Gelezen: Brieven aan Koos – Tim Fransen

| 5 reacties

Het komt niet vaak voor dat ik hardop moet lachen als ik een boek aan het lezen ben. Tim Fransen kreeg het voor elkaar. Heel vaak, zelfs. Niet zo vreemd natuurlijk als je een cabaretier bent, maar met Brieven aan Koos heeft Tim Fransen toch een heel bijzonder boek geschreven waar ik enorm van heb genoten. Ben je benieuwd waarom? Check mijn recensie!
Recensie Brieven aan Koos Tim Fransen

Brieven aan Koos

Brieven aan Koos is eigenlijk precies wat de titel al zegt: een verzameling brieven die de auteur Tim Fransen – afgestudeerd als filosoof en nu succesvol als cabaretier – schrijft aan zijn goede vriend Koos. Wie die Koos dan wel mag zijn? Koos Terpstra, schrijver en theaterregisseur. Hij heeft Tim, die een beetje moeite heeft zijn weg te vinden na het winnen van het Leids cabaretfestival, geadviseerd om de veiligheid van zijn zolderkamer en de universiteitsbibliotheek te verruilen voor de wijde wereld. En dus besluit Tim een aantal reizen te maken. Hiervan doet hij verslag in een tiental brieven aan Koos. Het resultaat? Een boek vol rake observaties, interessante feitjes en vooral heel veel humor.
Recensie Brieven aan Koos Tim Fransen

Interessante observaties en hilarische vergelijkingen

Als je Tim Fransen wel eens in het theater hebt gezien, dan weet je dat hij de koning van de originele vergelijkingen is. Zijn cabaretvoorstellingen zijn niet geschikt om eens lekker achterover te leunen en te genieten van simpel vermaak, maar ze nemen je op boeiende wijze mee in Tims wereld. Dat doet dit boek ook. De reizen die hij maakt zijn geen luie strandvakanties of citytrips met doorsnee activiteiten, maar een manier om vooral ook zijn intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen. Laat dat je niet afschrikken: dit boek is geen reisgids of opsomming van feiten. Het is een perfecte combinatie van boeiende materie, grappige ervaringen en vergelijkingen waar je waarschijnlijk zelf nooit op was gekomen, maar die wel heel treffend zijn.

Het is een heel toegankelijk boek dat bijzonder prettig geschreven is.  Zowel de formule als de uitwerking zijn erg origineel. Niemand anders dan Tim Fransen kan op een toegankelijke manier natuurlijke ordening vergelijken met de indeling van supermarkten, of uitleggen wat de beschikbaarheid van beenruimte te maken heeft met communisme. Wat een heerlijk boek!

Het moge duidelijk zijn: ik vind Brieven aan Koos een enorme aanrader. Het is verkrijgbaar als paperback en als e-book.

5 reacties

  1. Hm, ik twijfel. Ik houd van humor en toch klinkt het niet als mijn soort boek. Ook niet erg, als die te lezen lijst een keer niet groeit;).

  2. Dus er wordt niemand vermoord? Kweenie of het dan wel wat voor mij is. 😉 Maar ik onthoud ‘m. Je weet maar nooit.

  3. Normaal gesproken lees ik niet snel dit soort boeken, maar je maakt me wel nieuwsgierig!

  4. De titel zou me nieuwsgierig maken, hij gaat niet op de lijst trouwens die is lang genoeg.

  5. HAHAHA helemaal mijn humor, met die zelfbewuste dieren. Ik zet hem graag op mijn lijstje! Hendrik Groen vond ik ook zo’n topper (oud maar niet dood, love it), en met Jonas Jonasson (de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween) heb ik onlangs ook vaak moeten lachen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge