Theaterseizoen 2017/2018: tips voor de leukste voorstellingen!

| 1 reactie

Mei is voor theaterliefhebbers misschien wel de leukste maand van het jaar. De Nederlandse theaters maken hun programmering voor het nieuwe seizoen bekend en dat betekent héél veel voorpret. Ik geniet er elk jaar weer van om lekker door de nieuwe theaterbrochures te bladeren, op zoek naar allerlei leuks. Vervolgens bestook ik mijn moeder en andere theatermaatjes met ‘ga je mee’-berichtjes, stel ik mijn definitieve shortlist samen en maak ik een minutieuze planning voor wanneer ik klaar moet zitten voor welke voorverkoop. Yep, je kunt wel zeggen dat ik een serieuze theaterfanaat ben.

Uiteindelijk boekte ik kaarten voor zeven verschillende voorstellingen voor seizoen 2017/2018, wat voor mezelf neerkomt op een slordige 220 euro. Ach, je moet maar een hobby hebben, toch? En het is ook prima getimed dat de meeste werkgevers in mei ook je vakantiegeld storten…

Zou je zelf ook vaker naar het theater willen gaan, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik geef je graag een aantal tips voor voorstellingen waarvan ik verwacht dat ze zeker de moeite waard zijn!
tips voor theaterseizoen 2017/2018, aanraders, cabaret, musical

Musical

De musical De Marathon, gebaseerd op de gelijknamige film, gaat komend seizoen in reprise. Ik heb er alleen maar heel goede dingen over gehoord, en dat verbaast me niks. Ik weet hoe leuk het verhaal is, de cast is erg sterk en aangezien Thomas Acda verantwoordelijk is voor de muziek, belooft dat ook alleen maar goeds. Ik heb dus zonder twijfel mijn kaarten besteld. Hetzelfde geldt voor Was getekend, Annie M.G. Schmidt. Simone Kleinsma is simpelweg de allerbeste musicalactrice die Nederland rijk is, en als ze dan ook nog eens Annie M.G. gaat spelen, wil ik dat absoluut niet missen!

Cabaret en comedy

Naast musicals staan er elk jaar gegarandeerd ook meerdere cabaretvoorstellingen op mijn wishlist. Zo komen mijn twee favoriete vrouwelijke cabaretiers allebei met een nieuwe show: Claudia de Breij en Sara Kroos. Daarnaast kan ik je nog twee duo’s aanraden. Veldhuis & Kemper zijn na een jaartje solo dit seizoen weer samen te zien. Gelukkig maar, want deze heren zijn echt briljant op elkaar ingespeeld en weten hun verhaal op een heel natuurlijke manier te brengen. Ik heb de afgelopen drie voorstellingen gezien en die waren allemaal even sterk! Ook ga ik naar Van der Laan & Woe, die je kunt kennen van het tv-programma De Kwis.

Daarnaast vind ik het altijd tof om nieuwe, wat onbekendere cabaretiers te ontdekken. Hoewel hun voorstellingen doorgaans heel betaalbaar zijn, blijf ik het met artiesten die ik nog helemaal niet ken toch een risico vinden. Straks zit je de hele avond met iemand opgescheept waar je na 10 minuten al genoeg van hebt… Daar is gelukkig wat op bedacht: meerdere cabarettalenten ontdekken op een avond. Via Cabarestafette of de finalistentournee van Cameretten bijvoorbeeld. Via deze avonden heb ik al wat cabaretiers ontdekt waar ik fan van ben geworden. Zo vind ik Tim Fransen echt briljant. Hij is afgestudeerd in de filosofie en zorgt met een combinatie van droge humor en intelligente bevindingen voor een topavond. Afgelopen weekend zag ik tijdens de Cameretten Finalistentournee Pieter Verelst, winnaar van de juryprijs. Deze Vlaming gaf ons een theaterbeleving die eigenlijk niet te omschrijven valt. Ik heb in elk geval enorm gelachen!

Als laatste wil ik nog een concept benoemen waarvoor ik nog niet geboekt heb, maar wat ik wel echt een heel tof idee vond. Het heet The Backstage Comedy Tour en komt erop neer dat je alle hoekjes van een theater ziet, en op al die verschillende plekken een artiest tegen kan komen die je maximaal een kwartiertje entertaint. Als er iemand zin heeft om mee te gaan in Roermond, laat het me dan even weten!

En verder

Een artiest die zeker niet in mijn lijstje met aanraders mag ontbreken, is Suzan Seegers. Ik ben echt fan van deze Limburgse dame. Ze heeft een waanzinnige stem, een briljant inlevingsvermogen en een goed gevoel voor humor, waardoor al haar voorstellingen een genot zijn om naar te kijken. Komend seizoen toert ze met Suus zingt akoestisch. Heel benieuwd naar!

Last but not least: The Originals, die dit najaar de theaters ingaan met hun Eindejaars Songference. Dat is wat je denkt dat het is: een muzikale eindejaarsconference. Maar aangezien deze band alles op verzoek speelt, is het interactief en kun je ook een muzikale vertolking van je eigen hoogtepunt van dit jaar horen. Ik heb The Originals al eens live zien spelen en dat was superleuk, dus ik denk dat deze voorstelling erg tof gaat worden.

Weet jij al welke voorstellingen jij het komende theaterseizoen wil zien?

Eén reactie

  1. Jaaa, ik ben naar de Marathon geweest en het was echt heel goed en leuk!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge