Persoonlijke ontwikkeling: veranderingen die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt

| 19 reacties

Ik sta aan de vooravond van wat waarschijnlijk de meest ingrijpende verandering in mijn leven gaat zijn: moeder worden. Maar de afgelopen jaren heb ik op meer gebieden veranderingen doorgemaakt. Er zijn best wat dingen die ik nu heel anders doe dan pak ‘m beet vijf jaar geleden. Zaken waar ik anders over denk. Soms ook dingen waarvan ik denk: als je dit aan de 24-jarige versie van mij had verteld, dan had ze je keihard uitgelachen.

Toch ben ik erg blij met waar ik nu sta. Met hoe ik gegroeid ben als mens. Ik deel graag een aantal van deze veranderingen die ik heb doorgemaakt met jullie.
bomen in de herfst - een deel is al rood en oranje gekleurd

Gezonde voeding

Mijn voedingspatroon is aardig veranderd sinds ik op mezelf woon. Van praktisch elke dag vlees bij het avondeten ben ik veranderd in een flexitariër – we eten zeker 90% van de tijd vegetarisch. Ik ging van elke week friet eten naar misschien eens per kwartaal. Van een echte zout-lover naar iemand die praktisch geen zout of bouillon meer toevoegt (alleen in de risotto en ragout gaat nog wat – o, en natuurlijk een snufje in baksels).

En dan mijn groente-consumptie! Mijn moeder is nog altijd verbaasd als ze me enthousiast hoort praten over alles wat ik tegenwoordig eet en probeer. Witlof laat ik nog steeds links liggen, maar ik heb ontdekt dat heel veel van de dingen die ik vroeger vies vond prima te eten zijn. Nu is het wel ook zo dat groenten vroeger vrijwel standaard in gekookte vorm op mijn bord lagen, als onderdeel van een AGV’tje. Oké, pasta’s of quiches stonden ook wel eens op het menu, maar tegenwoordig zijn gekookte groenten hier een uitzondering. Bijna alle groenten die ik nuttig verdwijnen in de oven of een wok- of hapjespan. Ook eten we heel vaak meerdere soorten groenten in één maaltijd. Dit gerecht met ovengroenten met feta – en natuurlijk met overheerlijke aardappelpartjes erbij ter vervanging van friet – is bijvoorbeeld een van de grote favorieten hier in huis.

Consuminderen

Ik ben altijd een spaarder geweest, maar toch kocht ik vroeger – toen ik mijn financiën nog niet bijhield – een stuk meer (onnodige) spullen dan nu. Een rondje door de Action en dan lekker alles in mijn karretje gooien dat ik leuk (of lekker) vond? Dat vond ik een heerlijke activiteit.

Inmiddels hou ik gewoon een lijstje bij op mijn telefoon van wat ik nog moet of wil kopen bij dergelijke winkels. Natuurlijk kijk ik ter plekke wel wat ze nog meer hebben, maar voor iets in mijn winkelkar verdwijnt, denk ik nu echt heel bewust na over mijn aankopen. Niet alleen qua geld – ik kan het meestal makkelijk missen – maar vooral qua duurzaamheid. Vind ik dit product de milieu-impact waard? Vaak is het antwoord ‘nee’.

Grappig genoeg ben ik tegenwoordig misschien wel iets te streng in mijn beleid. Zo was Vriend O. laatst na een bezoekje aan de IKEA achteraf een beetje beteuterd dat ik wel over erg veel dingen direct had geroepen ‘dat hebben we echt niet nodig’! Terwijl een huge-ass snijplank ons leven wel een stuk makkelijker maakte. Dus die heb ik inmiddels alsnog besteld. Mag tenslotte best eens.

Meer nuance

Vroeger had ik vaak een nogal sterke mening. Over dingen, maar ook over mensen wilde ik nog wel eens hard oordelen. Dan vroeg ik me hardop af hoe iemand nou zoiets doms kon doen. Of vond ik dat iemand zich niet moest aanstellen, of gewoon niet zo moeilijk moest doen en iets moest veranderen in diens leven.

Goddank is mijn perspectief inmiddels een stuk breder. Ik heb mede dankzij Twitter, mooie series of documentaires en allerlei leesvoer heel veel bijgeleerd. Over racisme, validisme, ongelijkheid, armoede… Daardoor kijk ik nu veel genuanceerder naar dingen en sta ik veel meer open voor andermans situatie. Je ziet vrijwel altijd maar een heel klein stukje van iemands leven en op basis daarvan kan – en wil! – ik geen oordeel vellen.

De tijd nemen

Hoewel mijn buik er tegenwoordig ongeveer wel zo uitziet, ben ik niet bepaald een Boeddha. Mensen zouden me niet echt omschrijven als ‘de rust zelve’ – ik ga aardig energiek door het leven en vind rustig zitten en niks doen nog steeds een behoorlijke uitdaging.

Toch heb ik hier al zeker wel de nodige stappen in gezet. Ik ben al véél rustiger dan voorheen. Mentaal, maar ook lichamelijk (mede met dank aan mijn zwangerschap overigens). Ik gun mezelf meer de tijd en rust om even niks te doen. Om gewoon alleen te zijn met je gedachten of je ademhaling.

Ruimte voor mijn gevoelens

Daarop aansluitend: meer voelen is ook echt iets dat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Ik was nogal een rationeel type. Zo iemand die een mooie, brede voorrangsweg had gereserveerd voor ‘verstand’, terwijl ‘gevoel’ dan maar ergens vanuit een klein zijstraatje moest proberen in te voegen op een moment dat het verstand op volle kracht vooruit raasde.

Inmiddels zit ik denk ik op het niveau van een gelijkwaardige kruising. Ja, ‘verstand’ wil nog wel eens stoer doen en vinden dat hij toch echt de belangrijkste weggebruiker is, maar ‘gevoel’ laat steeds minder met zich sollen.

Mijn eigen beslissingen nemen

Ik ben altijd wel iemand geweest die haar eigen gang ging. Zo waren uitgaan en alcohol drinken als tiener al niet aan me besteed, en deed ik dat dus ook gewoon niet. Maar ondanks die uitgesproken mening – en soms rigoureuze principes – die ik toen al had, waren er wel degelijk momenten dat de mening van anderen achteraf gezien te veel invloed op me had.

Ook neem ik nu meer tijd voor beslissingen. Mijn aanvankelijke neiging om ongemak en spanning weg te nemen door dingen direct te “fixen” weet ik veel beter te onderdrukken. Soms zeg ik zelfs hardop tegen mezelf ‘nee, je hoeft niet NU te beslissen’. Want dat is dus hartstikke oké.

Naar mijn lichaam luisteren is daarbij ook een belangrijk aspect. Ik heb jarenlang de signalen van mijn lijf grotendeels genegeerd en dat was achteraf niet zo’n goed idee. Gelukkig gaat dat nu steeds beter!

In welke opzichten ben jij de afgelopen jaren veranderd?

19 reacties

 1. Mijn grootste verandering is dat ik EINDEKIJK “nee” durf en kan zeggen.
  Stiekum moest ik wel lachen om jouw verandering van groente consumtie.
  Toen mijn zoon nog thuis woonde “bliefde” alleen maar P-P-P
  De strijd heb ik op een gegeven moment maar opgegeven.
  En nu: z’n hobby is koken, bakken enz. gezond èn lekker….

 2. Wat mooi om al je ontwikkelingen te lezen. Zo knap dat je gezonder bent gaan eten. Dat herken ik bij mezelf ook wel. Ik ben sinds 2018 zo veel mogelijk vegan gaan eten (heel af en toe met speciale gelegenheden eet ik wel eens vis, maar verder eet ik echt 95% van het jaar volledig plantaardig). En ook super goed dat je meer aan jezelf bent gaan denken door echt de tijd te nemen en je gevoelens er te laten zijn en die niet weg te stoppen. Dat kan voor mij soms nog wel eens een uitdaging zijn. Hoop dat ik daar over een paar jaar ook ben!
  Meaghan postte onlangs…15 random feitjes over mij (3)My Profile

 3. Mooi om te lezen! Ik ben de afgelopen paar jaar ook steeds meer op mijn voeding gaan letten en ook beter gaan luisteren naar mijn lichaam is een belangrijk puntje. Hoewel dat laatste in erg drukke tijden soms nog wel wat naar de achtergrond verdwijnt…
  Giovanna Jansen postte onlangs…Oktober 2021 | een overzichtMy Profile

 4. Ik vind dit echt een heel herkenbaar stukje. Ik denk dat bijna alle dingen die je opnoemt horen bij volwassen worden, of dat nou al op je 18e is of op je 30ste. Qua eigen beslissingen nemen, vind ik dat ik dat altijd heb gedaan en nog steeds doe. Het is een soort gekke combinatie van me teveel aantrekken van wat anderen denken en willen, om vervolgens toch gewoon te doen wat ik zelf wil. Zou het fijn vinden om me er direct iets minder van aan te trekken, dat scheelt namelijk een hoop energie.

 5. Wat een mooie ontwikkelingen zeg! Heel gaaf om te lezen. Wat je schrijft over eten is trouwens heel herkenbaar. Ik vond thuis vrijwel al het avondeten vies (jup, AGV zo’n 90% van de tijd) en nu eet ik én veel dingen die ik thuis nooit at én vind ik voor mijn gevoel veel meer lekker.

  Ik denk dat ik zelf het meest veranderd ben qua mezelf leren kennen. Iets milder geworden naar mezelf en iets meer rekening houden met wat ik nodig heb (in plaats van wat ik kan doen om die ander tevreden te houden).
  Naomi postte onlangs…Hoorcollege van de huisartsMy Profile

 6. Na vele jaren ben ik in veel opzichten hetzelfde gebleven en op andere vlakken is mijn blik verruimd of gedraaid.
  Wat is het toch dat ‘we’ zelf koken lekkerder vinden, trouwens? Mijn moeder kon best lekker koken, maar mijn kookkunsten zijn echt totaal anders dan wat zij voorzette! Minder vet en zout, iig.
  Zoals men al zegt: when you know better, you do better (was dat niet Oprah?).

 7. Wat een mooie post! En wat knap dat je zo kunt terugkijken en het verschil kan opmerken. Ik herken best wel veel van de dingen die je schrijft in mijzelf en vraag me dan meteen af of dat ook een beetje te maken heeft met ouder worden. Als in: dat vrijwel iedereen dat een beetje heeft, dat hij of zij dan wat bewuster gaat leven? Ik weet het niet, maar dat bedenk ik dan ineens. Nou goed! Daar ga ik eens op Googlen (en me dan compleet verliezen in talloze theorieën, haha).
  Anne postte onlangs…Dagboekje 43 • 2021My Profile

 8. Het klinkt alsof je een hele positieve ontwikkeling hebt doorgemaakt! Fijn zeg!
  Nicole Orriëns postte onlangs…Energie vergelijken kan je ± 400 euro besparen!My Profile

 9. Mooie ontwikkelingen. En het leuke, zelf ontwikkelen stopt nooit.

 10. Wat leuk om te lezen! Ik herken er best wel wat dingen in. Ik heb de laatste jaren geleerd om lief te zijn voor mezelf. Werd wel tijd ook, trouwens.

 11. Veel mooie ontwikkelingen! Ik herken wel een paar dingen inderdaad. Zoals het gezonder koken. Toen ik student was, vond ik het doodeng om te koken dus het waren voornamelijk wraps, shoarma en een regelmatige frikandel. Ook toen ik mid-twintig was, vond ik koken niet leuk. Maar sinds zes jaar vind ik het heerlijk en ben ik continu op zoek naar leuke, gezonde recepten. Een van de grootste veranderingen voor mij, is toch wel dat ik beter nee kan zeggen. Vroeger liet ik liever over me heen lopen dan dat ik er iets van zei, maar dat is nu gelukkig wel anders.
  Johanne postte onlangs…Maandelijkse aankopen #3: dit kocht ik allemaal in oktoberMy Profile

 12. Consuminderen is nog wel iets waar ik aan kan werken aankomend jaar, maar zijn we mee bezig. Moet zeggen dat het soms ook erg lastig is met een kind haha… Neem 10 van de 10 keer eigenlijk iets voor hem mee, vooral nu met zijn zindelijkheidstraining inclusief cadeautjes 😉 Prachtige ontwikkelingen verder hoor waar je trots op kan zijn.

 13. Mooie post! Dat doorslaan in consuminderen heb ik soms ook. Dan denk ik dat ik het toch niet écht nodig heb (terwijl ik er al maanden aan denk) en soms moet je toch gewoon eens iets kopen hè. Haha!

  Dat van je gevoel en ratio heb je mooi geschreven. Dat herken ik wel, daar ben ik ook veel in gegroeid. Ik vond mezelf vroeger nogal rationeel en ik vond rationele mensen ook gewoon ‘beter’, maar daar ben ik nogal in veranderd haha. Gelukkig hè, die twee kunnen idd perfect samen bestaan.

 14. Wat een goede ontwikkelingen! Het is echt grappig dat je anders gaat leven als je het huis uit gaat. En je zal zien dat het weer veranderd zodra je moeder bent. Dat was bij mij in ieder geval wel zo.
  Ik ben trouwens nu ook wel benieuwd naar die grote snijplank, want daar ben ik nog naar opzoek, haha!

 15. Wat een mooi artikel en vooral wat een mooie ontwikkelingen heb je doorgemaakt! Grappig trouwens dat punt van de groenten. Ik heb precies hetzelfde! Thuis bij mijn ouders werd alles gekookt; nu doe ik dat nauwelijks nog en belanden er regelmatig nieuwe soorten groenten in de pan. Mede met dank aan de Lidl-box 😉
  Maar naast die leuke ontwikkeling qua groenteconsumptie ook mooi om te lezen hoe je volgens mij echt bent gegroeid als persoon door onder andere toch wat meer tijd voor jezelf te nemen en meer te praten over emoties. Dat punt van meer open-minded worden is ook iets wat ik herken. Er is tegenwoordig zoveel te lezen en zien over andere meningen dat ik ook veel minder snel oordeel. Ben ook blij dat er veel programma’s en andere media bestaan die je helpen om andere meningen dan die van jou beter te begrijpen. Heel waardevol!

 16. Audrey, wat ben je een mooie transformatie doorgegaan! Mooie ontwikkelingen! 🙂 Een deel daarvan heeft denk ik ook te maken met ouder en meer ervaren worden, zou het niet?

  En wat betreft eten. Mooi he, dat je zelf toch weer nieuwe gewoonten creëert.. Bij ons thuis werden de groenten ook vaak gekookt en hoewel we dat nog wel eens doen, floreren de oven en de wokpan bij mij thuis ook haha.
  Amy postte onlangs…Groeten uit Göteborg deel 2: De eerste weken in ZwedenMy Profile

 17. Wat mooi om te lezen! Wat een mooie veranderingen allemaal! Ik zou trouwens beter ook mijn wekelijks frietje schrappen en per kwartaal gaan (of per maand zou ook al goed zijn :p)
  Tamara postte onlangs…Van 0 naar 1 kind en van 1 naar 2 kinderenMy Profile

 18. Dat van dat rationele herken ik! Ik was – en ben nog steeds wel – vrij rationeel, maar tegenwoordig is dat wel veel meer in balans met een iets gevoeligere kant.
  Lesley postte onlangs…EUH JA #57My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge