Project P: hoe het Einstein Lyceum het voor zichzelf verpestte

| Geen reacties

Gisteren werd de omstreden vierde aflevering van het programma Project P uitgezonden. Waar vrijwel niemand de namen van de andere scholen die deelnamen aan het pestprogramma nog zal weten, kreeg het Einstein Lyceum uit Hoogvliet veel media-aandacht door geen medewerking te verlenen aan het programma en een kort geding aan te spannen om de uitzending te verbieden.

Uitkomst van het kort geding? De beelden die op de school met verborgen of reguliere camera zijn gemaakt, mochten niet worden uitgezonden. RTL zond daarom een aangepaste uitzending uit. En juist door deze uitzending komt de school er volgens mij véél slechter uit dan wanneer ze gewoon hadden meegewerkt.

Verborgen camera’s

Toen ik voor het eerst hoorde over de bezwaren van de school kon ik ondanks mijn ervaringen met pesten best begrip opbrengen voor het Einstein Lyceum. Want ja, de bedoelingen van RTL zijn natuurlijk niet zuiver nobel. Ze wilden ook een programma maken en als commerciële omroep speelt geld daarin natuurlijk een rol. Maar wat bleek gisteren? Presentator Dennis Weening bood aan om de confrontatie met de klas volledig zonder camera’s te doen. Op dat aanbod ging de school niet in. Kennelijk was het feit dat er zonder vooraf verkregen toestemming beelden waren gemaakt met verborgen camera’s zo’n groot probleem dat ze de hakken compleet in het zand zetten. Maar, hallo, Einstein Lyceum! Natuurlijk, we laten alle kinderen en hun ouders van tevoren even weten dat er gefilmd gaat worden. Leer mij gewiekste pestende brugklassers kennen. Die weten het vaak al zo te spelen dat leraren überhaupt niet door hebben dat iemand wordt gepest. Dat is het probleem van de overgang naar de middelbare school: ieder uur een andere leraar, en dat opgeteld bij pubers die stiekem toch wel onzeker zijn en hun plek nog moeten veroveren in een nieuwe klas. Zonder verborgen camera’s had je hun pestgedrag nooit kunnen vastleggen. Waren ze even poeslief geweest om de jongen daarna extra hard te pakken.

PR-ramp

Natuurlijk kan het Einstein Lyceum allerlei zwaarwegende redenen hebben voor hun keuzes. De druk van ouders wellicht, of van hogere bestuurders. En misschien was het wel écht zo dat Patrick niet meer welkom was in de les omdat hij het niveau niet aankon, maar dat zag je niet in de aflevering van Project P. Ze kunnen op hun website en via kleinere media nog zo hun best doen om het goed te praten, maar de massa leest en ziet dat niet. Die zagen alleen de tv-uitzending van RTL en trokken dezelfde conclusie als ik: bizar hoe deze school zich opstelt. Het Einstein Lyceum creëert zijn eigen pr-ramp. Want hoe vreselijk pesten ook is: het gebeurt vrijwel overal. Een school die er alles aan doet om het te stoppen, verdient respect. Een school die de kant van de pesters kiest, moet zich diep schamen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge