Een of andere Molblogger 2017: WIDM-recap aflevering 8

| Geen reacties

Na aflevering 8 lijkt de verwarring compleet bij het publiek. Dat is vooral te danken aan het vreemde einde van de aflevering. Jullie kunnen trouwens ook wel ophouden je bezig te houden met wat de titel betekent: de enige juiste verklaring is dat de AVROTROS dacht: ‘laat maar’. Want waar vrijwel iedereen denkt dat dit uitstel van executie dan blijkbaar betekent dat er uit de executie essentiële informatie af te leiden moet zijn, lijkt me dat niet het geval.

Want of we het nou vandaag weten of volgende week: uiteindelijk is de finale pas op 11 maart. Als die informatie echt zo veel vertelt over de Mol, dan maakt het dus niet uit. Er zijn echter twee belangrijke argumenten dat die informatie lang niet zo essentieel is. Punt 1: ze hadden altijd de biecht minder veelzeggend kunnen maken. We hebben vaak genoeg niet van een afvaller gehoord op wie hij of zij de test precies invulde. Punt 2: de Mol kan in theorie iedereen verdenken of nog “twijfelen”. De regie kan hem (of, puur hypothetisch dit seizoen: haar) namelijk gewoon vertellen wie hij zou moeten “verdenken” om de finale-samenstelling logisch te laten zijn. Maar goed: laten we maar eens bij het begin beginnen. Wat gebeurde er allemaal in aflevering 8?

Van A tot Z

Wat een plaatje was de setting voor opdracht 1! De Painted Hills zorgden ervoor dat de drone-bestuurder zich weer lekker kon vermaken. De Mol kon ook zijn lol op, want met een ‘alles of niets’-opdracht is de boel verpesten niet al te moeilijk. En dat terwijl de opdracht tot een goed einde brengen in de krappe tijd (maar 20 minuten!) ook zonder Mol al een uitdaging was geweest. De kandidaten kregen namelijk geen porto’s mee, en konden dus niet veel anders doen dan hopen dat iedereen een beetje dezelfde gedachtegang zou hebben over de aanpak. Niet heel verrassend: dat was niet zo.

Van links naar rechts, van rechts naar links en Sannes “het zal wel een cirkel zijn, dus het maakt niet uit waar ik begin”: het kon letterlijk alle kanten op. En dus kon Diederik nog zo enthousiast in het zand lopen tekenen: met Thomas die in het begin ergens naartoe ging met de ‘Z’, werd het eigenlijk wel een mission impossible. Thomas zagen we vervolgens alleen nog even in een korte ontmoeting met Sanne, en daarna is hij volgens mij ergens in een molshoop verdwenen. Pas toen hij wist dat er amper meer tijd was, heeft hij de Z volgens mij ergens gedumpt voor mijn idee. Door een wonder vond Jochem die en kon hij nog heroïsch naar het laatste paaltje sprinten, maar dat had natuurlijk geen enkele zin. Nulll euro! Volgens mij geniet Art daar nog meer van dan de Mol…

Ik wil trouwens na de ontknoping nog wel graag een plattegrondje van de beginsituatie zien, want ik ben onwijs benieuwd hoe veel er al (bijna) goed hing.

Spreekt voor zich!

Waar er bij opdracht 1 geheel volgens verwachting niets werd verdiend, voorzag ik meteen dat opdracht 2 de pot wél zou gaan spekken. Want ja: in een duo uitgebreid mollen bij een opdracht die heel erg duidelijk is en daardoor amper mis kan gaan, dat is echt mollen voor gevorderden. Spreekwoorden uitbeelden in polaroids, terwijl je zo’n beetje alle mogelijke rekwisieten in de buurt hebt: dat moest wel een succes worden.

Het ging dus om een beetje klooien met de details. Dat gebeurde sowieso niet bij het gelegenheidsduo Jochem en Diederik. Zoals ze zelf al concludeerden: hun samenwerking verliep ontzettend soepel. Beide heren deden duidelijk erg hun best, en het moet gezegd worden: het resultaat mocht er zijn. Geweldig hoe ze zich bij elk spreekwoord suf acteerden met de meest uitbundige gezichtsuitdrukkingen.

Het andere duo, uitgerekend twee acteurs, deed dat toch met iets minder overgave. Er vielen twee dingen op. Allereerst natuurlijk de verdwenen polaroid – een vrij overtuigend bewijs dat er in dit duo een Mol aan de slag was – maar ook het foto-achtergrondje vond ik opmerkelijk. Thomas en Sanne vonden lichtbruin hout blijkbaar wel lekker artistiek of zo, maar met rekwisieten die vaak ongeveer even bruin waren, werden de foto’s er niet duidelijker op. Maar goed: uiteindelijk werd er fanatiek geraden en bracht deze opdracht 1700 euro op.

Mijn persoonlijke favoriet bij de foto’s was Jochem die uit de kast kwam, maar er was nog een veel interessantere foto te zien in deze opdracht:


Yep, dat moet toch wel Thomas zijn? En het zou niet de eerste keer zijn dat er ergens een foto van de Mol is verstopt. Mooie vondst!

Kruipend naar de finale

In opdracht 3 kon er geen geld verdiend worden, maar alleen een vrijstelling. Daardoor wordt het meteen een opdracht waarbij je je niet druk hoeft te maken om mogelijk Mollengedrag. Iedereen gaat namelijk vol voor de vrijstelling. De kandidaten omdat ze natuurlijk hun finaleplaats zeker willen stellen, en de Mol even graag. Reden 1: hij moet zich voordoen als kandidaat. Reden 2: met een vrijstelling de finale bereiken geeft je ook nog een mooi alibi waarom je die finale hebt gehaald, los van de nep-verdenking die de Mol zogenaamd heeft.

Daardoor werd deze opdracht puur vermaak. En het was stiekem ook wel erg grappig hoe iedereen een strategie probeerde uit te stippelen om ongezien bij die vlag te komen. Dat lukte Sanne sowieso niet: haar moed om als eerste richting de vlag te kruipen, werd niet beloond. Jochem kon vervolgens Thomas uitschakelen, waardoor het een één-op-één-gevecht tussen Diederik en Jochem werd. Diederik waande zich ongezien en dacht op zijn dooie gemakje te kunnen afwachten tot Jochem richting vlag kroop, maar helaas. Jochem maakte met een simpel ‘Diederik, groen’ een einde aan zijn hoop op de vrijstelling.

Complete verwarring

Diederik kan daardoor alleen nog maar hopen dat Art bij het tonen van de schermen ‘Diederik, groen’ zegt. Of dat ook gebeurt, zagen we deze aflevering gek genoeg niet. Zelf vrees ik dat Diederik afvalt. Jochem zit met 100% zekerheid in de finale, en mijn Mol Thomas dan waarschijnlijk ook. Waar ik vorige week concludeerde dat Jochem alleen door een wonder de finale kon bereiken, had ik toen de optie van zijn vrijstelling nog niet meegenomen. Diederik is niet de Mol, dat is wel duidelijk door het tragische lot van al Jochems bondgenoten die óók op Diederik zaten. Als Diederik dan tóch de finale haalt, doet Sanne dat niet. En dan is de Mol van Diederik ook meteen weg, en de zogenaamde Mol van Thomas ook. Het is dan niet alleen onrealistisch dat beide heren in dat scenario toch de finale halen, maar we zien ook eigenlijk altijd dat die zogenaamde Mol van de Mol (met Thomas als Mol dus Sanne) niet meer echt verandert voor de finale.

Afgezien van alle theorieën over de finalisten en uitslag die onder de kijkers leven, zijn ook de verdenkingen en theorieën van de kandidaten zelf bijzonder interessant. Het gesprek tussen Jochem en Sanne was meer dan fascinerend. Ik vond dat Sanne aanvankelijk heel goed bezig was: als jouw Mol een bondje met je wil en je zo meer over hem te weten kunt komen, dan doe je dat natuurlijk. Waarom ze Jochem besloot in te lichten dat zij de afgelopen paar tests op hem heeft ingevuld, is me echter een raadsel. Láát hem lekker Diederik verdenken, als jij wel beter weet! Je zou zeggen dat Jochem en Sanne vervolgens allebei het licht zouden zien: als Diederik dus zéér onwaarschijnlijk de Mol zijn, en zij het ook allebei niet zijn, dan blijft alleen Thomas over. En hoewel Sanne vorige week benoemde dat Thomas regelmatig verdacht doet, en er in opdracht 2 zelfs nog met haar neus bovenop zat toen er een polaroid verdween, vindt ze Jochem blijkbaar nog altijd verdachter.

En Jochem zelf dan, die lijkt zich ook (nog) niet te bekeren tot het Thomas-kamp. Tja, na de executie misschien noodgedwongen als Diederik eruit is. In dat scenario verdenkt Thomas Sanne, Sanne Jochem en Jochem kan zowel voor Thomas als voor Sanne gaan. Als toch Sanne sneuvelt, dan verdenkt Jochem waarschijnlijk nog altijd Diederik, en moeten Diederik en Thomas op zoek naar een andere Mol. En puur hypothetisch: als Thomas afvalt, blijft Jochem lekker op Diederik, Diederik op Sanne en Sanne op Jochem. Ook weer een mooi rondje, maar gezien alle aanwijzingen die naar Thomas leiden écht onrealistisch.

Ik ben heel benieuwd naar wat we volgende week gaan zien, en tot 11 maart kan ik helemaal niet wachten. Heb jij nog een goede theorie om mijn verdenking op Thomas te versterken of onderuit te halen? Laat in de reacties weten wat welke ijzersterke hints of overduidelijk Mollengedrag jij gespot hebt!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge