Geen nieuwe Primarks please!

| Geen reacties

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik heb niks tegen de Primark. Ik shop er – buiten vakanties en weekenden – graag. En juist daarom wil ik ze ’t advies geven om even pas op de plaats te maken met uitbreiden in Nederland.

Even over de Primark

Voor de mensen die nog nooit een Primark in zijn geweest: bij Primark kun je hippe kleding en (woon-)accessoires van H&M-kwaliteit kopen tegen Wibra-prijzen (of nog goedkoper), en dat in enorme winkelpanden. Daardoor zijn de winkels van Primark – zeker voor wat jongere meiden die wat minder te besteden hebben – een waar walhalla. De Efteling onder de winkels.

Reclame

Op het moment heeft Primark 6 vestigingen in Nederland: 5 in het midden/westen van het land en 1 in het zuidoosten. Het is dus geen winkel die je in bijna elke winkelstad vindt. Als de jonge meiden hun nietsvermoedende ouders zo ver hebben gekregen om ze naar een Primark te rijden, wordt er flink ingeslagen als ze er eindelijk eens kunnen shoppen.
Daarnaast heeft Primark ook geen webshop en staat er maar een beperkt aantal foto’s van de collectie op hun website. Dus wat gebeurt er? De tevreden shoppers die voor weinig geld tassen vol spullen hebben kunnen kopen, delen dit zelf op social media. Ook zijn er forumtopics waarin meiden hun Primark-aankopen showen en shoplogs op blogs en Youtube waarin hetzelfde gebeurt. Er wordt gesmuld van al het foto- en videomateriaal van de Primarkcollectie en de bijbehorende lage prijzen. Perfect natuurlijk voor Primark, dat ook als filosofie hanteert dat hun concept zichzelf verkoopt via mond-tot-mond-reclame. Dat ze zelf niet investeren in reclame is ook weer een van de redenen dat ze hun prijzen zo laag kunnen houden. En zo is de cirkel rond.

Uitbreiding

Primark heeft de nodige uitbreidingsplannen in Nederland. Zo komen er de komende jaren in elk geval nieuwe filialen in onder andere Nijmegen, Venlo, Den Haag en Heerlen. En hoewel het voor het winkelend publiek prettig is om een Primark in de buurt te hebben, zou het voor Primark zelf wel eens minder gunstig kunnen zijn. Het speciale van een dagje Primark en de enorme aantrekkingskracht van de winkels worden minder. Mijn advies voor Primark? Koester je unieke marktpositie in Nederland. Maak af waarmee je bezig bent, vestig je nog in twee steden in het zuidwesten (Roosendaal?) en in het noordoosten (Assen, Zwolle?) en maak dan even pas op de plaats in Nederland. Voor jullie eigen bestwil.

0 reacties

  1. Nou heb ik er als man wellicht weinig verstand van. Maar de Efteling onder de winkels, voor Wibra-prijzen?
    Ik eet drie weken droog brood als ik naar de Efteling wil ;-).

    Verder: groot gelijk. Hoe minder kledingwinkels, hoe beter het is. Maar dat is misschien ook omdat ik een man ben. Afijn.

    • Haha! Voor de prijs van een toegangsbewijs voor de Efteling kun je bij de Primark in elk geval heel wat spullen kopen. Misschien dat jij als man misselijker wordt van de Primark dan van heftige attracties šŸ˜‰

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge