Als brave burger had ik ook dit jaar ruim op tijd mijn belastingaangifte gedaan. Vorige week kreeg ik mijn definitieve aanslag binnen. Hoera, er is een mooi bedrag onderweg naar mijn rekening! “Maar Audrey, dit artikel gaat toch over waarom belasting betalen fijn is?” Ja, dat klopt!
Oké, dat ik nu geld terugkrijg van de Belastingdienst, is natuurlijk alleen maar positief. Niemand vindt het leuk om opeens opgezadeld te worden met een flinke heffing. Zeker niet als je al krap zit. Maar nu geld terug krijgen, betekent natuurlijk niet dat ik geen belasting heb betaald. Elk jaar gaat er een aanzienlijk deel van mijn bruto-inkomen linea recta richting de staatskas. En eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet erg.
Hoera, ik mag belasting betalen!
Oké, ik vermoed dat ik wel even wat uit te leggen heb. Ik hoor je denken: welke gek vindt belasting betalen nou fijn? Nou ja, ik dus. Want het mooie aan belastingen is dat ze niet in een groot zwart gat verdwijnen. Met al het belastinggeld dat in Nederland wordt verzameld, gebeuren allerlei mooie, nuttige dingen. Dingen waarvan ik mee kan profiteren. Dat ik nu een goede baan met dito salaris heb, is mede mogelijk gemaakt door het feit dat ik bijna 20 jaar onderwijs heb gevolgd dat grotendeels door de overheid is betaald. En ik ben ook blij dat we hier aardig goede wegen hebben (*kuch België*) waardoor ik makkelijk en comfortabel van A naar B kan reizen. Dat er een goed zorgstelsel is. Dat ik mijn afvalbak alleen maar aan de straat hoef te zetten en dat het dan netjes afgehandeld wordt. En dat er mooie natuur is in mijn omgeving die netjes onderhouden wordt.
Van onze belastingcenten…
Ja, natuurlijk wordt niet elke euro belasting even fantastisch besteed. Er zijn heus wel feestjes die soberder kunnen, processen die efficiënter mogen, en er zijn natuurlijk bedrijven die ik liever niet indirect zou willen subsidiëren. (Want wat we bij culturele instellingen subsidie noemen, heet bij grote bedrijven ineens belastingvoordeel. Best gek.) Maar goed: so be it. Ons land is niet perfect, en de verdeling van inkomende en uitgaande belastingen dus ook niet.
Daarom kiezen veel beroepszuurpruimen ervoor om het hele stelsel maar af te zeiken, en te klagen over elke euro die ze moeten afdragen. Nu ben ik niet extreem links en ben ik niet per se een voorstander van hogere belastingtarieven voor iedereen. Laat staan dat ik een communistische samenleving zou toejuichen – al lijkt de invoering van een basisinkomen me dan wel weer wat.
Harde werkers en profiteurs?
Maar in mijn ogen gaat het niet om de details, maar om de grote lijnen. Ja, je kunt ervoor kiezen om als “hardwerkende Nederlander” (whatever that may be, want je maakt mij niet wijs dat een mantelzorger zonder betaalde baan – om maar een voorbeeld te noemen – niet hard werkt) klagen over die ene man in de straat die lijkt te profiteren van een uitkering. Mensen die misbruik maken van regelingen bestaan ongetwijfeld, maar daar tegenover staan volgens mij nog veel meer mensen met wie ik absoluut niet zou willen ruilen.
Ik bedoel: ik ben jong en gezond en kan gewoon fulltime werken zonder dat ik daar bovenmatig gestrest van raak. Heb ik liever dan dat ik met een burn-out thuis zit. En als je chronisch ziek bent of je baan verloren bent en daardoor geldzorgen hebt, dan is het heus niet zo dat je lekker kunt genieten van je “vrije tijd”.
Ik ben optimistisch genoeg om uit te gaan van de gedachte dat de mens overwegend goedaardig is. Net als dat ik er niet aan moet denken om zo iemand te zijn die na zijn dood zijn organen niet wil doneren “omdat mijn hart dan kan gaan naar een crimineel of mijn lever naar een alcoholist”, kies ik er ook in het geval van uitkeringen voor om te geloven in het goede.
Ik prijs me gelukkig dat ik in de positie zit dat ik meer kan geven dan nemen. Het is niet meer dan mazzel, dat realiseer ik me maar al te goed. En daarom, lieve lezers, is belasting betalen eigenlijk heel fijn.
18 mei 2020 om 07:32
Mooi artikel en je hebt helemaal gelijk! Ik ben nu bijna twee jaar in de ziektewet en ik voel me vaak ‘schuldig’ als mijn salaris wordt gestort. Leerkrachtsalaris, dus ook nog eens ‘van de belastingcenten’. Het heeft echt even geduurd voor mensen tot me doordrongen met hun boodschap dat ik er recht op had en dat soort dingen. Maar ik blijf het soms moeilijk vinden. Dus ja, dat je belasting betaalt, is eigenlijk best fijn. (En oké, die enórme teruggave die vorige week op mijn rekening stond, was ook heel fijn;))
18 mei 2020 om 16:35
Wat een leuk en goed artikel! Ik ben het helemaal met je eens!
18 mei 2020 om 19:31
Eind jaren negen jaar in Amerika gewoond. Na een paar maanden daar wonen realiseerde zowel toen nog echtgenoot als ik hoe fijn het is dat we in Nederland wonen en belasting betalen. Dat er een zorgstelsel is, AOW, bijstand etc.
Ben het dus volmondig met je eens.
18 mei 2020 om 20:40
Helemaal eens met je blog. We mopperen er regelmatig op, maar hoe fijn is het dat het in dit landje allemaal zo goed geregeld is.
19 mei 2020 om 10:27
Ik had een fiks bedrag dat ik moest betalen, maar als ik het zie als een bijdrage aan het leven en de voorzieningen van Nederland (zoals de bibliotheek) dan doe ik het graag.
19 mei 2020 om 20:10
Oh, ja! Belasting! Ik doe al jaren geen aangifte meer nadat het bedrag dat ik ooit terug kreeg te laag was en dus niet uitbetaald werd. Ik heb nooit meer iets gehoord van de belastingdienst. Neem me ook al jaren voor de boel weer eens in te vullen maar nog steeds niet gedaan.
19 mei 2020 om 20:10
In verhouding tot andere landen hebben we het goed. Hoewel ik het veel blijf vinden. Kijk straks maar wat je ingeleverd hebt op je vakantiegeld. Voor veel mensen is dat laatste nog altijd om achterstallige rekeningen te betalen.
21 mei 2020 om 10:29
De belastingdienst wil al jaren niets meer van me hebben. Van hen krijg ik overigens net zo min iets. Ze vragen wel steeds aangifte te doen en dan krijg ik na een maand weer zo’n blauwe ‘nihil-brief’. Ik betaal wel belasting via boodschappen, gas, elektra e.d. Mijn bezwaar gaat vooral tegen het niet willen afstemmen met mede-EU-landen. Vooral met België en Duitsland zouden we beter op hoofdlijnen af moeten stemmen; wie betaal waar en wat. Zelf heb ik overigens een basisinkomen geregeld. Ben dus ook voor dat systeem.
2 juni 2020 om 14:19
Wat een topblog is dit! Hele mooie manier van ernaar kijken!
11 juni 2020 om 22:55
Helemaal mee eens! Mijn oma zei ook nog altijd: als je veel betaalt, heb je ook goed verdiend. Nou kreeg ik ook dit jaar weer terug, maar ben toch blij mijn maatschappelijke steentje bij te kunnen dragen.