Mijn uitgaven in coronajaar 2020: hoeveel minder gaf ik uit?

| 15 reacties

Door corona zal je financiële plaatje er afgelopen jaar waarschijnlijk anders uit hebben gezien. Dat van mij in elk geval wel. Aan de inkomstenkant veranderde er voor mij gelukkig niet veel, maar in mijn uitgavenpatroon zag ik de nodige wijzigingen. Ik heb heel wat minder geld uitgegeven dan een jaar eerder. Ik zet de belangrijkste veranderingen op een rijtje!Beeldbank geld, munten, financien, personal finance, lage vaste lasten

Corona en het effect op onze boodschappen

Begin dit jaar – voor corona officieel in Nederland was gesignaleerd – zag ik hier en daar wat geklaag over duurder geworden boodschappen, terwijl ik zelf geen hogere uitgaven zag in deze categorie. Sterker nog: onze uitgaven aan boodschappen (voor twee personen) werden lager! Ons maandbedrag ging van gemiddeld €247,10 in 2019 naar €240,07 in 2020. Ik denk dat deze daling grotendeels te verklaren is door Too Good To Go. Ik ontdekte deze app in het najaar van 2019, en afgelopen jaar kochten we bijna elke week wel een pakket. Vooral de groente- en fruitpakketten van de Lidl vind ik ideaal.

Ook toen iedereen aan het hamsteren sloeg in maart waren er hier geen uitschieters in de administratie. Dat is dus precies waarom ik een goedgevulde voorraadkast heb: je kunt altijd even vooruit, wat er ook gebeurt. Door je favoriete (houdbare) basics altijd in de juiste hoeveelheid in huis te hebben, hoef je niet uit te wijken naar andere (duurdere) merken als die er niet zijn. Ik realiseer me uiteraard wel dat dit een privilege is: als je weinig ruimte in huis hebt of weinig te besteden hebt, is het lastig om binnen een krap budget ook nog eens voorraad in te slaan.

Uitjes en (afhaal)etentjes

In mijn uitgavenoverzicht vormen etentjes en uitjes één categorie, dus deze twee kan ik niet scheiden. We waren al geen horecatijgers, dus de sluiting van de horeca had op zich niet veel invloed op ons leven. Wel kozen we er bewust voor om nu wat vaker af te halen bij lokale gelegenheden. Toch bleef de post ‘uitjes en etentjes’ in 2020 steken op een totaalbedrag van ruim 464 euro, terwijl het in 2019 nog ruim 740 euro was. Het grote verschil zat ‘m denk ik vooral in theaterkaartjes. Normaal gesproken blader ik in mei en juni enthousiast door de theaterbrochures voor het nieuwe seizoen om voor een paar honderd euro voorstellingen uit te zoeken, en nu regende het alleen maar annuleringen. Hopelijk mag het snel weer volop!

In allebei de jaarbedragen zit trouwens ongeveer 200 euro aan vakantie (een weekendje weg in 2019, en in 2020 deed ik al een aanbetaling voor een midweek op Texel in juni 2021).

Hoger energie- en waterverbruik door corona?

Deze post vergelijkt wat lastiger, want bij kosten voor gas, water en licht zijn er voorschotten in het spel die achteraf verrekend worden. Natuurlijk kan ik wel kijken naar mijn online dashboards of ouderwetse watermeter, en daarbij zie ik geen noemenswaardige verschillen. Mijn vriend werkte al vanuit huis, dus het huis hoefde niet extra verwarmd te worden. Ook het verschil in energieverbruik was opvallend genoeg niet noemenswaardig. Een koffiemachine hoeft hier niet extra te draaien – sterker nog: we hebben er geen. Wel moest mijn werklaptop natuurlijk van stroom worden voorzien, maar desondanks was er weinig verschil. Toch wel fijn om zonnepanelen te hebben, waardoor onze elektriciteitskosten sowieso minimaal zijn.

Mijn waterjaar loopt vanaf half maart. Precies in de tijd van de eerste lockdown dus, maar toen ik laatst naar de watermeter keek, viel me op dat het juist minder leek dan eerder? Heel vreemd, haha.

Agility

In 2019 gaf ik *kuch* ruim 500 euro uit aan de gezamenlijke hobby van Sproet en mij: agility. In 2020 was dit ruim 130 euro minder. Er waren amper wedstrijden en ook de training lag tijdens de eerste lockdown even stil. Ik moet zeggen dat ik verwacht had dat dit verschil nog groter zou zijn!

Overigens is een goede manier om meer uit te geven in de categorie ‘huisdieren’ om een puppy te nemen. Niet alleen de aanschaf zorgde voor een flinke piek, maar ook de dierenarts en de dierenwinkels in Midden-Limburg waren blij met me. Om maar niet te spreken over de post voeding, omdat mijn arme kleintje nogal wat last van haar darmpjes…

Lagere brandstofkosten

Minder agilitywedstrijden betekende ook lagere brandstofkosten. Ook het sterk afgenomen woon-werkverkeer had natuurlijk invloed, al woon ik vrij dicht bij mijn werk. Waar ik in 2019 nog ruim 56 euro per maand uitgaf aan brandstof, was dat nu nog maar zo’n €36,50. Ik tank in Duitsland en heb een zuinige auto, dus ter beeldvorming: voor dit bedrag vul ik meestal zo’n beetje mijn tank en dan kan ik 600-700 kilometer rijden.

Meer online shoppen door corona?

De post kleding bleef het hele jaar op nul staan. Maar hé, qua (online) shoppen ben ik verder natuurlijk geen heilige, al bleef de schade beperkt. De post ‘shoppen overig’ verdubbelde dit jaar bijna: van gemiddeld €39,91 per maand naar €72,50. Ach, het is nog steeds niet héél veel, toch?

Onder deze post vielen trouwens óók nuttige dingen als radiatorfolie en tochtstrips (yep, ook wij deden wat klusjes in huis) en bijvoorbeeld potgrond. Ook investeerde ik bijvoorbeeld in een goede, maar dure pan waar ik hopelijk tientallen jaren plezier van zal hebben. Maar goed, bloempotjes en boeken zijn natuurlijk gewoon fun-uitgaven, maar ook die verdien je gewoon op z’n tijd, toch?

Hoe stond het met jouw uitgaven in coronajaar 2020?

15 reacties

 1. Oh wat goed om zo op een rijtje te zetten! Ik heb niet zo’n overzicht van mijn financiën en dus ook geen idee of ik meer of minder heb uitgegeven. Mijn doel voor dit jaar is om er weer op te gaan letten en het bij te houden 🙂
  Anne postte onlangs…Dagboekje 2021 / #1My Profile

 2. Na de verbouwing wist ik dat het niet mijn meest zuinige jaar zou gaan worden… 😉

  Qua stroom verbruiken Zoon en ik samen nog steeds minder dan een gemiddeld eenpersoons huishouden dus dat doen we goed. Gas zitten we normaal. Geen zonnepanelen dus … lang leven het kostgeld.

 3. Wat goed dat je dat zo netjes bij gehouden hebt allemaal. Dan heb je een mooie vergelijking met andere jaren.

 4. Interessant om te lezen en wat goed dat je het allemaal zo hebt bijgehouden. Dat is ook gewoon een mooi inzicht voor jezelf! Ik ben door Corona financieel er nog veel meer op vooruit gegaan. Geld dat ik normaal zou uitgeven aan etentjes, een vakantie, winkelen en reiskosten, zijn mij nu allemaal bespaard gebleven en ik heb nu super veel geld kunnen sparen voor het koophuis waar ik naar op zoek ben. Eigen geld is altijd goed!

 5. Dit vind ik dus heel erg boeiend. Ik heb het niet met elkaar vergeleken, maar ik denk dat het bij mij een beetje hetzelfde zal zijn op alle categorieën. In 2019 kocht ik bijvoorbeeld een nieuw bed en in 2020 nieuwe stoelen. Dus ja, elke keer toch wel weer een iets grotere uitgave.
  Naomi postte onlangs…Uitslapen? Help, ik word oud!My Profile

 6. Goed bijgehouden! Hier niet alles bijgehouden maar dit weet ik wel: meer koffie uitgaven, extra plantjes (kneusjesbox), minder vakantie, parkeerkosten en kleding (1 joggingbroek en sokken).

 7. Minder uitgaven aan kleren, uit eten gaan, theater, bios en terrasjes. Meer uitgaven waar het de wekelijkse boodschappen betreft.

 8. Ik heb de eerste twee maanden van de lockdown wat meer gespaard, maar daarna heb ik dat extra gecompenseerd toen de restaurants weer opengingen. Tijdens de tweede lockdown heb ik dan weer superveel online geshopt én waren er de kerstcadeautjes natuurlijk. Ik had dus wel wat meer opzij kunnen zetten, maar ik spaar eigenlijk sowieso al een heel groot bedrag per maand, dus ik gunde mezelf die extraatjes ook wel, het is al lastig genoeg.
  Lesley postte onlangs…EUH JA #31My Profile

 9. Ik denk ook wel minder dan normaal. Zeker nu ik niet meer naar de Action kan ; )

 10. Ik ben jaloers op jouw prachtige lijstje. Ik vind het vooral heel knap dat je geen kleding hebt gekocht!

 11. Leuk om dit zo eens op een rij te zetten. Ik heb niet zozeer minder geld uitgegeven, maar duidelijk aan andere dingen. Zo heb ik echt veel minder geld uitgegeven aan kleding en ook aan de kapper en schoonheidsspecialiste. Verder houden wij heel erg van uit eten, wel eenvoudig trouwens, maar ook daar ging natuurlijk duidelijk minder geld naartoe. Aan de andere kant hebben we een aantal grote verbouwingen in huis gedaan, zoals de tuin en de slaapkamers boven dus daar is veel geld naartoe gegaan.

 12. Wauw! Ik ben onder de indruk van je administratie! Hier weinig verschil omdat er voor ons weinig verandert door corona. We gingen al nauwelijks weg en de uitstapjes die we maken, kunnen in Corona-tijd ook gewoon. Mijn NS-factuur staat al wel de hele tijd om nul omdat ik met de auto naar mijn werk ga. Maar ik tank nu vaker, dus…

 13. Leuk om dit zo bij te houden en leuk dat je ook wat minder hebt uitgegeven! Ik hou het eigenlijk niet zo bij en ik ben bijna zeker dat ik meer heb uitgegeven (online shoppen….) haha!

 14. Ik geef minder uit, maar ben verhuisd en heb nu een hogere huur, dus eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd voor mij.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge