Gelezen: De taarten van Marie – Claire Sandy

| Geen reacties

De taarten van Marie is een boek dat me meteen aansprak. De vrolijke cover (de originele cover vind ik trouwens nóg leuker) in combinatie met het feit dat het over bakken gaat, maakte deze roman voor mij als grote liefhebber van bakken én boeken onweerstaanbaar. Ik was dan ook erg blij dat ik een recensie-exemplaar mocht ontvangen van Uitgeverij De Fontein. Benieuwd wat ik ervan vond? Lees gauw verder!

recensie De Taarten van Marie Claire Sandy

Maak kennis met Marie Dunwoody: tandarts met een eigen praktijk, gelukkig getrouwd met Robert en moeder van drie kinderen: tienerzoon Angus en negenjarige tweeling Iris en Rose. Hoe je het met zo’n druk leven in je hoofd haalt dat je ook nog een meesterbakker wil worden? Tja, dat vraagt Marie zich in het boek ook regelmatig af. Toch moet en zal ze haar doel bereiken: een spektakelstuk maken voor het schoolfeest van de kinderen. Na een complete afgang met haar eerste “spektakelstuk” – perfecte buurvrouw Lucy weet natuurlijk wél een perfecte taart te serveren – koopt ze de Baking Bible van Mary Berry en is ze vastberaden te leren bakken.

recensie De Taarten van Marie Claire Sandy

Het boek neemt je mee in het jaar dat volgt. In elk hoofdstuk staat haar bakproject van die maand centraal. Je maakt uiteraard ook kennis met de andere aspecten van hun gezinsleven én hun kinderen. Ik vond het erg leuk dat de verhaallijnen rond de kinderen zo uitgebreid werden belicht. Alsof er een mini-YA en een kinderboekje in deze roman verstopt zijn! Ook het sarcasme van Marie vond ik heerlijk. Over heerlijk gesproken: dat lijken de meeste van haar baksels me ook! Ik vond het daarom wel jammer dat het receptenschrift dat bij het boek zat – op zich een erg leuke toevoeging – niet de recepten uit het boek zaten. Waarschijnlijk komen deze van Maries (echt bestaande) bakheldin Mary Berry, dus begrijpelijk is het wel. Nog een minpuntje: de vertaler en de persklaarmaker hebben hier en daar een steekje laten vallen. Af en toe vond ik een uitdrukking wel érg letterlijk vertaald en kwam ik zelfs wat typo’s tegen. Juist omdat het boek verder ontzettend leuk is, is dat zonde.

Auteur Claire Sandy heeft met De taarten van Marie een erg geslaagd debuut afgeleverd dat een must-read is voor elke bakliefhebber. Ze weet je goed het verhaal in te trekken; het voelde alsof ik tijdens het lezen naast Marie in de keuken stond. Het kostte me moeite om het boek tussendoor neer te leggen, omdat ik onwijs benieuwd was hoe het haar personages – ze zijn allemaal zó leuk en levensecht – verder zou vergaan. De ontknoping van de verschillende verhaallijnen vond ik verrassend, maar het was achteraf eigenlijk ook een volkomen logisch einde. Claire Sandy had het boek wat mij betreft niet beter kunnen afsluiten – al is een vervolg meer dan welkom!

Heb jij ook zin om te gaan smullen van De taarten van Marie? Koop ‘m in je lokale boekwinkel of bestel ‘m online.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge