Overstappen naar WordPress.org

| 6 reacties

Hoera, EenofandereBlog.nl bestaat vandaag precies 6 maanden! Daarvoor blogde ik al ongeveer 2 maanden via de gratis versie van WordPress (wordpress.com). Dat werkte op zich prima, maar toch wilde ik al vrij snel graag overstappen naar WordPress.org. Waarom? Dat leg ik je in deze blogpost uit!

Waarom overstappen naar WordPress.org?

Lekker schrijven, foto’s toevoegen, reacties krijgen: het kan allemaal gratis via WordPress. Bij mij begon het toch te kriebelen om over te stappen naar de “betaalde” versie van WordPress. Betaald staat tussen aanhalingstekens, omdat WordPress nog steeds gratis is, maar je wel zelf een domeinnaam en hosting moet regelen en dus betalen.

Mijn eerste reden om over te stappen, was omdat ik het stom vond om steeds .wordpress.com achter mijn blognaam te moeten typen. Een eigen domein leek me een stuk cooler. Je kunt ervoor kiezen om voor een euro of 5 per jaar een eigen domeinnaam te kopen en die door te laten verwijzen naar WordPress of Blogspot/Blogger. Een nadeel is dat je dan nog steeds een aantal beperkingen hebt, zoals beperkte mogelijkheden in je lay-out.

Google Analytics

Ik las over Google Analytics en was aan het bekijken hoe ik dat kon installeren op mijn WordPress-site. Toen bleek dat dat helaas niet mogelijk was bij de gratis versie van WordPress. Bummer! Lisanne schreef al eerder een artikel over de belangrijkste dingen die je kunt met Google Analytics. Ik vind het zelf heel leuk om regelmatig te neuzen in mijn statistieken. Zo krijg ik nog steeds de meeste bezoekers binnen via Twitter, maar de laatste tijd groeit het aantal mensen dat via Google binnenkomt óf mijn blognaam zelf intikt. I like!

Hosting

Toen ik al stiekem aan het dromen was over mijn eigen domein, kwam er opeens een aanbieding in mijn Twitter-timeline voorbij: voor minder dan één euro een domeinnaam voor een jaar! Hosting van een WordPress-site erbij kost me 1 euro per maand. Er bleken vrijwel geen addertjes onder het gras te zitten (telefonische support vond ik bijvoorbeeld zelf ook niet nodig), dus zette ik de stap.

Om op te letten

Zorg ervoor dat je je niet laat afzetten! WordPress.com biedt je bij het aanmaken een gratis blog ook een eigen domeinnaam aan, maar vraagt daar veel te veel voor. Ook moeten zij Nederlandse domeinen ook altijd weer via een ander bedrijf regelen. Niet doen dus! Let bij het zoeken naar een goede webhost op de kosten en voorwaarden. Meer dan een paar euro per maand betalen (voor hosting en domein) als beginnende blogger, is echt te veel. Voorkom ook dat er allerlei verborgen kosten zijn.

Plugins

Een groot voordeel van WordPress.org is dat je plugins kunt gebruiken. Behalve Google Analytics kun je bijvoorbeeld ook plugins installeren die ervoor zorgen dat er gerelateerde posts en share-buttons verschijnen. Ook belangrijk: met bijvoorbeeld de plugin Cookie law info ervoor zorgen dat je aan de cookiewet voldoet. Een andere erg handige plugin vind ik SEO by Yoast, die je helpt om beter gevonden te worden in zoekmachines. Let wel op: veel plugins installeren kan ook nadelen hebben. Marieke schreef al eerder een handig artikel over haar favoriete plugins en het gevaar van plugins.

 

Eigenlijk kun je bloggen op een domein dat je zelf laat hosten vergelijken met andere hobby’s. Hoewel het best kan met gratis spullen die je bijvoorbeeld van iemand gekregen hebt, is het extra leuk om te werken met beter materiaal dat je zelf hebt uitgekozen. Bloggen is voor mij ook een leuke hobby, dus er behalve tijd ook geld in investeren, is helemaal niet zo vreemd!

Blog jij ook op een eigen domein? Waarom wel of niet?

6 reacties

  1. Ik kijk echt nooit op Google Analytics… Maar verder is wordpress.org echt zoveel fijner. Inderdaad de plugins!
    Anneke postte onlangs…Book Haul: juli 2014My Profile

  2. Hmm ik twijfel nog steeds of ik ooit die stap zal maken. Misschien als ik weer wat frequenter blog toch maar doen, lijkt me wel fijner werken. Maar tot nu toe gaat het via de gratis versie prima (:
    Isabelle postte onlangs…Wat als je planten willen sterven maar jij ze water blijft geven?My Profile

  3. Ik zie het voordeel nog steeds niet zo… enige is dat ik een archief met de blogtitels zou willen in plaats van alleen de maanden. Maar verder ben ik dik tevreden met wordpress.

  4. Ik ben ook over de overstap na aan het denken! Was het makkelijk om van .com naar .org te gaan? Met dat importeren en exporteren?
    Marion postte onlangs…10X WOOD SLICESMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge