. Leuke recenssie… Ik ben voor de zoveelste keer de boeken aan het herlezen, en ‘hang’ al een tijdje vast in dit boek. Ik vind dit het minste deel uit de serie. Nog de helft. Dan kan ik verder met de halfbloed prins.

  6. Ik heb ze allemaal gelezen maar zou zoiets nooit weer oppakken. De films vind ik overigens allemaal vreselijk.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge