Tot een paar jaar geleden gaf ik eigenlijk bijna nooit geld aan goede doelen. Tuurlijk, ik gooide wel braaf wat muntjes in collectebussen, maar dat was het dan ook. Verder vond ik geld doneren aan goede doelen eigenlijk maar ingewikkeld. Er zijn zoveel mooie doelen en stichtingen die stuk voor stuk mijn steun zouden verdienen. Maar ja, vervolgens zag ik ook wel het nodige voorbij komen over geld dat aan de strijkstok bleef hangen. Duur betaalde directeuren en zo. Tja. Daar werd het nog gecompliceerder van. Dus wat deed ik? Ik liet het doneren maar een beetje voor wat het was. Ja, een vierwekelijks zakje plasma aan de bloedbank, dat gaf ik weg. Lekker handig, want dat vult zich ook weer aan.
Sinds een paar jaar heb ik het roer omgegooid en ben ik veel actiever aan de slag gegaan met geld doneren aan goede doelen. Dus heb jij ook het gevoel dat je iets wil doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan heb je misschien wel wat aan mijn verhaal.
Altruïsme zonder perfectionisme
Eigenlijk hoefde ik om deze omslag te maken maar één ding te doen: mijn mindset aan te passen. Nu heb ik eigenlijk een hekel aan dat woord, maar het is wel wat het is. Ik moest mijn overtuiging loslaten dat je wel moest weten waar je mee bezig was om geld te geven aan goede doelen. Die was namelijk nogal hardnekkige, net als mijn door de jaren ingesleten gewoonte om dingen die ingewikkeld zijn waar mogelijk te vermijden, omdat niks doen een makkelijkere optie was.
Maar gaandeweg veranderde er een aantal dingen in mij. Ik besloot mezelf meer uit te dagen en koos vaker voor de moeilijke weg, én ik werd me steeds bewuster van mijn eigen privileges. Ik heb hartstikke veel mee zitten. Puur geluk – waarom zou ik dat niet meer delen?
Doneren met je hart
Mijn huidige aanpak in doneren aan goede doelen laat zich kort samenvatten: ik volg gewoon mijn gevoel. Ik probeer zo min mogelijk te twijfelen als ik iets voorbij zie komen dat me aanspreekt. Want gewoon doneren aan een willekeurig goed doel is óók prima. Je hoeft niet een hele organisatie door te lichten of alle details te kennen. Volg gewoon je hart, heb het volste vertrouwen dat je donatie goed terecht komt en laat het dan los.
Een filmpje dat me daarnaast erg inspireerde, was deze TED talk.
Heel erg kort samengevat: we hebben de neiging om sterk te kijken naar de indirecte uitgaven van goede doelen. Wie het minste geld uitgeeft aan “randzaken” als personeel en marketing, die is goed bezig. Want zo’n non-profit-organisatie, die moet natuurlijk wel bescheiden zijn en z’n plek kennen. Terwijl het natuurlijk veel minder effect heeft als een organisatie duizend euro uitgeeft om tienduizend euro op te halen voor hun goede doel dan als een organisatie tienduizend euro uitgeeft en meer dan een miljoen ophaalt.
Je kunt er met die redenering voor kiezen om de organisaties te steunen die met elke euro de meeste impact bereikt – de meeste mensenlevens redt of positief beïnvloedt. GiveWell zette er een aantal op een rijtje. Zelf kies ik ervoor om uit te gaan van het positieve. Noem het naïef als je wil – ik vind het eerder een vorm van gezond optimisme. Want kun je het echt fout doen met geld doneren aan goede doelen? Ik denk het niet.
En dus geef ik als het goed voelt. De ene keer aan een organisatie waar ik mensen persoonlijk ken en die geraakt is door de watersnood. De andere keer aan kleding voor kinderen die opgroeien in armoede. En op weer andere momenten ging er geld naar een groenere wereld, een geadopteerd stukje bos of menstruatie-armoede. O, en tussendoor adopteerde ik ook nog een egel bij een opvang hier in de buurt. Hij heet Huffelpuf, had een moeilijke start, maar zijn verhaal had een happy end dankzij het geweldige werk van de vrijwilligers bij de opvang.
Doneren aan goede doelen: het kan heel simpel zijn. Je moet het alleen even doen. (Disclaimer: als je voldoende geld hebt natuurlijk. Anders is je eigen gezondheid en welzijn natuurlijk ook een héél goed doel.)
30 augustus 2021 om 07:21
Wat een mooie insteek, dat gezonde optimisme dát goede doelen goed bezig zijn. Ik herken heel erg die sceptische houding en ook de neiging om dan maar niet uit te zoeken hoe het precies zit. Ik ga de TED-talk zo even kijken en ben er na jouw artikel van overtuigd ook maar eens wat positiever naar grotere doelen te kijken. Ik ben ooit afgehaakt toen ik na 4 jaar maandelijks doneren aan het WNF werd platgespamd met mailtjes en opdringerige telefoontjes of ik niet toch terug wilde komen (terwijl ik dacht “Een dankjewel had ook gekund!”).
Romy postte onlangs…Meegesleept door negatief nieuws? 6 tips om jezelf staande te houden!
30 augustus 2021 om 12:55
Zo herkenbaar, dat het er snel bij in kan schieten. Ik merk dat ik wel graag geef, maar ik wil niet dat het ‘vast’ is. Gewoon geven aan een doel waar ik op dat moment van denk dat ze het goed kunnen gebruiken (en ja, natuurlijk zijn er doelen die het altijd goed kunnen gebruiken). Ik heb een lijstje met doelen waar ik graag aan geef en die wissel ik af. De één krijgt wat vaker dan de ander, dat geef ik toe. Maar zo werkt het voor mij beter dan een automatische incasso. Dat staat me op de één of andere manier tegen. (En ik geef toe dat, zeker sinds ik niet meer werk, het ook gewoon per maand verschillend is of en hoeveel geld er is voor goede doelen.)
Naomi postte onlangs…Stoelendans
30 augustus 2021 om 13:14
Ik heb me er een tijd geleden in verdiept en besloot toen dat ik niet elke maand vast geld weg wilde geven. Daarnaast wilde ik mijn doel ook kunnen zien. Dus of ik geef het aan iemand of aan een stichting die me aanstaat. Zo breng en koop ik boeken bij een kringloop die een goed doel steunt en heb ik meebetaald aan een nieuw oorlogsmonument in Amsterdam (wat bijna af is!). Ik heb een vast bedrag gegeven aan Kamp Vught en daarnaast doe ik zelf vrijwilligerswerk rond WO2.
30 augustus 2021 om 19:40
Mooi stukje. Een aantal goede doelen kregen van mij automatisch iedere maand een bedrag. Toen kwam ik erachter dat al die goede doelen ook via de postcodeloterij gesteund werden. Dus toen ben ik daar maar mee gaan doen want ik dacht dat dat wel slim zou zijn.
Inmiddels doe ik dus mee met de postcodeloterij en geef ik opnieuw een aantal goede doelen automatisch weer geld via de bank. En incidenteel steun ik ook nog diverse acties (bijvoorbeeld bij rampen of oorlogen) en collectes komen ook nooit vergeefs aan de deur.
Er is ook nog een onafhankelijk journalist aan wie ik af en toe wat geld overmaak als zijn artikel me aanstaat.
En ik ben ook nog bloed- en plasmadonor.
30 augustus 2021 om 20:56
Wat een mooie gedachte! Ik merk dat ik me soms zó overweldigd kan voelen door al het leed dat er is op de wereld dat ik niet meer weet wat ik moet doen. Dan voelt het alsof ik moet kiezen dat ik het ene erger vind dat het andere, wat natuurlijk niet zo is, maar goed: dat vind ik dan moeilijk! Het is dus ook vaak zo geweest dat ik meerdere goede doelen steunde. Inmiddels steun ik al een tijdje dezelfde en daar heb ik een goed gevoel bij.
Anne postte onlangs…Dagboekje 34 • 2021
31 augustus 2021 om 14:32
Op dit moment doneer ik eigenlijk geen geld aan goede doelen, maar wel mijn tijd in de vorm van vrijwiligerswerk voor de bibliotheek.
1 september 2021 om 11:20
Leuk om te lezen hoe je insteek omtrent goede doelen is veranderd! Tijdens mij studententijd gaf ik altijd een beetje geld aan twee goede doelen per maand en daarna ben ik een jaar vrijwilligerswerk gaan doen, dus heb ik dat stopgezet. Dit is een goede reminder om dat weer te gaan doen!
1 september 2021 om 12:06
Momenteel doneer ik niet aan goede doelen, maar ik heb wel aangegeven dat ik een gedeelte wil nalaten als ik er niet meer ben aan een doel wat ik erg belangrijk vind. Ik heb wel (voordat ik mijn fulltime baan had) een tijdje aan vrijwilligerswerk gedaan en dat vind ik ook altijd een mooie manier om bij te dragen aan de samenleving!
Meaghan postte onlangs…Huisupdate 1: Oplevering van het huis [video]
1 september 2021 om 14:09
Ik vind het lastig. Die mensen op straat die je overhalen om wat te doneren krijgen soms een grote bonus per klant die ze binnenhalen. Ik heb geen idee wat er met mijn geld gebeurd en daardoor doe ik het dus niet. Ik geef liever aan goede doelen die wat kleiner zijn en ik ook echt zeker weet dat het goed gebruikt wordt.
2 september 2021 om 11:00
Ik geef gewoon niks aan goede doelen. Inderdaad om de reden die jij voorheen ook had; er blijft teveel aan de strijkstok hangen. Maar ook om de spam en het gezeur dat je erbij krijgt. Ik vind het heel goed van je, dat je je erin bent gaan verdiepen. Heel erg van mij: maar ik begin er niet (meer) aan. Ik heb bovendien wat eigen ‘goede doelen’ in de omgeving die ik dan liever sponsor.
Nicky postte onlangs…Uncle Bob is moe – Reflectie
2 september 2021 om 11:03
Mijn ervaring is dat je met eenmalige donaties eigenlijk geen gedoe hebt! Maar iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is prima natuurlijk.
2 september 2021 om 15:14
Die egel, zalig haha! Ik ben de typische schenker denk ik. Af en toe wanneer ik erdoor geraakt wordt, en standaard in december want dan verander ik samen met de rest van de maatschappij in een altruïstisch zieltje.
Lesley postte onlangs…Herkenbaar? #6