Een of andere Molblogger 2019: WIDM-recap aflevering 7

| Geen reacties

Oef. Wát een aflevering. Ik ben nog steeds niet helemaal bijgekomen. Mijn twee hoofdverdachten eruit. En dat terwijl ik vorige week nog zwaar geïrriteerd was omdat er geen afvaller was en ik niemand van mijn lijstje kon afstrepen. Nou, be careful what you wish for, dat blijkt maar weer.

Niels lijkt in eerste instantie de aangewezen persoon om als Mol te bestempelen, maar ook Sarah heb ik weer in het vizier gekregen. Naast mijn gebruikelijke recap deel ik in deze blogpost ook de pro’s en cons voor Sarah, Niels, Merel en Sinan als Mol.

Alle vrouwelijke WIDM-kijkers toen Jamie eruit ging

Geketend kokosnootkegelen

Kisten verplaatsen door er touwen met kokosnoten aan vast te maken. Dat verzinnen ze alleen bij Wie is de Mol. De kandidaten kregen 25 minuten de tijd om aan beide uiteinden van de keten kisten met een totale waarde van exact 750 euro te verzamelen. Dat ging – ondanks alles – een stuk makkelijker dan verwacht.

Sinan en Rick Paul vormden de uiteinden van de ketens. Daardoor hield Rick Paul zich eigenlijk uitsluitend bezig met schreeuwen wat ze moesten doen en Merel peptalks geven. Hij leek verwarring te scheppen – ik had deze aflevering mijn Jamie-tunnel ingewisseld voor een ongezonde focus op Rick Paul – maar dat was blijkbaar geen Mol-gedrag.

“Waarom luistert er niemand naar mij?” “Omdat je de Mol bent!” O wacht…

Jamie probeert zijn teleurstelling over Sarah’s kokosnootwerpvaardigheden te verbergen.

Sarah zat niet echt te wachten op zijn goedbedoelde adviezen.

Sinan, hoe groot is de kans dat je deze aflevering gewoon weer helemaal geen fuck uitvoert?

Wie er deze opdracht verdacht was? Al sla je me dood. We zagen Niels weinig in beeld, en Sarah bleek niet te kunnen hoofdrekenen én gooien. Dat laatste kan ik ook niet, dus dat ik wil ik haar nog wel vergeven. Opvallend was dat ze in de biecht vervolgens weer vertelde dat ze deze opdracht helemaal niet had begrepen. HOE DAN?

Maar ondanks de complete chaos werd er zowaar de volledige 1500 euro verdiend. Daar was Niels blij mee. Of hij deed alsof.

Russisch roulette

Daar was-ie dan: de meest besproken opdracht van het seizoen. Dat niemand voor geld zou kiezen, was geen verrassing. Dit waren de keuzes en consequenties per persoon:

 • Niels: kiest voor 3 jokers -> krijgt 3 jokers
 • Rick Paul: kiest voor 2 jokers -> pakt 0 euro
 • Jamie: kiest voor 2 jokers -> krijgt 2 jokers (dankzij een teken van boven)
 • Merel: kiest voor 2 jokers -> pakt 2 rode schermen
 • Sinan: kiest voor 3 jokers -> pakt -1000
 • Sarah: kiest voor 1 joker -> pakt -1000

Die Sarah. Wát een pech. Met 50/50 de grootste kans van iedereen op een goede afloop, maar toch pakt ze -1000 euro. Tenzij… ze een brave kandidaat leek maar eigenlijk een Mol met voorkennis was. Want wat heb je nou aan 1 joker? Ook Sinan kreeg – money-wise – de slechtste optie in handen. Die is in theorie dus net zo verdacht. Niels lijkt minder verdacht, hoewel hij als Mol met 3 jokers wel minder verdacht overkwam. En dat hij een joker weggaf aan Rick Paul, is ook niet heel kandidaten-achtig.

Nou, jongens, we hebben onze inzending voor de Oscars voor volgend jaar te pakken, hoor. Hier speelt Sarah een scène die heet “blonde naïeve vrouw doet alsof ze oprecht twijfelt of ze een bepaalde envelop pakt”.

This sh*t is bananas

Na een tamelijk depressieve avond bij het kampvuur, mochten de kandidaten daarna weer vrolijk aan de slag op een bananenplantage. In drie kwartier moesten ze een shitload aan bananentrossen bij de juiste stations krijgen. Je zou zeggen dat je dan keihard gaat werken. Maar hé, niets is wat het lijkt…

Sarah besloot dat haar prioriteit was om zwarte vrijstellingen te zoeken. Want ja, die fuckers die jokers hebben verdiend – en daarmee natuurlijk iets véél ergers hadden gedaan dan min-geld pakken – die moesten natuurlijk hun verdiende loon krijgen. Maar toen achteraf bleek dat de geldkokers te vinden waren in de trossen bananen, zou het zomaar kunnen dat Sarah eigenlijk iets heel anders zocht.

O ja, en de bananen met een oranje label waren de enige die geld hadden. En wie stond er bij station Oranje? Yep, Sarah…

Het teamwork deze opdracht was weer bijzonder indrukwekkend…

Sinan Can: de man die zelfs afgepeigerd raakt van het openen van een geldkoker.

Wonder boven wonder werd toch 1000 van de mogelijke 1500 euro verdiend.

(o)verdenkingen

Na de licht traumatische dubbele executie ligt het spel weer helemaal open. Wie o wie is toch de Mol? En wie kan het absoluut niet zijn? Argumenten voor en tegen elke overgebleven deelnemer.

Merel

Merel is het gewoon niet. Echt niet. En als ze het wel is, is ze een heel slechte Mol. Ze heeft zo ongeveer het meeste geld verdiend en maakt keer op keer kandidatenkeuzes op belangrijke momenten.

Voorbeelden? 250 euro pakken tijdens de laseropdracht, de 3D-puzzel goed verplaatsen in aflevering 3, samen met Robèrt goed werk leveren bij de foto-opdracht in aflevering 5 en bij het abseilen (samen met Sarah) de goede kokers vinden.

Sinan

Van Sinan hoopt iedereen dat hij de Mol niet is, inclusief ondergetekende. Een passieve Mol, daar wordt niemand blij van. Ondanks dat hij geen kapitalen binnensleept, zijn er nog best wat momenten dat Sinan individueel geld verdient. Denk aan de 2 x 50 euro bij de tuktuks vorige week (oké, dat was niet veel geld, maar toch) en 250 euro in het spellenparcours.

Daartegenover staat dat hij bij de laseropdracht geen geld verdiende en regelmatig compleet nutteloze bijdragen levert als wasknijpers staan aangeven of gewoon als een zoutzak staan kijken hoe de rest het doet. Ook kiest hij regelmatig sleutelposities, zoals samen met Jamie bij de bootopdracht in aflevering 4 de rest lekker opjagen.

Sarah

Sarah vond ik in de eerste aflevering heel verdacht, maar ze is daarna geruisloos afgedaald naar de status ‘kan de Mol niet zijn.’ Maar waarom? Als ik terugdenk aan haar wapenfeiten, kan ik me vooral heel veel domme acties voor de geest halen die ik afdeed met ‘maar meestal doet ze het best goed, dus ze kan het toch niet zijn’. Sarah valt op door van de ene kant duidelijk haar ideeën te hebben voor de aanpak van een opdracht, maar vervolgens toch weer lekker de groep in te blenden met haar ietwat suffe meisjesgedrag. Daardoor vallen haar mogelijke Mol-acties minder op.

Mol-acties van Sarah

 • Aflevering 1, de fietsopdracht: gezellig meefietsen met Evi, waardoor ze het direct onmogelijk maakt om de eerste twee keer geld te pakken
 • Aflevering 2, laseropdracht: geen geld verdiend
 • Aflevering 5: als dyslect woorden gaan vormen met Merel en verwarring scheppen
 • Aflevering 6: geen geld verdienen bij de tuktuk-opdracht
 • Niet kunnen gooien, niet kunnen rekenen, niet kunnen spellen…

Wat pleit er tegen Sarah als Mol?

 • Ze pakt in aflevering 2 250 euro in de wachtkamer
 • Ze begeleidt Sinan prima door het parcours in aflevering 6, waardoor ze samen 250 euro verdienen. Het duurde overigens wel lang: tijd rekken?
 • In aflevering 3 bouwt ze samen met Merel de 3D-puzzel prima na (maar schepte ze zo nu en dan wel verwarring?)
 • Aflevering 5: tijdens de foto-opdracht goed werk geleverd samen met Rick Paul (maar wel een extra foto van een andere groep meenemen – verwarring?)
 • Bij het abseilen heeft ze het goed gedaan (wederom in hetzelfde groepje als kandidaat Merel)

Niels

Mol-acties van Niels

 • Aflevering 2, opdracht ‘ver tellen’: chaos scheppen en daardoor tijd rekken
 • Aflevering 2, laseropdracht: geen geld verdiend
 • Aflevering 3, verhuisopdracht: weinig activiteit en mogelijk verantwoordelijk voor het buiten gooien van de stang
 • Aflevering 5, foto-opdracht: samen met Jamie en Sinan superlang bezig zijn met het vinden van hun foto’s
 • Aflevering 5, abseilen: nu we weten dat al zijn groepsgenoten niet de Mol waren, zou Niels wel eens de storende factor kunnen zijn geweest
 • Aflevering 6, puzzelparcours: wel héél slecht met vierkanten tellen
 • Aflevering 6: geen geld verdienen bij de tuktuk-opdracht

Wat pleit er tegen Niels als Mol?

 • Hij pakt 250 euro in de wachtkamer (aflevering 2)
 • In aflevering 5 bij de auto-opdracht prima werk leveren met de porto
 • In aflevering 6 is hij bij het puzzelparcours tegen het inzetten van extra geld

Hm, met deze lijstjes neig ik toch naar Niels als hoofdverdachte. Volgende week ga ik hem en toch ook Sarah goed in de gaten houden.

Jamie-gifje van de week. De laatste ooit. Snik.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge