Gedachte-experiment: je uitgavenpatroon als er geen later is

| 13 reacties

Ik spaar al mijn hele leven. Relatief veel ook. Deels omdat ik dat zo heb meegekregen, maar ook omdat ik het belangrijk vind om geld achter de hand te hebben voor later. Omdat spaargeld nu eenmaal mogelijkheden biedt en het meer vrijheid oplevert. Wat daarnaast ook meespeelt, is dat ik door bewust met geld om te gaan ook vrijwel automatisch in een patroon van consuminderen terecht kwam. Ik vind duurzaamheid belangrijk en mede daarom heb ik de afgelopen jaren heel weinig kleding gekocht en doe ik weinig impulsaankopen.

Een reactie die je vaak hoort als mensen delen dat ze spaarzaam door het leven gaan is “Je moet wel NU van het leven genieten, hoor, straks kom je morgen onder een bus”. Dat idee bracht bij mij een aardige gedachtestroom op gang. In dit artikel neem ik jullie mee in een gedachte-experiment. Wat zou ik veranderen in mijn uitgavenpatroon als ik bijvoorbeeld nog maar een jaar te leven zou hebben?
Beeldbank geld, munten, financien, personal finance, lage vaste lasten

De uitgangspunten van dit gedachte-experiment

Ik zei het al in de intro: we gaan uit van een situatie waarin ik geen levensverwachting meer heb van 84,6 jaar, maar van slechts twaalf maanden. Ik heb de beschikking over mijn huidige spaarsaldo en elke maand komt nog hetzelfde salaris binnen. Voor het gemak hoef ik van mijn baas niet meer te komen, ben ik gezond en is er geen pandemie.

De belangrijkste regel – en wat dit gedachte-experiment interessant maakt – is dat we er vanuit gaan dat al mijn geld en andere bezittingen bij mijn dood *POEF* weg zijn. Ook bij leven zou ik geen schenkingen mogen doen, niet meer of grotere cadeaus aan anderen mogen geven dan normaal en mag ik ook niks aan goede doelen uitgeven. Vooruit, je partner, gezin, ouders of een goede vriend mag je wel eens meenemen naar een restaurant, uitje of op reis, maar je mag niet de Efteling afhuren voor iedereen die je ooit hebt ontmoet of met 50 man op reis gaan. En nee, er zijn echt geen constructies mogelijk om toch geld of spullen achter te laten voor anderen.

Je geld moet op, en anders is het weg. Hoe zou je je geld dan gaan besteden?

Mijn uitgavenpatroon als er geen later meer is

Waarschijnlijk zou ik weinig materiële zaken kopen. Mijn huis en inboedel zijn helemaal prima – en in het gedoe van een verbouwing zou ik ook geen zin hebben. De enige upgrade in huis zou de aanschaf van een vaatwasser zijn. Als ik nog maar een jaar te leven heb, vind ik afwassen wel zonde van mijn tijd, namelijk. Misschien zou ik nog een superchill ligbedje kopen voor in de tuin, zodat ik een beetje kan afwisselen met mijn hangmat. Verder zou ik mijn laptop en telefoon vervangen, want aan traag reagerende apparaten zou ik me niet meer willen ergeren.

Dan: de dagelijkse uitgaven. Dan denk ik natuurlijk direct aan eten. Het boodschappenbudget zou niet eens heel veel hoger worden, denk ik zo. Ik zou wel vaker een goed stuk vlees meenemen, of van die belachelijk dure minibakjes vers fruit waar ik normaal gesproken echt te zuunig voor ben. De kick van een goede deal scoren zou ik niet willen missen, dus je zou me nog steeds vooral in de Lidl vinden.

Uit eten zou ik wel wat vaker gaan doen. Nu kom ik – buiten coronatijd – misschien drie tot vijf keer per jaar in een restaurant of eetcafé. Dat zou ik wel opschroeven naar – laten we zeggen – eens in de drie weken. Ik vind zelf koken en bakken veel te leuk en in de meeste eetgelegenheden is het eten me ook niet spectaculair genoeg van kwaliteit. Je zou me denk ik vooral aantreffen in haute cuisine-zaken en in sushi-tenten. Maar hoe lekker ik sushi ook vind: als ik het elke week zou eten, zou het toch wat saai worden.

Verder zou ik nog wat vaker naar het theater willen gaan. Gewoon lekker kaartjes kopen voor elke voorstelling die me aanspreekt en geen selectie maken met vaak iets veiligere keuzes. Het mooie van bijna dood gaan is dat je je waarschijnlijk helemaal niet ongemakkelijk voelt als je de zaal verlaat als je het niks vindt.

Ik zou ook zeker nog een paar keer naar de Efteling willen. Ik zou zo vaak in de Vogelrok en de Piranha gaan als ik wil, en verder is het mooi om rustig de tijd te nemen in het park, want in mijn hypothetische scenario kan ik toch zo vaak naar het park als ik wil.

Next up: reizen! Ik deelde het al eerder: mijn bestemmingen-wishlist voor de rest van mijn leven is niet zo gek lang. In een jaar tijd lukt het vast wel om IJsland, Scandinavië én Schotland aan te doen. Misschien zou ik wel eens een nachtje in een superdeluxe hotelsuite willen plaatsen, maar verder vind ik een huisje huren leuker.

Die drie vakanties zouden daarmee nog wel een redelijke hap uit mijn budget zijn, maar verder heb ik weinig exorbitante uitgaven op het programma staan. Ik denk dan ook niet dat het me zou lukken om volgens de voorwaarden echt al mijn geld op te krijgen. Als ik daadwerkelijk nog maar kort te leven zou hebben, zou ik dus geen spijt hebben van dingen die ik nu niet doe om financiële redenen. Oftewel: ik denk dat ik een prima balans heb gevonden in al consuminderend genieten van het leven.

Nu ben ik natuurlijk onwijs benieuwd: hoe zou jij je geld uitgeven in dit hypothetische scenario? Gaat het jou wel lukken om je geld op te krijgen?

13 reacties

 1. Wat een leuke gedachtegang. Ik snap je keuzes, aan materiële zaken heb je weinig als je nog maar een jaar hebt. Daarom zou ik mijn geld ook aan ervaringen uitgeven. Uit eten gaan (wil best eens een keertje naar een sterrenrestaurant want why not? Als het dan toch je laatste jaar is..), maar vooral op reis. Naar IJsland, Finland, Canada, nog eens de VS. Genoeg bestemmingen die ik graag eens zou zien.. dus dan gaat dat geld best wel op denk ik.
  Amy postte onlangs…Met de auto naar Zweden vanuit Nederland: dit zijn je optiesMy Profile

 2. Ik hoop vooral dat je nog heel lang gezond op deze aarde mag rondhobbelen. En anders meld ik me graag aan voor de Efteling-afhuur-sessie, dat mag best een uitzondering op de door jou gestelde regels zijn!

  Mijn geld zou ik denk ik niet op krijgen binnen een jaar. Maar, ik zou ook vette reizen gaan maken….

 3. Wat een leuk experiment. Ik denk dat ikzelf, net zoals jij, wat meer zou reizen en eens wat vaker op restaurant zou gaan. En ik zou die Golf 1 cabrio die ik al zolang graag wil ook gewoon meteen kopen, haha. En een beetje cruisen 🙂
  Tamara postte onlangs…Mijn ervaring met poliklinisch bevallenMy Profile

 4. Haha ik ga soms echt wekelijks op restaurant, dus ik zou al bijna elke dag moeten gaan. Lijkt me iets te veel van het goede hehe. Dan maar veel reizen, lijkt me wel wat!
  Lesley postte onlangs…Het EK voetbal door mijn ogenMy Profile

 5. Haha, wat grappig! Ik zou mijn geld never nooit niet opkrijgen. Het enige wat ik dan zou willen doen is mijn badkamer verbouwen en er een badkuip in laten maken.

 6. Leuk om over na te denken! Ik zou ook meer reizen denk ik. Niet dat ik zo’n reizer ben maar ik zou ook niet goed weten wat ik anders met mijn geld kan doen :p Ik zou het alleszins ook niet aan te veel materiële dingen geven. Misschien wel een nieuwe telefoon. En ik denk dat ik misschien ook toch wel wat meer geld aan boodschappen zou uitgeven.
  Irene postte onlangs…5 Random dingen over mij • 2My Profile

 7. Leuk blogbericht en wel herkenbaar wat je schrijft! Ik vind het sowieso een gekke gedachte dat je niet gelukkig kunt zijn als je minder geld uitgeeft, want dat impliceert die uitspraak van mensen wel. Ik heb de afgelopen dagen een aantal (impuls)aankopen gedaan en eigenlijk voel ik me daar helemaal niet zo gelukkig over. Natuurlijk geniet ik wel van die spulletjes, anders zou het helemaal zonde zijn van de aankopen, maar ik denk niet dat ik er automatisch een veel gelukkig persoon door ben geworden 😉

 8. Dat is een interessante vraag zeg. Daar ga ik eens over nadenken. Ik spaar namelijk ook best intensief, maar inderdaad: wat als er geen later is????

 9. Ik zou mijn geld denk ik vooral steken in uitjes met de lieve mensen om mij heen!
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Zo simpel is dan geluk #77 | De uitjes zijn terugMy Profile

 10. Ik heb het experiment nog niet gedaan met geld. Denk niet dat er veel veranderd.

  ik heb het experiment wel eens gedaan met energie/gezondheid. Stel dat je onbeperkt energie had, hoe zou ik mijn weekenden / vakanties dan invullen. Ooit dacht ik ‘dan ga ik eens wat vaker… ‘ om mij toen te realiseren dat ik helemaal niet vaker ergens naar toe wil, meer mensen wil zien etc. Dat die wens vooral ingegeven is door een beeld wat van buitenaf wordt geprojecteerd en dat ik er dan misschien niet moe van word, maar wel dood ongelukkig. En als er iets vermoeiend is..
  Koffie Digitalix postte onlangs…Koffiepraat 2021 week 27My Profile

 11. Wat een interessant experiment! Ik ben juist nu ook heel erg bezig met minder kopen en (nog) meer sparen. Eerlijk gezegd: mijn zwakke punt is nu al eten en uiteten gaan. Dus ik denk dat ik daar dan nog meer geld uit aan geef. En reisjes en leuke uitjes inderdaad. Ik zou het vooral besteden aan leuke ervaringen die mooie herinneringen opleveren.

 12. Ik zou weinig veranderen en heb er geen moeite mee dat het overgebleven geld naar de belasting gaat.

  Dwz 17 jaar geleden bedacht ik al dat ik teveel had overgehouden. Sinds die tijd ben ik gestopt met betaald werk. Sparen deed ik niet, maar ik gaf en geef gewoon te weinig uit. Zal deels komen omdat ik opgegroeid ben bij ouders die het tijdens m’n eerste 15 jaar niet breed hadden. Daarna werd ik milieubewust en gaf geen geld uit aan auto’s, roken of uitgaan. Met mode heb ik niets. Ze krijgen mij niet in een theater, stadion of filmzaal als ze me daarvoor geld geven. Kijk ook zelden een film op TV.

  Uiteten heb ik maanden achter elkaar dagelijks gedaan vanwege werk in het buitenland en dat de klant alles betaalde. Naar Schotland ben ik een paar keer op de fiets geweest en naar Canada een aantal maanden voor m’n werk.

  Ik fiets en wandel net zo lief in de Schoorlse duinen of hier in de stad of de parken en dat bespaart een berg reistijd.

  Het is wel leuk om zo’n blogbericht een jaar of 20 te bewaren en dan te kijken of je er nog zo over denkt.
  Ximaar postte onlangs…Jul-21: Z-Amerika -> AfrikaMy Profile

 13. Superleuke post! Ik ga hem opslaan en hier ook eens over nadenken. Sowieso geen materialen inderdaad behalve een nieuwe laptop. Helemaal sinds ik er nu geen een heb sinds mijn laptop net kapot is gegaan. Verder denk ik dat ik er ontzettend veel op uit zou gaan, aparte hotels/overnachtingen zou boeken zoals boomhutten, Harry Potter themed huisjes/kamers misschien, Tiny houses of van die zelfvoorzienende huisjes etc. Veel reizen natuurlijk, meer vegan uit eten en allerlei belevenissen die nog op mijn lijstje staan.
  Dionne postte onlangs…Recensie: De bedrogene – Kiera CassMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge