Klein leed #3: taalergernissen

| 10 reacties

Afgelopen maandag bespraken we in #blogpraat taalmissers op blogs. Een heerlijk onderwerp voor een taalnerd als ik! Ik bedacht daardoor dat een taal-editie niet mocht ontbreken in mijn klein leed-serie. Bij dezen: mijn grootste taalergernissen op een rijtje!

D’s en t’s

Met stip op één: de d/t-fouten. Een slip of the keyboard kan natuurlijk altijd voorkomen, maar bij te veel fouten in de werkwoordspelling klik ik al gauw weg. Zelfs als je niet gezegend bent met een natuurlijk taalgevoel zijn de regels ook weer niet héél ingewikkeld. Zeker als je van bloggen je beroep maakt of zakelijk blogt, zou je je hier gewoon in moeten verdiepen en mogen d/t-fouten eigenlijk niet meer voorkomen. Het allerirritantst: werkwoordsvormen die niet eens bestáán, zoals gebeurdt. Au!

De losschrijfziekte

De losschrijfziekte is nogal een hardnekkige epidemie in internet- en blogland. Wat deze ziekte inhoudt? Dat kan ik het beste illustreren door te vertellen dat de meeste patiënten het “los schrijf ziekte” zouden noemen. Een overdaad aan onterecht geplaatste spaties dus. Niet zo’n probleem, zou je misschien denken. Think again! Kijk maar eens naar de voorbeelden van Signalering Onjuist Spatiegebruik (ze hebben ook Facebook en Twitter). Die laten wel zien dat je met verkeerd geplaatste spaties héél wat anders kunt zeggen dan je eigenlijk bedoelt.

En lieve medebloggers, mochten jullie nou denken: “dat doe ik niet, hoor!”: er is ook een milde vorm van de losschrijfziekte. Die noem ik de super-spatie. Héél veel bloggers zetten namelijk stelselmatig een spatie achter het woord ‘super’. Voor eens en voor altijd: het is superleuksupermooi en supergezellig. Allemaal zonder spaties ertussen. Goed onthouden, dan wordt het voor de taalnerds (of taalnazi’s, zoals je wil) ook weer superfijn om blogs te lezen. Mijn dank is groot!

Doe eens wat bezittelijker!

Deze zie ik gelukkig niet zo vaak, maar moet zeker op het lijstje: me als bezittelijk voornaamwoord. Me moederme tas, aaaargh! Daarop aansluitend: jou en jouw verkeerd gebruiken is ook nogal passé. Pas bij twijfel gewoon het basisschooltrucje toe om het te vervangen door mij of mijn. Hoor je een ‘n’, dan weet je dat het een bezittelijk voornaamwoord is en dat er een ‘w’ achter moet.

Surprise, surprise…

Tenzij je van plan bent om iemand naar het crematorium te brengen of op een vuurstapel te leggen, ga je iemand toch echt verrassen en niet verassen. Nooit meer vergeten!

Voorname voornaamwoorden

Je ergert je, of iets irriteert je. Je kunt je helaas niet aan iets irriteren. Maak het dus niet erger (pun intended, ik kon me niet beheersen) en erger je de volgende keer gewoon. Of helemaal niet, dat kan natuurlijk ook. Hashtag positivethinking happylife blessed.

Nog zo’n opkomend probleem in die richting: “ik besefte me”. Ik realiseer me (ja, sorry, ik kon het weer niet laten met de woordgrappen) dat het verwarrend kan werken dat je je wel iets kunt realiseren, maar niet beseffen. Toch is het echt zo.

Natuurlijk is fouten maken menselijk en ben ik ook niet heilig. Toch is het goed om te beseffen dat spel- en taalfouten de tekst of blogpost waar je inhoudelijk zo je best op hebt gedaan behoorlijk kunnen ontsieren. Het zou toch jammer zijn als mensen daardoor stoppen met lezen?

Wat vind jij van spel- en taalfouten? Waar erger jij je het meest aan?

10 reacties

 1. Eigenlijk vind ik het best een fijn artikel! Alle spellingsregels weer eens op een rijtje 🙂
  Ik denk dat ik ook wel spelfouten maak, maar ik zal er vanaf nu meer op gaan letten!
  Eline postte onlangs…Gemakkelijke, low budget Paas DIY’s!My Profile

 2. ooohh joh! ik besef me dat ik DIT altijd verkeerd heb gedaan en daar zit ik me nu even dood aan te irriteren… 😉
  ben blij met jou!
  Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Briljante zinnenMy Profile

 3. Ik maak helaas nog veel te veel taal-/spelfouten. 🙁
  Emmy postte onlangs…Ready Player One (Ready Player One #1) – Ernest ClineMy Profile

 4. Ik maak me ongetwijfeld schuldig aan taal- en spelfouten, omdat ik mijn blogposts meestal uit de losse pols schrijf en niet meer overlees om mijn perfectionisme een beetje temmen. De spelfouten, dat zit wel goed volgens mij. Natuurlijk sluipt een foutje er snel in. Taalfouten vind ik wat lastiger om te herkennen, volgens mij doe ik dat beseffen nog wel eens fout.

  Waar mijn nekharen echt van overeind gaan staan: doe is… NEE NEE!! Dan lees ik al niet meer verder. Sorry, dan kan ik iemand niet meer serieus nemen. Net als dat me wat je noemt. Ieks
  Carlijn postte onlangs…QuoteMy Profile

 5. Ha Audrey,
  Tip voor ieder die denkt alles goed te weten qua taal: http://www.beterspellen.nl. Elke werkdag 4 vraagjes slechts op 3 niveaus in te steken. Mét uitleg goed of fout! Maar ook na jaren nog instinkers. A4’tje bijv is er zo een.

 6. Ik snap wel waarom jou en jouw fout gaan. Als je in plaats van jou me zegt, komt er nooit een w achter 😛
  Frederique postte onlangs…Het verhaal van 1000 en 1 berichtenMy Profile

 7. Spatiefouten, don’t even get me started… echt iedereen doet het fout! Net als uit eten gaan (we gingen uiteten???), dat heb ik echt nog nooit iemand goed zien schrijven.

  Dingen als me, ik irriteer me en simpele dt-fouten (hoe schrijf je dat) komen zo vaak voor dat ik me er bijna niet meer aan kan ergeren. Ik he de hoop stiekem een beetje opgegeven denk ik.

  Oh, en nog een laatste ergernis: Engelse werkwoorden die heel raar half Engels vervoegd zijn, zoals geplanned en getagged. Engelse werkwoorden vervoeg je gewoon op z’n Nederlands! Sowieso vind ik te veel Engelse woorden op een Nederlandse blog irritant, maar ik studeer nu een half jaar fulltime in het Engels en ik merk dat ik het zelf ook steeds vaker doe…

  Mijn Nederlands gaat daardoor dus ook een beetje achteruit, maar als ik iets niet weet zoek ik het gewoon op. Ik heb die blogpraatdiscussie een beetje gevolg d en ik vind gewoon dat een blog geen taalfouten hoort te bevatten, tenzij iemand dyslexie heeft of zo. Hoe moeilijk is het om de boel even na te kijken?

  Oké einde rant. Ik ben gewoon een hele erge taalpurist, haha. Om nog even iets positiefs toe te voegen: ik vind jouw captcha echt de leukste die ik tot nu toe heb gezien!

 8. U in plaats van uw: Hier, u tas.

 9. Oh nog een, vergeet ik haast.

  Teveel waar het te veel moet zijn.
  Vooral omdat iemand in een zin kan schrijven: ” Er was te weinig bier en teveel lawaai.”

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge