Gelezen: Harry Potter #3: Harry Potter en de gevangene van Azkaban

| 5 reacties

Hoera, eindelijk heb ik Harry Potter 3 uit! En nee, ik heb hem niet herlezen, maar las hem nu voor het eerst. Mijn Harry Potter-reis is namelijk pas recent begonnen. Vanwege alle leuke reacties op mijn ervaringen als Harry Potter-maagd, heb ik besloten alle delen vanaf nu los te gaan reviewen. Wat vond ik ervan en wat zijn mijn gedachten over de personages en de afloop?

Let op: je kunt deze blogpost veilig lezen als je net als ik nog niet verder bent gekomen dan boek 3. Er zitten wel spoilers in over dit verhaal en de twee voorgaande delen.

Harry Potter boeken, recensie Harry Potter en de gevangene van Azkaban,, Harry Potter zonder spoilers

Wat vond ik van Harry Potter en de gevangene van Azkaban?

In een woord: supervet! Wat een spanning, wat een plottwists… Ik kon echt niet stoppen met lezen. Er zitten ook zoveel geniale dingen in. Die “hond” waarvan je het hele boek lang géén idee hebt waarom hij Harry achtervolgt, de Collectebus waarmee Harry wordt opgehaald en natuurlijk de Sluipwegwijzer. Het past perfect dat Fred en George deze hadden en vervolgens aan Harry geven. Ja, echt geweldig hoe alle stukjes perfect in elkaar passen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Scheurbek en de Tijdverdrijver…

Mijn favoriete stukken in het boek waren toch wel hoe Harry in Zweinsveld hoort dat Sirius Zwarts zijn peetvader is, en vervolgens de hele scène in het huis met Zwarts, Lupos en Peter Pippeling. Wow! Ik zat tijdens deze ontknoping overigens wel al snel in de goede richting te denken, maar voorspelbaar? Dat was het zeker niet…

Harry Potter 3: de film

Bij het kijken van de film zat ik me overigens wel kapot te ergeren. Waar was de legendarische Zwerkbalfinale? Waar sloeg dat belachelijke einde waarbij Harry de Vuurflits kreeg op? In het boek was het juist zo mooi gedaan dat achteraf bleek wie de gulle gever was… Daardoor had dat hele element toch veel meer betekenis?

Maar vooral: waarom werd de hele ontknoping van het verhaal rond Zwarts en de ouders van Harry zo afgeraffeld? Echt huilen met de pet op. Als je het boek niet zou hebben gelezen, vraag je je in de film toch ook af waarom Harry zo snel overstag gaat en het hele verhaal gelooft? Nou ja, gelukkig hebben we de boeken nog.

(o)verdenkingen en voorspellingen

Oké, Harry Potter is geen Wie is de Mol, maar toch. Het leek me een leuk idee om mijn gedachtes over het verdere verloop van het verhaal hier te delen. Kunnen jullie me achteraf genadeloos uitlachen – of schouderklopjes geven natuurlijk.

Ik vind Perkamentus nog steeds supercool. Hij en Hagrid zijn SOWIESO good guys. Dat moet gewoon. Als je die twee niet meer kunt vertrouwen, wie dan wel?! (Mijn vriend moet altijd grijnzen als ik dit zeg…)

Lupos en Sirius Zwarts hebben zich in dit boek ook bij mijn favoriete personages gevoegd. Ik hoop echt dat Harry in de toekomst ook de zomervakanties bij Sirius Zwarts gaat doorbrengen. De Duffelingen zijn qua entertainmentgehalte uiteraard heel leuk, maar het is wel lijden voor die arme Harry.

En Sneep, daarmee weet ik het niet zo. Tussen de regels door merk je steeds dat hij minder slecht is dan hij lijkt. Ook in dit boek waren zijn intenties vaak helemaal niet slecht, maar pakte het gewoon net niet zo lekker uit. Net als in boek 1 kreeg je het idee dat Sneep de boel belazerde, en ook al wordt dat rechtgezet: je blijft slechte vibes bij hem houden. Maar ik denk dat die echt zomaar onterecht zouden kunnen zijn.

Verzoekje: het zou zomaar kunnen dat ik er hartstikke naast zit met mijn voorspellingen, maar vertel me dat aub niet voordat ik het laatste boek uit heb. Oftewel: geen spoilers voor de boeken 4 t/m 7 in de reacties graag!

5 reacties

  1. Je hebt een leuke serie uitgekozen om te lezen. Ik ben de boeken voor de achstte, tiende, twaalfde keer aan het herlezen, en ze blijven leuk.
    De films vallen soms inderdaad wat tegen. Uiteindelijk is boek zeven in twee films verfilmd. Dat hadden ze eerder moeten doen.

    Bij de sluipwijzer heb ik altijd een vraagje. Hoe zijn Fred en George ooit achter de juiste woorden gekomen om de sluipwijzer te activeren en te deactiveren. Vilders wist dat niet…. Anders had-ie die kaart nooit opgeborgen maar gebruikt. Was-ie altijd op de hoogte geweest van de wherabouts van alle leerlingen.

  2. Haha, ik kan je geen spoilers geven, want ik ben dus nooit aan Harry Potter begonnen. Het is echt niet mijn genre. En gelukkig maar, want er is nog zóveel wat ik wil lezen…

  3. Harry Potter is echt mijn absolute favoriet! Ik vind het zo heerlijk om me in die wereld te verliezen. Ik heb de boeken al wel drie keer uitgelezen denk ik maar heb nu door jouw post zin om er nog eens aan te beginnen 😀

  4. Ik heb er dus helemaal niets mee Harry Potter zowel de films als de boeken. Wel wat van gelezen en wel alle films gezien door manlief. Die heeft ook alle boeken en is er wel helemaal weg van.

  5. Ik heb ooit heel lang geleden de eerste twee delen gelezen voor een verjaardagsfeestje en daarna niets meer. Ik moet ook altijd nog eens de rest gaan lezen…

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge