Wel of geen reacties toelaten op je blog? Hier moet je rekening mee houden!

| 30 reacties

Reacties krijgen op mijn blog: ik ben er dol op. Akismet doet goed z’n werk en mijn lezers zijn over het algemeen fantastisch (<3), dus ik krijg eigenlijk vrijwel alleen maar leuke reacties van echte mensen. De comments onder mijn artikelen uitzetten zou ik dan ook nooit doen. Toch zie ik de laatste tijd langzaam meer bloggers die ervoor kiezen om zonder reactiemogelijkheid op hun blog verder te gaan – of zelfs te starten zonder comments. Een ontwikkeling die ik zeker niet toejuich.

beeldbank laptop toetsenbord

Waarom je wel reacties op je blog zou moeten toelaten

 1. Interactie met je lezers is onwijs leuk! Voor mij voelt elke reactie als een klein cadeautje. Als blogger besteed je vaak heel wat uurtjes aan een artikel en dan is het leuk om te weten dat mensen het ook lezen of er zelfs geïnspireerd door raken.
 2. Meer specifiek zorgt een reactiemogelijkheid onder artikelen ook voor een heel laagdrempelige manier van contact opnemen voor je lezers. Als iemand een vraag of suggestie heeft over een bepaald artikel, hoeven ze niet op zoek te gaan naar een contactformulier of e-mailadres. Dat vind ik een mooie service voor je lezers.
 3. Het zorgt ervoor dat jij én je lezers makkelijk andere blogs ontdekken. Dit vind ik zelf ook een enorm pluspunt. Als ik zin heb om blogs te lezen en ik heb mijn blogfeed al doorgewerkt, dan kan ik via reacties op andere blogs altijd weer nieuw tof leesvoer vinden.
 4. Een commentsectie voegt vaak veel toe aan blogartikelen. Regelmatig lees ik mooie, kwetsbare of juist controversiële blogposts waarbij de comments even interessant zijn als het artikel zelf. Sterker nog: soms zijn ze zelfs boeiender. Ik moet bekennen dat er blogs zijn waar ik inhoudelijk vaak niet (meer) zoveel mee kon, maar die ik eigenlijk alleen nog maar bezocht vanwege de reacties eronder. Een voorbeeld daarvan is PorteRenee. Daar lees ik al een hele tijd bijna niks nieuws meer in de blogartikelen, maar de reacties vond ik altijd interessant. Nu die zijn uitgezet, is er simpelweg weinig reden meer om haar site te bezoeken.
 5. Daaraan gerelateerd: het houdt je scherp als blogger. Aanvullingen of kritische vragen van lezers kunnen de kwaliteit van een blog sterk verbeteren.

Waarom geen reacties toelaten op je blog?

Dat ik fan ben van de mogelijkheid tot reageren op blogs mag duidelijk zijn. Toch begrijp ik wel dat er ook nadelen kunnen zijn. Als je vooral ongefundeerde reacties krijgt met weinig inhoud bijvoorbeeld, of als het pure haatreacties betreft. Dat lijkt me heel naar. Ik snap daarom ook wel dat Cynthia haar reacties recent uitschakelde.

Soms zie je op blogs een hele lijst met reacties die niet veel dieper gaan dan ‘leuk artikel!’. Ja, er zijn mensen die vooral bij anderen (lijken te) reageren om hun eigen blog of een andere website te promoten, maar die zijn naar mijn idee gelukkig niet in de meerderheid. Hier in elk geval niet!

Een van de argumenten – ook genoemd door mijn zeer gerespecteerde blogcollega Ben van Blogtrommel – waarom je met een gerust hart de comments op je blog zou kunnen uitzetten, is dat er nog altijd interactie mogelijk is per mail of social media. Zoals ik hierboven al schreef, verhoog je de drempel tot reageren dan wel. Dat kan positief uitpakken, maar ook negatief. Een minpunt: dan ontstaat er ook geen archieffunctie van reacties.

Comments uitzetten op je blog: een trend?

Ik noemde hierboven al enkele voorbeelden van (grotere) bloggers die de reacties hebben uitgeschakeld. Ook bij kleine of zelfs nieuwe blogs zie ik vaker dat er geen reacties mogelijk zijn. Is er sprake van een milde trend? En waarom kiezen mensen daar dan voor? Hierboven staan al wat redenen, maar wat bezielt een beginnende blogger – die nog geen negatieve ervaringen met reacties heeft kunnen hebben – om commentloos door het blogleven te gaan? Iemand kan onzeker zijn, of er gewoon geen behoefte aan hebben. Dat is jammer, maar uiteraard prima. Ieder z’n ding.

Een tijdje geleden hoorde ik nog een ander argument. Eentje dat me minder beviel. Iemand vertelde dat ze de reactiemogelijkheid op haar blog had uitgeschakeld omdat dat professioneler over zou komen.

Kijk, ik ben een platform!

Online artikelen schrijven mét een reactiemogelijkheid is wat mij betreft de basis van bloggen. Het is bloggen zoals het bedoeld is. Blogs zonder commentsectie voelen voor mij toch een beetje als ongelijkwaardig eenrichtingsverkeer. Je plaatst jezelf voor mijn gevoel hoger dan de lezer. Er ontstaat op een bepaalde manier een hiërarchie (en laat ik daar nou net een bloedhekel aan hebben). Zeker bij blogs van matige kwaliteit stoort dat me mateloos.

Natuurlijk, de grens tussen wat een blog is en wat een website/platform is, is steeds minder duidelijk. Zeker met bloggers die het vanaf het prille begin aanpakken als een carrière of side hustle, ook al hebben ze hun blogsporen nog niet of slechts beperkt verdiend. Begrijp me niet verkeerd: iedereen is welkom, maar bloggen met een beetje liefde – en vooral een hele hoop authenticiteit en oprechtheid – is wat mij betreft een voorwaarde.

Herken jij deze trend? En wat denk jij erover? Hier staat de reactiemogelijkheid zoals altijd wagenwijd open 🙂

30 reacties

 1. Het was mij inderdaad ook al opgevallen bij enkele blogs. Het is een beetje dubbel, want zeker als je veel negatieve berichten krijgt snap ik de beslissing goed. Zeker als het er zoveel zijn, dat kan haast niet anders dan demotiverend werken. Daarnaast word ik zelf wel eens moe van de nietszeggende reacties die je krijgt op een artikel waar wel veel tijd in zit, puur omdat die reageerder dan weer even ergens een linkje kan plaatsen in de hoop zo zelf nieuwe bezoekers te krijgen. Dus ik modereer dat soort reacties zelf wel, dat is bij mij prima te doen. En wat mij betreft tellen de eerste twee punten die jij al noemt (o.a. de interactie) zwaarder. Ik vind het altijd leuk om reacties te bekijken en te zien wat iemand toevoegt. 🙂

 2. Ik lees altijd de comments en vind ze zeker een aanvulling op een blog. Maar als de negatieve reacties de boventoon gaan voeren kan het een keuze zijn. Maar ik vind de blog van Cynthia zonder comments nu veel minder aantrekkelijk. Het lijkt wel een stap naar het uiteindelijk stoppen met bloggen. En ook niet leuk voor alle bezoekers die al die tijd leuke comments geven. Blij met jouw standpunt.

 3. Je zal van mij nooit een reactie lezen op welke blog dan ook.

 4. Ik vind het altijd heel jammer als de reacties ergens uitstaan! Ik vind juist vaak veel nieuwe blogs via de reacties, of krijg nieuwe inzichten en vind het dan zo zonde als dat niet meer kan. Ik begrijp wel dat het een overweging is als je veel haatreacties krijgt, maar waarom kleine blogs dat ook doen? Nee, dat snap ik niet.

 5. Een reactie van iemand die al eerder gereageerd heeft, wordt automatisch toegelaten op mijn blogs. Een reactie van iemand die nog niet eerder gereageerd heeft, moet ik eerst goedkeuren. Dat zorgt ervoor dat ik gevrijwaard blijf van allerlei nare reacties.

 6. Die ‘trend’ was mij inderdaad ook al opgevallen en ik vind het erg jammer. Jammer in die zin dat het blijkbaar nodig is omdat er dus veel mensen zijn die onaardige en kwetsende dingen zeggen. Ik kan me goed voorstellen dat dat killing is voor je motivatie en enthousiasme. Maar het is inderdaad ook gewoon jammer omdat comments lezen gewoon heel leuk is. Ik zou het bloggen een stuk minder leuk vinden als ik geen interactie zou hebben met mijn lezers en nooit wat van iemand zou horen. Ik merk op jouw blog dat je ook echt trouwe lezers hebt die leuke comments achterlaten, waaruit blijkt dat het artikel ook echt gelezen is. Ik ervaar dat op mijn eigen blog gelukkig ook.

 7. De interactie met je lezer en reacties vind ik persoonlijk heel belangrijk. Ik moet toegeven dat ik zelf niet altijd terug reageer op een reactie omdat ik geen voldoening haal uit gewoon ‘bedankt’ te schrijven. Zelf ga ik ook vaak op zoek naar andere bloggers via de reacties die bij anderen zijn achtergelaten. Gewoon omdat ik benieuwd ben naar nieuwe blogs ontdekken en of die blog ook bij mijn blog past. Ik reageer ook vaak (of probeer dat toch), maar daar kruipt wel een beetje tijd in. Tijd die ik niet altijd kan vrijmaken..

 8. Ik vind ook dat het om een wisselwerking moet gaan bij bloggen, anders kun je toch evengoed in je dagboek gaan schrijven. Ik zou ook nooit kiezen om de commentaren af te zetten. Het is tegenwoordig ook een trend op de stories van Instagram en hoewel ik bij sommige wel kan begrijpen, toch vind ik het steeds wel een onprettig gevoel.

 9. Interessant artikel! Ik heb het inderdaad ook al op een aantal blogs voorbij zien komen en zelf vind ik dat jammer. Ik vind het altijd fijn om op een artikel te kunnen reageren als ik daar behoefte aan heb. Daarnaast vind ik het op mijn eigen blog ook gewoon ontzettend fijn om reacties te ontvangen en om te weten wat lezers vinden en denken. Dat stukje mis je toch als je de reacties uitzet.

 10. Leuk dat je hier over schrijft. Ik zie het ook steeds meer en meer bij bloggers. Ik snap het aan de ene kant wel, als je continu alleen maar negatief gezeur krijgt als je iets leuks plaatst. Toch merk ik dat ik minder deze blogs bezoek omdat ik het juist zo fijn vind om de interactie te hebben met lezers. Voor mij een reden om nooit mijn comments uit te zetten. Ik vind dit juist zo’n fijne toevoeging.

 11. Voor ik zelf een blog had, reageerde ik nooit op een blog. Hoe trouw ik ook was in het volgen van zo’n blog. Nu merk ik zelf hoe leuk de interactie met lezers kan zijn. Als je alleen maar haatreacties krijgt, snap ik dat je de comments uitzet. Er zijn natuurlijk ook bloggers die terechte kritiek krijgen en dat niet willen horen en daarom hun reacties uitzetten. Als je het mij vraagt, vind ik dat een beetje kansloos. En wat ik zo leuk vind aan jou: je reageert altijd op een leuke manier op blogartikelen. Ook op die van mij. Vaak moet ik glimlachen om je reacties. Ga zo door topperrr. Ik hoop dat je voor altijd blijft reageren en evenveel leuke reacties terug krijgt.

 12. Ik heb de reacties aan staan. Reacties krijgen is leuk en levert bij tijd en wijle hele mooie gesprekken op.
  Soms kan ik niets met een reactie, en dan laat ik de reactie de reactie.
  Wel heb ik, in het kader van het tegengaan van spam, de reactie termijn op een blog terug gebracht van 28 naar 21 dagen.

  Ik probeer altijd inhoudelijk te reageren al blijft het soms bij opmerkingen als ‘herkenbaar’. Maar dat is dan vaak wanneer er geen andere optie is om te reageren (zoals de like knop).

  Waar ik niet meer reageer zijn blogs waar een heel regelement verbonden is aan het schrijven van een reactie. Soms wil ik gewoon blond reageren, zonder aansluitend een veeg uit de pan te krijgen.

 13. Het was me nog niet opgevallen dat op steeds meer blogs de mogelijkheid om te reageren verdwijnt. Persoonlijk vind ik reageren wel echt bij bloggen horen. Dat is bij mij de reden dat iedereen kan reageren. Overigens ben ik wel heel makkelijk: bij vreemde reacties (maar dat gebeurt héél zelden) ben ik nogal makkelijk met blokkeren van de gebruiker die de reactie heeft geplaatst. Bij voor mij gevoelige onderwerpen heb ik soms overwogen om de reacties uit te zetten uit zelfbescherming, maar ik weet inmiddels dat mijn vaste lezers en reageerders altijd leuk en begripvol reageren. Dus ja, lekker de reacties aan. Reacties voelen ook voor mij als cadeautjes.
  (Overigens: als ik veel haatreacties zou krijgen, zou ik wel overwegen om (tijdelijk) de reacties uit te schakelen.)
  Naomi postte onlangs…Chaos in het hoofd? Lijstjes!My Profile

 14. Net als bij Naomi was het me nog niet direct opgevallen, al moet ik zeggen dat ik ook niet superveel blogs volg. Bij PorteRenee was het me dan weer wel opgevallen en ik moet ook zeggen dat ik het veel minder interessant vind nu. Wel een goed onderwerp om over te bloggen, je hebt ’t logisch uiteengezet allemaal (ik had dus ook kunnen reageren met ‘leuk artikel’, haha). Voor zover ik me kan herinneren heb ik nog nooit een haatreactie gehad en ik vind het juist altijd erg leuk om de comments te lezen. Maar als ik wel veel negatieve reacties zou krijgen weet ik inderdaad ook niet of ik de mogelijkheid tot reageren wel aan zou laten. Ik heb niet zo’n dikke huid.
  Mirjam postte onlangs…Day in the life #23 Dinsdag 19 januari 2021My Profile

 15. Helemaal met je eens Audrey! Reacties kunnen geven op een blog en ze mogen ontvangen op mijn blog is een van de leukste dingen bij het bloggen. De interactie, de ideeën de input, het gevoel alsof je een dialoog hebt met de ander.
  Geen reacties toe laten onder je blog komt in mijn ogen vrij arrogant en beslist niet professioneel over. Integendeel zelfs…
  Ik bezoek dat soort blogs steeds minder. Vaak is het ook niet eens zo vernieuwend of boeiend wat er geschreven wordt valt mij op.
  Ik heb overigens onlangs bij een van mijn oudere blogs de comments noodgedwongen uit moeten zetten. Ik kreeg daar zo vreselijk veel spam op, bijna 100 op een dag, en ondanks dat Akismet ze netjes van mijn blog afhield en in de spam zette, was ik toch bang dat mijn site erdoor zou kunnen crashen.

 16. Ik heb een tijdje superveel spam van bots gekregen, echt tientallen reacties per dag. Heb die er via een paar filters uitgehaald, en sinds ze niet meer gepubliceerd worden, komen ze ook niet meer terug gelukkig. Mijn reacties echt volledig uitschakelen zou ik ook wel niet snel doen, ik vind dat net superfijn, die interactie.
  Lesley postte onlangs…EUH JA #32My Profile

 17. Een blog zonder reacties is niet opeens een platform, dan ga ik wel naar een echt platform voor mijn info. Tenzij je als geleerde over een onderwerp schrijft ter info, maar de meeste reactieloze blogs staan vol verhalen over de schrijver. Tot zover het platform.

  Ik denk dat het bij veel ook een gebrek aan tijd is of geen zin op andere blogs te reageren. Ik ken de prachtigste blogs met de leukste teksten en foto’s die geen reacties hebben maar als er nooit eens een reactie op je eigen blog volgt, tja dan is moet je ook niet verwachten dat er nog tijd in je blog wordt gestoken.
  Een reactie optie aan en geen reacties vind ik er altijd erg sneu uitzien bij een blog. En stiekem denk ik dat het daar aan ligt. Vaak eindigen blogs zonder reactieveld bij mij in een mapje ‘om te lezen’ en als het daar om gaat moet het onderwerp me aanstaan en pak ik net zo lief een boek.
  Overigens heb ik wel eens gedacht aan het sluiten van mijn reacties bij sommige blogposts. Zeker niet bij allemaal maar soms zijn reacties niet nodig.
  Ik heb wel eens een mail gehad omdat mijn reacties niet inhoudelijk genoeg waren bleken er reactieregels te zijn. Dan eindigt het bij mij meteen ik zit niet meer op school zeg.
  Bloggen is sinds het begin (met bewegende plaatjes) naar nu al veel veranderd en dat zal het wel blijven doen. Inhoud is belangrijk geworden en geld ook. Ik hoop vooral dat de reacties aan blijven, het maakt een blog persoonlijk. Serieus goed stuk dit zet me aan het denken zeg.

 18. Die trend is mij niet opgevallen. Maar dat komt omdat ik al járen dezelfde weblogvrienden heb en die hebben hun reacties aanstaan. Ik weet nog wel dat ik in 2005 (haha!) best wel een beetje schrok van de eerste reactie van een ‘vreemde’. Ineens realiseerde ik me dat iedereen kon lezen wat ik schreef (dat heeft me nooit weerhouden, trouwens. Die logs uit het begin zijn echt bagger). Maar ik vind het leuk om reacties te krijgen en ik vind het ook leuk om te reageren. Ik ben vaak lang van stof en soms voel ik me daar een tikkie ongemakkelijk bij. Maar dan bedenk ik me dat ik het ook niet erg vind als iemand een lang verhaal in het reactieveld tikt. Soms zijn er blogs die mij niets zeggen en dan reageer ik niet. Ik vind het toch zo’n leuke hobby! Ik heb zo’n trouw groepje volgers dat het gewoon als vrienden voelt. I love it!

 19. Het kenmerk van een blog vind ik de mogelijkheid om te reageren. Anders is het eigenlijk geen blog.

  Maar ik snap ergens wel dat mensen ze soms uitzeggen. Het is niet altijd even fijn om reacties te krijgen…. Ik kan mij er ook wel eens flink aan bezeren.
  Nicole Orriëns postte onlangs…De ondraaglijke zinloosheid van het huishoudenMy Profile

 20. Wat een interessant artikel! Om eerlijk te zijn was het mij niet eens opgevallen. Ik volg niet heel veel blogs, alleen die die ik écht interessant vind. Maar juist de reacties, het gevoel dat mensen écht je blog lezen en de moeite nemen om te reageren, daar doe je het toch voor? Tenminste, vind ik! Gelukkig heb ik wel steeds dezelfde mensen die op mijn blogs reageren. Dat maakt ook dat je ze leert kennen en er een band mee opbouwt. Haat-reacties krijg ik gelukkig niet echt, maar ik kan me voorstellen dat het erg vervelend is als je zo bekend bent als Cynthia bijvoorbeeld. Maar professioneel vind ik het niet echt en het komt je plezier in het bloggen ook niet ten goede, lijkt me!

 21. Ik vind dat bijna basis, ik zou het ook nooit uitzetten. Ik weet nog toen ik begon met bloggen dat ik dacht: en nu kunnen mensen ook echt REAGEREN op wat ik uitkraam! Die wisselwerking maakt het zo tof en ik lees reacties van anderen ook altijd bij andere blogs.

  Ik heb persoonlijk nog geen haat ontvangen (niemand doet ook nog van je smalltalk hè) maar ik kijk er al naar uit!

 22. Ik ben bloggers dankbaar dat ze reageren op elkaars blogs! Voor een nieuweling zoals ik is het dan inderdaad veel aangenamer om nieuwe blogs te vinden gerelateerd aan hetzelfde thema 🙂

 23. Ik heb nog nooit een negatieve comment gekregen gelukkig, dus ik laat de reacties aanstaan. Wel krijg ik af en toe comments dat iemand een recept van mijn heeft gemaakt of een reisje heeft geboekt waarover ik geschreven heb. Vind ik super leuk, ik vind het erg leuk om anderen te inspireren.

 24. Zelf ben ik ook wel echt een voorstander van reacties! Hoewel ik me ook wel kan voorstellen dat je bij bepaalde blogartikelen je reacties liever uitzet. Zelf heb ik gelukkig nog nooit vervelende reacties gehad en vind ik het juist ontzettend leuk dat er een interactie ontstaat door bij elkaar te reageren!

 25. Ik ben zeker een voorstander van reacties, zo kan je ook zien hoe een ander er over denkt. Daarnaast vind ik het juist belangrijk om reacties te laten staan voor bedrijven. Zo zien ze ook dat je communiceert met je bezoekers, wat ook heel belangrijk is. Je moet inderdaad wel open staan om goed te bloggen en niet om bijv gratis producten ofso. Soms komen uit reacties weer ideeën naar voren voor nieuwe artikelen. Pluspunt!

 26. Tenzij ik echt alleen maar negatieve comments zou ontvangen, zou ik ze ook nooit uitzetten. Zoals Kelly zegt, ik vind dat ook echt de basis van het bloggen, die interactie. Ik vind het fijn als mensen zich herkennen in wat ik schrijf maar ik vind het evengoed fijn als iemand iets reageert en ik me daar in herken.

 27. Hoi, ik worstel zelf ook al heel lang met de vraag of ik comments moet toelaten. Tot nu toe heb ik het niet gedaan, uit angst voor vervelende reacties, of inderdaad enkel spam reacties. Maar na het lezen van dit artikel denk ik dat ik het toch gewoon eens probeer, even kijken wat het oplevert! Je kiest ook zelf welke reacties je al dan niet toelaat, toch? In ieder geval, bedankt om met je artikel het laatste zetje te zijn dat ik nodig had 😉

 28. Wel of geen reacties? Input is waardevol. Sommige reacties kunnen andere mensen helpen. Sommige dingen zijn echt belangrijk. Zoals:

  Bekeer u en geloof het evangelie.

  Ik geloof in God en dit is wat ik geloof:

  “Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.

  JOHANNES 3:16 SV-RJ”

  https://bible.com/bible/165/jhn.3.16.SV-RJ

  Verduidelijking:

  God houdt van mensen. Maar wij mensen hebben een probleem: we doen verkeerde dingen. Mensen die verkeerde dingen doen behoren straf te krijgen, maar God wil de mensen niet straffen, Hij wil ze juist vergeven. Daarom stuurde Hij Zijn Zoon Jezus Christus naar de wereld. Jezus Christus betaalde voor de zonden van de mensen met Zijn leven, door de straf te ondergaan die wij allemaal verdient hebben op basis van onze zonden: de doodstraf. Hij stierf aan het kruis, werd begraven en op de derde dag werd Hij opgewekt uit de dood. 

  Als je je bekeert (je “omkeert”, je ongeloof in God en je zondige levenswandel achter je laat) en gelooft dat Jezus voor jouw zonden is gestorven, heb je eeuwig leven en ga je niet verloren.

 29. Het is juist erg professioneel en sociaal om de lezer een kans te geven om ergens op te kunnen reageren.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge