5 dingen die je nooit moet doen als deelnemer aan Hunted

| 9 reacties

Vanavond begint een nieuw seizoen van Hunted! Voor wie het programma niet kent: een aantal Nederlanders slaat – in hun eentje of met z’n tweeën – op de vlucht. Ze worden 500 uur lang gezocht door een team van specialisten alsof ze gezochte criminelen zijn. Dat levert vaak bloedstollend spannende tv op, maar ik moet bekennen dat ik me ook regelmatig hardop erger aan domme acties die je soms ziet. Oké, ik snap dat het voor de kandidaten veel spannender en zenuwslopender is dan voor mij, vanuit mijn comfortabele positie op de bank, maar toch. Dit zijn 5 valkuilen waarvan ik hoop dat de kandidaten van Hunted er dit jaar niet intrappen.


De regels van Hunted en waarom ik zelf niet meedoe

Er zijn uiteraard een paar regels bij Hunted: je mag de wet niet overtreden, je mag Nederland niet uit én je mag maximaal 48 uur op dezelfde plek blijven. Best logisch natuurlijk, want anders is je verbergen wel heel makkelijk. Ook mogen de kandidaten geen eigen geld meenemen en krijgen ze een pinpas – met (dag)limiet van de productie. Je kunt dus ook niet zomaar lekker gaan chillen in luxe hotelkamers. Daarnaast zijn er nog een paar opdrachten waardoor ze eigenlijk verplicht bepaalde risico’s moeten nemen.

Ik moet zeggen dat ik zelf meedoen aan Hunted wel eens overwogen heb – vanwege alle geniale strategieën die ik inmiddels heb bedacht – maar er zijn wel wat redenen waarom ik het toch niet doe. Ik kan vrij goed omgaan met stress, maar dit zou me net wat te veel druk zijn. Daarnaast kan ik mijn hond niet zo lang missen en bestaat mijn naaste omgeving niet uit mensen die ik zou willen blootstellen aan de Hunted-teams. O, en met mijn blog wordt mij profilen natuurlijk wel extreem makkelijk. Dus nee: ik sla vooralsnog over.

5 dingen die je nooit moet doen als je in Hunted zit

1. Contact opnemen met je partner/kinderen/familie/beste vrienden

Altijd zijn ze er wel weer: kandidaten die besluiten tóch even te appen of te bellen met hun geliefden. Die gegarandeerd onder de tap zitten. Dus ook als je een geniaal systeem denkt te hebben met nieuwe nummers of telefoons – zoals ICT-specialist Rob die vorig seizoen in no time gepakt werd – gewoon niet doen. Geen risico’s nemen.

2. Helpers zoeken in kleine gemeenschappen

Oké, deze verdient even een disclaimer, want Lotte en Fred – mijn absolute favorieten van vorig seizoen (check ook Lottes YouTube-serie Huntedpraat!) verbleven met veel succes in allerlei dorpen en gehuchten in hun thuisprovincie Friesland. Het kán dus wel goed gaan – mits slim uitgevoerd.

Wat echter minder handig is, is dat het risico aanwezig is dat de hunters een spoor van je vinden in zo’n gezellige ons-kent-ons-gemeenschap. Want dan heb je een probleem. Die bejaarden die de hele dag uit hun raam kijken – en dus elke vreemde opmerken – willen ongetwijfeld graag hun verhaal delen. Net als dat er allerlei behulpzame dames zijn die precies weten dat diegene op de foto Riet is, de zus van Annie, de vrouw van de bakker. En dat soort mensen kunnen je ook vertellen waar al die mensen wonen en wanneer ze ze voor het laatst zagen wegrijden en met wie

3. Te weinig aandacht besteden aan het uiterlijk van je helpers

Aansluitend op het vorige punt: vorig jaar had een duo een helper uit zo’n gezellig dorpje. Hunted-kandidaten hebben inmiddels wel door dat zelf pinnen meestal niet heel slim is, dus vragen ze iemand dat voor ze te doen. De mevrouw in kwestie die door de camera’s werd vastgelegd bij de pinautomaat, droeg een vrolijke felgekleurde broek. Die ze de rest van de dag gewoon aanhield. Kun je nog je gezicht verbergen, maar dat helpt dan ook niet meer. Ik zou mijn helpers dus altijd vragen om totaal onopvallende kleding te dragen.

4. Te lange “ketens” gebruiken

Wat me ook altijd mateloos fascineert, is dat kandidaten vaak zo lang in de buurt blijven van een bepaalde helper. Dus dat als ze overnacht hebben bij Greet, ze de volgende dag naar hun volgende locatie gebracht worden door haar man Jan. Of haar buurman Piet.

Eh, hallo, de hunters zijn ook niet achterlijk! Als ze ergens een spoor hebben, duiken ze er volop in. Mijn advies is dan ook: gebruik korte schakels in plaats van lange ketens van helpers. Oftewel: zorg ervoor dat je regelmatig overschakelt naar mensen die helemaal niks met de vorige helpers te maken hebben. Laat je droppen in een willekeurige plaats waar een even random persoon je weer vervoert naar een volgende plek. Hoeven je helpers ook veel minder te liegen – want dat is waar het vaak mis gaat.

5. Navigatiesystemen en GPS-locaties vergeten

De meeste kandidaten kunnen nog wel bedenken dat het handig is als hun helpers de GPS op hun telefoon even uitzetten. Ze moeten er dan alleen wel voor zorgen dat er ook geen locaties vooraf zijn gegoogeld – of zelfs zijn ingevoerd in een navigatiesysteem… Wat ik zelf zou doen in zo’n geval, is de navigatie eerder aan laten staan en dan een rondje rijden in plaats van een retourtje maken. Dan blijft het voor de hunters de vraag waar in de cirkel je bent achtergelaten. Combineer dat met de korte schakels uit tip 4, en je komt al een heel eind.

Hunted is de komende 8 weken elke maandagavond te zien om 20.25 uur op NPO 3. Ga jij (weer) kijken?

9 reacties

  1. Oeh bedankt voor deze reminder! Ik ga dit zeker weer kijken, alleen moet ik het helaas nog een dagje uitstellen want mijn vriend is op maandag altijd pas laat thuis. Morgen dan maar 😉

  2. Oh yes, ik had nog niet gezien dat het weer zou beginnen, maar ik ga zeker kijken! Ik vind het altijd een superspannend programma.

  3. Ik zou bijna gaan kijken… Bijna .. ;=)

  4. Ik heb het eerste seizoen gezien en dat vond ik leuk, maar daarna ben ik niet opnieuw aangehaakt.

  5. Om heel eerlijk te zijn ken ik dit programma helemaal niet – oeps! Ik kijk ook bijna nooit reality TV, maar het klinkt best als een leuk programma!

  6. Het is geen programma voor mij. Wel handige tips, zou je zelf mee doen?

  7. Ik kende dit programma nog niet, maar gebaseerd op je tips vraag ik me echt af of vorige deelnemers nog nooit naar een misdaadserie hebben gekeken. Het lijken me zo’n klassieke fouten hahaha.

  8. Ik kijk nooit tv. Maar dit is misschien wel wat voor als ik op mijn hometrainer zit.

  9. Ik vind dit persoonlijk een van de beste Nederlandse tv producties tegenover alle andere shit wat er uitgebracht wordt. Spanning, stress, slimme trucjes en domme acties. Heerlijke tv

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge