5x leuke boeken over zwangerschap & ouderschap (ook voor twin moms to be!)

| 6 reacties

De afgelopen maanden heb ik aardig wat boeken verslonden. Boeken over zwangerschap en ouderschap, welteverstaan. O, en over bevallen natuurlijk. Dat hoort er nou eenmaal ook bij, bij zo’n zwangerschap. In dit artikel deel ik mijn mening over al dit leesvoer. Enne: speciaal voor de aanstaande tweelingmoeders deel ik natuurlijk ook welke boeken over tweelingzwangerschap een aanrader zijn.

Moderne leuke boeken over zwangerschap en bevalling, boek zwangerschap aanrader, leuke boeken voor mama's to be, boeken over tweelingzwangerschap

Leuke boeken over zwangerschap en ouderschap

Like a mother – Angela Garbes

Wat doe je als je een interessant, informatief boek over zwangerschap wil lezen, maar je ook ab-so-luut niet zit te wachten op ouderwets gedoe en onfeministische denkbeelden? Nou, dan lees je Like a mother van Angela Garbes! Ik zocht eigenlijk een boek dat een soort zwangerschapsversie was van mijn cyclusbijbel Period Power. Dit boek is net wat minder uitgebreid als het gaat om informatie bieden, maar de ondertitel A Feminist Journey through the Science and Culture of Pregnancy overtuigde me direct om het aan te schaffen.

Het boek is een verslag van de persoonlijke zoektocht van Angela Garbes in haar eerste zwangerschap. Je leest over haar eigen ervaringen en die van moeders uit haar omgeving, maar ook het wetenschappelijke deel stelt absoluut niet teleur. Voor dit boek heeft ze namelijk gesproken met diverse wetenschappers en experts, en ook kijkt ze kritisch naar allerlei onderzoeken uit het verleden. Ik vond het heel tof om meer te weten te komen over de placenta (een orgaan – of in mijn geval twee – dat je lichaam helemaal zelf aanmaakt, hoe cool is dat?) en hoe borstvoeding precies werkt (er zitten gewoon receptoren in je borsten die reageren op het speeksel van je kindje en op basis daarvan de samenstelling van de voeding aanpassen, wow!).

De auteur is nogal kritisch op de standaardadviezen die zwangeren krijgen over bijvoorbeeld voeding en alcohol. De onderzoeken waarop die gebaseerd zijn, zijn namelijk lang niet altijd even solide. Natuurlijk is er geen ethische commissie die een echt goed onderzoeksexperiment zou goedkeuren – laat staan dat je zwangere proefpersonen kunt werven om de effecten op hun ongeboren kind te checken. Dat maakt dat ik sowieso denk: liever geen risico’s nemen en iets te voorzichtig zijn, maar ik snap het punt van Garbes dat het wel verdomd handig is dat het geen cis-mannen zijn die je voorschrijft om een broedmachine te zijn die alleen maar aan het welzijn van het ongeboren kind moet denken.

Verder is het boek gewoon heel breed. Je leest over hoe moeders in verschillende culturen de tijd krijgen om te herstellen, over het taboe op praten over miskramen, over de impact van zwangerschap en bevalling op je lijf, je post-partum-periode… Allemaal erg interessant, en daarmee is Like a Mother wat mij betreft zeker een aanrader.

Moderne leuke boeken over zwangerschap en bevalling, boek zwangerschap aanrader, leuke boeken voor mama's to be

Krijg nou tieten! – Claudia de Breij

Omdat ik fan ben van Claudia de Breij, had ik dit boek al jaren in huis. Ik las het ook al eens eerder en genoot toen als niet-zwangere al van haar heerlijke openhartige relaas over zwanger zijn. Ze behandelt de zwangerschap per week, wat herkenbare taferelen oplevert. Van het herlezen heb ik dan ook extra genoten – en ook nu vloog ik er weer doorheen. Daarmee is Krijg nou tieten! ook een ideaal boek als je zwangerschapsbrein al een beetje foggy begint te worden.
Moderne leuke boeken over zwangerschap en bevalling, boek zwangerschap aanrader, leuke boeken voor mama's to be

Het jaar dat ik (2x) moeder werd

Heel grappig: dit boek van Aaf Brandt Corstius bestelde ik ooit mee om aan het minimumbedrag voor gratis verzending te komen. Ik was het eigenlijk alweer vergeten, tot ik het in een van mijn opruimsessies (wel praktisch als je zwanger bent) tegenkwam. De titel verklapt het al: Aaf werd in een jaar tijd twee keer moeder – en dan niet van een tweeling. Haar verhaal is lekker nuchter, bevat de nodige humor en relativeringsvermogen en is daarnaast ook heerlijk eerlijk.

Ik heb erg genoten van Het jaar dat ik (2x) moeder werd. Van de boeken uit dit artikel gaat dit boek het meest over ouderschap – hoewel de zwangerschapsperikelen uiteraard ook voorbij komen. Enne, ook heel handig: mocht je bang zijn dat je allerlei belangrijke lessen mist uit de klassieke zwangerschapsliteratuur, dan biedt dit boek ook nog een hoofdstuk waarin héél veel van die boeken nog even kort worden samengevat.
Moderne leuke boeken over zwangerschap en bevalling, boek zwangerschap aanrader, leuke boeken voor mama's to be, boeken over tweelingzwangerschap

Boekentips voor tijdens je tweelingzwangerschap

O jee, het zijn er twee – Janneke Jonkman

Dit is wat mij betreft hét boek dat je moet lezen als je zwanger bent van een tweeling. Janneke Jonkman – die ook blogt op My Little Dutch Diary – raakte zwanger van een tweeling toen ze nog niet zo lang een relatie had met hun vader. In dit boek neemt ze je op zeer openhartige wijze mee in alles wat er daarna gebeurde, van zwangerschap tot de eerste drie jaar als tweelingouder. Per periode delen ook nog een heleboel andere tweelingmoeders steeds hun ervaring. Daarnaast komen er diverse experts aan het woord en kun je lekker genieten van allerlei schattige tweelingfoto’s. Het boek is al een feestje op zich als je het alleen nog maar doorbladert, want het is ook heel tof vormgegeven.

In Facebook-groepen las ik dat sommige mensen vonden dat dit boek een wat pessimistisch beeld zou geven. Persoonlijk vond ik dat juist niet – ik vond het alleen maar fijn dat het zo eerlijk is, en wat mij betreft compenseren alle beschreven positieve punten aan een tweeling hebben de negatievere kanten ruimschoots. Het enige dat ik persoonlijk echt een minpunt vond aan dit boek, is dat het – zoals zoveel zwangerschapsleesvoer helaas – nogal gericht is op de moeder. Slechts een paar pagina’s gaan over de tweelingvaders, en verder is het vooral een ‘moeders onder elkaar’-feestje, wat ik toch altijd jammer vind (en Vriend O. ook).

Toch is O jee, het zijn er twee wat mij betreft een absolute must-read voor elke tweelingmoeder in spe. Via deze pagina krijg je alvast een voorproefje van wat je zoal in het boek kunt vinden. En omdat het boodschappen van algemeen nut zijn, kun je hier ook al lezen wat de do’s and don’ts voor omstanders van ouders van een pasgeboren tweeling zijn, en deelt ze de handleiding ‘Zijn ze een- of twee-eiig?’ voor omstanders.

Het grote tweelingenboek – Coks Feenstra

Over Het grote tweelingenboek van Coks Feenstra ben ik minder enthousiast. Waarom ik het dan toch in dit artikel benoem? Dat leg ik straks uit, nadat ik je heb verteld wat er wat mij betreft allemaal grondig mis mee is, haha.

Allereerst is het boek behoorlijk ouderwets. Ik las de herziene versie uit 2014, maar behalve dat er af en toe iets als ‘spelen met een tablet’ is toegevoegd, merk je daar verdomd weinig van. Het is nog wel grappig om te lezen hoe ze het heeft over dat je de huistelefoon op het antwoordapparaat kunt zetten voor meer rust, maar wat me wel echt stoorde was dat het wederom héél erg op moeders is gericht, en dat het echt heel sterk uitgaat van een man-vrouw-relatie met een traditionele rolverdeling (en daar ben ik niet zo van). Ik vond het erg irritant om continu de term ‘echtpaar’ te lezen. Ook als ze tweelingen beschrijft, gaat de auteur nogal uit van ouderwetse, stereotyperende beschrijvingen van jongens en meisjes. Voor een boek dat nog relatief recent een update heeft gekregen, vind ik dat echt verkeerd.

Mijn tweede grote ergernis was de bizarre focus op borstvoeding. Ja, het is helemaal prima om te zeggen dat borstvoeding ook gewoon een optie is met een meerling. En ja, je mag gerust wat gezondheidsvoordelen benoemen. Toch ging het in dit boek wat mij betreft veel te ver – en dan ben ik nota bene van plan om borstvoeding proberen te geven. Er zijn delen in het boek waar zo ongeveer op elke pagina een ‘hoera voor borstvoeding’-referentie staat. Helemáál erg was dat de auteur op een bepaald punt een alinea begint met de stelling dat er natuurlijk goede redenen kunnen zijn dat je geen borstvoeding kunt of wilt geven, om vervolgens zo’n beetje in de volgende zin te zeggen dat je toch maar gewoon moet proberen borstvoeding te geven. Toen heb ik wel even hardop zitten schreeuwen, haha.

Het boek is nogal dik, want het neemt je echt mee in een volledig tweelingleven: van kraamtijd tot jeugd, volwassen worden en zelfs het overlijden van een van een tweeling (op jongere of oudere leeftijd). Dat maakt het als naslagwerk wel handig, maar als je het boek van kaft tot kaft leest, kom je veel herhaling tegen. De titel van het boek is trouwens wel wat misleidend, want ook drielingen komen uitgebreid aan bod. Nog grotere meerlingen worden ook hier en daar genoemd, dus eigenlijk had het beter Het grote meerlingenboek kunnen heten.

Ondanks al mijn ergernissen vond ik het op informatief niveau vaak wel nuttig en heb ik er het nodige uit opgestoken. Als je echter minder budget hebt, zou ik gewoon een exemplaar van O jee, het zijn er twee regelen en je online verdiepen in de wetenschap rond tweelingen.

Boek over bevallen

Het boek Duik in je weeën van Carita Salomé en Juliette de Wit kreeg ik te leen van mijn onvolprezen Mensendieck-therapeute. Het boek verscheen oorspronkelijk in 1992 en ik las een herziene versie uit 1997. Inmiddels is er al een 25e druk uit 2014, en ik snap wel waarom. Dit boek is wat mij betreft namelijk hét perfecte leesvoer om je voor te bereiden op de bevalling en de periode daarna.

Ondanks dat het boek al wat ouder is, vond ik het naast verrassend modern ook lekker nuchter en praktisch. En vooral: heel erg informatief. Carita Salomé is Mensendieck-therapeut (gespecialiseerd in begeleiding tijdens de zwangerschap) en met de tekeningen van haar oud-cursist Juliette de Wit erbij krijg je in no time een goed en realistisch beeld van wat er nou allemaal gebeurt in je lichaam tijdens je zwangerschap, bevalling en de periode erna. Absoluut een aanrader!

Bonustip: je zwangerschap van week tot week

In geen van de boeken die ik hierboven benoem vind je specifieke informatie over wat er allemaal per week in je lichaam – en in dat van je kleintje(s) – gebeurt. Gelukkig kun je dat online heel makkelijk vinden. Zo vond ik de zwangerschapskalender van 24Baby handig, en daarnaast ben ik fan van de gratis app Ovia. Hierin kun je het formaat van je baby niet alleen met groente en fruit (gaaaaaap) laten vergelijken, maar ook met ‘Weird but cute animals’, de categorie ‘Fun & games’ en ‘Franse patisserie’. Mijn vaste bloglezers zijn vast niet verbaasd dat ik voor die laatste heb gekozen. Je kunt trouwens heel makkelijk switchen, dus ik check elke categorie steeds even.

Heb jij zelf nog andere favoriete boeken over zwangerschap? Laat het vooral weten in een reactie!

6 reacties

  1. Ik heb er ooit 1 gelezen die van Kluun Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Heerlijk boek ondanks dat het niet echt mijn onderwerp is.

  2. Niet mijn boeken qua onderwerp;), maar ik kan me voorstellen dat het voor jou heerlijk is om dit soort boeken nu te verslinden. Toch leuk dat zo’n relatief oud boek nog steeds door je therapeute wordt aangeraden. Dan moet het gewoon goed zijn.
    Naomi postte onlangs…Wat wil ik met mijn blog?My Profile

  3. Handig overzicht Audrey! Ik ga hier vast nog eens een kijkje nemen, later als ik groot ben.. 😉
    Amy postte onlangs…Groeten uit Göteborg deel 2: De eerste weken in ZwedenMy Profile

  4. Nou, daar zitten boeken tussen die mij nog wel leuk lijken!
    Ik had zwanger en wel een abonnement op de tijdschriften Ouders van Nu en Kinderen. Ik verslond ze. Last ze van voor naar achter en weer terug. Toen mijn dochter net geboren was, haalde de kraamhulp de tijdschriften uit de brievenbus en gaf ze aan mij. Ik heb ze ongelezen in de prullenbak gegooid. Ik had er totaal geen behoefte meer aan en ik had het idee dat ik wel wist hoe het allemaal moest. Achteraf gezien klopte dat ook best wel. 😉 Dat vond ik wel bijzonder. Toch een soort oergevoel of zo (dit klinkt stom maar nou ja, zoiets)
    Nicky postte onlangs…Mijn eigen Hermelientje.My Profile

  5. Duik in je weeën heb ik ook en ik vond het een heel goeie! Niet dat ik me er nog veel van herinnerde tijdens de bevalling, maar ik heb het mijn man (verplicht ;)) laten lezen en die had op die manier wel de kennis om me door de bevalling te sleuren. :p
    Tamara postte onlangs…Van 0 naar 1 kind en van 1 naar 2 kinderenMy Profile

  6. Ik heb héél weinig boeken gelezen over zwangerschap tijdens mijn zwangerschap, haha. Ik was meer van het: wat komt, dat komt. Ook omdat het al zo’n onzekere zwangerschap was. Over moederschap (of ouderschap) ben ik dan wel weer druk aan het lezen!
    Johanne postte onlangs…Wist je dat? 6 originele feitjes over tweelingzwangerschappenMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge