Gelezen: Drie vrienden, een huis en een klusjesman – Astrid Harrewijn

| 2 reacties

So little time, so many books… Ik kocht Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) al tijdens de Boekenweek in maart, maar las ‘m uiteindelijk pas in de zomer. En dat terwijl Astrid Harrewijn een van mijn favoriete Nederlandse auteurs is! Met Drie vrienden heeft ze naar eigen zeggen een vriendenroman geschreven. Ik begrijp die term wel, want ondanks dat er ook romantische liefde in dit boek zit, staan de de levens en persoonlijke ontwikkeling van de drie vrienden uit de titel voorop.

Drie vrienden, een huis en een klusjesman, Astrid Harrewijn, book review, recensie

Of je haar boeken nou chicklit of vriendenroman noemt: een van Astrid Harrewijns sterkste punten is dat ze in elk boek in no time de meest levendige situaties weet neer te zetten. Daardoor zit je meteen in het verhaal, zie je de omgeving voor je én ga je van alle personages houden. Of ze nou een hoofdrol spelen of slechts een klein rolletje op de achtergrond spelen: elk personage in een Harrewijn wordt er een van vlees en bloed. Van collega’s en ouders tot voorbijgangers. Zelfs de hond is goed uitgewerkt, en aangezien ik vind dat honden alles beter maken, werd ik daar erg blij van.

Maar even terug naar de mensen. De hoofdpersoon in dit boek is Noor, een dertiger die in Amsterdam woont. Dat laatste is iets waar haar ouders en verloofde Ewald absoluut niet blij mee zijn. Voor haar (tijdelijke) droombaan bij het Van Gogh museum verruilt Noor het Zuid-Limburgse dorpje Itteren (ik kende het wél als Limburger) voor de hoofdstad. Haar weekendrelatie – en het feit dat ze zich nog niet heeft laten bezwangeren – zorgen voor de nodige spanning tussen Noor en de achterblijvers.

Gelukkig voor Noor staat haar jongere zus Kiki – een extraverte jonge vrouw die door het leven fladdert – wel achter haar. Ook studievriend Joost die op precies het juiste moment weer in haar leven verschijnt, is Team Noor. In zijn grachtenpand in seventies-stijl dat nodig  moet worden opgeknapt is plek over, en dus trekken Noor én Kiki in.

De beslommeringen rond het huis, de liefde en familie slingeren in het boek door Noors leven. Het is echter vooral de verhaallijn rond haar werk die de nodige spanning in het verhaal brengt. Die verrast het meest en geeft het boek flink wat diepgang. Ik vond het erg interessant om wat verder de kunstwereld in te duiken.

Op de details van het verhaal ga ik verder niet in, want het is veel leuker als je dit boek gewoon zélf gaat lezen. Het heeft alles: diepgang, humor, verdriet, liefde én de ontzettend fijne schrijfstijl die je van Astrid Harrewijn gewend bent. Daardoor vlieg je door het boek heen. Voor 15 euro is Drie vrienden, een huis en een klusjesman echt een koopje. Het grote voordeel aan het pas laat lezen van dit boek is dat de opvolger al meteen voor je klaar ligt. Daar heb je vrienden voor, het tweede deel van de trilogie, gaat over Joost en verschijnt al op 3 augustus. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het verder gaat met de vrienden, het huis én natuurlijk de klusjesman. Al vermoed ik dat die laatste vooral in deel drie een prominentere rol gaat krijgen…

Drie vrienden, een huis en een klusjesman, Astrid Harrewijn, book review, recensie

2 reacties

  1. Nou, dat lijkt me een leuk boek, ik houd wel van dat soort verhalen. Heb je ook haar trilogie Miss Communicatie etc. al gelezen? Ook erg leuk.
    Debbie postte onlangs…Review: Bioderma Hydrabio eau de soin SPF 30My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge