Je vaste lasten verlagen: waarom ik niet altijd voor de goedkoopste optie ga

| 14 reacties

Voor wie – net als ik – bewust bezig is met financiën, vormt kritisch kijken naar vaste lasten over het algemeen meestal een belangrijk topic. Als je nu een tientje per maand bespaart op een abonnement of dienst, tikt je besparing in de loop der jaren immers flink aan. Ook ik leg mijn vaste lasten met regelmaat onder de loep, maar ik kies daarbij lang niet altijd voor de goedkoopste optie. Waarom? Dat leg ik je graag uit!

Beeldbank geld, munten, financien, personal finance, lage vaste lasten

Besparen op je zorgverzekering

Over mogelijk besparen op je zorgverzekering is al behoorlijk wat leesvoer te vinden online. Zo maakte Geldnerd recent nog een vergelijking voor de zorgverzekering van 2021. Zelf ben ik dus zo iemand die al haar hele leven bij een en dezelfde zorgverzekeraar zit. CZ is de gelukkige. Een solide aanbieder die voor mij goed voelt, maar die zeker niet de goedkoopste is.

Waarom stap ik dan niet gewoon over? Zorg valt voor mij onder de zaken waarvan ik gewoon zeker wil weten dat alles goed is afgedekt. Ik mag dan jong en gezond zijn, maar (het) ongeluk zit in een klein hoekje. Ik betaal graag wat meer voor zekerheid en kwaliteit, mocht ik het nodig hebben. Dan wil ik geen gedoe met dekkingen of een slechte klantenservice. Ik heb ook al jaren een aanvullende verzekering, hoewel ik wel speel met welk pakket het gunstigst is.

Er speelt ook nog wat anders mee. Net als dat ik blij ben dat ik qua belasting aan de gevende kant mag zitten, speelt dat ook bij zorg. Ik heb van dichtbij meegemaakt dat het ook anders kan. Mijn vader heeft zo’n beetje zijn levenslange zorgverzekeringspremie terugverdiend. Ik heb niet de ambitie om hetzelfde te doen. Ik hoop van harte dat ik véél en veel meer in de zorgpot stop dan ik ooit terugzie. Ik ben een verdomd geprivilegieerde geluksvogel: ik heb het financieel goed en ben gezond. Wat wil je nog meer?

Een kleine kanttekening die dan weer een beetje contrasteert met het bovenstaande, is dat ik wel eens mijn eigen risico verhoog en dat ik mijn premie jaarlijks betaal. Dat laatste levert 2% korting op – toch mooi meegenomen. Deze balans van wel meer betalen dan nodig zou zijn (als ik puur op de centen zou letten), maar ook profiteren van wat kortingen voelt voor mij goed.

Besparen op internet en tv

Ik heb een jaartje op een webcare-afdeling gewerkt. Dat deed ik voor een van de állerslechtste internetproviders van Nederland. Ik woonde toen nog bij mijn ouders, maar ik nam me direct voor dat ik altijd zou kiezen voor een goede provider voor internet & tv.

Tijdens die baan leerde ik ook meer over het landschap van internetaanbieders. In Nederland heb je eigenlijk maar drie opties:

 1. Glasvezel (een goede optie, op mijn adres nog niet beschikbaar)
 2. Kabel/coax: Ziggo is de enige aanbieder
 3. DSL: als je geluk hebt, is het snelle VDSL en als je pech hebt, is het supertrage ADSL.

Bij DSL is KPN niet alleen een grote provider, maar ook de netwerkbeheerder. Alle andere aanbieders van DSL (en dat is dus iedereen behalve glasvezelaanbieders en Ziggo) kopen de service in bij KPN. Afhankelijk van hoeveel zij betalen aan KPN – en hoeveel jij dus als klant betaalt – is de (service)deal beter of slechter. Ik heb in de praktijk gezien hoe het in dat laatste geval werkt, en geloof me: dat wil je niet.

Ik zit dus al jaren bij Ziggo. Een prima stabiele internetverbinding, goede klantenservice en ook hun tv-pakket vind ik fijn. Ik kan lekker vrijwel onbeperkt opnemen (er zijn geen limieten voor hoe lang je een opname kunt bewaren, bijvoorbeeld). En vaak hebben ze leuke extraatjes voor klanten in de vorm van gratis films of zelfs een gratis tv-pakket, waardoor wij nu Game of Thrones (legaal en gratis) kunnen kijken.

En ja, overstappen zou ook betekenen dat ik onze goed gevulde harde schijf met allerlei interessante programma’s en docu’s leeg zou moeten kijken zonder dat ik nieuwe dingen kan opnemen voor later. Niet echt een optie. Hetzelfde geldt voor het helemaal opzeggen van ons tv-abonnement, zoals sommige finance-goeroe’s doen. We hebben geen Netflix of andere streamingdienst, maar genieten volop van het Nederlandse tv-aanbod.

Wat trouwens wel een goed idee is, om zo nu en dan je internetaanbieder op te bellen en te doen alsof je wel echt wil overstappen vanwege de kosten. Dat levert je vaak wat korting op voor een paar maanden.

Besparen op gas & elektra: waarom overstappen van energieleverancier altijd loont!

In tegenstelling tot je internet- en tv-aanbieder maakt het voor je gas & elektra bijzonder weinig uit bij wie je contract loopt. Zolang je een aanbieder met een niet al te slechte klantenservice hebt – en wat bij betreft is een groene aanbieder ook een harde eis – zit je al goed. Dat betekent dat je alleen nog maar hoeft te kijken naar de tarieven en wat voor jouw situatie het gunstigst is.

Zo heb ik bijvoorbeeld goed gekeken naar de hoogte van het teruglevertarief voor opgewekte stroom, omdat ik met mijn zonnepanelen een overschot produceer. Vorig jaar zat ik bij Powerpeers en nu bij Greenchoice, en door steeds te wisselen, kun je elke keer opnieuw profiteren van de kortingen die je als nieuwe klant krijgt. Er zijn legio vergelijkingssites die vaak nog een extra hoge korting bieden. Zeker even elk jaar checken dus!

Hoe zit het met jouw vaste lasten?

14 reacties

 1. Ik stap nooit over van energieleverancier. Simpelweg omdat het in ons geval niet loont: Greenchoice heeft de hoogste terugleververgoeding. Op dit moment “verkoop” ik een groot deel van mijn elektriciteit aan mijn werkgever (ik laad de lease-auto op met mijn eigen stroom) en krijg daarvoor 23 cent per kwh. Die stroom zou ik anders (netto) terugleveren aan het net. Dat is ongeveer 7000kwh per jaar. Daarvoor zou ik van Greenchoice 770 EUR krijgen en van anderen slechts 490 EUR. Dat scheelt 280 EUR, ofwel “de welkomstbonus” die ik elders zou krijgen. Niet de moeite dus.

  Qua televisie en internet is het makkelijk: ik kan kiezen uit Ziggo en glasvezel. Glasvezel is duurder, dus dat valt af, mede omdat ik tevreden ben over Ziggo. Ik heb mijn eigen media-box en neem daar mee op. Ik heb dus geen mediabox van Ziggo.

 2. Wat betreft zorgverzekering denk ik er hetzelfde over als jij. Ik vergelijk wel eens maar het verschil is zo klein dat ik liever blijf zitten waar ik zit. Internet en tv (en bellen) hebben we sinds we hier wonen via KPN. Vooral omdat we geen kabels wilden. Toen we overgestapt waren, bleek ons internet via KPN veel stabieler te zijn. Ook over Mooi meegenomen dus! De grootste kostenpost is hier de huur. We willen niet kopen want ik verhuis nogal graag maar het begint na bijna vier jaar toch prijzig te worden hier. Mooi excuus om weer te verkassen, lijkt mij 🙂

 3. Qua zorgverzekering zit ik er hetzelfde in als jij (en toevallig ook bij dezelfde verzekering). Ik pas af en toe het aanvullende pakket aan, maar heb geen zin in gedoe met echt overstappen. En qua gas en licht en dat soort dingen ben ik lui, ik kan er ook niks aan doen. Ik zit goed en heb geen zin in gedoe met overstappen. Dat ik dan net een beetje meer betaal, is dan pech. Ik bezuinig weer op andere dingen.
  Naomi postte onlangs…Wandelen doe ik alleenMy Profile

 4. Ik kijk regelmatig naar mogelijke besparingen al is versneld aflossen momenteel de grootste bespaarder.

 5. Interessant om te lezen zo! Wij hebben met onze verhuizing natuurlijk nieuwe providers moeten afsluiten (omdat het eerst door onze vorige verhuurder werd verrekend met de huur) en voor een pakket gekozen met alleen internet en zonder tv. We keken namelijk al nooit naar tv dus vond het zonde om ervoor te betalen. We betalen al voor Netflix en Prime video. Zijn nu paar maand verder en bevalt heel prima!

 6. Ik heb een minimum inkomen en om goed verzekerd te zijn tegen ziektekosten ben ik via de gemeente verzekerd. Dat levert mij een redelijk goede dekking op, maar ook de mogelijkheid om geld terug te vragen via de wet Bijzondere Bijstand. Dat kan in mijn gemeente alleen als je via die verzekering verzekerd bent. En aangezien ik best hoge kosten heb, ben ik dus op die manier verzekerd.
  Qua energie kijk ik ieder jaar wat voor mij het meest aantrekkelijk is. En dat doe ik ook met mijn inboedelverzekering.
  Maar ik ga binnenkort weer eens even bellen met Ziggo om te kijken of er korting in zit.

 7. Geld is mijn zaak maar mensen die niet overstappen omdat ze lui zijn gooien geld weg. Ik vind het vooral belangrijk dat ik naar het ziekenhuis van mijn wens kan.

 8. Die zijn best eh… vast! Ik heb wel even rondgekeken voor mijn zorgverzekering maar blijf denk ik toch maar zitten waar ik zit. En verroer me niet ; )

 9. Goeie tips! En ik ben het helemaal met je eens dat goedkoop niet altijd de beste optie is, zeker niet bij een zorgverzekering.

 10. Ik vergelijk zeker wel, maar we blijven eigenlijk altijd zitten waar we zitten. Tevreden + het verschil is meestal minimaal.

 11. Interessant artikel, ik schreef er een aantal jaar geleden ook iets over. Zo bel ik jaarlijks mijn leverancier om te kijken of ze iets goedkoper kunnen aanbieden en meestal is dit wel het geval. Onlangs overgeschakeld naar een andere die echt wel goedkoper was ook. Toen ik dat zei tegen mijn leverancier zei hij letterlijk dat ze die prijzen niet konden aanbieden. Uiteindelijk krijg je geen betere elektriciteit door de muur dus ben ik maar veranderd. Van Internet zat ik bij de goedkoopste maar door ons verhuis kon ik ze maar niet bereiken (slechte service). Dus nu bij de duurdere gegaan maar ik betaal met plezier extra voor de service, Internet heb je gewoon nodig.

 12. Voor een deel zit ik er hetzelfde in. Zorgkosten gaan bij mij via DSW. Een van de weinige zonder winstoogmerk, die daarbij goed uitkeert en niet meedoet aan groepskortingen die door anderen moeten worden opgebracht. Zorgvergelijkers hebben ook een hekel aan DSW omdat die hen niet wil betalen.

  Zelf heb ik VDSL van Telfort. Is gewoon KPN maar dan flink goedkoper. Uiterst zelden last van storingen. Kijk er ook online TV over en heb dus geen kabel (die hier constant storing gaf en dat niet konden oplossen). Heb voldoende aan 1, 2 en 3 en wat buitenslandse zenders. RTL e.d. keek ik via de kabel ook al nooit. Verder hou ik niet van voetbal, films en series. Zie dat als tijdverspilling.

  Met energie zit ik nu bij HVC. Zij leveren het groene gas goedkoper dan de rest en met overstapkorting verbruik ik aan gas en elektra 50 euro per maand. Binnenkort is m’n jaarcontract voorbij en stap ik weer over naar Greenchoice voor de jaarlijkse overstapkorting. Daarna wordt het weer HVC. Greenchoice doet voor HVC de administratie, dus dat kan geen problemen opleveren. Ik heb geen dak en dus geen zonnepanelen. Hoeft ook niet met minder dan 400kWh/Jr.

 13. Heel interessante tips. Al lezende viel me meteen op dat je heel wat kennis hebt over deze zaken.

  anyway: goede keuze om Game of Thrones te kijken en dat nog eens gratis!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge