Een of andere Molblogger 2018: WIDM-recap aflevering 9

| Geen reacties

Nog één week en dan weten we het: wie is de Mol van 2018? Een vraag waar twee van de drie finalisten ook nog niet het definitieve antwoord op hebben. En dat terwijl ze stuk voor stuk de kans kregen om nog even te dubbelchecken of ze goed zitten. Maar hoeveel twijfel er ook nog is onder de Mol-kijkers: de drie finalisten weten het écht zeker. Ruben zit op Jan, de andere twee op Ruben. Heel bijzonder ook dat Jan en Olcay zelfs in de finale-aflevering nog gezellig met elkaar kletsen over waarom Ruben toch echt de Mol is…

Maanlandschap

In het Abastumani Observatorium stond de kandidaten een van de meest bijzondere opdrachten ooit te wachten: vanuit prachtige koepels met een enorme telescoop de maan bekijken. Alleen als dit ze alle drie zou lukken – en daarvoor moesten ze telescopen nog gevonden worden – zou er geld verdiend worden. Gewapend met een porto en een zaklamp ging het drietal na en overlegje en een peptalk van Olcay (“Klungels, ga aan het werk!”) op pad.

Jan vond als eerste een deur met een Mol-logo. Even later treedt ook Ruben zijn koepel binnen. Als een volleerd astronoom draait hij aan de knoppen en heeft hij in een mum van tijd de maan in beeld. Olcay is ondertussen volgens de adviezen van Ruben nog rond het dwalen in het inmiddels schemerduistere Abastumani. Uiteindelijk weet ze met wat tips van Jan ook haar telescoop te vinden en is ze Jan nog voor met het vinden van de maan. Jan maakt het zelf nog even spannend: terwijl de laatste minuut wegtikt, moet hij de de maan nog (opnieuw) in beeld krijgen. Maar eind goed al goed: ruimtemissie geslaagd en geld in de pot.

Puzzelprutsers

In de tweede opdracht kon je wel merken dat MOLiti dichtbij was: in het rondje met de jeep bij het Tabatskuri-meer leken de finalisten wel een wedstrijd te doen wie het meest verdacht was. Ruben had géén idee hoe je de gemiddelde motorkap open krijgt. Hij schakelde nog wel de hulp van Jan in, maar deed vervolgens niks met zijn antwoord en besloot dat een educated guess ook wel een prima idee was. Ook is het superraar dat hij met maar drie puzzelstukjes eindigde. Doordat het een eeuwigheid duurde voor ze samen in het dorp kwamen, zullen we nooit weten of ‘kruispunt in Molito’ wel de sleutel was tot het vinden van het geld. Misschien liet Ruben wel een belangrijk deel van de Georgische tekst hangen.

Maar dan Olcay. Die dacht blijkbaar dat ze meedeed aan De Allerslechtste Chauffeur van Nederland, want ze besloot eerst een puzzelstukje te pakken en toen nog een pionnenparcours af te leggen. Dat kostte veel tijd. Ook reed ze nog een paal omver en sloopte ze haar handrem.

En Jan, tja, die was niet echt op de juiste plek op het juiste moment. Waarom duurde alles zo lang bij hem?

De ultieme test

Alsof het invullen van de finaletest nog niet genoeg spanning en hoofdbrekens oplevert, kregen de drie finalisten van Art ook nog een interessant keuzemenu voorgelegd. Linea recta naar de test en daarmee zo snel mogelijk finishen, een langere route nemen en 2500 euro meepikken óf nog even op audiëntie bij de Mol. Dat laatste bleek voor geen van de drie kandidaten een optie. Olcay liet zien dat de ene keuze het andere scenario niet uitsloot. Waar Jan op een drafje op zoek ging naar het geld voordat hij de laptop opzocht, deed de enige dame in het gezelschap rustig aan. Met de korte route was zij alsnog langer onderweg dan Jan… Ook Ruben besloot eerst wat geld op te halen. Maar zoals Art al zei: dat geld komt alleen in de pot als de winnaar het heeft opgehaald. Dus waarom zou je niet als Mol nog even extra de tijd nemen om te genieten van de pracht van Rabati Castle? Even doen alsof geld “verdienen” je wat boeit terwijl het geen zak uitmaakt.

En de Mol is…

Ook na vandaag blijft Ruben mijn hoofdverdachte. Deels omdat ik nu niet meer durf te switchen, maar vooral omdat hij écht het meest verdacht is. Hoe kan het dat hij moeiteloos een grote professionele telescoop weet te bedienen, maar zijn kennis over auto’s te wensen overlaat? Is het niet té toevallig hoe hij zijn penningmeesterschap plande? Is hij écht zo klunzig? Ligt het er niet te dik bovenop dat hij echt de Mol is? Nee, volgens mij niet. Ruben is de Mol!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge