Een of andere Molblogger 2018: WIDM-recap aflevering 5

| Geen reacties

We zijn op de helft! Niet alleen de kandidatengroep uitgedund van 10 naar 5, maar ook de helft van dit seizoen zit er nu op. De live-finale van WIDM 2018 is op 10 maart, wat inhoudt dat er nog een aflevering zonder exit gaat volgen. Zou zomaar volgende week kunnen zijn, omdat er dan een opdracht komt waarmee de kandidaten ervoor kunnen zorgen dat hun scherm niet getoond wordt. Heel benieuwd naar! Maar over aflevering 5 valt ook genoeg te zeggen…

Clowneske chaos

Deze opdracht was echt GE-NI-AAL bedacht. Niets is wat het lijkt in WIDM, dus eigenlijk hadden we wel kunnen weten dat het niet bij alleen de kaartenhuizen zou blijven. Wel vraag ik me af hoe de productie dit soort opdrachten voorbereidt. Regelen ze allerlei attributen in Nederland en rijden ze daarmee naar de plek van bestemming, of zijn er mensen die betaald worden om in Georgië clowns in te huren en popcornmachines, ballen bakken en zeepsopmachines te regelen? Ik zie het helemaal voor me. Wát een baan.

De kandidaten – en natuurlijk ook de Mol – bleken in elk geval kampioen KOGgen: Kaartenhuisbouwen Ontwijkend Gedrag. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want ik zou zonder een stel ADHD-clows en Art die tettert als spreekstalmeester al geen twee kaarten tegen elkaar kunnen zetten. En aangezien de kaartenhuizen maximaal 1500 euro op konden brengen, was het grote geld (2500 euro) te verdienen met de nevenactiviteiten. Geen wonder dat de groep zich hier volop op stortte, hoewel Jan nog wel aardig op weg kwam met zijn huis.

Er werd 1640 euro verdiend, wat best een goede score is voor deze groep. En eerlijk is eerlijk: echt veel kon de Mol ook niet doen in deze opdracht. Je kunt niet hoogstpersoonlijk een erg makkelijke nevenopdracht saboteren zonder op te vallen. Maar ach: het entertainmentgehalte was bijzonder hoog.

Straatrace

Kersverse penningmeester Ruben viel bij de tweede opdracht met zijn neus in de boter: hij mocht meteen een gewichtige taak uitvoeren. Door te beslissen welke kandidaat hij met jokers, geld of helemaal niets op pad stuurde, had hij aardig wat invloed op het verloop van de opdracht. Maar als je verder nadenkt: is dit voor de Mol wel zo’n gunstige positie? Dan zou je immers vier kandidaten op pad sturen, waarvan twee met geld. Terwijl je als Mol mét geld jammerlijk kan falen (zoals Olcay) of zonder geld kan spurten naar de finish. Veel meer invloed dus. Jan en Simone hadden met jokers in het vooruitzicht een prima alibi gehad om er volop voor te gaan als kandidaat. Nu heb ik Jan al een hele tijd van mijn verdachtenlijstje geschrapt, maar Simones gedrag in deze opdracht was ook niet Molwaardig. Want stel je voor: je bent de Mol en krijgt een joker toebedeeld in deze opdracht. Dan heb je met voorkennis over waar de auto’s staan en dat alibi alle ingrediënten in huis voor een glorieuze overwinning in deze straatrace. Simone viel als eerste af, en valt daarmee voor mij ook af als (goede) Mol.

Woordenoord

Wie is de Mol bewijst het keer op keer: van elk simpel spelletje kun je iets heel cools maken als je het maar flink opblaast. Zagen we in 2012 al het meest zenuwslopende potje kwartet ooit, kregen we nu een gigantische woordzoeker voorgeschoteld. Gewapend met verf ging iedereen behalve Olcay aan de slag. Want ja, mevrouw liet het harde werk liever aan anderen over nadat in het circus al een van haar nagels was gesneuveld. Zucht. Ze beperkte zich daarom tot delegeren, wat onzin roepen en op en neer naar de woordenruimte trippelen. Terwijl de andere kandidaten al zo’n vijf woorden de man hadden gevonden, was Olcay apetrots dat ze er eentje had afgevinkt… Jan hield de groep als opzichter scherp, en als voorbode van Loes’ rode scherm bewees ze ook in deze opdracht weer absoluut een kandidaat te zijn.

Mijn verdenkingen

Mijn twee hoofdverdachten zijn Stine en Ruben. Met pijn in mijn hart moet ik ook Olcay in mijn top 3 zetten. Het is een feit dat ze ondanks al haar domheid aflevering 6 heeft bereikt, en het Molschap lijkt daar steeds meer een plausibele verklaring voor. Dat ze bij de auto-stoelendansopdracht met het grote geld keihard faalde, is ook wel erg opvallend. En dan haar geklungel bij de woordzoeker…

Wie verdenk jij?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge