Wat me opviel bij het lezen van (gratis) zwangerschapstijdschriften

| 13 reacties

Na onze tweede afspraak bij de verloskundige liepen we naar buiten met een Woezel & Pip-koffertje en een kleine shopper vol handige spulletjes en een flinke stapel folders en gratis zwangerschapsmagazines. Gelukkig had ik een klein opvouwbaar tasje bij me waar ze allebei in pasten, want nog niemand wist van mijn zwangerschap. En ja, omdat beide aanstaande oma’s ook in hetzelfde dorp wonen, was het helemaal niet handig geweest om hiermee rond te paraderen.

Vriend O. en ik doken in de daarop volgende dagen fanatiek in de ontvangen zwangerschapslectuur. Want hé, al groeien die twee koters toevallig in mijn buik, hij gaat een even volwaardige ouder voor ze worden. Daar bleek de inhoud van de magazines alleen niet echt op gericht… Dat – en nog drie andere dingen – vielen me op bij het lezen van de vele gratis zwangerschapstijdschriften in Nederland. Ik deel mijn bevindingen graag met je!
Wat me opviel bij het lezen van gratis zwangerschapstijdschriften, zwangerschapsmagazines

Veredelde reclamefolders

Niet bepaald onverwacht natuurlijk, maar gratis zwangerschapsmagazines zijn niet veel meer dan een reclamefolder waarin de artikelen – als ze al niet gesponsord zijn – meer als afleidingsmanoeuvre dienen. Doorgaans verschijnt er één nummer per twee jaar, waardoor ze meestal ook wat achterlopen. Zo zijn sommige acties van adverteerders qua einddatum al helemaal niet meer relevant voor ons.

Drukproef checken? Niet nodig, joh!

Hier ergerde ik me ongetwijfeld extra aan vanwege mijn beroepsdeformatie. Ik werk al jaren in de communicatie en schrijf veel teksten voor mijn werk. Als ik een brochure of flyer maak die gedrukt wordt, dan check ik alles op het einde grondig. Heel. Erg. Grondig.

Blijkbaar is er in de wereld van gratis zwangerschapsmagazines geen budget voor dit soort kritische correctors. En dan heb ik het nog niet eens over simpele spel-, taal- en typfouten, maar vooral over enorme slordigheden. Denk aan: een artikel dat ergens halverwege een zin eindigt, copy-paste-fouten waardoor een alinea twee keer onder elkaar is geplaatst, verdwenen passages… Pure horror voor mijn content-hartje.

Misdaden in de vormgeving

Weer een gevalletje beroepsdeformatie. Ik ben zelf geen vormgever, maar ik heb er met voldoende samengewerkt om wat basiskennis op te doen. Van die heel simpele do’s en don’ts. Wederom: die zijn blijkbaar niet bekend bij de mensen die zich bezighouden met zwangerschapsmagazines. Kleurcombinaties waardoor je kopjes amper kunt lezen, creatieve lettertypes die bijna niet te ontcijferen zijn… Make it stop.

Moeders hier, moeders daar, ach, het zijn de vaders maar…

Dit was BY FAR mijn grootste ergernis bij het lezen van gratis zwangerschapsmagazines. Ze zijn héél erg gericht op moeders die een kind dragen. En vaders? Tja, die hangen er maar een beetje bij. Sommige magazines wijdden enkele pagina’s aan informatie speciaal voor de vader in spe – terwijl mijn wederhelft toevallig even geïnteresseerd was in alle informatie over zijn toekomstige kinderen als ik. Ook was er een enkel blad dat niet ontkende dat mogelijkheden voor het krijgen van een kind buiten een heteroseksuele relatie zowaar ook bestaan – halle-fokking-luja, welkom in 2021.

Het meest tenenkrommende was toch wel het magazine dat de vader in spe echt behandelde als een soort onwetende klungelige vent die geen idee heeft van wat baby’s zijn. Zo’n type dat je op je blote knietjes mag bedanken als hij in het weekend ook een keer een luier verschoont tussen het voetbal kijken door. Dat blad staat overigens niet op de overzichtsfoto, want dat verdween héél snel in de oud papier-bak. Het dieptepunt? Een grappig bedoelde quiz speciaal voor de vader. News flash: er zijn ook mannen die het ouderschap volkomen serieus nemen.

13 reacties

 1. Hahaha, jeetje wat erg! Die eerste punten zou ik ook verwachten bij een gratis magazine (al is het jammer), maar dat laatste… Als die magazines zich nou elk op een heel andere doelgroep zouden richten, dan zou je het nog op de targeting kunnen steken, maar dat aspect van content marketing hebben ze dus ook al niet begrepen? XD Tsjongejonge. Dan is het toch geen reclame meer?! Zo slecht.
  Wendy postte onlangs…Senryu VMy Profile

 2. Haha, dat klinkt niet best. Ik heb niet echt veel van zulke tijdschriften gelezen tijdens mijn zwangerschap, maar wat mij vooral opviel is dat alles gericht is op eenlingen. Ik had dus ook geen hol aan die magazines, vond ik. De wereld is niet ingericht op tweelingen. Dat heb ik wel geleerd ;-).
  Johanne postte onlangs…Dit zijn de leukste spelletjes waarbij je huizen kunt inrichtenMy Profile

 3. Pfff, dat blad waar ze nog niet snapten dat vaders ook wat doen kwam niet toevallig ergens uit een archief van 1900? Niet te geloven toch, dat er nog steeds zo wordt geschreven.
  Ik snap je wel wat betreft die beroepsdeformatie. Bij mij is het niet eens vanwege beroep, maar als ik iets lees waar ik tussen de fouten door moet laveren, is dat voor mij echt een reden om af te haken. Ja hoor, foutje moet kunnen. FoutjeS niet:).
  Naomi postte onlangs…Leven met een kwetsbare accuMy Profile

 4. Amai aan dat laatste zou ik me ook storen. Toen de baby er was stoorde ik me ook aan mensen die zeiden dat ik geluk had met mijn lief. Oké ja ik heb zeker geluk, ik ben heel blij met hem 😉 maar het is ook zijn kind he, tuurlijk legt hij hem in bed en geeft hij hem propere luiers en flesjes en tuurlijk kookt hij en doet hij de was. Alsof je als moeder de enige bent die nog bestaat en alles zelf moet doen. Of ik had een keer een gesprek met een familielid die zei dat ik maar met de baby eens een weekend weg moest gaan zodat mijn lief wat tijd voor zichzelf kon hebben. Dat ik eens wat tijd voor mezelf wou? Niet belangrijk.

  Wat die fouten betreft, ik vind dat ook echt niet kunnen en ik schrijf niet eens voor mijn werk. Ik snap ook gewoon niet dat dat zo door kan gaan, dat niemand dat dan ziet.
  Irene postte onlangs…Hallo, ik ben Irene en ik heb iets met stickersMy Profile

 5. Oh, haha, dit is zó herkenbaar! Toen mijn ex zwanger was, voelde ik mij als andere ouder ook echt zwaar gepasseerd. Overigens is er ook geen enkel van die tijdschriften die zich ook richt op koppels die niet standaard man/vrouw zijn, maar goed, dat had ik om eerlijk te zijn ook niet echt anders verwacht 😉
  Anne postte onlangs…365 vragen • augustusMy Profile

 6. Vooral dat laatste vind ik irritant, dat zou allang en breed voorbij moeten zijn. Omdat ik de jongste van de familie zonder neefjes en nichtjes ben, wist ik echt niks over baby’s. Ik had tot mijn 19e nog geen luier verschoont! Omdat mijn gebrek aan kennis irriteerde ben ik op zoek gegaan naar leuke boeken over zijn zwanger zijn en ik kan je vertellen ik vond het allemaal te walgelijk voor woorden. Uiteindelijk vond ik help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt, van Kluun. Ik geloof niet dat we nog in de tijd leven dat het de vrouw is die de kinderen verzorgt en de vent die geld binnen brengt. Ik had van de week een boek wat vol fouten stond van die half aangepaste zinnen en tikfouten die de spellingscontrole wel zou vinden.

 7. Het is natuurlijk niet voor niets gratis ; )))

  Waarschijnlijk kan het gratis zijn vanwege de advertenties. Ik herinner me die tijdschriften wel. Soms stonden er wel wat handige tips in, maar inderdaad ook veel reclame.

  De stuntelende vader is inderdaad een zwaar achterhaald stereotype.
  Nicole Orriëns postte onlangs…Ik heb enge Hypnagoge hallucinaties: kan dat kwaad?!My Profile

 8. De folders die je beschrijft doen mij een beetje denken aan de inhoud van ‘De blije doos’ die je vroeger kreeg als je zwanger was. Geen idee of dat nog bestaat maar om de naam ‘De blije doos’ moet ik nog steeds hard lachen. Ik vraag me altijd af of degene die die naam bedacht heeft, stiekem dezelfde associatie had als ik.

 9. Oooooof!!! Uw laatste alinea, danku. Want inderdaad, ik denk dat de wereld daar nog heel wat stappen in kan zetten. Te beginnen bij vaderschapsverlofstelsels… Want dat trekt echt op niks op’t moment. Als ik ooit vader wordt ga ik het echt moeilijk hebben met het gedacht dat m’n vrouw fijn voor de kleine kan zorgen terwijl ik moet werken…

  Wat ik nog wou zeggen ook: bah, taalfouten en al de rest wat ge schreef. Ik zou zo’n dingen meteen de vuilbak in gooien, haha!
  Robin Schrijvers postte onlangs…Wake-up callMy Profile

 10. Oh dit herken ik ook zeker wel, vandaar dat ik er na een aantal ben gestopt en ze heb weggegeven. Ben maar gewoon boeken gaan lezen ipv me ergeren 😉 Vaders worden sowieso in het hele verhaal zwangerschap vaak vergeten, zo stom!
  Saskia postte onlangs…MOMlife | Wat wij de afgelopen zomervakantie vaker dedenMy Profile

 11. Grappig hoe een ieder vanuit zijn eigen standpunt zulke bladen leest. Als toekomstige (bewust) alleenstaande moeder, waar dus geen vader is, erger ik me juist kapot aan aandacht voor de vader. Ik vind het dus juist prettig als er vooral voor de moeder geschreven wordt. Bij deze bladen (en de hele zwangerschapsindustrie trouwens) is er echter nog totaal geen notie dat er tegenwoordig ook andere vormen van ouderschap zijn.

 12. Nou ja… De vader wordt in ieder geval genoemd. Dat is al iets meer dan 30 jaar geleden.

 13. Zo herkenbaar die beroepsdeformatie. Echt, als je iets laat drukken, check je het toch drie keer van tevoren? Online kan je nog makkelijk even iets aanpassen mocht er een foutje in staan, maar bij een gedrukt tijdschrift gaat dat gewoon niet. Zonde.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge