WIDM 2024: mijn mening en verdenkingen van dit seizoen

| 4 reacties

Met nog vijf kandidaten in het spel vind ik het tijd worden om weer eens de balans op te maken voor dit seizoen. Hoewel ik het dit jaar behoorlijk lastig vind om de Mol te ontmaskeren, heb ik toch een heel duidelijke hoofdverdachte. Natuurlijk vertel ik je ook wat ik tot nu toe van dit seizoen mee.

Beeldbank popcorn tv film afstandsbediening

Wie is De Mol 2024 – we kabbelen voort…

WIDM 2024 begon héérlijk. Te gek, die openingsopdracht waarbij de kandidaten geïntroduceerd werden zónder standaard voorstelpraatje en mét een tof spel. De omgeving, de waarzegster én de twist dat de Mol iedereen de hand heeft geschud: heel cool.

Maar sindsdien kabbelt het seizoen een beetje voort, naar mijn idee. Af en toe komt er een geweldige opdracht voorbij. Zo vond ik het ‘stilzitten bij het zwembad’ fantastisch, was de Frida Kahlo-opdracht heel tof en ook de spelletjes in de bootjes en de fiets/markt-opdracht vond ik leuk bedacht. Maar verder zit ik soms flink te zuchten op de bank. Als er weer eens een opdracht is waarvan de uitleg onduidelijk is, of als een opdracht al vrijwel onmogelijk te halen is zónder Mol. Ik bedoel: hartstikke leuk dat Dennis langs kwam om met een papierversnipperaar te spelen, en piñata’s stuk slaan levert altijd mooie beelden op, maar de kaart volledig maken had nooit kunnen lukken. De enige manier waarop je realistisch gezien geld had kunnen binnenhalen, was door in het begin álle piñata’s kapot te maken, op te letten dat niemand een stuk kaart weg zou moffelen en dan als een razende naar de villa te gaan. Het mingeld voor lief nemen en zo een flinke buit binnenhalen.

De kandidaten vind ik trouwens over het algemeen ook leuk, al vind ik het wel heel jammer dat toffe mensen als Jip en vooral Jeroen het spel al vrij vroeg hebben verlaten. Die laatste droeg echt enorm bij aan de sfeer, heerlijk om naar te kijken. Over afvallers gesproken: ik vond de test waardoor Tooske afviel trouwens bijzonder stom. Ik bedoel: in theorie kan iemand afvallen die op de juiste Mol zit, maar bij wie er iets mis gaat met het geheugen. Dat vind ik echt niet kunnen.

Je merkt dat de makers hun best doen om originele en leuke opdrachten en twists te bedenken, maar vaak is het wat mij betreft toch een gevalletje ‘nét niet’. Of een gevalletje ‘helemaal niet’. Zo blijf ik tot nu toe toch een beetje een meh-gevoel houden over dit seizoen. Hoewel een fantastische Mol natuurlijk heel wat goed kan maken…

WIDM 2024: waarom (ik denk dat) Kees de Mol is

Tja, over die Mol gesproken: mijn hoofdverdachte is ook mijn wens-Mol. Ik bedoel: uit deze groep mensen zou Kees toch de meest epische keuze zijn? Als ik hem zo bezig zie, vaak heerlijk relaxed toekijkend, denk ik steeds ‘wat zou het tof zijn als hij de Mol is’.

En hij doet wat mij betreft ook heel wat verdachte dingen. Bij de Frida Kahlo-opdracht bijvoorbeeld. Daar had Kees wel een héél fijne positie, zo grotendeels bij de codes. Er werden heel wat schilderijen gepakt, maar daar waren weinig goede opties bij. Fons en Rosario gingen in deze opdracht allebei schilderen: een plek die je als Mol echt niet wil, en waar ze vrijwillig voor kozen. Rian had wel ook een belangrijke positie, maar die maakte uiteindelijk wel echt een kandidatenkeuze.

En dan bij de fiets-opdracht. Als Mol wil je daar sowieso fietsen, niet naar de markt (doei, Anna en Rian!). Alleen al op uitsluiting op basis van positiekeuzes, blijft Kees nu als enige potentiële Mol over, haha. Je kunt bij deze opdracht zeggen “maar Kees heeft helemaal niet gebeld, dat is toch niet mollerig?”. Ik vind het juist briljant om als Mol lekker geduldig te wachten terwijl een op jokers beluste kandidaat naast je heel veel belminuten opmaakt.

Verder kan ik Kees gewoon niet betrappen op dingen die een Mol absoluut niet zou doen. En als je er de vrijstelling ter waarde van 2000 euro van afgelopen aflevering er dan nog eens bij optelt, en het feit dat hij als laatste aan de beurt was… Kees is echt mijn hoofdverdachte.

Verdenkingen op de andere kandidaten

Rosario was in de fiets-opdracht natuurlijk ook verdacht, en ook op andere momenten vertoont hij gedrag dat prima past bij een Mol. In de spelletjesboot wierp hij zich fanatiek op een hoop spellen en raadsels. Het razendsnel opgeloste doolhof was natuurlijk goed kandidatengedrag, maar daarna is er een hoop geld verloren. Hij kan het prima als strategie hebben ingezet: vertrouwen winnen met iets kleins, om vervolgens flink te mollen.

Ook op de fiets was Rosario verdacht door lekker samen met Tooske op jokerjacht te gaan en veel te bellen. Bij de worstelopdracht vertoonde hij flink wat verdacht gedrag – net als Kees weer trouwens. En bij de dansopdracht is het wel heel opvallend dat we bij Rosario als enige niet konden horen wat Rik hem influisterde.

Tegelijk vertoont hij veel kandidatengedrag. Waarom vond hij het penningmeesterschap zo belangrijk in de een na laatste aflevering? Als Mol heb je voorkennis, en juist in die aflevering had je als penningmeester geen enkele speciale positie. Ook door de finalevragen te bekijken vond ik hem juist niet verdacht, want het is veel meer waard om te kunnen bieden op een vrijstelling.

Maar dan zijn er nog de hints naar Rosario. En het zijn héél veel hints, zoals je in Trust Nobody kunt horen. Bijvoorbeeld in deze aflevering, waar de bloementheorie uitgebreid aan bod komt. Ik vind het opvallend dat de hosts nog uitgebreid gaan zoeken naar betekenis achter specifieke bloemen. Ik heb de makers van de Nederlandse WIDM namelijk niet al te hoog zitten. Ik bedoel: denk maar terug aan de kansloze ‘Oenemeloen’ en eend-gans-Guus Geluk-hint van afgelopen jaar met Jurre Geluk als Mol. Ik hoor al helemaal voor me hoe Rik uitlegt dat er dit seizoen veel verwijzingen naar bloemen waren omdat Roos-ario de Mol is, en dat je had kunnen weten dat hij de Mol was, omdat hij als enige op een briefje met min-geld stond afgebeeld. Strik erom en klaar. Al hoop ik dus van harte dat ik ongelijk heb en Kees de Mol is.

Van de overige drie kandidaten vind ik Fons een montage-Mol, heb ik ook Rian redelijk afgeschreven  en vind ik Anna dan nog de meest verdachte onverdachte kandidaat.

Conclusie: drie van de vijf kandidaten zijn wat mij betreft vrij onwaarschijnlijk als Mol, Rosario staat op een stevige tweede plaats, maar ik denk (en hoop!) toch echt dat Kees nu zelf de oplichter in het buitenland is.

Ik ben benieuwd naar jouw mening en verdenkingen!

4 reacties

 1. Leuk om te lezen. Ik vind het ook -net als vorig jaar eerlijk gezegd- een wat saai seizoen. Heb zelfs overwogen om af te haken. Ik baalde net als jij toen Jeroen het spel moest verlaten, want die vond ik heel leuk. Een echte verdachte heb ik nog niet, maar sinds afgelopen zaterdag is dat bij mij toch ook Kees. Ik zou het geweldig vinden als hij het is!
  Naomi postte onlangs…Boekrecensie: Vereenvoudigde breuk (Mirjam Schippers)My Profile

 2. Interessant om over jullie WIDM te lezen! Jammer dat het soms wat saai is en dat de opdrachten wat tegenvallen. Ik weet niet wanneer in België het nieuwe seizoen begint, maar ik kijk er al naar uit 😀
  Irene postte onlangs…2024 • Week 7My Profile

  • Ja, ik dus ook heeeeel erg! Hoe meer seizoenen ik van de Vlaamse variant zie, hoe meer ik me erger aan de Nederlandse. Ik zei van de week al tegen mijn vriend dat ik me alleen al kan verheugen op de eerste teaser/aankondiging van De Mol, haha.

 3. Jaaaa leuk om jouw verdenkingen te lezen!
  Fons vind ik iets te verdacht overkomen, dus daarom streep ik hem af. Rian kan ik niet helemaal peilen waardoor ik haar ergens juist wel verdenk. Maar voor mij staat Kees ook op één.
  Overigens vind ik dit seizoen ook wel een beetje tegenvallen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge