WIDM 2023: mijn mening en verdenkingen tot nu toe

| 6 reacties

We zitten halverwege het seizoen van WIDM. Vijf kandidaten zijn naar huis, vijf spelers zijn nog in de race. Maar wie van die overgebleven kandidaten is de Mol? Wie denk ik dat er gaat winnen? Ik deel het met je in deze blogpost, waarin ik uiteraard ook vertel wat ik van het seizoen tot nu toe vind.

Beeldbank popcorn tv film afstandsbediening

WIDM 2023: wat vind ik van dit seizoen?

EIN-DE-LIJK. Eindelijk is er weer een seizoen van Wie is de Mol waar ik oprecht van geniet. De afgelopen jaren was het gewoon slappe hap. Het jubileumseizoen (met Jeroen als Mol) was lekker, maar verder was het niveau na de knallende openingsaflevering van seizoen 18 (“Wij zijn niet in Kiev, vriend!) toch vrij bedroevend. De opdrachten waren vaak saai, de Mollen en molacties doorgaans teleurstellend (met Renée Fokker als absolute dieptepunt) en daardoor zat ik bij de afleveringen zelf meestal niet bepaald op het puntje van mijn stoel. In 2019 schreef ik er al een open brief aan de makers van WIDM over.

Maar dit seizoen vind ik dus meer dan heerlijk. Waar ik de afgelopen jaren vooral WIDM keek omdat ik het niet níét wilde kijken, verheug ik me dit jaar elke keer weer op een nieuwe aflevering. Oké, het kan nog steeds niet tippen aan het Vlaamse De Mol (zie ook mijn liefdesverklaring aan dat programma), maar in dit seizoen zat toch een aantal opdrachten die qua vibe zeker in de buurt kwamen. Ik bedoel: Sarah die met haar zenuwspiraal invloed had op het verloop van de balletjes-opdracht? Supercool! De twists met de geldkoffers in aflevering 4 en met de eliminatiestoelen in afleveringen 6? Loved it! 

Verder is er ook wat gebeurd in de montage, waardoor het veel lekkerder weg kijkt. En soms gewoon maar twee opdrachten in een aflevering stoppen – waar dan meer ruimte voor is in de aflevering in plaats van dat er drie opdrachten afgeraffeld worden – vind ik ook een topkeuze. En als ik dan nog een klein verbeterpuntje mag geven voor de toekomst: schaf het fysieke geld definitief af, want wát een verademing was het eerste deel van dit seizoen wat dat betreft.

WIDM 2023: mijn verdenkingen

Door naar de verdenkingen. Ik zal de kandidaten even bespreken in een niet-willekeurige volgorde. Nope, ik gooi er maar direct de twee meest verdachte kandidaten in: Jurre en Soy. Wat Jurre betreft is het behoorlijk simpel: die heb ik nog niet echt kunnen betrappen op gedrag dat absoluut niet bij een mogelijke Mol-rol zou passen. Het enige dat tegen hem pleit, is dat hij hier en daar – bijvoorbeeld bij de street art-foto-opdracht – niet op een ideale Mol-positie zit.

In Trust Nobody – een podcast over WIDM – zijn ze behoorlijk overtuigd van Jurre als Mol. Dat snap ik. Maar tegelijk krijg ik er flashbacks van naar vorig jaar. Fresia leek toen ook by far de meest waarschijnlijke Mol, waardoor we Everon massaal uit het oog verloren – mezelf incluis, terwijl hij vroeg én lang mijn hoofdverdachte was.

Een argument tegen Soy is dat hij qua Follow The Money gewoon veel meer heeft verdiend dan Jurre of ook Anke. Nu hebben die twee natuurlijk het “geluk” gehad dat ze voor een hoop mingeld konden zorgen in aflevering 5. Dat vertekent. Want als ik dan dit Follow the Money-schema erbij pak, zie je dat Soy eigenlijk alleen bij de zangopdracht in aflevering 1 buitensporig veel geld verdiende voor een Mol. Ik kan me zijn biecht toen nog goed herinneren: dat hij zelf verbaasd was dat de hand van de beoordelaar níét omhoog ging. Hij zou daar als Mol natuurlijk lekker hard hebben kunnen zingen, met fouten in de tekst en een matige uitspraak om eruit gepikt te worden, maar dat kán ondanks al je moeite mislukken…

Op nummer 3 staat de enige kandidaat die wat mij betreft ook nog de Mol zou kunnen zijn: Anke. Ik zou haar een leuke keuze vinden, maar feit is dat ze het in de opdrachten toch aanmerkelijk beter doet dan bijvoorbeeld Jurre.

Blijven over: Ranomi en Daniël. Die hebben allebei al veel te vaak gedrag laten zien dat absoluut niet bij een Mol past. Ik vind ze allebei wel heel toffe kandidaten, dus ik hoop dat ze er nog even in blijven. Daniël is wat mij betreft ook de meest waarschijnlijke winnaar. Zou hem van harte gegund zijn!

Wat vind jij van WIDM dit jaar? En natuurlijk: wie is jouw hoofdverdachte?

 

6 reacties

 1. Mooie analyse weer Audrey. Ik vind dit seizoen ook echt veel beter dan voorgaande jaren, ze hebben duidelijk bij de zuiderburen afgekeken om er weer wat energie in te krijgen. Wanneer begint het seizoen daar weer? Ik zit sinds aflevering 1 op Soy en zit nog altijd lekker in mijn tunnel. Maar er is natuurlijk ook heel veel dat we niet zien als kijker door de edits, dus ben benieuwd..
  Amy postte onlangs…Groeten uit Göteborg deel 6: Wennen aan een nieuw thuisMy Profile

 2. Leuk om over jouw verdenkingen te lezen! Ik geniet ook echt van dit seizoen. En inderdaad, die plottwist met de stoelen was GOED! Ik zit nu zelf compleet op Anke en verdenk, net als jij, Daniël en Ranomi dan weer compleet niet. Daniël vind ik wel zo iemand die zou kunnen winnen. Hij is superfanatiek en doet alles mega-tactisch. Ben heel benieuwd wat uiteindelijk de uitslag wordt!
  Romy postte onlangs…19 kleine veranderingen die voor mij toch een groot verschil maaktenMy Profile

 3. Mee eens, De Mol blijft mijn favoriet, maar voor WIDM is dit een goed seizoen!

  Ik verdacht eerst Anke erg, maar nu vooral Jurre. Ook omdat ik het gewoon niet leuk zou vinden als de Mol zelf een stoel pakt. Ik ga ervan uit dat de Mol niet weet hoeveel stoelen er in het andere team worden gepakt, dus als de Mol er dan een pakt, zou het zo kunnen zijn dat die uiteindelijk bij Rik zit met één kandidaat. De kandidaat moet dan naar huis, niet omdat die de test het slechtst heeft gemaakt, maar puur omdat de ander de Mol is. Ik vind daarom dat de Mol de anderen indien nodig zou moeten aanmoedigen om de kisten mee te nemen (want dan gaat er geld uit de pot), maar er zelf geen moet pakken. Jurre en Daniël hadden er geen, Daniël verdenk ik niet, voilà 😉
  Nicole postte onlangs…Maakwerk van decemberMy Profile

 4. Zo eens met jouw ‘analyse’ van dit seizoen. Ik moet zeggen dat ik na de eerste twee afleveringen bijna was afgehaakt. Maar op het moment dat er voor jokers in plaats van geld werd gekozen, kwam ik er lekker in en wat ben ik blij dat ik ben blijven kijken. Inderdaad fijne opdrachten en een fijne montage.
  Wie de mol is? Geen idee. Daarvoor ben ik iets te laat écht gaan kijken dit seizoen. Hoewel niemand Anke lijkt te verdenken daar, verdenk ik haar wel, net als jij.
  Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Geef me een kans (Becky Wade)My Profile

 5. Erg leuk om te lezen! Ik word ook erg blij van dit seizoen. Zelf vind ik Soy vanaf het begin verdacht, maar vind ik ook dat het er dan soms te dik bovenop ligt. Ik ben er dus nog steeds niet helemaal uit.

 6. Ik blijf het een leuk programma vinden en ik kan niet wachten totdat het er weer op is!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge