Trip down memory lane: Charmed

| 14 reacties

Heksen, warlocks, whitelightersThe Source… Iedereen die vroeger regelmatig naar de tv-serie Charmed keek zal zich deze termen nog wel kunnen herinneren. Ik was in elk geval behoorlijk fan van The Charmed Ones: drie zussen met magische krachten die samen nogal kick-ass slechteriken uitschakelden en tussendoor ook nog een poging deden om een normaal leven te leiden. Acht seizoenen lang konden we meeleven met de avonturen van Prue, Piper, Phoebe en later ook halfzus Paige, die na de dood van Prue de power of three weer compleet maakte.


In Nederland werd Charmed vanaf eind 1998 uitgezonden op Net 5. De eerdere seizoenen zijn regelmatig herhaald, en hoewel de laatste aflevering in Amerika al in 2006 op tv kwam, moesten we daar in Nederland tot 2008(!) op wachten. Een voordeel van dat ze regelmatig vanaf het begin startten, was dat ik als brugklasser kon instappen en toch alle afleveringen minimaal één keer heb kunnen zien.

In februari hoorde ik opeens dat Net5 de tapes van Charmed maar weer eens uit het archief had gevist. Ik kon het niet laten om weer even te kijken. Ik nam alleen de eerste twee afleveringen op, want ik wilde voorkomen dat ik net als bij mijn laatste trip down memory lane een beetje zou doorschieten, haha.

Charmed kijken anno 2020: dit viel me op

 • OMG, dit is ZO oud! Die kleding! Maar vooral: de technologie. Iedereen belde nog vooral met een vaste telefoon. Internet? Dat was hartstikke afwezig. De makers van Charmed waren wel al zo modern dat ze ook mobiele telefoons als rekwisieten hadden geregeld. Zo zag ik een scène waarin de telefoons van Prue en haar date tegelijk af gingen. “Dating in the nineties”, zei ze lachend. En toen haalde ze een apparaat ter grootte van een harddisk uit haar handtas om de telefoon aan te nemen…
 • Ik was vroeger altijd het meest fan van Phoebe. In de eerste aflevering doet Prue nogal lullig over en tegen haar jongste zus. En ik moet eerlijk bekennen: mijn 31-jarige zelf begreep de oudste zus ineens veel beter dan de 13-jarige Audrey die de coole, energieke en hip geklede Phoebe helemaal te gek vond.
 • Ik kon me een heleboel scènes en situaties nog exact voor de geest halen, zoals het moment waarop Piper haar krachten ontdekt.
 • Er bleek in het begin nog helemaal geen zang in de leader te zitten! Ik zette een paar keer fanatiek “I am the son, and the heir!” in, maar het kwam maar niet en toen was de leader opeens klaar. Eerst dacht ik nog dat het misschien alleen bij aflevering 1 was, maar bij aflevering 2 bleef het ook stil.

De leader van seizoen 1…

…en de leader van seizoen 8. Fun fact: ik dacht vroeger dat ze I am the sun, and the air zongen. Vind ik nog steeds best logisch in een serie die draait om magie.

 • De eerste afleveringen zijn qua verhaal nog zó simpel. In elke aflevering moeten ze gewoon “even” één slechterik verslaan en dat is het. Gelukkig weet ik dat het later een stuk gecompliceerder wordt met meer variatie en vooral ook grotere verhaallijnen die soms meerdere seizoenen duren. Al vond ik dat met de Avatars altijd wel een beetje vaag, niet mijn favoriete deel van de serie.
 • Ik spitte Wikipedia even door en daar ontdekte ik onder andere dat er heel veel leuke afleveringstitels zijn die verwijzen naar andere vormen van populaire cultuur uit die tijd. Denk aan Be careful what you witch for, Nymphs just wanna have fun, That ’70s episode, Apocalypse, Not, Saving Private Leo, We’re off to see the Wizard, Coyote Piper, Styx feet under, Kill Billie Vol. 1 & 2 en wat mij betreft een van de leukste vondsten: Womb Raider.
 • Ik mis Leo, Paige, Patty, Grams… Zelfs Cole, haha. Toch jammer dat ik mezelf niet meer dan twee afleveringen toestond.

Andere herinneringen aan Charmed

For old times’ sake deel ik nog wat andere persoonlijke herinneringen aan Charmed.

 • In de tweede klas had ik met mijn twee beste vriendinnen een verdeling wie wie was. J. was Prue, L. was Piper en ik Phoebe.
 • Op mijn kaftpapier en in mijn schriften heb ik héél veel triquetra’s getekend…
 • Ik had ook een aantal boekjes over Charmed. Ik heb een tijdje geleden vier delen op Marktplaats gezet, maar niemand heeft interesse. Stuur me gerust een berichtje als ik je er blij mee kan maken! Ik kon het trouwens niet over mijn hart verkrijgen om mijn exemplaar van ‘Het boek van Drie’ weg te doen…
 • Zoals ik hierboven al aanstipte, kan ik me echt veel scènes en afleveringen goed herinneren. Prue in de doka, de eerste keer dat ze astrale projectie inzette, het moment dat Piper ook opeens dingen kan opblazen, Phoebe die tijdens een interview opeens de gevoelens van de vragensteller oppikt… Maar ook die ene aflevering dat een klein meisje bang was voor de In-betweens en Prue en Phoebe zich opeens als kinderen gingen gedragen.
 • Ik heb zelfs ooit een aflevering van Charmed gebruikt voor een groot werkstuk op school. Bij KCV – Klassieke Culturele Vorming, de CKV-tegenhanger voor gymnasiasten en andere vrijwilligers – kregen we veel vrijheid in de keuze voor het onderwerp van onze Praktische Opdracht (een soort eindwerkstuk). Ik besloot een aflevering van Charmed (Battle of the Hexes), waarvan de verhaallijn gebaseerd was op de Griekse mythe over Hippolyte, te vergelijken met het oude verhaal. Nog nooit aan zo’n leuke schoolopdracht gewerkt, haha!
 • Ik vond het einde (deel 1 + deel 2) echt zo mooi… Een waardige afsluiting van de serie die heel wat jaren belangrijk voor me was.

Keek jij vroeger wel eens naar Charmed? Wie was jouw favoriet? En is er een aflevering die je is bijgebleven?

14 reacties

 1. Nooit van gehoord, maar inderdaad: wat een verschil in zo’n relatief korte tijd!
  Naomi postte onlangs…De onthulling van een groot geheimMy Profile

 2. Ik keek vroeger. Mijn favoriete Prue en Phoebe (ik ben duidelijk ouder dan jij).
  Ben op een gegeven moment gestopt met kijken. Ik vermoed iets met studeren, werken en alleenstaand moederschap (en de opkomst van internet)…

  Zit nu te twijfelen of ik de serie weer ga oppakken maar voorlopig valt mijn keuze op andere programma’s. En ze zitten al in seizoen drie pfff… Keuzes.
  Koffie Digitalix postte onlangs…OezeligMy Profile

 3. Ik was zoooo’n fan. Ik sprak alle namen ook heel Vlaams uit haha. Prue met een gewone Belgisch ‘r’, Phoebe echt met een ‘oe’ hahaha en jep, Piper met een ‘ie’. Amai, echt gênant. Ik heb al die dvd-boxen ook bij mijn ouders staan. En ze herhalen het hier inderdaad ook constant wel op tv. Als ik ooit zie dat ze weer beginnen bij seizoen 1 pik ik misschien nog wel eens in. Mijn favoriete aflevering was denk ik die waarin Phoebe wat behekst was of zo, en plots de huismus uithing. En dan had ze zo’n liedje met “I’m making soup for Cole” bedacht of zo. Oké en nu stop ik met deze gênante uiteenzetting haha!

 4. Oh ik heb dit ook gekeken en vond het altijd prachtig. Leuk dat het weer wordt uitgezonden. De moderne, nieuwe versie heb ik genegeerd omdat ik deze gewoon heel goed vind.

 5. Haha ik ken dat echt niet, maar ik heb wel vaker dat ik nog nooit van dingen gehoord heb die mensen erfgoed blijken te vinden. Wel bizar hoeveel je nog van zo’n dingen weet hè, precies of da’s net gebeurd.

 6. Òh heerlijk, ik ben eigenlijk nog steeds fan hoor. Ik volg het nu niet dagelijks op net5, maar vooral in de middag schakel ik graag in. Vanmiddag was toevallig de aflevering over de in-betweens 🙂 Ik hoop dat de hele serie een keer op Netflix komt zodat ik kan bingen. Wat vraag je voor de boeken?

 7. Oh! Zo leuk! Ik ken het vooral van mijn dochter die het ook graag keek. En ik keek mee. Toch herinner ik me niet heel veel. Schijnbaar deed ik tussendoor toch veel andere dingen terwijl zij keek. Maar bij het lezen van je blog heb ik toch veel ‘Oh ja!’ geroepen.

 8. Leuk, ik keek het ook! Phoebe was mijn favoriet; maar dat komt door de actrice die al zo leuk was in de nog oudere serie Who’s de boss?
  Grappig, ik had niet het idee dat Charmed alweer van zo lang geleden is! De tijd gaat sneller dan we denken haha. Wat grappig om dan weer die ouderwetse (toen moderne) dingen te zien en wat een verschil met nu. Ik ben toevallig op dvd een (andere) serie uit de jaren tachtig aan het kijken momenteel, dat is nog veel meer retro haha.
  Giovanna Jansen postte onlangs…Ontwikkel een schrijfroutineMy Profile

 9. Ik keek in die tijd naar tv, maar volgde niet alles op de voet (wat ik nu wel doe). Zo heb ik heel veel stukken van de serie gemist en hadden we niet de luxe dat we de serie bv konden opnemen om later te bekijken.

 10. Geweldige serie hè? Ik keek vroeger ook naar Charmed toen ik een jaar of 11 / 12 was en twee jaar geleden heb ik de hele serie in een aantal weken er doorheen geslonden om het nog eens terug te kijken en het blijft echt een hele goede serie! Mijn favoriete personage was in de eerste seizoenen Piper, maar later toen Paige erbij kwam, was ik helemaal weg van haar. Vooral haar kleding en haar felrode haar vond ik helemaal geweldig. 🙂
  Ooh en Chris, de zoon van Piper en Leo was ook een favoriet karakter van mij, maar dat kwam vooral omdat ik de acteur, Drew Fuller, woest aantrekkelijk vond hihi !
  Meaghan postte onlangs…De thuiswerk-tagMy Profile

 11. Een vroegere vriendin van mij was echt helemaal fan van Charmed. Ze had alle boeken gelezen en volgde de serie op de voet. Zelf heb ik het eigenlijk nooit gezien.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge