Een of andere Molblogger: terugblik op seizoen 19

| 9 reacties

Het is de day after. De dag nadat iedereen te weten kwam wie de Mol is. Samen met heel wat mede-Molloten ben ik achtergebleven met een lichte kater. Lieve makers van WIDM: we moeten praten.

Ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld. Teleurgesteld over hoe mijn allerfavorietste tv-programma de laatste jaren steeds vaker wordt afgesloten met een enorme anticlimax.

En ik geef toe: dat heeft ongetwijfeld een beetje te maken met het feit dat ik weer fout zat. Maar toch, die live-finale waarin het spektakel centraal staat in plaats van het tonen van alle hints, aanwijzingen en Mollenstreken, daar word ik gewoon niet blij van.

Oké, ik begrijp volledig dat de zendtijd beperkt is. De aflevering duurde weliswaar een kwartier langer dan normaal, maar een dik uur is nog altijd niet veel. Maar dat uur kun je op diverse manieren invullen. Ik denk persoonlijk bij het gezellige geklets altijd “laat maar zitten”. En als er dan nog een paar 7-jarigen worden geïnterviewd die als argument voor hun Mol hebben “dat ze die gewoon verdacht vinden”, dan ben ik er wel klaar mee.

Uiteindelijk was de Mol bekend. Ik heb even zitten vloeken op de bank, maar was daarna nog best onder de indruk van een paar stoere acties van Merel. Ik bedoel: 1500 euro in je bh proppen bij de laseropdracht en dan zelf stralend ontvangen worden met je eigen 250 euro, dat is serieus heel goed bedacht. Bij de tuktuk-opdracht nog even een wisseltruc doen met Jamie op een paar meter afstand: superstoer.

Maar terwijl de – toch wel in kwaliteit wisselende – Mol-acties in sneltreinvaart voorbij raasden, bleven bij mij de vele vragen maar in mijn hoofd spoken. Bij ‘Op treden’ verplaatste Merel de 3D-puzzel samen met Sarah perfect. En aflevering 5, waarbij Merel serieus alleen kandidatengedrag vertoonde en geld binnensleepte voor de pot, werd ook al helemaal buiten beschouwing gelaten, net als aflevering 9.

Terwijl ik mezelf zat op te vreten, kregen we ter afsluiting nog even te zien “hoeveel lef Merel had als Mol”. Wat kwam er vervolgens in beeld? Merel die rustig aan loopt door het hotel, Merel die een bondje sluit met Jamie(?) en Merel die met een reisgids in de bus zit(???). Wat heeft dát te maken met Molkwaliteiten?

Maar gelukkig is er het internet… o wacht.

Aan het einde van de aflevering werden we voor de verborgen aanwijzingen naar de site verwezen. Die was niet overbelast – hoera! Dat was alvast positief.

Van wat ik op de site vond, werd ik echter niet bepaald vrolijk. Extra Molacties, die op één na bleken te bestaan uit de fragmenten over “Merel, de Mol met lef” die we al in de aflevering hadden gezien. En van wat ik bij de verborgen aanwijzingen zag staan, werd ik ook al niet vrolijk

De titel van aflevering 5 was “Verblindend”. De Mol verblindt Robèrt door samen met hem de opdrachten “Straatbeeld” en “Sleutelhanger” goed uit te voeren. Hij ziet haar niet langer als hoofdverdachte en valt af.

Serieus, wat? Als je zo doorredeneert, hebben we volgend jaar dan een Mol die elke aflevering heel goed zijn best doet om één kandidaat op het verkeerde spoor te zetten? Echt niet oké.

En dan de ver-schrik-kelijk originele aanwijzingen. Afleveringstitels die vage verwijzingen naar de Mol zijn? Boooo-ring. En na de bloemen van Margriet en de vissers voor Susan Vissers aan komen zetten met vogels voor Merel? Dat is niet WIDM-waardig. De kijkers verdienen zó veel meer.

Beloon de Molloot

Als er één ding is dat de Molloten – de die hard WIDM-fans – met elkaar gemeen hebben, is het wel dat ze houden van diepgang. Van intelligente puzzels, van complexe opdrachten en fascinerende gedragingen. Ik denk dat de ontknoping juist daarom zo teleurstellend was. Je stopt tijd in het speuren en analyseren, bent online actief, discussieert erop los en kijkt al maanden uit naar dat ene grote moment… en dan word je teleurgesteld door degene waarvan je zo enorm veel verwachtte.

Het is alsof je een verrassingsdate hebt met je droomman of -vrouw (of non-binary lover natuurlijk), en die vervolgens trots vertelt dat jullie gaan bowlen en achteraf een bakje lauwe, slappe friet eten.

Maar, makers van WIDM, ondanks alles dump ik jullie niet. Ik wil onze relatie een kans geven. Maar dan moeten jullie ook je best doen. Je hebt een eigen podcast tot je beschikking: waarom stopt die na aflevering 9? Geef ons, de lieve trouwe Molloten, gewoon een marathon-aflevering van een uurtje of 4 waarin je met de Mol echt élke opdracht analyseert. Waarin alle vragen beantwoord worden, zodat we net als Evi weer rustig kunnen gaan slapen.

En wat ik jullie ook wil vragen: zet die Mol aan het werk! Minder opdrachten waarin het draait om jokers of vrijstellingen of waarin de groep het samen prima doet (dansopdracht in aflevering 1) of waarin de Mol het juist supermakkelijk kan verpesten (de vuurproef in aflevering – één verkeerd bedrag laten verdwijnen was genoeg), en meer opdrachten waarin de Mol echt flink zijn best moet doen. Zodat ik volgend jaar weer echt van het programma kan gaan houden.

Merel Mol 2019, WIDM 2019 gifje balkonscene serenade

9 reacties

 1. Ik snap je gevoel helemaal.. de helft van de finale uitzending is vaak totaal niet relevant en saai om te kijken. Het wordt pas leuk bij de molacties, maar dan wil ik ze het liefst ook allemaal zien!

 2. Vol-le-dig mee eens! De verborgen aanwijzingen op de site waren heel vreemd en totaal nooit achter te komen, tenzij je van tevoren weet dat Merel de Mol is.

  Ik vind het zelf ook gek dat, ik dacht, slechts 30% dacht dat Merel de Mol was. Terwijl er iedere aflevering 3 miljoen mensen kijken, je hebt Moltalk en Twitteraars die alle mogelijke (vergezochte) aanwijzingen ontdekken, maar toch dacht 70% dat Merel niet de Mol was. We krijgen tijdens de afleveringen zo weinig te zien dat het gewoon onmogelijk is om heel NL te overtuigen dat Merel de Mol is.

  Dit gaat waarschijnlijk nooit gebeuren, maar zou het niet leuk zijn om vantevoren al te weten wie de Mol is en dat we iedere week alle Molacties al zien en dan op de bank kunnen lachen hoe dat de andere medekandidaten er allemaal intrappen?

 3. Erg bedankt voor je bericht en ben het helemaal met je eens. Heb er toch van kunnen genieten maar inderdaad, de finale was een grote teleurstelling. Ik hoop zo dat Rick de regisseur dit leest. Wat ik ook erg slecht vond, is dat Sarah heel weinig aan het woord kwam in de finale. Ze is de winnares en werd ook ruim het meest verdacht in Nederland. Er is echt veel ruimte voor verbetering (vooral in de finale).

 4. Bedankt! “De Mol” is tegenwoordig haast alleen maar een titel zonder veel betekenis.

 5. En niet alleen die finale… ook de pure misleiding in de montage maakte het dit jaar minder leuk. Als in aflevering Sinan volop op Merel zat en Sarah volop op Sinan… waarom vloog Sinan er dan uit en niet Sarah? Kennelijk zat Sarah ook al op Merel maar is in de verdenking van Sarah in de montage gemanipuleerd. Door de montage viel Merel af als mogelijke mol. Zo is het als molloot niet leuk meer om te puzzelen: follow the money, verdenkingen analyseren… het had dit jaar geen enkele zin. Het wordt nu hap-slik-weg entertainment ipv leuk om mee te puzzelen. Zonde.
  Ik vond Merel wel leuk als mol overigens.

 6. De spijker op zijn kop!! Helaas is dit al een aantal jaren zo! Misschien dat het ooit gaat veranderen, maar ik denk het niet. Ik blijf wel een trouwe fan van de Mol. Dat dan weer wel ?

 7. Helemaal mee eens… Staat die Ron daar te schreeuwen en bijna met zijn neus tegen die kinderen aan alsof het een kinderprogramma is. Nee, minder praten. Ik wil molacties zien! Hoe legde ze die paal in het gras??? Wat heeft ze gedaan met al die mini-opdrachten zoals ‘zoek de verschillen’ ? Waar is de rest????????

 8. Vond t achteraf zonde van mijn tijd om al die afleveringen te kijken, op te letten, terug te kijken…..Er viel gewoon weinig te ontdekken voor de kijker bleek in de finale. Jaren geleden ontdekte ik ook niet alle aanwijzingen maar zag je achteraf wel dat ze er waren. Dus dacht je bij jezelf: “Dat ik dat niet heb gezien zeg”. En zo ging je t jaar erop nog beter opletten. Als er niks verandert haak ik af. Dan blijft er een leuke groep mensen over en een mooi landschap… genoeg van zulke programma s

 9. Klopt.. Had ook graag willen weten bijvoorbeeld waarom ze die pen eruit trok voor Niels waardoor hij in de finale stond en niet Sinan eventueel.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge