Je financiën bijhouden: een must voor iedereen!

| 16 reacties

Je financiën bijhouden: waarom zou je dat doen? Ik ben ervan overtuigd dat een wekelijks of maandelijks je uitgaven bijhouden in een kasboekje een must is voor iedereen. Ja, écht voor iedereen! Kijk, dat het voor iemand die altijd te weinig geld heeft handig is om te weten in welk groot zwart gat zijn salaris toch elke keer verdwijnt, dat spreekt voor zich. Maar als jij nou zo iemand bent die elke maand prima uitkomt en zelfs wat weet te sparen, dan denk je misschien: ik heb wel wat beters te doen dan mijn uitgaven bijhouden. Think again! Ik vertel je hoe het bijhouden van je financiën jou helpt om je doelen makkelijker te bereiken.

Je financien bijhouden, kasboek bijhouden, inkomsten en uitgaven bijhouden, financien op orde krijgen

Personal finance nerd

Oké, ik geef het maar meteen toe: ik ben nogal fanatiek bezig met personal finance. Sinds ik vorig jaar begon met het bijhouden van mijn uitgaven, heb ik een lichte verslaving ontwikkeld. Ik vind het stiekem heel erg leuk om aan het eind van de maand weer mijn financiële overzicht bij te werken. Dit is dus meteen een waarschuwing vooraf: je bezig houden met personal finance kan een beetje uit de hand lopen…

Waarom je financiën bijhouden zo handig is

1. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Als je nog nooit hebt gekeken naar hoe je inkomsten- en uitgavenstromen eruit zien, vind je het waarschijnlijk moeilijk om in te schatten wat je nou zoal maandelijks uitgeeft. Wat zijn je vaste lasten? Wat geef je zoal uit aan boodschappen? Hoeveel geld gaat er eigenlijk naar leuke dingen doen, shoppen, cadeautjes of hebbedingetjes? Je hebt waarschijnlijk van veel kostenposten geen idee hoe hoog ze zijn. En misschien is het ook wel even slikken om te zien hoeveel zuurverdiende euro’s je op jaarbasis achterlaat bij de Action of hoeveel geld je besteedt aan een koffietje hier en een lunch daar. Maar: als je het eenmaal weet, is het veel makkelijker om iets te veranderen aan je uitgavenpatroon.

2. Je financiën op orde krijgen

Door je uitgaven eens nauwkeurig bij te houden, kom je misschien ook nog wat zaken tegen die je eigenlijk vergeten was. Zoals dat abonnement dat je je eens hebt laten aansmeren, die streamingdienst die je eigenlijk weinig gebruikt of misschien wel een doorlopende reisverzekering terwijl je al jaren niet verder komt dan een bungalowpark in Nederland. Tijd om op te zeggen! En als je bepaalde variabele lasten wel erg hoog vindt, kun je ervoor kiezen jezelf een maandelijks budget te geven voor bepaalde categorieën.

3. Minder uitgeven door “verantwoording” af te leggen aan jezelf

Ik lees regelmatig finance blogs en daar zie je vaak tips voor budgetteren of enveloppensystemen voorbij komen. Het idee: op = op: wat er niet meer is, kun je niet meer uitgeven. Inclusief de aanbeveling om een spaarrekening bij een andere bank te hebben dan waar je betaalrekening loopt, zodat je geen geld kunt terugboeken, of om jezelf weekgeld te geven. Dat zijn tips die ongetwijfeld een heleboel big spenders in het gareel weten te houden, maar waar ik eerlijk gezegd niet zoveel mee kan.

Ik heb geen gat in mijn hand, en daarom kies ik ervoor om niet vooraf te budgetteren, maar om alleen achteraf “verantwoording” af te leggen aan mezelf. Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar valt in de praktijk wel mee. Wat het inhoudt voor mij? Als ik op het punt sta iets te kopen, denk ik niet alleen op dat moment serieus na over een bepaalde uitgave (heb ik het echt nodig/vind ik dit het geld waard), maar weet ik dat de toekomstige Audrey er ook nog is. Degene die aan het einde van de maand ook nog eens kritisch kijkt naar de uitgaven die al gedaan zijn. Vijftig euro gespendeerd aan boeken terwijl ik nog tientallen ongelezen exemplaren in mijn kast heb staan? Dan kan het volgende maand wel wat minder. En zo werkt het voor alle categorieën. Dit systeem werkt voor mij perfect.

4. Financiële doelen stellen voor de toekomst

Ik heb altijd veel gespaard. Nu ben ik wel een enorme lucky bastard dat mijn ouders mee betaalden aan mijn studie en ik niet hoefde te lenen, en dat ze ook nog eens een klein kapitaal hebben uitgegeven aan rijlessen. (Mochten jullie meelezen: BEDANKT!) Dat hielp enorm, maar daarnaast heb ik ook altijd flink gespaard van het geld dat ik zelf verdiende met werken. Een huis kopen in mijn eentje was daardoor geen mission impossible.

Op dit moment is een belangrijke money-motivatie voor mij dat Vriend O. en ik in de toekomst graag een kind willen. Dan wil ik niet meer fulltime hoeven werken, en dus bespaar ik nu al op mijn uitgaven om dat straks financieel mogelijk te maken. Door na te denken over wat je in de toekomst zou willen, kun je jezelf nu makkelijker motiveren om wat zuiniger om te gaan met je geld. Misschien wil je wel een eigen bedrijf beginnen, en durf je de sprong nog niet te wagen? Begin dan nu met sparen voor een buffer, zodat je het straks wel aandurft! En wil je niet hoeven doorwerken tot je 70 bent, dan is het misschien ook wel handig om nu niet elke maand honderden euro’s uit te geven aan kleding, schoenen, hebbedingetjes voor in huis en sportschoolabonnementen die je amper gebruikt.

Een eigen kasboekje: aan de slag!

Heb ik je overtuigd? Het jaar is pas net begonnen, dus als je nu voortvarend van start gaat, heb je straks een mooi compleet jaaroverzicht! Je kunt een kasboek op papier bijhouden (maak het nog leuker voor jezelf door te journalen!) of het digitaal aanpakken. Ik weet dat je bij een aantal banken heel makkelijk je uitgaven automatisch in categorieën kunt laten indelen. Zelf kies ik ervoor om mijn inkomsten en uitgaven te downloaden en dan handmatig over de categorieën in mijn Excel-spreadsheet te verplaatsen.

Welke categorieën horen in je kasboek?

Welke categorieën inkomsten en uitgaven je aanhoudt, is heel persoonlijk. Ik heb zelf een stuk of 25 kostenposten verdeeld over een aantal categorieën: wonen, vervoer, verzekeringen & abonnementen, huisdieren, sparen & investeren, leuke dingen, jaarlijkse kosten en overig. Kies vooral wat voor jou handig werkt.

Hou jij je financiën al bij in een kasboek, of ben je het al dan niet van plan? Ik ben benieuwd!

16 reacties

  1. Toen ik net op mezelf ging wonen, besloot ik een poosje een kasboek bij te houden. Ik wilde overzicht hebben wat er precies in en uit ging. Maar ja, ik heb hetzelfde als jij: ik vind het zó leuk om bij te houden en dat inzicht is ook wel handig. Acht jaar nadat ik startte, houd ik dus nog steeds braaf mijn kasboek bij.
    Nu ik minder inkomen heb vanwege tweede jaar ziektewet, ben ik trouwens extra blij dat ik het altijd heb bijgehouden. Ik kom/kwam niet voor financiële verrassingen te staan. Ik ben trouwens niet zo georganiseerd als jij, met categorieën e.d. Best een goed idee eigenlijk;).

  2. Ik hou het nu sinds 2015 bij in excel. Ik vind het ook erg verslavend, haha. Ik heb daardoor wel kunnen besluiten om parttime te werken. Er komt niet zoveel binnen, maar ik ben me veel bewuster van mijn uitgaven geworden hierdoor. Daardoor heb ik het ook niet nodig. Normaal gesproken keek ik ook altijd achteraf naar mijn uitgaven. Dit jaar ben ik voor het eerst aan het experimenteren met budgetten. Ik krijg nu wekelijks mijn loon en ben bang dat ik anders alles al uitgegeven heb. Ik hoop dat je binnenkort ook parttime kunt werken. Let op, dit is ook verslavend. Ik denk niet dat je snel weer terug wil.

  3. Ik beheer al een aantal jaar een huishoudboekje. Elke week ga ik ervoor zitten en vul ik mijn financiën in. Werkt heel fijn en zo heb ik ook een goed beeld wat mijn in en uitgaven zijn.

  4. Ja heel zinvol, ik hou het ook bij in excel. Realiseerde me daardoor dat ik te weinig geld uitgeef echt voor mezelf (ben kostwinner). Verbeterpunt voor dit jaar 🙂

  5. Mijn man beheert gelukkig het privé huishoudboekje, want financiën is zeg maar niet mijn ding. 😉 Maar voor mijn onderneming moet ik natuurlijk wel. En houd ik elke uitgave (en inkomsten) nauwkeurig bij.

  6. Een kasboek heb ik meerdere keren geprobeerd, maar het wil niet aanslaan helaas. Nu pin ik gewoon maar alles, zodat ik het op die manier vastleg wat ik uitgeef.

  7. Verslavend is een goede omschrijving.
    En bijzonder. Telkens wanneer ik denk, dat het budget nu wel tot op het bot uitgelicht is, vind ik toch weer iets (kleins) waarop ik kan besparen.
    Bovendien is de wens om geld uit te geven steeds kleiner aan het worden. (Behalve op dit moment. Nu gaat het er met bakken tegelijkertijd uit. Maar dat kan, omdat ik er in mijn budget rekening mee heb gehouden).

  8. Mocht je eenmaal in het babytijdperk zitten, geef even een seintje. Ik ben na drie dames wel uitgebroed dus als je spullen nodig hebt…

  9. Sparen is leuk! Als ik eenmaal goed bezig ben dan zie ik het ook als een uitdaging om ze veel mogelijk te sparen.

  10. Ik ben net als jij! Ik heb al járen een kasboek in excel (in het pre-computertijdperk had ik een schriftje). Ik deed dat omdat ik niet veel geld had. Zo wist ik van te voren welke rekeningen ik kon verwachten als mijn salaris binnen kwam. Het restant deelde ik door 5 zodat ik precies wist hoeveel geld ik die maand per week te besteden had. Toen ik het financieel wat beter kreeg, ben ik dat blijven doen, al doe ik het nu achteraf. Ik wil nog steeds precies weten waar mijn geld gebleven is. Ik vind het ook erg leuk om terug te kijken in oude kasboeken. Dan zie ik ineens weer verjaardagscadeautjes voor mijn dochter langs komen. Of film waar we heen geweest zijn in 2003 of zo. Ook bijzonder om de prijzen van toen terug te zien!

  11. Oeh wat een leuk artikel, dit! Ik ben ook een soort financenerd: ik ben gek op sparen en op besparen en ga graag op zoek naar opties om die twee dingen te doen. Ik spaar zelf al jarenlang elke maand minimaal een bepaald bedrag en ben best wel zuinig met uitgaven. Toch vind ik het eigenlijk wel leuk om eens een overzichtje te maken van wat ik nu eigenlijk persoonlijk uitgeef. De uitgaven bij Action maak ik me sowieso schuldig aan 😉 Maar verder valt het volgens mij wel mee en ben ik niet zo’n big spender. Toch leuk om eens naar te kijken!
    Ik merk trouwens dat mijn vriend weleens moet wennen aan mijn voorliefde om te besparen. Ik heb best wel een handig boodschappensysteem (vind ik zelf) om niet te veel uit te geven, terwijl mijn vriend het liefst elke dag koopt waar hij zin in heeft. Soms vraag ik me af of ik hem moet heropvoeden of hij mij, of dat we gewoon iets van elkaar kunnen leren 😉

  12. Nooit gedaan. Voor mezelf nooit iets van een kasboek bijgehouden of ook maar gebudgeteerd. Deed ik wel op m’n werk, maar vond ik niet leuk. Mijn ouders hadden het behoorlijk krap en kostgeld van hun kinderen was nodig om rond te komen. Het zit er bij mij nog steeds niet in om geld uit te geven aan spullen die ik niet gebruik. Was ook al snel milieuvriendelijk, dus een auto kwam er bij mij niet in. Gevolg was dat ik teveel geld overhield en rond m’n 44ste ben gestopt met betaald werk. Red het dus moeiteloos zonder uitkering. Zo’n 18 jaar later bedenk ik dat ik nog eerder had kunnen stoppen.

  13. Haha same! Ik gebruik Spendee op mijn gsm en ben er ook een beetje obsessief in. Obsessief als in: als ik op het station naar de wc moet (wat ik ten alle koste probeer te vermijden, want ‘station’ en ‘wc’), geef ik in dat ik daar 50 cent aan gegeven heb haha. Het helpt mij wel om te zien waar mijn geld naartoe gaat en wanneer in de maand ik ergens moet stoppen met nutteloze dingen als Starbucks-koffie kopen.

  14. Echt een verfrissend artikel, Audrey! Ik heb nooit echt stilgestaan bij het belang van het bijhouden van mijn financiën, maar jouw ervaring en inzichten hebben me zeker gemotiveerd om het eens te proberen. Bedankt voor het delen van deze nuttige tips en persoonlijke anekdotes! 📖💶👍

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge