Een of andere Molblogger 2016: WIDM-recap aflevering 10

| 1 reactie

Tja, wat kan ik zeggen. Het is bevestigd. Het is net als wachten op de uitslag van een examen of het langzaam openen van een rekening: de uitkomst staat al vast. Je hebt er geen enkele invloed meer op, maar tegelijkertijd zorgt dit essentiële moment ervoor dat je het niet meer kunt ont-weten. Ik mocht – moest – mijn kop uit het zand halen. Het laatste sprankje hoop doofde als een flikkerster. Klaas is de Mol.

Reünie

In aflevering 1 maakte ik de vergelijking met een brugklaskamp. Nu, in aflevering 10, was het tijd voor de reünie van de middelbare school. Airen verliet het spel als eerst, Taeke moest net voor de finale het veld ruimen. De lulligste exits, maar ach: ze hebben de hoofdprijs: elkaar! Er werd nog gezellig wat gekeuveld. Beetje kletsen over kleding, Ellie (<3) over etherdiscipline, opdrachtsherinneringen ophalen… Logisch dat ze dat leuk vonden, maar het was ook wel prima afterparty-materiaal geweest. So little time, so much to do! Na 9 weken Moltalk had er wat mij betreft nog wel wat extra interactie met de kijker mogen zijn, al was het maar om Annemieke te vragen naar haar Spaans.

In elk geval leek het aanvankelijk een beetje op een reünie waarin je over van alles praat, maar niet vraagt naar wat je oud-klasgenoten nu doen. Half werk dus. Na 10 lange weken wilde ik alleen maar heel graag het verlossende antwoord op de vraag wie die Mol is, of de uitkomst me nou beviel of niet.

Helaas Klaas…

Ik moet bij een uitslag waar ik van baal altijd heel hard mijn best doen om de Mol in kwestie niet keihard af te branden. Dat lukt de ene keer beter dan de andere. Dennis Weening omarmde ik snel, maar met Anne-Marie Jung, Jon van Eerd en Kim Pieters heb ik nog altijd geen vrede. (Verder ben ik helemaal niet zo haatdragend. Nee, echt niet.) Klaas valt daar ergens tussen. Eerlijk is eerlijk: hij was geen slechte Mol, maar de montage was gewoon écht heel jammer.

Klaas zelf had een paar enorm leuke acties. Met klimmen aanvankelijk amper omhoog komen, maar boven wel koelbloedig 1500 euro uit de kist halen. Ondanks dat zijn medekandidaten hem niet bepaald op zijn vingers te kijken, moet het toch even zenuwslopend zijn geweest. Dat het geld in die andere kist laten liggen een impulsieve actie was, wist ik ook wel te waarderen. Nee, ik laat me niet kisten. (Haha. Ha. Ha. Sorry.)

Ik hou van Mollen met lef, en heb dan weer heel weinig met “in aflevering 1 wilde ik vertrouwen winnen”. Lening my assWel weer stoer was dat Klaas bij aflevering 2 nog even een hint ging aanwijzen bij het oude klooster, en dat hij kamergenoot Remy om de tuin leidde door zijn ingevulde vragenlijst even uit te lenen. Hetzelfde geldt voor het omwisselen van de poppen bij de groepsfoto: te gek! Toch bleven er vooral veel vragen over door de veel te korte aflevering, en ik hoop dat ik die nog eens beantwoord zie worden.

Aanbevelingen

WIDM veranderde helaas niet achter mijn rug, maar voor mijn ogen. Nog afgezien van de blunder van het ernstig onderschatten van de kijkers, was er wel meer dat me niet zo beviel aan mijn zo geliefde programma. Ik ga niet roepen dat ik volgend jaar niet meer kijk, want ik ben een optimist en ga ervan uit dat de redactie hun stinkende best gaat doen om er volgend jaar weer een ijzersterk seizoen van gaat maken.

Als ik dan nog een aanbeveling moet doen: hou het klein. Waren we een paar jaar geleden bij de val van Janine Abbring niet allemaal enorm blij dat dit programma bij de publieke omroep zit, en dat de camera’s uit gingen in plaats van doordraaiden? Waren beide showmomenten met de drie finalisten niet een beetje zonde van de zendtijd? Die had makkelijk gevuld kunnen worden met wat extra Molacties, want dat blijft altijd jammerlijk weinig. Ik had mijn hoop gevestigd op de site, maar voor de tweede keer deze avond werd ik teleurgesteld: op de betreffende pagina met Molacties staat (nog) niets dat we niet al gezien hadden.

Dus voor volgend jaar, lieve Molmakers, graag meer inhoud, minder show (al zijn te gekke locaties en toffe opdrachten natuurlijk wél van harte welkom) en gewoon wat meer subtiliteit, zodat de Mol ontmaskeren weer een prestatie wordt. Want hoe hoog je score in de app ook was, alleen Tim kan zich met trots de winnaar noemen. Dat vond ik trouwens wel erg leuk bedacht, dat pas op het allerlaatst onthullen.

Dankjulliewel voor het lezen van mijn Molblogjes, of het nou eenmalig of trouw was, en voor alle leuke reacties. Tot volgend jaar!

Eén reactie

  1. Ik ben het met je eens. Klaas was geen slechte mol, maar de hints en de montage maakten in tegenstelling tot voorgaande jaren te makkelijk. En Susan natuurlijk in de eerste aflevering van Moltalk :S. Ik vraag me wel nog steeds af, waarom niemand bij de tweede kist in de grot is gaan kijken, nadat Klaas ‘al het geld’ eruit heeft gehaald.
    Kim postte onlangs…Full(er) HouseMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge