Persoonlijk: mijn bijna-burn-out

| 17 reacties

Vandaag werk ik alweer een jaar bij mijn (nu niet meer zo) nieuwe werkgever. Een paar weken geleden kreeg ik in een spontaan gesprek een vast contract aangeboden én een heleboel complimentjes. Zo fijn! Dat contract heb ik met een grote glimlach ondertekend, want ik zit er enorm op mijn plek.

Maar er is nog een extra reden dat ik hier zo blij mee was. Ruim een jaar geleden stond mijn werkleven er namelijk heel anders voor. Ik had weliswaar een vast contract op zak, maar ik was eigenlijk helemaal niet gelukkig op mijn vorige werkplek. En eerlijk gezegd ben ik dat daar ook nooit echt geweest.

Ik heb lang getwijfeld over of ik dit wilde delen, maar ik vind het onderwerp té belangrijk om links te laten liggen. Dus bij dezen: mijn verhaal over hoe ik net op tijd wist te ontsnappen aan een burn-out.


Ik kan me nog goed herinneren hoe ik blij ik was toen ik werd aangenomen bij mijn vorige baan. Ik wist dat mijn contract bij het bedrijf waar ik destijds werkte niet verlengd kon worden, vreesde weer tijdelijk werkloos te worden en kon mijn geluk dus niet op toen ik een baan kreeg die fantastisch klonk: bij een communicatiebureau voor allerlei verschillende bedrijven en organisaties werken. Hoe cool was dat? Ik had een eigen kantoor, voelde me stoer en volwassen en dacht: dit gaat helemaal goed komen.

Worstelingen

Eigenlijk kwamen de donkere wolken al heel snel. In de eerste paar weken had ik veel moeite om mijn plek te vinden. Maar ja, dat hoorde er toch ook wel een beetje bij? Ik was pas net begonnen! Ik moest gewoon even wennen aan hoe de dingen hier gingen, aan de verwachtingen die er waren… Het zou vast wel beter gaan, over een tijdje.

Vreemd genoeg kan ik me achteraf een bepaald moment nog heel goed voor de geest halen. Na mijn eerste maand had ik toevallig een weekje vakantie gepland, en ik weet precies dat ik op de vrijdag van tevoren bij het weggaan dacht: ik kom hier nooit meer terug.

Maar ik kwam natuurlijk toch terug. Want ja, dat hoorde zo. Dus ook al kon ik mijn ontbijt niet binnenhouden, huilde ik in de auto én soms op mijn werk zelf: ik ging niet zomaar opgeven. Mijn moeder zag mijn worstelingen wel en zei dat het niet normaal was. Ik besloot om hier en daar wat sollicitaties uit te sturen, terwijl ik ondertussen mijn best bleef doen om er wat van te maken op mijn huidige werk. De sollicitaties liepen op niets uit, maar uiteindelijk ging het wat beter. Ontbijten deed ik doordeweeks niet meer – want dat had toch geen zin – maar het ging. Niet geweldig, maar goed genoeg.

Een (bijna-)burn-out: de signalen negeren

En zo bleef ik uiteindelijk bijna 2,5 jaar werken op een plek waar ik niet gelukkig was. Het lastige was dat de periodes waarin ik dacht ‘ik moet hier echt weg’ zich afwisselden met oplevingen: dagen waarop alles goed ging, ik in een flow zat en dacht: ‘oké, misschien is dit tóch iets voor mij!’. De signalen dat je niet (meer) op je plek zit, heb ik daardoor heel lang genegeerd. Het wás niks voor mij, het zóú nooit echt goed komen. Een ongezonde werkplek wórdt over het algemeen niet gezond. Maar ik bleef proberen en doorzetten, en hield ondanks alles hoop. Ik geloofde dat ik met goede gesprekken dingen kon veranderen, zodat het allemaal beter zou zijn.

Over de hel waarin ik in de laatste maanden van mijn dienstverband leefde, kan ik om meerdere redenen niet te veel zeggen. Ik voelde me verschrikkelijk, kreeg steeds meer mentale en fysieke klachten en leefde van weekend naar weekend. Het heeft echt maar een haartje gescheeld of ik was in een flinke burn-out terechtgekomen.

Gelukkig kon ik net op tijd weg, op naar een nieuwe toekomst. En toen ik op die laatste dag voor het laatst de deur uit liep, voelde ik een mix van emoties. De pijn en spanning van het verleden, het geluk van de toekomst. Ik kom hier nooit meer terug, maar dan nu voor het echie. Vrij. Ik was eindelijk vrij.

Ik heb van dichtbij meegemaakt wat burn-outs met mensen kunnen doen, en ik kan alleen maar zeggen: zorg ervoor dat het jou niet overkomt. Wees eerlijk tegen jezelf, luister naar je lichaam en je intuïtie en grijp op tijd in.

17 reacties

 1. Wat goed dat je hierover schrijft! Je artikel raakt me. Zo blij voor je dat je op tijd hebt kunnen ‘ontsnappen’. Ik deed dat niet en de gevolgen zijn groot. (Tikte daar toevallig gisteren een artikel over, dus misschien raakt het me daarom nu extra om dit te lezen. Artikel komt pas 18 oktober online.)
  Ik gun je heel, heel veel veel werkplezier bij je nieuwe werkgever!

 2. Gefeliciteerd met je vaste baan zeg. Wat heerlijk dat je een plek hebt gevonden die wel goed bij je past, en dat ze je daar zo waarderen!

 3. Wat onwijs mooi dat je dit deelt. En gefeliciteerd met je vaste contract! Onwijs leuk.

 4. Wat goed dat je dit deelt. Ik heb op wat studentenbaantjes na (waar ik dan snel ontslag nam) gelukkig nooit écht op de verkeerde plek gezeten qua werk. Maar lijkt me echt vreselijk, omdat het zo’n groot deel van je leven is. Fijn dat je nu beter op je plek zit.

 5. Wat heftig, maar super stoer dat je dit deelt! Je mag trots zijn op hoe je jezelf hebt herpakt! Gefeliciteerd ook met je vaste contract, wat ontzettend fijn! Geniet ervan!

 6. Goed van je.
  In 2007 had ik een burn-out en ben eigenlijk weer te vroeg en binnen hetzelfde bedrijf aan de slag gegaan. Want ja, alleenstaand moeder, vast contract blablablabla, chronisch ziek, ik kan niet te lang wegblijven want kom ik ooit weer aan de bak.
  Uiteindlijke is het allemaal weer goedgekomen. Tot begin 2018. Door alles wat er op het werk en privé gebeurde, zat ik weer tegen een burn-out aan. Achteraf bezien, zat ik er midden in. Maar goed. Ik ben vertrokken, en de rest weet je. Ik ben naarstig op zoek naar ander werk. Maar wel tot rust gekomen, en voor nu nog steeds gelukkig en blij dat ik de stap om voor mijzelf te kiezen heb durven zetten.

 7. Jij bent sterk! Ik heb je andere blog gelezen, die tips zijn duidelijk. Ik heb helaas in mijn vak vaak met overwerkers te maken en die stuur ik vanaf nu weg met jouw tips. Ik vind het opvallend dat er in sectoren ingevoerd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar ben, dat triggerd de ellende alleen maar.

 8. Goede tips geef je! En je verhaal is zó herkenbaar. Ik heb ook drie jaar lang een baan gehad die het écht niet was. Maar ja, er moest brood op de plank komen. Nu heb ik heel erg leuk werk en hele leuke collega’s. Deze baan ben ik begonnen met een superlaag salaris. Omdat ik de baan zo dolgraag wilde. Ook inderdaad omdat ik plezier in mijn werk belangrijker vond dan het salaris. Maar da’s echt niet slim. Die achterstand haal je nooit meer in. Ik ben laatst zelfs weer gaan kijken naar vacatures. Maar daar werd ik zo chagrijnig van dan ik me realiseerde dat ik mijn werk (en de bijbehorende vrijheid) toch wel heel erg fijn vind. Dus heb ik opslag gevraagd (en gekregen). Ik blijf nog even 🙂

 9. Goed dat je dit deelt zegt en heel erg herkenbaar achteraf voor mijn oude baan. Nooit geweten dat het ook teken zijn van een burn-out… Ik heb daar een half jaartje gewerkt en het echt zó ontzettend naar gehad en me naar gevoeld. Op de automatische piloot werken want tsja, je moet toch werken en een baan hebben. Na een half jaartje bij mijn huidige baan terecht gekomen en oh na 6 jaar ben ik nog steeds super blij hier te weten <3

 10. Ontzettend goed dat je dit deelt! Ik herken dit maar al te goed. Onder andere het ”overgeven” van de stress voor ik naar mijn werk moest. Blij voor je dat je nu een hele fijne werkgever hebt mét vast contract waar je je wel gewaardeerd en op je plek voelt. Dat is zo belangrijk.

 11. Dit lijkt me echt zo’n nare en rotte situatie. Mooi dat je dit verhaal deelt en ik ben heel blij om te lezen dat je nu wel op een plek zit die bij je past.

 12. Ik denk dat je een ontzettend goede keuze hebt gemaakt door te kiezen voor jouw huidige baan. Het is ongelooflijk naar om in een dergelijke situatie te zitten, zeker als je de mentaliteit hebt van ‘niet opgeven maar doorzetten’. Dat werkt in veel situaties heel positief, maar kan ook gevaarlijk zijn. Gelukkig heb je op tijd aan de bel getrokken en de juiste afslag genomen! Een belangrijke les, ook voor vervolgstappen!

 13. Wat heftig om te horen wat je vorige werk met je deed! Zeker als je in zo’n situatie zit, is het heel lastig om dat zelf onder ogen te zien en aan de bel te trekken omdat het niet meer gaat. Wat goed dat je dat uiteindelijk toch hebt gedaan en mede daardoor een nieuwe werkplek wist te vinden die wel goed bij je past en waar je het nu zoveel meer naar je zin hebt. Gefeliciteerd met je vaste contract! Het is je enorm gegund!
  Heel mooi en waardevol ook dat je dit deelt! Ik denk dat dit voor veel mensen (ook voor mij, vanuit eerdere ervaringen) wel herkenbaar zal zijn. Doorzetten is vaak goed, maar in sommige gevallen is inzien dat je moet stoppen met iets doorzetten wat je leegslurpt een nog veel betere optie.

 14. Super herkenbaar stuk! Ik heb ook in dezelfde situatie gezeten. Ik hield mezelf in het begin ook voor de gek net omdat er ook wel fijne momenten bij zaten. Eigenlijk net zoals jij beschrijft, dat het heel erg wisselde. Ik was er ook net op tijd uit na ongeveer een jaar en nu zit ik ook op een plek waar ik wel heel erg op mijn plaats zit.

  Het is ook echt een maatschappelijk probleem denk ik, als in: je wordt langs alle kanten doodgegooid met het advies om niet op te geven en door te blijven gaan maar dat doet in zo’n situatie echt meer kwaad dan goed. Ik ben alleszins heel blij voor je dat je er uit bent en nu ook op een fijne plek zit én een vast contract hebt. Proficiat!

 15. Deze situatie is voor mij heel herkenbaar. Ik zat in een soortgelijke situatie en voelde mezelf meer en meer ten onder gaan. Ik wist niet meer wat ik wou, ik wist niet meer of mijn leven nog zin had om op die manier verder te gaan, .. Ik bezocht een loopbaancoach en zij heeft mij doen inzien dat wat ik echt wil moet gaan nastreven. Ik kreeg na 2,5j mijn ontslag en nog geen jaar later ben ik opnieuw aan het werk in de sector die ik wil en met het correcte takenpakket (want dat laatste heeft er nl voor gezorgd dat ik ongelukkig werd van mijn werk)

 16. Wat heftig om te lezen. Ik heb bewondering voor je dat je nog zolang hebt geprobeerd om er iets van te maken. Maar ik heb er nog meer bewondering voor dat je uiteindelijk de stap hebt gezet om weg te gaan bij de baan waar je je zo ongelukkig voelde. Ik heb zelf ook weleens ergens gewerkt waar ik niet gelukkig was. In het begin wel, maar het werd steeds minder. Ik ben toen ook gestopt, een keuze waar ik nog altijd achter sta.

  Wat ontzettend fijn dat je je nu wel op je plek voelt. Het is je gegund!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge