Gelezen: Anna, Hanna en Johanna – Marianne Fredriksson

| 8 reacties

En wéér een boek in de categorie ‘Vriend O. legde het op mijn nachtkastje, dus ben ik het maar gaan lezen’. Wees niet bang: ik pluk ook vaak genoeg zelf iets uit mijn eigen helft van de boekenkast, maar de ervaring leert dat hij mijn smaak goed kan inschatten. Extra pluspunt: je leest nog eens wat anders. In dit geval: Anna, Hanna en Johanna van Marianne Fredriksson.

Recensie Anna Hanna en Johanna Marianne Fredriksson

Het boek gaat over drie vrouwen met – je raadt het al – de namen Anna, Hanna en Johanna. Anna, wier moeder Johanna zwaar dement is en in haar laatste levensfase verkeert, gaat op zoek naar de verhalen van zowel haar moeder als haar grootmoeder Hanna. Ook haar eigen verhaal lees je via intermezzo’s tussen de delen over Hanna en Johanna.

Hoe zag het leven van deze drie Zweedse vrouwen eruit? Wat maakten ze mee, en wat was bepalend voor hun leven? Het boek mag dan gewoon fictie zijn, maar je pikt wel wat stukjes van de lokale geschiedenis mee. Daarnaast krijg je een goed beeld van hoe het leven er in een bepaalde tijd uitziet. Hanna bijvoorbeeld, die door een vreselijke verkrachting al heel jong moeder wordt, wordt als ongetrouwde moeder desondanks door veel mensen met de nek aangekeken. Bij de volgende generatie – vertegenwoordigd door Johanna – zie je dat de emancipatie vooruitgang boekt, maar ook in haar leven zag de wereld er nog heel anders uit.

In het door Janny Middelbeek-Oortgiesen uit het Zweeds vertaalde boek proef je nog steeds dat Marianne Fredriksson een heel eigen schrijfstijl heeft. Ik herken er ook zeker het Zweedse in – het doet me denken aan hoe mijn Zweedse collega’s schrijven. Mede daardoor voelde het lezen van dit boek echt als een uitstapje naar een andere wereld. De verhalen van de drie vrouwen zijn bijzonder, maar vertegenwoordigen toch heel goed het leven van een hele generatie vrouwen.

In het begin moest ik er wel heel even inkomen, omdat er vrij veel situaties en personen worden beschreven waarvan je nog niet direct weet wat belangrijk gaat zijn en wat niet. Eenmaal in het verhaal van Hanna – het eerste uit het boek – zat ik er helemaal in. Anna, Hanna en Johanna is een boek waarin je weliswaar wil blijven lezen, maar dat niet een extreme spanningsboog heeft. Geen groots en meeslepend einde, maar wel een erg mooi boek dat me een heel fijne leeservaring bood.

Ik vond Anna, Hanna en Johanna een bijzonder boek dat een mooi inkijkje geeft in het leven van vrouwen uit verschillende generaties. Een aanrader als je houdt van romans met een vleugje geschiedenis erin!

 

8 reacties

 1. Ik had de titel wel eens gehoord, maar eigenlijk nooit gelezen waar het boek echt over gaat. Klinkt als een mooi boek! Leuk dat het voor jou door het Zweedse aspect en je Zweedse collega’s nog een extra dimensie heeft.
  Giovanna Jansen postte onlangs…7 dingen om deze week te doen #7My Profile

 2. Dat moet een steengoede vertaling zijn, als je het vleugje Zweeds er nog in terug kunt vinden. Het klinkt als een interessant boek.
  Naomi postte onlangs…Tranen als teken van verbindingMy Profile

 3. Ik heb dit heel lang geleden gelezen en toen kon het me niet bekoren. De kinderen van het paradijs van haar vond ik wel heel erg goed.

  https://www.triltaal.nl/2007/01/30/de-kinderen-van-het-paradijs/

 4. De schrijfster is me niet bekend maar de boeken heb ik dus wel staan. Ik hou niet van die in tijd verspringende boeken dus laat ik deze aan me voorbij gaan. Vriend O mag bij je nachtkastje, mag hij dan ook een echt naam desnoods een fictieve?

 5. Wat leuk, ik heb heel vaak van het boek gehoord, maar nooit gelezen. Ga hem onthouden, want het klinkt interessant!

  Ik ben nu een boek over Afrika aan het lezen die mijn man op mijn ‘virtuele’ nachtkastje legde, we hebben namelijk één online bibliotheek en hij vond hem heel goed. 😉

  Bij hem op het fysieke nachtkastje ligt ook een prachtig boek dat ik las, Spaar de Spotvogel van Harper Lee. Ook een aanrader 😉

 6. Nah, ik pas bij deze. Wel handig dat O. jouw smaak zo goed kent.

 7. Ik hou niet zo van historische romans, dus ik laat die ook maar even liggen. Maar ik ben wel fan van zo’n “gewone” verhalen, er moet niet altijd een groots en meeslepend einde aan verbonden zijn!
  Tamara postte onlangs…Meerdanmama wordt 1 jaar!My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge