Een of andere Molblogger 2017: WIDM-recap aflevering 3

| 3 reacties

En we zijn alweer aanbeland bij aflevering drie! De titel was even opvallend als nietszeggend: einde verhaal. Einde verhaal voor Jochem die – tijdelijk – niet meer in zijn Molboekje kon schrijven? Einde verhaal voor het stelen? Einde verhaal voor het stageverbond tussen Diederik en Thomas? Géén idee. Gelukkig bracht de rest van de aflevering wat meer informatie, verdenkingen én voor mij ook uitsluitingen.

Gymles

De eerste opdracht was een estafetteloop. Nu vind ik hardlopen zelf een redelijk helse bezigheid, en dan moest het óók nog door mul duinzand gebeuren. Op de middelbare school vervulde ik daarom elke sportdag de functie van coach (dat deed ik overigens beter dan Diederik…). Ik kan daarom heel goed begrijpen dat Imanuelle zich ook spontaan opwierp om lekker toe te kijken hoe de rest zich in het zweet zou werken, maar helaas.

Sigrid vind ik af en toe verdacht, maar tegelijk vertoont ze ook vaak kandidatengedrag. Ze heeft volgens mij wel 100 keer over de porto de rest van de groep aan het verstand proberen te brengen dat je niets aan kartonnetjes hebt. Toch werden ze maar steeds doorgegeven. Als zo’n lullig cadeau dat maar door een vriendengroep blijft cirkelen omdat niemand de prul wil houden.

De groep beleefde een klein moment van euforie toen Art 1130 euro optelde. Uiteraard is en blijft het WIDM, en zat er inderdaad een addertje onder het gras. De halfjes moesten nog verrekend worden, waardoor er na een -1000 slechts 130 euro overbleef. De gemiddelde sponsorloop op het schoolplein van acht kleuters haalt meer op, denk ik… Nu werken ze daar niet met mingeld – zou niet helemaal pedagogisch verantwoord zijn – maar toch. Hopeloos gefaald dus, maar de Mol is juist met vlag en wimpel geslaagd. Het halve briefje van 1000 euro is natuurlijk een prachtige Mol-actie. Ben benieuwd wie het op zijn (of haar) geweten heeft!

Diederik had als coach weliswaar een sturende rol, maar had tegelijk – letterlijk – geen zicht op wat de kandidaten in hun handen hadden en doorgaven. Dat vertelde hij Thomas op het eind ook letterlijk, dus als hij de Mol is, zou ‘zie je me?’ een briljante controlevraag zijn om daarna zijn gang te kunnen gaan.

Tekenles

Na wat prachtige shots van de omgeving, kwamen de kandidaten terecht in een Italiaans restaurantje. Terwijl de pizza’s nog niet achter de kiezen waren – laat staan de tiramisu – belde de altijd gezellige Art op om dit etentje te verstoren. Twee kandidaten zouden een bijzondere positie krijgen in de volgende opdracht. Tot haar grote vreugde was Imanuelle nu eindelijk een van de uitverkorenen, samen met Sigrid. Sanne liet ze in niet mis te verstane bewoordingen weten dat ze hun stinkende best moesten doen.

Toch moest de rest uiteindelijk harder aan de bak. De zes kandidaten werden op een prachtig groot strand gedropt. Na gymles was het er nu tijd voor de tekenles. In vijf minuten zo veel mogelijk kandidaten uitbeelden was het devies. Fascinerend genoeg was er eindelijk eens structureel overleg over de aanpak voor het losbarstte. En losbarsten deed het ook toen de tijd startte. Vuurwerk! Dat konden de kandidaten goed gebruiken als – bepaald niet doorsnee – vorm van verlichting.

Ik weet trouwens niet of het aan mij ligt als Soldaat van Oranje-fan, maar het hele plaatje met het donkere strand deed me erg aan de musical en de bekende persbeelden denken. Toch een hint naar Thomas misschien? Te meer omdat hij qua gedrag ook niet echt handig bezig was deze opdracht. Waarom maakte hij de vlakken zo dicht bij het water?

Imanuelle en Sigrid hadden uiteindelijk welgeteld 60 seconden – wat is die meester Art toch keihard – om de zes kunstwerken (oké, vijf, want Mickey Mouse was totaal mislukt. Sorry, Jochem!) te ontcijferen en van een betekenis te voorzien. En waar je bij de kunstvakken vroeger hele lulverhalen kon ophangen over de artistieke bedoelingen van de kunstenaars – zijn die docenten dol op én erg gevoelig voor, ik spreek uit ervaring – moesten Sigrid en Imanuelle nu toch met heel concrete termen komen. En dat terwijl ze niet eens wisten dat ze met námen zouden moeten komen.

Wat eigenlijk wel een beetje gek was, was dat de opdracht was om zo veel mogelijk kandidaten uit te beelden in een beperkte tijd. Toch maakte iedereen vrij grote tekeningen in plaats van meerdere kleintjes. De maat maakte echter niet uit, want Imanuelle en Sigrid hoefden ze niet van grote hoogte te herkennen. Dat wist de Mol (Thomas die de vakken uitzette?) ook. Kleine tekeningen waren daardoor veel handiger geweest. Sneller af, waardoor twee per tekenaar haalbaar was geweest. Ook hadden kleine plaatjes de twee dames daarna in staat gesteld om in korte tijd langs alle plaatjes te lopen. In één minuut telt elke meter die je moet afleggen immers. Ik denk absoluut dat de Mol in het zestal zat, te meer omdat Sigrid en Imanuelle het gewoon prima deden.

Rijles

De derde opdracht begon met een verontrustende mededeling van Art: sluit ramen en deuren! Er was geen luchtalarm te horen, noch waren er gewone sirenes te horen of ernstige rookwolken te zien. Nee, deze maatregel was simpelweg om de communicatie tussen de kandidaten te bemoeilijken. Alleen de porto – met meer etherwanorde dan etherdiscipline – én de boodschappen op de auto’s bleven daardoor over als communicatiekanaal- en uitingen. O, en natuurlijk de verkeersborden en stoplichten. Want dat probeerde Art de kandidaten ook nog op het hart te drukken: naast een compleet parkeerverbod golden ook alle andere verkeersregels gewoon. Nou, die kandidaten kunnen ook wel een opfrislesje theorie gebruiken. Volgens mij zijn er wel wat snelheidsovertredingen begaan, en ook de busbaan gebruiken is niet de bedoeling voor automobilisten.

Terwijl Diederik en Roos het legendarische duet ‘Dorpse weg’ ten gehore brachten, greep Sigrid de leiding. Dat ging vrij aardig, op twee punten na. Sanne en Thomas – die met het begin van de route op hun auto een belangrijke schakel vormden voor het zo snel mogelijk uitvoeren van de routebeschrijving – hebben redelijk wat kilometers buiten het Mollencentrum gemaakt. De tweede bedreiging kwam vanuit het feit dat aanwijzing 10 en 11 opeens verwisseld bleken. Daardoor ging het traject van vlekkeloos tot rampzalig in de laatste minuten. De groep kreeg het daardoor niet voor elkaar om geld te verdienen. Ze slaagden overigens wel in iets dat mij nooit lukt: een boekhandel voorbij gaan zonder er te stoppen. Ach, ze hebben toch vrij weinig geld om er uit te geven. Maar je neus in een boek steken is altijd een goed idee, zo bleek maar weer. Want in vier boeken waren keiharde Mol-euro’s te vinden geweest.

Wat ik trouwens een tikje vreemd vond: Sigrid die met 2,5 minuut op de klok serieus oppert om misschien de route vanaf het begin opnieuw te rijden. Ook leek het kerkje haar wel een logische bestemming. Helaas…

Molles

Na een – zelfs voor Molbegrippen – wel erg lang gerekte en daardoor superspannende executie kreeg uiteindelijk Roos een rood scherm te zien. Met de exit van een toch wel verdachte kandidaat, is het tijd om opnieuw de balans op te maken. Imanuelle is voor mij na deze aflevering definitief op het lijstje ‘kandidaten’ beland. Ze hield Jochem in de auto nauwlettend in de gaten, zodat die niet kon prutsen met de porto. Hoewel Jochem wederom niet erg lekker bezig was met geld verdienen, ben ik een beetje bang dat hij een montage-Mol is. En als er een les is die ik de afgelopen jaren heb geleerd, is het wel dat die héél verraderlijk zijn. Een voorbeeld van zo’n montage-Molactie was dat zijn gehamer op het binnenrijden van de juiste volgorde – waarvan het nut niet bewezen was – wel erg werd uitgelicht door de andere kandidaten. Over montage gesproken: hoe grappig was het dat Sigrid bij de biecht zei Jochem niet geschikt te vinden als Mol (want: te zachtaardig?!), en dat daarna Jochem erin kwam met de conclusie over zichzelf dat hij zo goed bezig was. Zou een leuk detail zijn als hij de Mol is (oké, Audrey, blijf weg bij die tunnels!). Naast Jochem vind ik ook Diederik nog steeds wel verdacht, net als Jeroen. Hm, en Thomas ook. Ik ga voor een mannelijke Mol dit jaar!

Spreiden mag nog steeds! Wie zijn jouw hoofdverdachten?

3 reacties

  1. Ik heb Thomas nog op mijn lijstje staan, ondanks het feit dat musicaltunnels niet altijd succesvol blijken ;). Diederik staat er ook nog op. Jochem stond er ook nog op, maar ik denk ook dat hij de montagemol is. Over de rest heb ik nog mijn twijfels.

  2. Hi
    ik verdenk Thomas!!
    Maar okii waar zij de andere afleveringen liefs anna

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge