Gelezen: Als ik het niet kan, kun jij het ook (Sara Kroos & Francis van Arkel)

| 1 reactie

Bovenaan mijn verlanglijstje voor Sinterklaas stond, zoals wel vaker, een boek. Dit jaar was het geen gewone roman, maar een kookboek annex column/verhalenbundel. Dat klinkt misschien als een combinatie die niet direct voor de hand ligt, maar eigenlijk is het een briljant idee. In Als ik het niet kan, kun jij het ook wisselen de komische verhalen van cabaretier Sara Kroos zich af met de heerlijke (bijpassende!) recepten van patissier Francis van Arkel. Deze combinatie van bakken, boeken én humor lijkt wel voor mij gemaakt, dus ik was erg blij toen ik het cadeau kreeg. Benieuwd of het aan mijn verwachtingen voldeed?
Als ik het niet kan, kun jij het ook Sara Kroos Francis van Arkel boek
In elf hoofdstukken neemt Sara Kroos je mee in haar eetverleden. Dat beperkt zich absoluut niet tot verhalen over afvallen en diëten alleen. Ook het kopen van geboortegebak, types die je in restaurants ziet en amateurkoks en -bakkers uit Sara’s (schoon)familie komen voorbij. Eten is een gespreksonderwerp dat mij nooit verveelt, dus ik heb enorm genoten van al deze verhalen. Sara is natuurlijk erg grappig, en ze kreeg het voor elkaar om me met een big smile te laten lezen. Ik zat ook regelmatig hardop te lachen om haar grappige observaties en vergelijkingen. Hierdoor is het boek alleen al door de hilarische verhalen een aanrader voor elke fan van Sara Kroos, ook als je zelf nooit bakt.

Het mooie van de recepten in dit boek is namelijk ook dat ze nu eens niet vol staan met ingrediënten waarvan je geen idee hebt waar je ze moet kopen, of dat er technieken gebruikt worden waarvan het angstzweet je meteen uitbreekt. Sara en Francis kozen voor toegankelijke recepten, die – op het klapstuk na – voor elke amateur prima zelf te maken zijn. Zelf ben ik een redelijk ervaren thuisbakker en desondanks denk ik bij het gemiddelde kook- of bakboek bij de meeste recepten al gauw ‘laat maar zitten’. Bij dit boek dacht ik juist oprecht elke keer ‘ooo, dat kan ik zelf ook makkelijk!’. Dat vond ik een enorm prettige verrassing, want niets is zo frustrerend als foto’s waarvan je spontaan gaat kwijlen met recepten erbij waarvan de moed je in de schoenen zakt. In Als ik het niet kan, kun jij het ook zijn de foto’s ook erg aantrekkelijk, maar de recepten zijn nu wél toegankelijk.

Als ik het niet kan, kun jij het ook Sara Kroos Francis van Arkel boek

Bij de recepten staan dan ook geen sterretjes om de moeilijkheidsgraad aan te geven, maar dikke vrouwtjes in bikini om aan te geven hoe erg het is voor de lijn als je er een portie van gaat verorberen. Ook geen voedingswaarden gelukkig, dus je kunt redelijk onbezorgd genieten. En dat is ook juist wat in dit boek gepromoot wordt: niet doorschieten in afvalpogingen, maar gewoon genieten van iets lekkers.

Ook leuk zijn de suggesties voor gespreksonderwerpen bij elk recept. Wat bespreek je bij de chipolatataart, cheesecake of appelkruimeltaart? Een erg leuk idee. De baktips bij de recepten zijn ook handig, maar ik moet bekennen dat ik zelf 90% al kende, maar dat maakt ze niet minder nuttig natuurlijk 😉 Behalve een stel lachstuipen bezorgde dit boek mij ook nieuwe inzichten en inspiratie. Ik ga zeker een aantal recepten uitproberen, en met de omschrijving van Francis durf ik het ook aan om zelf eens banketbakkersroom te gaan maken. Ik vind sowieso dat je nooit te veel (kook)boeken kunt hebben, maar door het originele en enorm leuk uitgewerkte concept is dit boek er eentje dat zeker niet mag missen in je collectie.

Wil jij dus nog een beginnende of ervaren bakker (of gewoon jezelf natuurlijk) blij maken met Kerst? Dat lukt zeker met Als ik het niet kan, kun jij het ook. Het boek kost slechts 14,95 en is een echte aanrader!

Eén reactie

  1. Haha die titel is al leuk! En het lijkt mij inderdaad een fijn boek want ik leg ook al snel recepten weg omdat ze te ingewikkeld klinken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge