Een of andere Molblogger 2020: WIDM-recap aflevering 5

| 7 reacties

Ik geef toe: tot nu toe was ik niet al te enthousiast over de opdrachten in het twintigste seizoen van WIDM. Aflevering 5 maakte dat echter ruimschoots goed! Wat een heerlijke aflevering met een mooie variatie in opdrachten met lol, spanning en twists. Mijn Mollen-top 3 blijft onveranderd – en ik vind het nog steeds moeilijk om te kiezen tussen Nathan en Rob. Ik neem je mee in wat er zoal gebeurde in aflevering 5 van WIDM 2020!

Opdracht 1: Laser-losers

Het Opera House in Luoyang vormde letterlijk het podium voor een supertoffe eerste opdracht: 6 opdrachten uitvoeren in even veel lasercirkels. Het was een soort stoelendans, want steeds als een cirkel open ging, moest er een razendsnelle wissel plaatsvinden. Dat bemoeilijkte het goed uitvoeren van de opdrachten nogal, want elke kandidaat had daardoor steeds maar beperkt de tijd. En dat was nog niet eens de enige complicerende factor, want je mocht ook de cirkel niet aanraken (doei, Johan en Nathan!) en de opdrachten zelf waren gemiddeld genomen ongeveer even makkelijk als – ik noem maar wat – communiceren met een taxichauffeur in China.

Johan legt alvast zijn handdoekje klaar op zijn ligstoel.

Van de 6 deelopdrachten slaagde alleen de SuperMario-challenge. Toch zie ik hier een duidelijke Mollenactie. Rob, die begon met spelen, had natuurlijk (als kandidaat) kunnen concluderen dat in level 3 komen en het spel pauzeren goed genoeg was om het geld binnen te halen. Dan had je een extra kandidaat als vliegende keep gehad, wat alles een stuk makkelijker had gemaakt. Maar nee, hoor, hij zorgde ervoor dat deze simpele opdracht iedereen afleidde.
gifjes uit widm 2020, Miljuschka WIDM
Buddy, die als jongste van de groep voor het eerst in zijn leven geconfronteerd werd met cassetterecorders en dia’s, was niet blij toen Johan als eerste een lasercirkel raakte…

En Claes, ja, die was eigenlijk nergens heel blij mee.

Na Johan was het ook nog game over voor Nathan (“te fanatiek bezig” waardoor hij de cirkel raakte) en Mil (die de wissel miste).

Wat verder opviel in deze opdracht, was het moment dat Rob terecht kwam bij de supersnelle foto-opdracht. Hij had “opeens” het principe door en riep een hele reeks goede antwoorden. Door tijdgebrek(?) lukte het echter niet om de opdracht af te ronden. Wel hardop pronken, maar geen geld binnenhalen. Typisch Mollengedrag. Ook de drie antwoorden die hij riep waren opmerkelijk: Windmolen, Melkmeisje, Rood. WMR. Wie Mol: Rob… (credits voor deze mogelijke hint gaan naar Abel Icke).

Opdracht 2: Woord-waanzin

Als eerbetoon aan de IAMsterdam-letters mochten de kandidaten op een druk marktplein een soortgelijke eyecatcher maken in WIDM-stijl. En de aandacht trekken, dat lukte ze wel… Volgens mij had de lokale bevolking de dag van hun leven.

Er ontstonden drie groepen die ieder met een bakfiets de smalle steegjes mochten bestormen op zoek naar letters.

Team 1, oftewel Rob, Leonie en Claes, had in no time de eerste letter gevonden.

Mil en Buddy vonden het wel gezellig om even bij te kletsen over hun bondje – dat ik sowieso het beste bondje OOIT vind qua strategie. Lekker elkaar verdacht maken, terwijl je in het diepste geheim samenspant. Tussen het babbelen door wisten ze overigens nog twee letters te vinden.

Als je een schaal bitterballen ziet en er geen mag pakken.

Rob, Claes en Leonie gingen in razend tempo door. Zij vonden in totaal vijf letters, inclusief de D en M – waar dus geld bij lag. Met de kennis van wat er na het eerste deel van de opdracht gebeurde, is dat toch behoorlijk verdacht. Dit team hield het tempo enorm hoog, waardoor het alleen maar lastig zou worden om de vindplaatsen in hun geheugen gebeiteld te krijgen.
gifjes uit widm 2020, widm recap
Johan en Nathan waren intussen de wanhoop nabij. Ze keken in andermans bakfiets, in de kleinste holtes én ze vroegen raad aan de locals.

Rob viert alvast feest aan het einde van de opdracht…

Als je welgeteld nul letters hebt gevonden, maar dat geen reden vindt om je goede bui te laten verpesten.

Toen Rik vertelde hoe de kandidaten aan het geld voor deze opdracht moesten komen, schrokken Leonie en Claes behoorlijk. En Rob? Die bleef onbewogen…
widm recap 2020, gifjes uit widm 2020
Buddy vond de 600 euro die hij vond toch genoeg reden voor een mini-vreugdedansje.

Opdracht 3: Mollen-Mandarijn

Voor de derde opdracht had de productie van WIDM de leden van Seniorenvereniging Luoyang bereid gevonden om een Tai Chi-demonstratie te geven. Daarbij wapperden ze met rode waaiers, en op eentje daarvan zou staan wie de Mol was. Simpel, toch?

De kandidaten hadden even daarvoor namelijk een mini-cursus Standaard Mandarijn gehad. Rik gaf ze vervolgens twee opties: 250 euro voor de pot of een wandelingetje door het park, waarmee ze de betreffende waaier zouden kunnen spotten.

Nathan was de enige die voor het geld koos. Kandidatengedrag, of koopt hij hiermee – voor een klein bedragje – credits bij de groep, waarmee hij wellicht een ultieme Mol-strategie (superlikeable zijn) bevestigt?

Persoonlijk zou ik sowieso voor de wandeling hebben gekozen. Ik bedoel: 250 euro is écht heel weinig, en ik zou ook gewoon de full experience willen krijgen als kandidaat bij WIDM. Natuurlijk was het écht een mission impossible om er in deze opdracht achter te komen wie de Mol was. Want, zoals we in Moltalk zagen: de waaiers stonden vol met afleidingen als ‘Wie is de Mol’, ‘Is de Mol een vrouw’, ‘Buddy IN de Mol’ etc. En zelfs als een van de kandidaten een perfect fotografisch geheugen had gehad, was alle waaiers van de vijf groepen in vijf minuten bekijken op z’n zachtst gezegd, eh… lastig geweest. Maar goed, het leverde wel leuk entertainment op.

Claes deed me hier een beetje denken aan mijn hond, op het moment dat ze ontdekt dat ze haar snoepje niet zomaar krijgt.

Mil ging er vól voor.
gifjes uit widm 2020
Buddy dacht blijkbaar dat hij tikkertje moest spelen.

Rob verzon maar even een eigen Tai Chi-choreografie. Of zegt hij in gebarentaal dat hij de Mol is? Hebben we nog een Chinese gebarentolk in da house?

Johan was… Johan. Hij probeerde eerst zijn verzoekje aan de Chinese dames in gebaren uit te drukken.
WIDM 2020 recap, Johan Goossens waaier gifje
Daarna ging hij voor een andere aanpak… en realiseerde hij zich dat hij misschien íéts te vrijpostig was.

Ook Leonie vond de Mol niet…
Leonie WIDM gifje

(O)verdenkingen

Buddy schrijf ik na deze aflevering officieel af als Mol. Hij haalt veel geld op en komt continu met goede ideeën. Ook Claes zie ik niet als Mol. Leonie gum ik nog net niet uit. Ik vermoed wel dat ze een kandidaat is, maar keihard bewijs (oftewel: meer dan ‘wordt te verdacht gemaakt’ heb ik daar nog niet voor).

Dan: mijn top 3. Ik zet Mil nog steeds op de derde plaats, al zie ik in haar meer een winnaar dan een Mol (hoewel ik dat laatste supercool zou vinden). Na deze aflevering moet ik, hoe graag ik ook een diepe Nathan-tunnel zou willen opzoeken, toch Rob boven hem plaatsen. Hij koos in deze aflevering voor de net wat geavanceerdere Mol-strategieën.

Wie is jouw hoofdverdachte na aflevering 5?

7 reacties

  1. Ik ben gewoon in m’n tunnel blijven zitten. En nu Johan weg is, weet ik het zeker: Nathan is de mol. Haha, nee hoor, weet ik helemaal niet zeker, maar ik ga dat vanaf nu keihard volhouden. En ik hoop heel erg dat Mil de winnares wordt dit jaar.

  2. Wat een mooie analyse weer. Ik twijfel nog heel erg en heb Nathan, Leonie en Rob in mijn top 3. Ik dacht heel lang Claes als 3e optie, maar die heb ik naar plek 4 verplaatst op mijn lijstje.

  3. Claes heb ik (te) definitief van mijn lijstje gestreept. Rob en Nathan staan beide bovenaan.

  4. Claes staat bij mij nog steeds bovenaan. Tweede plaats Nathan en de derde plaats Rob. De rest heb ik inmiddels uitgesloten! Ja! Zelfs Leonie. Ik heb het gevoel dat zij door de makers van het programma enorm wordt geframed en dat zij ons op het verkeerde been probeerden te zetten. Dat had ik vorig jaar ook met Sarah. Zij was ook ontzettend verdacht, vaak in beeld gebracht en deed heel onhandig, maar bleek toch niet de mol te zijn.

  5. Morgen is er weer wie is de mol!! 🙂

    Ik zit voornamelijk op Nathan maar Miljouska vind ik ook verdacht. Zou toch wat zijn als Buddy denkt een bijzonder bondje aan te gaan maar in werkelijkheid een bondje met de mol zou hebben.

  6. Nathan en Rob zijn mijn hoofdverdachten en ook ik zou Mil wel tof vinden als mol. Heb aflevering 6 nog niet gezien, maar weet al wel wie er afvalt :/
    Leuk die recaps van je. Ik vond trouwens de opdrachten in deze aflevering ook heel tof! Vooral omdat het niet van die ‘alles of niets’ opdrachten waren, die maken de mol zoeken heel lastig.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge