Een of andere Molblogger 2016: WIDM-recap aflevering 3

| 5 reacties

Wie schrijft, die blijft. Dat was de titel van aflevering 3. Van de schrijfsels die ik vanavond neerkrabbelde, blijft echter weinig zinvols over. Waar ik vorige week nog heel sterk was en hard riep dat ik Remy niet durfde te verdenken, liet ik mezelf in de loop van de week, maar vooral vandaag héél hard meesleuren in de tunnel van de harpist. Goddank werd ik er een klein uurtje later genadeloos uitgetrokken en bleef een nieuw finale-debacle me (voorlopig) bespaard. Omdat je nooit genoeg gewaarschuwd kunt worden voor tunnelvisie (ahum) en omdat dit stukje anders misschien wel erg kort is, beschrijf ik ter lering en (leed)vermaak gewoon mijn maffe Mol-gedachten over Remy alsnog in deze recap.

Opdracht 1: wisselgeld

Bij de eerste opdracht konden de kandidaten hun nieuw verworven kennis over etherdiscipline mooi in de praktijk brengen, want contact – deze keer via smartphone in plaats van portofoon – was ook nu essentieel. De kandidaten werden in tweetallen en één drietal verdeeld en moesten geldbriefjes completeren. Marjolein, Cecile en Remy vormden het drietal, waarmee Remy mogelijk een van de dames een positie had die voor een Mol iets gunstiger is dan gemiddeld, omdat zij startten met drie briefjes in plaats van twee.

Taeke en Annemieke waren prima op dreef, en Klaas en (vooral) Tim hadden het vooral erg druk met socializen. Hoewel het best slim was om de locals om hulp te vragen bij het navigeren, waren de Nederlandse les en Tims wens om een lift te krijgen speltechnisch minder nuttig. Over navigeren gesproken: daar was Ellie blijkbaar niet zo goed in. Het is te hopen dat politieauto’s ingebouwde TomToms hebben. Ook haar duopartner Rop was de weg een beetje kwijt, want die zag geen paal. Die stond voor hem, dus het gebeurde zelfs voor zijn ogen en niet achter zijn rug.

Als we het dan toch over ruggen hebben: Ellie staat op het briefje van 1000, de ouderwetse rug. En in deze opdracht moest je die dan weer ondergronds zoeken. Hm, best een aannemelijke hint naar Ellie. Hier stond nog iets compleet irrelevants over of Remy Ellie en Rop wel de goede kant had opgestuurd. Na opdracht 1 gingen de kandidaten de achterkantjes van het briefgeld even bestuderen en Remy stond toen echt meteen op om de boel goed in de gaten te houden en om “natuurlijk” zijn gezicht te redden.

Opdracht 2: laat het geld niet schieten

Daarna was het tijd voor het type opdracht dat toch altijd supergaaf blijft: een vorm van adrenaline-tikkertje waarbij je een heleboel vijanden hebt. Nu kwam het gevaar ook van boven. En van Rop, maar dat terzijde. Het arme joch ging heerlijk zelfverzekerd het veld op – als modepopje Cecile “het is een witte skinny jeans, geen legging” het voor elkaar kreeg, moest het hem toch ook lukken. Nadat hij een van de obstakels hoogstpersoonlijk omgooide, werd hij enkele momenten later afgeschoten. Behalve het decor dropte Rop ook nog even de standaardhint dat hij nachtblind was. Bóóóring.

Alle andere heren, plus Cecile en Ellie, brachten overigens wel geld in de pot. Dat betekent natuurlijk niet dat Remy een van hen de Mol niet kan zijn, want bij de test kon een flinke hap uit de pot genomen worden. Ook opvallend: Cecile kraakte Ellie af over het missen van de verdubbelaar, maar noemde het grijpen van dit envelopje bij zichzelf “een domme move”. In haar kandidaten-strategie om een beetje mollerig over te komen, of als echte Mol?

In de categorie kandidaten die elkaar afzeikten: Rop vond het niet geloofwaardig dat Annemieke achteraf nóg baalde van het net missen van de eindstreep, en Remy zei over Tim dat hij niet de juiste tactiek koos en sprak de woorden: “hij ging als een malle”, wat mijn zieke geest dan weer verstond als “hij ging als een Mol, hè”. Ook schreef ik nog op dat Remy wel heel goed wist waar alle verdubbelaars hingen. Lering en vermaak, jongens. Vermijd. Tunnelvisie. Altijd.

In elk geval was er wel 1700 euro in de pot, dus dat leidde tot een extatische stemming binnen de groep. Marjolein feestte vrolijk mee in de bus, en behalve dat ze flirtte met Rop en Ellie, was ze vooral heel wanhopig WHYYYY aan het zingen. Misschien was ze dus toch niet zo blij met het behaalde geld. Remy vond dat ze de Mol te kakken hebben gezet, en hij vond dat het Molletje terug zijn holletje in moest. Daarnaast raakte hij een gevoelige snaar (oké, flauw) bij Klaas door hem elke ochtend te bespelen met zijn reisharp. Ach, wat was het mooi geweest als hij ook figuurlijk iedereen had bespeeld…

De macht over de test

De test werd deze aflevering extra spannend doordat een van de kandidaten de kans kreeg om vijf testvragen te kiezen die niet meetelden voor de uitslag. Degene met het op één na hoogste bod zou de gelukkige winnaar zijn. Het mysterieuze bedrag van 2345 euro was precies genoeg. Alleen een beetje jammer dat meer dan de helft van de zuurverdiende biljetten daardoor uit de pot verdween. In de vooruitblik zagen we dat er volgende week een opdracht komt met nog meer cijfer(code)s, dus de amateur-numerologen kunnen weer hun hart ophalen.

We zagen Remy de nul euro opschrijven (als laatste, OMG, toen hebben de makers hem natuurlijk ingefluisterd wat er al geboden was en wist hij dat dat al genoeg was, wát een goede molactie!), maar ook hij bleef niet. Ik heb mezelf en al mijn medekijkers die Remy verdachten minutenlang uit zitten lachen op de bank na deze schokkende exit. Dit programma blijft gekke dingen met ons doen.

Nog even terugkijkend op de trapopdracht van vorige week: als is uitgesloten dat Remy (afvaller) en Ellie (bewezen met beelden) hebben gerommeld in het midden, dan moet de fotofout bij Annemieke hebben gelegen. Toch komt ze niet per se hoog op mijn lijstje nu, al kan ik niet beargumenteren waarom ik haar niet verdenk. Ook Taeke daalt weer op mijn verdachtenlijstje, al kan hij natuurlijk bewust geld binnen hebben gesleept met het idee dat het er toch weer uit zou gaan. Eigenlijk heb ik een hekel aan zulk Molgedrag, maar ik heb het al vaker zien gebeuren dat de Mol met dergelijke argumenten opeens wél geld verdiende. En als het mij en mijn tunnel goed uitkomt, geloof ik er ook spontaan in – zei iemand daar Remy?

Na deze aflevering zet ik Tim (lijkt me qua karakter een geweldige Mol, rekte tijd én grijnsde bij de bekendmaking van 2345 euro als winnende bod) en Ellie (wat doet ze eigenlijk echt goed, behalve lesgeven in etherdiscipline?) bovenaan mijn verdachtenlijstje. En met Marjolein en Cecile weet ik het ook nog steeds niet. Voel je vrij om me hieronder te overtuigen van het tegendeel. Wie is jouw Mol?

5 reacties

 1. Tim, Ellie, Marjolein en Cecile staan bij mij ook op het verdachten-lijstje.
  Emmy postte onlangs…The Girl of Fire and Thorns Stories (Fire and Thorns 0.5-0.7) – Rae CarsonMy Profile

 2. Wat goed dat je dit zo allemaal bijhoudt. Ik kijk het zelf ook heel graag, maar zo’n goed geheugen heb ik niet. Het lijkt me vooral heel leuk om het weer terug te kijken als eenmaal bekend is wie de mol is.
  Ik heb in de app al mijn punten op Tim ingezet, maar ik vind Rop en Marjolein gevoelsmatig meer de mol. De punten voor Tim zijn vooral in de hoop dat hij tot het einde in het spel blijft, ik vind hem zo leuk!
  Eveline postte onlangs…Recensie: The Fame Game ~ Lauren ConradMy Profile

 3. Mijn hoofdverdachten zijn respectievelijk Taeke, Tim, Annemieke.
  Jessica postte onlangs…Review | Foto op Ayoushout van Photogifts.nlMy Profile

 4. Ik had ook al bijna helemaal voor de Remy tunnel gekozen. Maar helaas. Het is voor het eerst dat mijn gekozen mol niet de finale haalt. Door die hele Klaas gate deze week, heb ik Klaas op mijn lijstje gezet, maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet, want te duidelijk (doet me wel denken aan 2014, ik verdrong Susan, omdat het allemaal te duidelijk was. Het moest en zou Freek zijn). Klaas heb ik weer op een zijspoor staan. Ik ga nu voor Rop (doet van alles niet goed), Marjolein/Cécile (alleen omdat de afleveringstitel naar hen te linken zijn) en misschien een beetje Tim (omdat hij de Chris Zegers van dit seizoen en hij dus tot de finale moet blijven).

 5. ik blijf gewoon op remy… dat vonk zo’n leukerd
  Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Van die vragen…My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge