WIDM 2021: mijn mening en verdenkingen tot nu toe

| 12 reacties

We zijn alweer ruim over de helft van seizoen (20)21 van mijn favoriete tv-programma: Wie is de Mol. Hoewel ik recapper in ruste ben, is het me goed bevallen om in het jubileumseizoen halverwege eens de balans op te maken. En het mooiste is: toen had ik warempel ook nog de juiste Mol aangeduid. Bij uitsluiting weliswaar, maar toch. Ik ben benieuwd of ik nu weer in de goede richting zit…

WIDM seizoen 2021

WIDM seizoen 2021: mijn mening

Het lijkt er verdacht veel op dat mijn smeekbede aan de makers van WIDM daadwerkelijk is aangekomen. Hij ging toen ook nogal lekker op Twitter, dus dat zou zomaar kunnen. Net als bij het jubileumseizoen ben ik ook nu echt weer te spreken over het kwaliteitsniveau. Lekkere opdrachten, mysterieuze sfeertjes… Ik vind het heerlijk. Alleen van aflevering 5 baalde ik nogal, moet ik toegeven. Blegh, ik heb echt een hekel aan “opdrachten” waarbij de pot flink kan worden leeggetrokken. Hoewel ik nu minder kandidaten dan ooit al vooraf kende, vind ik de groep trouwens over het algemeen ook erg leuk, al is die inmiddels natuurlijk al flink uitgedund.

Mijn zoektocht naar de Mol verloopt de laatste paar seizoenen ook een stuk relaxter en dat bevalt me goed. Ik heb wat mensen van mijn lijstje geschrapt, maar ik heb nog altijd meerdere verdachten over. Wel vind ik dat de Mol dit jaar vrij slecht bezig is. Ik moest ook wel een beetje lachen toen Rik aan het einde van aflevering 4 de balans opmaakte. Meer dan 10.000 euro in de pot, terwijl dat ruim 20.000 euro had kunnen zijn, dus de Mol was goed bezig? Eh, ik héb zo’n vermoeden dat als je de groep aan de slag zou laten gaan zónder Mol, dat de verdiensten dan ook praktisch op deze stand uit waren gekomen. De enige mogelijke verklaring voor dat de Mol zich de eerste vier afleveringen niet bovenmatig in leek te spannen is dus dat de Mol geduldig wachtte tot aflevering 5 om zijn of haar slag te slaan. Keistom. Een Mol moet altijd zijn best doen, vind ik. Enfin, tijd om de kandidaten stuk voor stuk door te nemen.

Welke kandidaten verdenk ik (en wie juist niet?)

Te beginnen met degene die ik sinds aflevering 3 volledig heb afgeschreven: Rocky. Als je er eigenhandig voor zorgt dat er 2000 euro in de pot komt (bij de abseil-opdracht) terwijl je het heel makkelijk had kunnen voorkomen, is het klaar. In het begin verdacht ik haar nog wel een beetje, maar nu vind ik haar gewoon een heel toffe kandidaat die ik de overwinning gun.

Als er iemand is die ik het rode scherm juist wel gun, dan is het Renée wel. Ik erger me mateloos aan haar. Het ging eigenlijk al mis in aflevering 1, toen mevrouw Fokker zich hardop afvroeg wat de penningmeester eigenlijk deed en waarom je die rol zou willen hebben. Het ZOU kunnen dat ik toen tegen de tv heb geschreeuwd dat ze lekker naar huis moest gaan om verdorie even een paar oude seizoenen terug te kijken. Pff. Zo’n hekel aan kandidaten die het programma nog nooit hebben gekeken.

Het erge is nog dat ze tot nu toe qua gedrag ook zomaar de Mol zou kunnen zijn. Dat zou betekenen dat ik niet alleen de rest van het seizoen met haar zit opgescheept, maar dat ze ook nog een smet op het seizoen zou blijven voor mij. Beetje zo’n gevalletje Inge Ipenburg of Margriet van der Linden die ik ook absoluut geen leuke/goede Mollen vond. Ach ja, Audrey, het is maar een tv-programma…

Charlotte had ik na de hotelkamer-opdracht in aflevering 3 eigenlijk een beetje afgeschreven. Tot die tijd viel ze niet echt op en deed ze eigenlijk alles wel vrij prima. Ze was enorm fanatiek in het krijgen van zoveel mogelijk hints, en je zag ook dat zij Renée veel meer aan het overtuigen was dan andersom. Ze verdienden niet alleen geld door samen als eerste te ontsnappen, maar juist doordat ze vanaf het begin al netjes alle vragen eerlijk beantwoordden, stimuleerden ze de rest ook om eerlijk te zijn (ivm de strijd om de jokers). Niet iets dat een Mol zou willen doen.

In aflevering 4 zag ik haar samen met Marije bij de foto-opdracht tot een prima einde brengen. Wel viel hier op dat Charlotte nog wel eens haar best deed om geen extra foto om te draaien – oftewel: meer kans op een fout antwoord en dus -250 euro. Dat lukte haar niet. Bij de laatste opdracht van die aflevering – water en vuur – was het natuurlijk erg opvallend dat ze probeerde de groep te overtuigen dat er verkeerde kokers waren gepakt en dan ter compensatie de andere twee ook wilde pakken. Als die potentiële Mol-actie gelukt was, was het een mooie geweest, want dan had je niet kunnen achterhalen welke de foute waren geweest. Toch zou dit ook een fanatieke kandidatenactie kunnen zijn geweest waarbij je in de chaos van het spel echt in de war raakte.

Ook Marije doet dus veel goed, waaronder samen met Joshua uit de kamer ontsnappen. Joshua kwam toen met de goede denkrichting, maar Marije kopte hem actief in. Tegelijk geeft ze jokers weg (of heel aardig, of een Mol-actie) en is er een interessante theorie die op haar wijst.

Blijft nog over: Splinter. Zou ik een leuke Mol vinden! Qua gedrag kan ik me van hem de minste Mol-acties of juist anti-Mol-acties voor de geest halen. Toch typisch aangezien hij wel een kleurrijk type is. Wel is het opvallend dat hij precies op het juiste moment penningmeester werd om in aflevering 4 veel invloed te hebben. Splinter deed bij de camera-opdracht in aflevering 2 trouwens wel weer behoorlijk goed zijn best.

Ik moet dus eigenlijk concluderen dat Renée de meest waarschijnlijke Mol is, maar ik hoop op Splinter. Of Marije voor mijn part, ook goed.

En wat denk jij? Wie staat er bovenaan jouw verdachtenlijstje?

12 reacties

 1. Leuk om jouw verdenkingen weer eens te lezen! Bij mij staan Charlotte en Renee hoog op het lijstje en in de app heb ik ook al mijn punten op hen ingezet. Ik vind het trouwens oprecht jammer dat Joshua er vorige week uitging… Ik vond hem echt één van de meest leuke kandidaten ooit. Met zijn koprollen, gekke sprongen, molacties om zichzelf verdacht te maken en zijn bondje met Splinter haha!

 2. In aflevering één besloot ik dat Renée de mol was. Daar ben ik sindsdien maar gewoon eigenwijs bij gebleven, ook omdat ik anders geen enkel idee heb. Ik ben wel met je eens dat de missie van de mol dit seizoen niet zo heel erg lijkt te slagen. Jammer. En dat maakt de zoektocht denk ik ook lastiger.
  Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Elke dag een cadeautje (Daniëlle Heerens)My Profile

 3. Ik hoop Splinter! Zelf vind ik dit seizoen iets minder: ik heb wat minder klik met de deelnemers en voel minder verbinding. Wel vind ik de opdrachten erg leuk. Als ik mee zou mogen doen met een seizoen, dan zou dit seizoen alleen al winnen wegens het gebrek aan ‘op mensen af moeten stappen’.

 4. Leuk dat je het kijkt! Dit jaar is de eerste keer dat ik het niet kijk, behalve afgelopen zaterdag. Ik denk dat die blonde meid het is.

 5. Leuk, deze post. Ik irriteer me ook mateloos aan Renée, vind haar zo passief agressief op de een of andere manier. Ik vind Splinter eigenlijk de enige echt leuke kandidaat en hoop daarom dat hij het is 🙂 Heb je ook wel eens de Belgische variant van de Mol gezien? Die is een stuk spannender dan de Nederlandse, vind ik. Ik keek het vorig jaar voor het eerst – op aanraden van mijn vriend – en was helemaal om. Echt een aanrader!
  Anne postte onlangs…Hoe deze lockdown me vergaatMy Profile

 6. Yes! Weer een widm post van je, ooit ben ik daardoor op je blog terecht gekomen (nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat ik je andere berichten niet leuk vind). Ik vind de mol dit seizoen inderdaad echt niet zo goed bezig, terwijl ik de opdrachten wél heel leuk vind. Behalve dan aflevering 5. Ik vind het niet eerlijk dat een kandidaat die de test misschien niet eens het slechtst gemaakt heeft naar huis moet én ik haat van die opdrachten dat ze de pot (grotendeels) leeg kunnen spelen. Alles wat in de voorgaande afleveringen is gebeurd maakt dan eigenlijk niet meer uit. Ik verdenk Charlotte en Renée, maar wellicht dat ik na aflevering 6 er anders tegen aankijk. Nu krijg de mol waarschijnlijk niet meer de kans om zoveel geld weg te spelen, dus moet hij/zij wel beter zijn/haar best gaan doen. Hoop ik dan.
  Mirjam postte onlangs…Lezen met Mirjam #13 Januari 2021My Profile

 7. Rocky of Splinter…
  Renée vind ik ook bijzonder irritant.

 8. Charlotte en Renée verdenk ik. Charlotte doet zich voor mijn gevoel elke keer dommer voor dan ze is. En Renée kan ook nog wel eens aan het acteren zijn.
  Rocky vind ik inderdaad ook echt totaal niet verdacht en Marije ook niet.
  Het is wel echt een leuk seizoen!!

 9. Ha leuk om dit te lezen! Ik keek eerst nooit Wie is de Mol? (sorry! ;)), maar ben door Bart toch overgehaald om dit seizoen mee te kijken. Moet zeggen dat ik het best leuk vind. Mijn eerste gedachte was dat Renee misschien de Mol is, omdat ze wat “dommig” overkomt ofzo. Maar inderdaad, de andere kandidaten vind ik leuker. Ik hoop dat Splinter of Charlotte wint (tenzij ze de Mol zijn). Vind hun het meest tof in hoe ze meedoen, hoewel ze allebei ook best de Mol zouden kunnen zijn.

 10. Ik heb Marije en Charlotte op mijn verdachtenlijstje… maar ik weet niet hoe serieus je dat moet nemen, want in de app ben ik tot nu toe iedere aflevering punten verloren omdat ik aardig wat had ingezet op de afvaller van die week 😀
  Amy postte onlangs…Wandelen naar de top van Saksa in de Sunnmøre Alpen in NoorwegenMy Profile

 11. Ik denk zelf eigenlijk dat Splinter de mol is, maar Renee staat ook nog op mijn verdachtenlijstje. Maar ik zit er toch altijd naast….

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge