Gelezen: De stroopwafelshop – Astrid Harrewijn

| 12 reacties

Toen mijn vriend De stroopwafelshop op tafel zag liggen, vroeg hij of ik dit boek nou had gekocht vanwege het stroopwafel-thema en de hond op de cover. Een begrijpelijke vraag, want wie ‘Audrey’ zegt, zegt ook ‘eten’ en ‘honden’. Ik ben dol op zoete lekkernijen en een stroopwafel sla ik nooit af. Maar: ik ben ook heel dol op de boeken van Astrid Harrewijn. Benieuwd of dit nieuwste boek ook weer in de smaak viel? Lees verder!

Gelezen De Stroopwafelshow Astrid Harrewijn recensie

De stroopwafelshop: waar gaat het boek over?

De stroopwafelshop gaat over Suze, die op het punt staat haar leven totaal om te gooien. Ze laat een goede baan, haar vriend – die niet kan wachten om te settelen -, haar beste vriendin en ouders achter voor een avontuur in New York. Suze werkte in haar studententijd in een stroopwafelwinkel, en haar oude bazen dagen haar en haar oud-collega’s Pim en Jolijn uit om allemaal een eigen vestiging te openen in een andere wereldstad. Na een jaar zullen ze de balans opmaken, en degene die het het beste heeft gedaan, krijgt een ton.

Suze – geen held in het maken van beslissingen – zegt in een impuls ‘ja’ op het voorstel en vertrekt naar New York, tot groot onbegrip van haar omgeving. Zelf heeft ze trouwens ook al spijt als ze op het vliegveld staat, maar in New York wachten een eigen pandje, een woning en een startkapitaal op haar. Een gespreid bedje dus… Of toch niet?

Een pageturner vol actie

Alle boeken van Astrid Harrewijn hebben wat mij betreft één ding gemeen: ze zijn heerlijk vlot geschreven en je kunt ze bijna niet wegleggen. Dat gold ook voor De Stroopwafelshop! Het is een onwijs fijn boek dat je helemaal meesleurt in de gebeurtenissen. Want ja, het is nogal wat, wat op Suzes pad komt. Haar woonruimte is een kaal, kil hok met geluidsoverlast en de plek waar haar stroopwafelwinkel moet komen is niet alleen miniem, maar ook een totale bouwval. Ik vind het mooi hoe Astrid Harrewijn het altijd weer voor elkaar krijgt om een verhaal waarin niet alle gebeurtenissen even realistisch zijn, het toch heel echt te laten voelen.

Natuurlijk gebeuren er ook heel veel leuke dingen. De Mexicanen die Suzes tentje verbouwen maken er in korte tijd een paleisje van met dank aan de tips die Suze van een oude dame krijgt. Ze vindt een andere plek om te wonen – een oppashond is part of the deal -, krijgt gezelschap van een aantal kleurrijke buurtbewoners en ze bedenkt heel wat creatieve stroopwafelvariaties. Haar baksels met stroopwafel, citroencrème en meringue deden me spontaan watertanden (is er een echt recept beschikbaar, of zal ik ze zelf proberen te maken?)

Natuurlijk is De stroopwafelshop een feel good-roman. Maar dat het een vrolijk verhaal is, betekent – in dit geval – niet dat er geen tegenslagen of diepgang in zit. Astrid Harrewijn schuwt de wat zwaardere thema’s niet en weet wat mij betreft perfect de balans te vinden tussen luchtige en heftige gebeurtenissen.

Als ik dan toch een minpunt moet noemen: als je een beetje oplet als lezer, kun je aardig goed zien waar zaadjes worden geplant voor “onverwachte” wendingen. Daardoor zag ik veel plottwists al aankomen – maar gelukkig niet allemaal en vooral ook niet altijd hoe. Dus als je zin hebt in een meer dan fijne feel good-roman die binnen het genre behoorlijk origineel is, dan kan ik je De stroopwafelshop van harte aanbevelen.

12 reacties

 1. Deze staat bij mij ook op mijn lijstje. Ben heel benieuwd! Wel hilarisch trouwens, die reactie van je vriend toen hij dit boek zag;).

 2. Ik heb eigenlijk nog nooit een boek van Astrid Harrewijn gelezen, maar het klinkt leuk. Die zal ik dus eens onthouden. 🙂

 3. Dit klinkt wel goed zeg! Ik houd wel van dit type verhalen. En deze klinkt goed, ondanks mijn eerste reactie: ‘Ieuw, Astrid Harrewijn.’

 4. Heerlijk hoe een boek ervoor kan zorgen dat je maar wilt blijven lezen!

 5. Het klinkt echt als een heerlijk boek waar je even lekker in kun wegzinken! Leuk dat jij het zo’n aanrader vond! Ik ben erg benieuwd geworden, dus ik ga dit boek op mijn leeslijst zetten! Ik hou echt van de feelgood boeken.

 6. De kaft en de beschrijving doet me denken aan die nieuwe versies van de oude boeken van Floortje Bellefleur en de Olijke Tweeling en het me dus kinderlijk aan. Ik zal hem wel onthouden maar op mn lijst hoeft niet.

 7. Ik kende de schrijfster niet, maar klinkt leuk! Ik zet de boek op mijn to read lijstje! Ik hou wel van zo’n boeken 🙂

 8. Deze wil ik ook graag nog lezen, fijn om hier te lezen dat het boek zeker de moeite waard is.

 9. Ik ben meer van de thrillers. Maar ik onthoud ‘m toch. In deze tijd van verplicht binnen zitten zijn boeken nooit verkeerd. En een beetje feel good kunnen we allemaal wel gebruiken.
  PS: post je het recept van de stroopwafels als je het recept uitgedokterd hebt?

 10. Normaal lees ik graag in het Engels. Toch lijkt mij dit een heel fijn boek om lekker weg te lezen. Ik ga hem opslaan!

 11. Och dit klinkt wel écht als een heerlijk boek!!! Krijg zin om te gaan lezen… Waren de bibliotheken nu maar open…

  Fijne dag!!

 12. Dit boek wil ik ook heel graag lezen! Toevallig is er vandaag een artikel online gekomen met de boeken die ik de laatste tijd las, wellicht zit er iets tussen voor je om te lezen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge